pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žalios Žuvies Valgymo Rizika ir Nauda: ką Svarbu Žinoti

Šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse, pardavimų didėjimas.

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, „Analizuodami duomenis matome, kad žuvies kasmet nuperkama vis daugiau. Pirkėjai ieško įvairesnių skonių, naujų receptų ir renkasi daugiau skirtingų žuvies rūšių. Pastebime ne tik populiarios lašišos ir karpio, bet taip pat ir baltos jūrinės žuvies, tokios kaip atlantinė menkė ir paltusinė plekšnė, pardavimų augimą“.

Anot komunikacijos vadovės, dėl nuolat didėjančios žuvies ir jūros gėrybių paklausos, plečiamas ir žuvies asortimentas, pirkėjams siūloma itin daug atvėsintos žuvies rūšių. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę.

Žuvies Nauda Organizmui

Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo maisto ekspertė teigia, kad žuvį valgyti reikėtų bent 2-3 kartus per savaitę. Be to, tinkamai paruošti žuvį užtenka vos kelių minučių, ją gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais: virti ar kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Balta žuvis - ypač organizmui naudingas produktas, joje gausu vitaminų ir mažai kalorijų. Baltos žuvies, pavyzdžiui, plekšnės, vartojimas puikiai tinka ir siekiant sureguliuoti kūno svorį.

Baltos Žuvies Privalumai

Kalbėdama apie baltos žuvies organizmui teikiamą naudą V. Juodkazienė pabrėžia, kad joje yra daug baltymų, tačiau mažai riebalų ir kalorijų. Pavyzdžiui, 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, ši žuvis labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar nori pereiti prie sveikatai palankesnės mitybos.

„Balta žuvis - ne tik labai naudinga sveikatai, bet ir greit pagaminama, ją paruošti neatims nei daug laiko, nei jėgų, ypač jei pirksite jau išdorotą žuvį. Kad ją paruoštumėte namuose, teliks tik supjaustyti ir apibarstyti prieskoniais, termiškai apdoroti ir mėgautis “, - pasakoja V. Juodkazienė.

Gaminimo Patarimai

Maisto ekspertė sako, kad gaminant žuvį jos nereikėtų neapsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau reikėtų rinktis lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų ir nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, - teigia V. Juodkazienė. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Plekšnės Paruošimo Būdai

Kalbėdama apie subtilaus skonio paltusinę plekšnę, maisto ekspertė pasakoja, kad ją, kaip ir visą kitą žuvį ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: be to, šią žuvį itin patogu kepti kepsninėje ant žarijų. Plekšnė taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui. O jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

„Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje - prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos“, - pranešime spaudai pataria maisto ekspertė.

Receptai su Paltusine Plekšne

V. Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, bet labai skanius receptus su paltusine plekšne, kurie taps tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba.

Paltusinė Plekšnė su Citrina ir Sviestu

Jums reikės:

  • Paltusinės plekšnės
  • Arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/8 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 4 šaukštų ištirpinto sviesto
  • Citrinos sulčių
  • Smulkiai supjaustyto svogūno
  • Arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
  • Šviežių petražolių

Visų pirma kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet orkaitę įkaitinti 165 laipsnių. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais - porcijomis. Supjaustytą plekšnę sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite druska bei pipirais. Mažame dubenėlyje arba matavimo puodelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną. Gautu citrininiu sviestu apipilkite žuvį ir viską apibarstykite paprikos milteliais. Įkaitintoje orkaitėje žuvį kepkite apie 15-20 minučių. Galiausiai pagardinkite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Skrudinta Paltusinė Plekšnė

Jums reikės:

  • Paltusinės plekšnės
  • 1 šaukšto maltos paprikos
  • 1 šaukšto smulkintų petražolių
  • 2 arbatinių šaukštelių druskos
  • 1 1/2 šaukštelio česnako miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų
  • 1/2 šaukštelio baltųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausiai dubenėlyje sumaišykite papriką, petražoles, druską, česnako miltelius, svogūnų miltelius, kajeno pipirus, juoduosius pipirus, čiobrelius ir raudonėlį. Tuomet žuvies gabalėlius patepkite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite prieskonių mišiniu. Ant aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę. Ant stipriai įkaitintos keptuvės išdėliokite gabalėlius ir kepkite maždaug 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Džiūvėsėliuose Apvoliota Paltusinė Plekšnė

Jums reikės:

  • Paltusinės plekšnės
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 didelių kiaušinių baltymai
  • 2/3 puodelio duonos trupinių
  • Alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto sviesto
  • Citrinos sulčių ir citrinos
  • 1/2 puodelio vištienos sultinio
  • 1 valgomojo šaukšto kaparėlių
  • Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Pagardinkite žuvį druska ir pipirais. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Negiliame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Į kitą indą suberkite duonos trupinius. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į kiaušinių baltymus, tuomet apvoliokite duonos trupiniuose. Vėliau iki vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite žuvį ir iš kiekvienos pusės kepkite 4-5 minutes. Tuomet toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, supilkite citrinos sultis, vištienos sultinį, suberkite druską ir pipirus ir užvirkite. Maišydami padažą pavirkite apie 3-4 minutes, kol jis sutirštės. Galiausiai į keptuvę suberkite kaparėlius ir žuvį patiekdami apipilkite gautu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Plekšnė - Maistinga Žuvis

Maisto ekspertai teigia, kad viena iš maistine verte ypatingų žuvų - plekšnė. Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. Kas liečia šios žuvies išvaizdą - iš pirmo žvilgsnio ji gali pasirodyti šiek tiek neįprasta.

Plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių. Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Ši žuvis taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui.

Rizikos Vartojant Žalią Mėsą

Žalia jautiena, ar kita žalia mėsa, neturėtų būti laikoma itin saugia valgyti dėl kenksmingų bakterijų, kurios gali laikytis mėsos paviršiuje ir išplisti visame patiekale, taip sukeldamos per maistą plintančias ligas. Bakterijas gali nužudyti tik terminis mėsos apdorojimas, kai produkto viduje pasiekiama 72-75 laipsnių temperatūra.

E.coli yra dažniausiai aptinkamas patogenas t.y. ligas sukelianti bakterija, tam tikri jos štamai gali pakenkti žarnyno gleivinei, sukelti inkstų problemas. Jautiena taip pat turi ir kitų bakterijų: Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus. Jei paviršiuje buvo bakterijos ir produktas nebuvo termiškai apdorotas, jos paskils visame patiekale.

Patiekalai su žalia/nepilnai termiškai apdorota mėsa visada yra rizikingi, nes yra galimybė, kad juose lieka patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti įvarius susirgimus. Žmogui žalingi mikroorganizmai sunaikinami 72-75 oC temperatūroje, todėl termiškai neapdorojant produktų ar apdorojant nepilnai, visada lieka tikimybė mikroorganizmams patekti į žmogaus organizmą.

Rekomendacijos Viešojo Maitinimo Įstaigoms

Restorane, saugus ir tinkamas valgyti tartaras pirmiausia turi būti pagamintas iš itin šviežios žaliavos. Restorane turėtų būti užtikrinta ne tik peilių, lentelių, gaminimo vietos atskyrimas, bet ir asmens higiena, šefai prieš ruošiant mėsą ją galėtų panardinti į sūdytą karšto vandens indą, o tas indas į ledą, tam, kad būtų panaikinti paviršiuje esantys mikroorganizmai.

Skumbrės Nauda

Skumbrė yra riebi, tvirtos tekstūros žuvis, dažnai pakuojama aliejuje arba konservuojama. Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad 100 g skumbrės yra 205 kcal, 18,5 g baltymų, 13,9 g riebalų, iš kurių net 2670 mg Omega-3 riebalų rūgščių, o jų mums labai trūksta.

Anot jos, šioje riebioje žuvyje gausu jodo, kurio trūksta daugeliui, taip pat visaverčių ir lengvai pasisavinamų baltymų, o jie - mūsų organizmo statybinė medžiaga.

Pasak V. Kurpienės, skumbrės vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolį ir širdies infarkto bei insulto riziką. „Tai yra dvi vis dar dažniausios priešlaikinės mirties priežastys pasaulyje. Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo daugiau nei 40 000 vyrų JAV, tiems, kurie reguliariai valgė vieną ar daugiau žuvų porcijų per savaitę, net 15 proc. sumažėjo mirčių dėl širdies ir kraujagyslių problemų. Teigiama, kad riebios žuvies vartojimas gali pagerinti ir miegą. 6 mėnesius trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 95 vidutinio amžiaus vyrai, riebios žuvies valgymas 3 kartus per savaitę pagerino miegą ir bendrą savijautą dienos metu. Tyrimai rodo, kad žmonės, kas savaitę valgantys žuvį (tame tarpe ir skumbrę), turi daugiau pilkosios medžiagos - pagrindinio smegenų funkcinio audinio - tose smegenų dalyse, kurios reguliuoja emocijas ir atmintį“, - dėsto pašnekovė.

Skumbrės Nauda Nėščioms Moterims

Ji primena, kad nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims rekomenduojama valgyti pakankamai riebios žuvies, nes Omega-3 riebalų rūgštys reikalingos smegenų ir akių vystymuisi, kol kūdikis dar mamos pilve.

„Tiesa, nėščios moterys turėtų valgyti tik mažai gyvsidabrio turinčias žuvis (teigiama, kad skumbrė jo turi labai mažai, net mažiau nei menkė). Be to, reikėtų vengti žalios ir termiškai neapdorotos žuvies, nes joje gali būti mikroorganizmų, galinčių pakenkti vaisiui. Taigi, venkite sūdytos, bet drąsiai valgykite garintą ar lengvai keptą orkaitėje žuvį."

Kasdienis Žuvies Vartojimas

Nors žuvis yra labai maistinga, įskaitant omega-3 riebalų rūgštis, aukštos kokybės baltymus ir svarbiausius vitaminus, kasdien vartojant ją reikia atidžiai rinktis rūšis, kad gyvsidabrio poveikis būtų kuo mažesnis. Nėščios moterys, krūtimi maitinančios motinos ir vaikai turėtų būti dar atsargesni.

Maistinė Vertė

Žuvis suteikia aukštos kokybės baltymų su visomis būtinomis aminorūgštimis, o sočiųjų riebalų joje yra nedaug. Dauguma žuvų rūšių turi daug omega-3 riebalų rūgščių, ypač EPA ir DHA, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių bei smegenų sveikatą.

Žuvis yra puikus vitamino D, B grupės vitaminų (ypač B12), seleno, jodo, cinko ir kalio šaltinis. Šios maistinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį imuninės sistemos veikloje, skydliaukės reguliavime ir ląstelių sveikatoje. Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė ir sardinės, pasižymi didžiausiu maistingųjų medžiagų kiekiu, o liesesnės rūšys suteikia baltymų ir mažiau kalorijų.

Gyvsidabrio Pavojus

Nors žuvies vartojimas teikia daug naudos sveikatai, užterštumas gyvsidabriu kelia pagrįstą susirūpinimą jūros gėrybių mėgėjams. Žuvų audiniuose besikaupiantis neurotoksinas gyvsidabris pirmiausia kelia pavojų besivystančiam vaisiui, žindomiems kūdikiams ir mažiems vaikams.

Ne visose žuvyse yra atitinkamas gyvsidabrio kiekis. Mažesnėse rūšyse, pavyzdžiui, sardinėse, ančiuviuose ir lašišose, gyvsidabrio paprastai būna minimalūs kiekiai, o didesnėse plėšriose žuvyse, pavyzdžiui, rykliuose, kardžuvėse, karališkosiose skumbrėse ir tilifose, jo koncentracija yra didesnė.

Omega-3 Nauda ir Teršalų Poveikis

Kaip vartotojams maksimaliai padidinti žuvies maistinę naudą ir kartu sumažinti galimą taršos riziką? Ekspertai rekomenduoja laikytis subalansuoto požiūrio: varijuoti vartojamų žuvų rūšimis, daugiausia dėmesio skiriant mažesnėms žuvims, esančioms žemesnėje mitybos grandinės dalyje, pavyzdžiui, sardinėms, silkėms ir upėtakiams, kuriuose susikaupia mažiau teršalų, o jų sudėtyje yra pakankamai omega-3.

Nėščioms moterims ir vaikams reikėtų laikytis specialių rekomendacijų ir riboti daug gyvsidabrio turinčias žuvų rūšis, tačiau vartoti pakankamai žuvies, kad ji būtų naudinga vystymuisi. Virimo būdai yra svarbūs - kepimas ant grotelių, gruzdinimas ir troškinimas padeda sumažinti riebaluose tirpių teršalų, kurių gali būti odoje, kiekį.

Daugumai sveikų suaugusiųjų omega-3 nauda, gaunama 2-3 kartus per savaitę valgant žuvį, nusveria galimą teršalų pavojų.

Žuvų Rūšių Pasirinkimas

Paprastai mažesnės rūšys, pavyzdžiui, sardinės, silkės ir ančiuviai, sukaupia mažiau teršalų nei didesnės plėšrios žuvys. Dėl palankaus omega-3 ir teršalų santykio specialistai paprastai rekomenduoja dažnai vartoti lašišą (ypač laukinę), upėtakį ir atlantinę skumbrę .Ūkiuose auginamose tilapijose ir šamuose yra mažiau omega-3, tačiau jie paprastai turi mažai gyvsidabrio. Tarp žuvų, kurias reikėtų riboti, yra karališkoji skumbrė, kardžuvė, ryklys ir tilefish, kuriose gyvsidabrio kiekis yra didesnis.

Žuvų Piršteliai

Žuvų piršteliai - maisto produktas, kurį galima paruošti nesugaištant virtuvėje daugybės laiko. Kaip ir daugelis žuvų produktų, žuvų piršteliai suteikia naudos organizmui - juk jie yra pagaminti iš žuvies.

Žuvų Pirštelių Maistinė Vertė

Pavyzdžiui, žuvų piršteliuose yra nemažai jodo. Jodas yra viena iš svarbių maistinių medžiagų, turinčių sveikatai naudos, tokios kaip skydliaukės funkcijos palaikymas, medžiagų apykaitos palaikymas, augimo skatinimas ir reprodukcijos palaikymas. Baltosiose žuvyse, iš kurių ir pagaminti žuvų piršteliai, taip pat yra vitamino B12. Vitaminas B12 vaidina labai svarbų vaidmenį padėdamas riebalus ir baltymus paversti energija, taip pat apsaugo organizmą nuo širdies ligų ir vėžio.

150 g žuvų pirštelių porcija suteiks 63 proc. dienai reikalingos vitamino B12 normos. Žuvų piršteliuose taip pat yra seleno. Selenas yra dar viena svarbi maistinė medžiaga, kuri naudinga stiprinant imunitetą ir taip pat gali gaminti daugybę antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir patinimų. Selenas taip pat vaidina didelį vaidmenį palaikant sveiką organizmo medžiagų apykaitą. 150 g žuvies pirštelių porcijoje yra 52 proc. kasdienio seleno poreikio.

Žuvų piršteliuose yra ir fosforo. Fosforo nauda yra stiprinti kaulinę sistemą. Fosforas taip pat yra svarbus sveikiems kaulams, dantims ir dantenoms palaikyti, suvalgę 150 gramų žuvies pirštelių, gausite 52 proc. dienos normos fosforo. Žinoma, žuvų piršteliuose, taip pat yra nepamainomųjų omega-3 riebalų rūgščių. Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbus mūsų mitybos elementas. Viena iš omega-3 riebalų rūgščių naudos sveikatai yra padėti išvengti širdies ligų ir insulto, taip pat įrodyta, kad omega-3 gali padėti išvengti Alzheimerio ir kitų degeneracinių ligų.

Na, ir, galiausiai, žuvų piršteliuose yra baltymų. Paprastai žuvų piršteliai pagaminti iš menkės, kurioje yra daug vitamino B-12 ir niacino. Baltymai padeda kontroliuoti, užtikrina sotumo jausmą ir labai reikalingi raumenims.

Žuvų piršteliuose esančios naudingos organizmui medžiagos:

MedžiagaNauda
JodasSkydliaukės funkcijos palaikymas, medžiagų apykaitos palaikymas, augimo skatinimas ir reprodukcijos palaikymas
Vitaminas B12Padeda riebalus ir baltymus paversti energija, apsaugo nuo širdies ligų ir vėžio
SelenasStiprina imunitetą, gamina antioksidantus, palaiko sveiką medžiagų apykaitą
FosforasStiprina kaulinę sistemą, palaiko sveikus kaulus, dantis ir dantenas
Omega-3 riebalų rūgštysPadeda išvengti širdies ligų ir insulto, gali padėti išvengti Alzheimerio ir kitų degeneracinių ligų
BaltymaiKontroliuoja sotumo jausmą, reikalingi raumenims

Naminiai Žuvies Pirštelių Receptai

Naminiai žuvies piršteliai su majonezo ir česnako padažu

Ingredientai:

  • 400 g baltos žuvies filė
  • 2 kiaušiniai
  • 0,5 stiklinės miltų
  • 120 g migdolų plokštelių
  • 0,5 citrinos sulčių
  • Druska
  • Pipirai
  • Aliejus

Padažui:

  • 3 valgomi šaukštai majonezo
  • 1 skiltelė česnako
  • 1,5 valgomo šaukšto kapotų krapų

Gaminimas: Pasiruoškite 3 dubenėlius: supilkite miltus, paplaktus kiaušinius, migdolų plokšteles. Žuvies filė supjaustyti nedideliais pailgais gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais bei apšlakstyti citrinos sultimis. Palikti pasimarinuoti apie 30 min. Po to žuvį nusausinti, apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir migdolų plokštelėse. Žuvies pirštelius kepti gruzdintuvėje arba puodelyje. Aliejų įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Kepkite apie 3-4 minutes, kol migdolai gražiai paruduos. Nedėkite pirštelių į labai karštą aliejų, nes migdolai greitai sudegs, o žuvis nespės iškepti. Iškeptus pirštelius išimkite ant popierinės servetėlės. Patiekite dar šiltus, nors skanūs ir šalti. Prie žuvies pirštelių paruoškite padažą: majonezą išmaišykite su kapotais krapais bei trintu česnaku.

Naminiai žuvies piršteliai su sūriu

Ingredientai:

  • 2 nedidelės menkės
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 80 g sūrio
  • Juodųjų, raudonųjų, baltųjų ir žaliųjų pipirų ar jų mišinio
  • Baziliko
  • Mairūno
  • Druskos
  • Miltų
  • Kiaušinio
  • Aliejaus

Gaminimas: Pirmiausia išsivalome žuvį ir nuimame mėsą nuo kaulų. Žuvies mėsą susmulkiname, kad išliktų maži gabaliukai. Susmulkintą žuvį, svogūną ir tarkuotą sūrį išminkome. Tada beriame džiovintus baziliką, mairūną, pabarstome pipirais, druska ir vėl gerai išmaišome. Tada formuojame pirštelius, ir voliojame į miltus (labai svarbu gerai išvolioti, kad kepant neišbėgtų sūris) ir taip iš visos masės. Tada įkaitiname aliejų keptuvėje. Prieš dedant pirštelius į keptuvę juo pamirkome kiaušinio plakinyje, norint kad būtų traškesni galima dar pavolioti džiuvėsėliuose. Kepti ant vidutinės ugnies 5-7 minutes, kol įgaus gražią auksinę spalvą.

Plekšnė - Originali Žuvis

Neįprastos išvaizdos plekšnė - viena originaliausių žuvų. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies, taip pat dairosi skonių įvairovės, todėl pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir plekšnės.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad viena iš maistine verte ypatingų žuvų - plekšnė. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų - 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.

„Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. O kaip kurie tyrimai rodo, kad šios žuvies vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą. Plekšnė naudinga ir kaulų, dantų, nagų bei plaukų sustiprinimui“, - pasakoja V. Juodkazienė.

Plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių.Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Dažniausiai ji plaukioja vandens telkinio dugne ir retai iškyla į vandens paviršių.