Kai baigiasi kiaušiniai, o norisi pyrago arba pažadėjote jį savo šeimynai, nereikia keistų planų, atsisakyti malonumo arba lėkti į parduotuvę, nes nepakeičiamų nėra!
Geriausia Lietuvos konditerė Dovilė Valentienė dalinasi nuostabaus skonio šokoladinio pyrago receptu, kuriame nėra nė vieno kiaušinio.
Skanus sprendimas ir alergiškiems kiaušinio baltymui smaližiams.
Drėgnas Šokoladinis Pyragas Be Kiaušinių
Reikia:
- 280 g kvietinių miltų
- 180 g cukraus
- 250 ml drungno vandens, pieno ar kavos
- 5 v.š. aliejaus
- 3 v.š. sodrios kakavos 20-22 proc.
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 1 a.š. druskos
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Viską kartu išsijojam.
- Atskirame dubenyje sumaišome cukrų, vanilinį cukrų, aliejų, vandenį ar pieną ir tirpią kavą. Maišome šluotele, kol cukrus ištirps.
- Į sausų produktų mišinį įmaišome gautą skystį ir sujungiame iki vienalytės masės. Turime gauti grietinės tirštumo tešlą.
- Supilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą ar sviestu ir miltais pabarstytą kepimo formą ir kepame 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 30-35 min.
Svarbu neperkepti, antraip kepinys bus sausas, o juk norime mėgautis drėgnu šokoladiniu gardėsiu.
Ar pyragas iškepęs, patikriname į jo viduriuką įbesdami medinį pagaliuką.
Jeigu ištraukus jis tik vos vos aplipęs šokoladinio pyrago mase, pyragas iškepė.
Iškeptą pyragą paliekame atvėsti.
Pyragą galima gardinti kapoto šokolado gabaliukais, riešutais, ar mirkytomis džiovintomis slyvomis.
PATARIMAS: pyragą kepkite standartinėje 20 ar 24 cm skersmens apvalioje formoje. Galima kepti ir kvadratinėje: jeigu skarda bus didesnė, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.
Morkų Pyragas Be Kiaušinių
Morkų pyragas be kiaušinių - tai puikus veganiškas ar tiesiog lengvesnis deserto variantas, kuris stebina savo minkštumu ir drėgnumu, nors jame nėra naudojami kiaušiniai.
Šiame pyrage natūralus morkų saldumas susijungia su šiltų prieskonių, tokių kaip cinamonas, muskatai ir imbieras, skoniu.
Vietoje kiaušinių dažnai naudojami alternatyvūs rišamieji ingredientai, pavyzdžiui, augalinis aliejus ar obuolių tyrelė, kurie suteikia pyragui puikią tekstūrą.
Pyragas labai primena meduolį, o saldžiam paįvairinimui dar pridėjau ir datulių gabaliukų.
Puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai ar uogos!
Toks pyragas būtų labai skanus Velykų stalo dalyvis, bet tikrai gali tikti ir bet kuriam kitam sezonui ar šventei.
Ingredientų Alternatyvos
- Kvietinius miltus galima keisti speltų arba avižiniais miltais, jei norite daugiau skaidulų.
- Cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi arba nerafinuotu rudu cukrumi.
- Vietoje kokosų aliejaus puikiai tiks saulėgrąžų ar rapsų aliejus.
- Nesaldintą migdolų pieną galima keisti sojų, avižų ar ryžių pienu.
- Obuolių actą galima pakeisti citrinų sultimis.
- Datules galima pakeisti razinomis, džiovintais abrikosais ar spanguolėmis.
- Apelsino žievelę galima keisti citrinos žievele arba visai praleisti, jei norite neutralaus skonio.
Receptas 17cm Skersmens Kepimo Formai
Reikia:
- Kvietiniai miltai: 220 g
- Cukrus: 70 g
- Kepimo milteliai: 1 arb. š.
- Maistinė soda: 1 arb. š.
- Druska: 0,5 arb. š.
- Maltas cinamonas: 1 arb. š.
- Maltas muskatas: 0,5 arb. š.
- Malti imbierai: 0,5 arb. š.
- Malti gvazdikėliai: 0,5 arb. š.
- Šviežia tarkuota apelsino žievelė: 1 arb. š. (kupinas)
- Kokosų aliejus: 35 ml
- Nesaldintas augalinis pienas: 150 ml (buvo naudojamas migdolų, dar geriau tiktų sojų)
- Obuolių actas: 2 valg. š.
- Morkos: 120 g (tarkuotos, maždaug 2 morkos)
- Džiovintos datulės: 6-7 vnt. (tinka ir šviežios, apie 30 g.)
- Kokosų aliejus kepimo skardai ištepti: 1 arb. š.
Gaminimas:
- Kokosų aliejų ištirpinti ir įmaišyti į pieno ir acto mišinį.
- Pieno mišinį sumaišyti su miltų mišiniu, įmaišyti tarkuotas morkas, datules ir apelsino žievelę.
- Kepti apie 45 min. Patikrinti pyragą galima įsmeigus medinį iešmelį, jei jis išlenda sausas - pyragas iškepęs.
- Pjaustyti ir skanauti!
Šokoladinis Cukinijų Pyragas
Šokoladinis cukinijų pyragas - tai nuostabus desertas, kuriame derinamas sodrus šokoladinis skonis su netikėta, bet puikiai derančia cukinijų švelnumo nata.
Šis drėgnas, minkštas ir šokoladinis pyragas nustebins savo intensyviu skoniu, o cukinijos suteiks jam papildomo drėgnumo ir minkštumo, neatskleisdamos savo skonio.
Cukinijų braunis yra puikus būdas mėgautis desertu, išlaikant jį šiek tiek lengvesnį ir sveikesnį.
Jis tinka tiek kaip užkandis su puodeliu kavos, tiek kaip pagrindinis saldus patiekalas šventei.
Receptas
Reikia:
- Miltai
- Kakava
- Soda
- Druska: 0,5 arb. š.
- Cukinija: 200 ml
- Cukrus
- Aliejus
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, sodą ir druską.
- Kitame dubenyje sumaišyti cukrų su aliejumi. Maišyti kol viskas išsimaišys.
- Cukraus ir aliejaus mišinį sumaišyti su sausais ingredientais. Masė turėtų gautis šiek tiek šlapia, bet taip pat ir gan biri.
- Cukiniją sutarkuoti su smulkia tarka (smulkesne nei burokine). Jei naudojamos mažos, jaunos cukinijos, jų nulupti nereikia, jei naudojamas didelė cukinija kieta žieve, ją reikėtų nulupti ir pašalinti sėklas.
- Į mišinį sudėti tarkuotą cukiniją ir išmaišyti.
- Kepimo skardą (20x20cm) iškloti kepimo popieriumi ir ištepti kokosų aliejumi (apie 1-2 šaukšteliais aliejaus).
- Orkaitę įkaitinti iki 180C.
- Supilti pyrago masę į skardą, išlyginti paviršių ir dėti kepti apie 20 minučių.
- Iškepusį pyragą palikti bent 5min atvėsti kepimo formoje.