pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos kulšelės orkaitėje: gardūs receptai ir patarimai

Orkaitėje keptos vištienos šlaunelės, kulšelės ar krūtinėlė - vieni populiariausių ir lengvai paruošiamų patiekalų. Man labai patinka vadinamieji „vieno puodo patiekalai”, ypač, kai nėra laiko ar noro ilgai kuistis virtuvėje, o ir sukti galvos „ką čia garnyrui?” nereikia.

Pagrindiniai vištienos ruošimo principai

Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, jos palengvins gyvenimą ir gali apsaugoti nuo klaidų, turinčių rimtų pasekmių sveikatai.

Saugus vištienos ruošimas

Vištieną ruoškite saugiai: jos plauti nereikia! Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai - besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau.

Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to. Būtinai naudokite muilą ir rankas po šiltu vandeniu plaukite bent 20 sekundžių“, - atkreipia dėmesį mėsos technologas.

Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina - stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. Medinės ir plastikinės medžiagos yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.

„Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra - tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu. Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves.

Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, - pasakoja G. Bačkovas.

Vištienos nauda

Dr. Edita Gavelienė prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai pasakoja, jog vištiena, kartu su kalakutiena bei triušiena, priskiriama „baltosios“ mėsos rūšiai, o „raudonosios“ mėsos rūšiai priskiriama, pavyzdžiui, kiauliena, jautiena, bei iš paukštienos - antiena, žąsiena.

„Toks mėsos skirstymas susijęs su jos įtaka žmogaus sveikatai. Pavyzdžiui, „raudonoji“ mėsa turtingesnė geležimi, kai kuriais kitais mikronutrientais, tačiau dėl didesnio sočiųjų riebalų kiekio bei kitų savybių, gausus jos vartojimas siejamas su lėtinių ligų, tokių kaip širdies, kraujagyslių ligos, vėžio ar cukrinio diabeto vystymusi.

O „baltoji“ mėsa nesiejama su lėtinių ligų vystymusi“, - pažymi gydytoja dietologė. Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog vištiena yra gausus aukštos kokybės baltymų šaltinis, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atstatymui.

Pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė be odos ir kaulų yra ypač liesa, joje yra mažiau riebalų, palyginti su kitomis mėsos dalimis. „Dėl šios priežasties ji yra puikus pasirinkimas siekiantiems išlaikyti sveiką svorį arba sumažinti bendrą suvartojamų riebalų kiekį bei gauti daugiau baltymų.

Be to, vištiena yra ne tik baltymų šaltinis, bet ir įvairių svarbių maistinių medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus, tokius kaip B6, niacinas (B3) ir riboflavinas, šaltinis. Šie vandenyje tirpūs vitaminai atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, odos, akių ir nervų sistemos priežiūroje. Taip pat vištienoje yra svarbių mineralų kaip fosforas, selenas“, - vardija gydytoja dietologė.

Kepimo gudrybės

Sakoma, kad svarbiausias žingsnis ruošiant blauzdeles ar kitas vištienos dalis orkaitėje yra marinatas, tačiau tobulam rezultatui pasiekti ne ką mažiau būtina ir gera kepimo technika. Visgi, populiariausi metodai yra tie, kurie apdovanoja traškia ir viliojančiai apskrudusia odele.

Pasak kulinarijos technologės G. Urbonavičiūtės, tam pasiekti yra kelios universalios taisyklės:

  • Kepti reikėtų aukštoje, maždaug 220 °C laipsnių temperatūroje.
  • Prieš marinavimą blauzdeles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kitaip drėgmė gali trukdyti traškumui.
  • Prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi ar ištirpdytu sviestu ir ištepkite blauzdeles.
  • Kepant svarbu jų nesuspausti - palikite erdvės, kad tarp šonų galėtų cirkuliuoti oras.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks 74 °C.
  • Jei odelė nėra tokia traški, kaip norėtumėte, paskutines kelias minutes galite įjungti grilinimo funkciją. Tik atidžiai stebėkite, kad nesudegtų.

Originalus kepimo būdas

Dar viena gudrybė, kuri socialiniuose tinkluose jau prieš porą metų buvo vadinama fenomenalia - neįprastas blauzdelių dėjimo į orkaitę būdas. Paprastai jos suguldomos kepimo inde arba ant metalinių grotelių, tačiau galima padaryti ir sumaniau.

„Viskas, ką reikia padaryti, tai prakišti blauzdelės kaulinį galiuką pro grotelių tarpus. Tuomet jas pakėlus, sultingoji ir mėsingoji blauzdelių dalis liks kyboti. Įnerkite blauzdeles taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų - geriausia tą daryti šachmatiniu principu. Tokiu būdu kepamos blauzdelės tobulai apskrus iš visų pusių, ne tik iš viršaus“, - pasakoja kulinarijos technologė.

Yra ir dar vienas šio metodo privalumas. Po kepamomis blauzdelėmis būtinai reikia padėti skardą, o dar geriau ją dėti pilną daržovių - šios ne tik kartu iškeps, bet ir bus dar gardesnės, nes kepamos vištienos riebalai nulašės ant jų. Tik svarbu nepamiršti po tokio kepimo gerai nuplauti groteles.

Receptai

Vištienos blauzdelės su garstyčių marinatu

Svarstote, kuo marinuoti vištą? G.Urbonavičiūtė siūlo išmėginti kai ką naujo - panaudoti garstyčias.

Porcijos: 10 blauzdelių

Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. kepti)

Reikės:

  • 10 viščiuko broilerio blauzdelių
  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelių
  • maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių
  • sulčių iš 1 citrinos
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • 1 šaukšto druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan. Jų paskaninimui - šiek tiek aliejaus ir Provanso žolelių ar kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminame:

  1. Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis. Uždenkite plėvele ir marinuokite bent 30 min., galite ir per naktį.
  2. Daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite Provanso žolelėmis.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C. Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą. Dėkite į orkaitę, po jomis - ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves.
  4. Kepkite 35-45 min arba kol vištiena iškeps. Jei norite, kad odelė būtų traškesnė, paskutines 2-3 minutes kepkite su grilio funkcija.

Orkaitėje kepta vištiena su daržovių garnyru

Receptu, kaip paprastai vos viename inde paruošti vištienos šlauneles bei daržoves, dalinasi kulinarijos meistrai. Sultingam orkaitėje keptam patiekalui paruošti prireiks:

Reikės:

  • 500 g šviežių viščiukų broilerių šlaunelių
  • 2-4 skiltelių česnako
  • 140 g smulkiavaisių slyvinių pomidorų
  • 2 morkų
  • 3-4 bulvių
  • rozmarino šakelės
  • žiupsnelio rupios druskos ir pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pasiruoškite daržoves: perpus perpjaukite pomidorus, į kelias dalis susmulkinkite morkas, bulves bei česnakus.
  2. Tuomet daržoves kartu su viščiukų broilerių šlaunelėmis sudėkite į dubenį, pasūdykite, pabarstykite pipirų, suberkite smulkintus česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei sudėkite nuskabytą rozmariną. Viską gerai išmaišykite. Jei turite laiko, galite daržoves ir vištieną palikti marinuotis apie 30 minučių kambario temperatūroje.
  3. Vėliau viską sudėkite ant kepimo skardos arba į kitą kepimui skirtą indą. Tuomet skardą ar kepimo indą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą. Jei norite, kad šlaunelės šiek tiek apskrustų - kepimo pabaigoje pakelkite orkaitės temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 5-8 minutes.

Naudingas patarimas: jei turite virtuvinį termometrą, durkite juo į storiausią vištos šlaunelės dalį - jei termometras rodys 75 laipsnius ar daugiau, galite ruoštis skanauti patiekalą. Galiausiai, maždaug po valandos, galėsite mėgautis ne tik puikiai iškepta vištiena, bet ir daržovėmis, kurios bus puikus garnyras šiam patiekalui.

Orkaitėje keptos vištienos blauzdelės su obuoliais, svogūnais ir cinamonu

Svogūnų, paprikų ir cinamono marinate marinuotos, orkaitėje tarp svogūnų ir obuolių apkeptos vištienos blauzdelės paskleidžia aromatą, pranašaujantį karališkus pietus. Tačiau patiekalo gaminimas toks nesudėtingas, kad puikiai tiks kasdieniams pietums arba vakarienei.

4 asm.

Gaminimas 10 min.

Kepimas 90 min.

Reikės:

  • 8 vištienos blauzdelės be sąnario
  • 4 skiltelės česnako
  • 1 svogūnas
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 1 šaukštelis druskos
  • ½ šaukštelio saldžių raudonųjų paprikų
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 100 ml baltojo vyno
  • 1-3 obuoliai
  • Ryšelis svogūnų su ropelėmis
  • Druskos

Gaminimas:

  1. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais, stipriai pamaigykite rankomis, sutrinkite česnako skilteles. Sumaišykite svogūnus, aliejų, česnaką, druską, paprikas, cinamoną, vyną. Gauta mase įtrinkite blauzdeles. Palikite marinuotis per naktį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Obuolius supjaustykite ketvirtadaliais, svogūnų ropeles - puselėmis, viską sudėkite į kepimo formą, ant viršaus sudėkite vištieną. Formą uždenkite aliuminio folija.
  3. Pašaukite ją į orkaitę valandai, po to atidenkite ir kepkite dar pusvalandį nuėmę foliją, kad apskrustų.

Vištienos kulšelės su grybais

Vištienos kulšelės su grybais - puikus patiekalas gausiai kompanijai pamaitinti. Pagal šį receptą galima ruošti ir vištienos kulšeles, ir visą viščiuką.

Reikės:

  • 8 vištienos šlaunelių
  • 250 g rudųjų pievagrybių
  • 6-8 skiltelių česnako (neluptų)

Marinatui:

  • 2-3 pasmulkintų arba gerai pamaigytų šakelių rozmarino
  • 1-2 pasmulkintų arba gerai pamaigytų šakelių šalavijų
  • 2 šaukštų neutralaus skonio aliejaus (vynuogių kauliukų, rapsų)
  • 2 šaukštų garstyčių
  • 1 nugriebto šaukšto medaus
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 4-6 susmulkintų skiltelių česnako
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Kepimui:

  • 100-150 ml baltojo pusiau sauso vyno

Gaminimas:

  1. Paruoškite kepimo skardelę. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir apvoliokite jame šlauneles. Supjaustykite grybus ir sudėkite kartu, taip pat sudėkite ir neluptas česnako skilteles. Indą uždenkite ir laikykite šaldytuve. Galite marinuoti iš vakaro arba bent prieš kelias valandas, bet labai skanu bus ir marinuojant prieš kepimą.
  2. Prieš kepdami įpilkite į skardelę vyno, uždenkite skardelę folija ir kepkite orkaitėje apie valandą 180 °C temperatūroje.
  3. Tada atidenkite ir kepkite dar 10 min. 200 °C temperatūroje.

Marokietiškos vištienos blauzdelės su bulvėmis

Reikės:

  • Vištienos blauzdelių
  • Bulvių
  • Harissa prieskonių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Česnakų

Gaminimas:

  1. Pasiruoštu mišiniu įtrinkite vištos blauzdeles.
  2. Tuo metu paruoškite bulves. Nuskuskite, supjaustykite skiltelėmis.
  3. Paruoškite salotas: daržoves susmulkinkite, sumaišykite su druska, pipirais ir kapotais krapais.