pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šilkmedžio lapų arbatos nauda cholesterolio reguliavimui

Vaistažolių arbatos yra gaminamos iš džiovintų vaisių, gėlių, prieskonių ar žolelių. Priklausomai nuo sudėties, šios arbatos gali būti įvairiausių skonių ir turėti skirtingas gydomąsias savybes.

Šiame straipsnyje apžvelgiamos šilkmedžio uogos, įskaitant jų maistingumą ir naudą. Dėl saldaus skonio, įspūdingos maistinės vertės ir įvairių sveikatai naudingų savybių šilkmedžio uogos populiarėja visame pasaulyje (2).

Šilkmedžio uogų maistingumas

Šviežios šilkmedžio uogos sudarytos iš 88 % vandens, o viename puodelyje (140 g) yra tik 60 kalorijų. Šviežios šilauogės turi 9,8 % angliavandenių, 1,7 % skaidulų, 1,4 % baltymų ir 0,4 % riebalų. Šilkmedžio uogos dažnai vartojamos džiovintos, panašiai kaip razinos.

Tokiu pavidalu jose yra 70 % angliavandenių, 14 % skaidulinių medžiagų, 12 % baltymų ir 3 % riebalų - taigi, palyginti su dauguma uogų, jose gana daug baltymų. Štai pagrindinės maistinės medžiagos, esančios 100 g šviežių šilkmedžio uogų porcijoje (3):

Maistinė medžiaga Kiekis (100 g)
Kalorijos 43
Vanduo 88 %
Baltymai 1,4 g
Angliavandeniai 9,8 g
Cukrus 8,1 g
Skaidulos 1,7 g
Riebalai 0,4 g

Šviežios šilkmedžio uogos turi 9,8 % angliavandenių, arba 14 g puodelyje (140 g). Šie angliavandeniai daugiausia yra paprastieji cukrūs, pavyzdžiui, gliukozė ir fruktozė, tačiau taip pat yra šiek tiek krakmolo ir skaidulinių medžiagų.

Šilkmedžio uogose yra nemažai skaidulinių medžiagų, kurios sudaro 1,7 % jų šviežio svorio. Skaidulos yra tirpios (25 %) pektino pavidalu ir netirpios (75 %) lignino pavidalu (1, 4). Skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą, mažina cholesterolio kiekį ir daugelio ligų riziką (5, 6, 7, 8).

Vitaminai ir mineralai

Šilkmedžio uogose gausu vitaminų ir mineralų, ypač vitamino C ir geležies:

  • Vitaminas C: Tai būtinas vitaminas, svarbus odos sveikatai ir įvairioms organizmo funkcijoms (9).
  • Geležis: Svarbus mineralas, atliekantis įvairias funkcijas, pavyzdžiui, pernešantis deguonį visame organizme.
  • Vitaminas K1: Vitaminas K, dar vadinamas filochinonu, svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai (10, 11).
  • Kalis: Svarbiausias mineralas, kuris gali sumažinti kraujospūdį ir širdies ligų riziką (12, 13).
  • Vitaminas E: Antioksidantas, apsaugantis nuo oksidacinės pažaidos (14).

Kiti augalo junginiai

Šilkmedžio uogose gausu augalinių junginių, pavyzdžiui, antocianinų, kurie lemia jų spalvą ir teigiamą poveikį sveikatai (15, 16, 17, 18, 19). Tarp gausiausiai paplitusių yra šie:

  • Antocianinai: Tai antioksidantų grupė, kuri gali slopinti MTL (blogojo) cholesterolio oksidaciją ir teigiamai veikti širdies ligų profilaktiką (20, 21, 22).
  • Cianidinai: Pagrindinis antocianinas, esantis šilkmedžio uogose, lemia juodą, raudoną arba violetinę jų spalvą (23).
  • Chlorogeninė rūgštis: Antioksidantas, kurio gausu daugelyje vaisių ir daržovių.
  • Rutinas: Galingas antioksidantas, galintis padėti apsisaugoti nuo lėtinių ligų, tokių kaip vėžys, diabetas ir širdies ligos (24, 25).
  • Myricetinas: Junginys, galintis turėti apsauginį poveikį nuo kai kurių vėžinių susirgimų (26).

Augalinių junginių kiekis šilkmedžio uogose priklauso nuo rūšies. Dėl to skiriasi spalvos ir antioksidacinės savybės (27). Tamsių spalvų ir subrendusios šilkmedžio uogos yra turtingesnės augalinių junginių ir pasižymi didesniu antioksidaciniu poveikiu nei bespalvės ir nesubrendusios uogos (28, 29, 30, 31).

Šilkmedžio uogos ar jų ekstraktai gali būti naudingi sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies ligomis, diabetu ir vėžiu (32).

Šilkmedžio lapų arbatos nauda

Visiems gerai žinoma, jog peršalus yra rekomenduojama dažnai ir reguliariai gerti arbatą. Vaistažolių arbata gali būti vartojama kasdien. Dėl joje esančių antioksidantų, vitaminų ir mineralų ji yra itin naudingas skystis mūsų organizmui. Kadangi šios arbatos įprastai neturi kofeino, jos yra saugios vartoti.

  • Gali pagerinti virškinimą - tinkamos arbatos puodelis po valgio gali padėti kur kas lengviau suvirškinti maistą.
  • Gali palengvinti uždegimą - vaistažolių arbatos turi priešuždegiminių savybių, galinčių pagelbėti esant virškinimo trakto, šlapimo sistemos sutrikimams, artritui, galvos skausmui ir kitiems negalavimams.
  • Gali sustiprinti imunitetą - antioksidantai ir vitaminai, esantys žolelių arbatose, gali padėti apsisaugoti nuo įvairių ligų ir infekcijų, oksidacinio streso.
  • Padeda kovoti su pykinimu - tai ypač naudinga moterims, kurios neštumo metu kenčia nuo pykinimo ir vėmimo.
  • Gali sumažinti stresą - tokios žolelių arbatos, kaip ramunėlių žiedų, itin gerai veikia, norint numalšinti stresą, ar net gali palengvinti nemigą.

Mažina cholesterolio kiekį

Cholesterolis yra svarbi riebalų molekulė, esanti kiekvienoje jūsų kūno ląstelėje. Tačiau padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika.

Tyrimai su gyvūnais rodo, kad šilkmedžio uogos ir šilkmedžio ekstraktai gali sumažinti riebalų perteklių ir cholesterolio kiekį kraujyje. Jie taip pat gali pagerinti MTL (blogojo) ir DTL (gerojo) cholesterolio santykį (20, 33). Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad jie mažina riebalų susidarymą kepenyse - tai gali padėti išvengti kepenų suriebėjimo sutrikimų (34, 35, 36, 37).

Gerina cukraus kiekio kraujyje reguliavimą

Žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, gresia staigus cukraus kiekio kraujyje padidėjimas, todėl jie turi būti atsargūs valgydami angliavandenius. Šilkmedžio uogose yra junginio 1-deoksinojerimicino (DNJ), kuris slopina žarnyne esantį fermentą, skaidantį angliavandenius.

Todėl šilkmedžio uogos gali būti naudingos nuo diabeto, nes sulėtina cukraus kiekio kraujyje padidėjimą po valgio. Prieš darant tvirtas išvadas, reikia atlikti tyrimus su žmonėmis (38, 39, 40).

Mažina vėžio riziką

Įrodyta, kad padidėjęs stresas organizme sukelia oksidacinę žalą ląstelėse ir audiniuose, o tai susiję su padidėjusia vėžio rizika (41, 42). Šimtus metų šilkmedžio uogos buvo tradicinės kinų medicinos dalis kaip priemonė nuo vėžio.

Kai kurie mokslininkai dabar mano, kad šis tariamas prevencinis poveikis vėžiui gali turėti mokslinį pagrindą (43). Tyrimai su gyvūnais rodo, kad šilkmedžio sultyse esantys antioksidantai gali sumažinti oksidacinį stresą - potencialiai sumažinti vėžio riziką (4, 44). Nepamirškite, kad tas pats galioja ir vaisiams bei daržovėms apskritai. Nėra įrodymų, kad šilkmedžio uogos mažina vėžio riziką labiau nei kiti vaisiai ar uogos.

Šalutinis poveikis

Alergija šilkmedžiams pasitaiko retai, tačiau buvo pranešta, kad šilkmedžių žiedadulkės jautriems asmenims sukelia alergines reakcijas. Jei esate jautrūs beržo žiedadulkėms, dėl kryžminės reakcijos galite reaguoti ir į šilkmedžio žiedadulkes (45).

Šilkmedžio lapų arbatos vartojimas gerai toleruojamas ir laikomas saugiu. Šilkmedis dažniausiai naudojamas tradicinėje kinų medicinoje. Jis laikomas naudingas, kai norime atsikratyti peršalimo, sudrėkinti plaučius.

SVARBIAUSIA Šilkmedžiai yra spalvingos uogos, kurios valgomos tiek šviežios, tiek džiovintos. Jos yra puikus geležies, vitamino C ir kelių augalinių junginių šaltinis, taip pat siejamos su mažesniu cholesterolio, cukraus kiekiu kraujyje ir vėžio rizika.