Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose. Riešutų sviestas itin pamėgtas Amerikoje.
Riešutų sviestą, be abejonės, skanu kabinti šaukštu tiesiai iš stiklainio, tačiau iki kreminės masės sutrinti įvairūs riešutai šiandien naudojami ypač plačiai. Visai ne be reikalo iš anakardžių sviesto gaminami padažai salotoms ar žuviai, o žemės riešutų sviestu gardinami kepiniai.
Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, riešutų sviesto rūšių gali būti pačių įvairiausių. „Populiariausi yra žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų sviestas. Nuo to, kokius riešutus gamindami riešutų sviestą naudosite, priklauso jo maistinė vertė, tačiau, kad ir kokios rūšies riešutų sviestas būtų, visi jie pasižymi mineralų bei vitaminų gausa, įskaitant E, B3 ir B6, folio rūgštį, magnį, varį ir manganą", - teigia ekspertė.
Žemės riešutų sviestą 1895 m. pirmą kartą pagamino amerikiečių gydytojas ir mitybos specialistas Johnas Harvey'us Kelloggas. Įdomu tai, kad jis riešutų sviestą sukūrė vyresniems žmonėms, kuriems buvo sunku kramtyti riešutus ar kitą daugybę maistingų medžiagų turintį maistą. Riešutų sviestas labiausiai išpopuliarėjo per pasaulinius karus. Mat kariams tai buvo skanus ir paprastas būdas greitai gauti reikiamų medžiagų.
Laikui bėgant Amerikoje šis ingredientas tapo toks populiarus, kad netgi turi savo dieną. Amerikiečiai riešutų sviestą išties labai mėgsta, per metus vienas šios šalies gyventojas vidutiniškai suvalgo pusantro kilogramo riešutų sviesto.
Kaip valgyti riešutų sviestą?
Žemės riešutų sviestą kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais. Žinoma, populiariausia yra šį skanėstą tepti ant sumuštinių, juo gardinti košę, arba paprasčiausiai valgyti su vaisiais: obuoliais ar bananais. Riešutų sviestas taip pat dažnas įvairiausių desertų priedas: nuo šokoladinių batonėlių, pyragų, keksiukų, tartalečių iki ledų. Visgi, šis ingredientas dažnai naudojamas ne tik saldiems, bet ir pikantiškiems patiekalams ruošti.
Riešutų sviesto dedama į įvairiausias sriubas ar troškinius. Pavyzdžiui, vištienos, avinžirnių, čili troškinį arba trintą riešutų sviesto sriubą, kuri gaminama iš riešutų sviesto, vištienos sultinio, svogūnų, česnakų, salierų ir mėgstamų prieskonių.
„Azijos šalių virtuvėje naudojami padažai su riešutų sviestu pagaminami labai paprastai: tereikia riešutų sviesto, sojos padažo, žaliosios citrinos sulčių, medaus, tarkuoto imbiero ir smulkinto česnako. Visi šie ingredientai yra sudedami į nedidelį indelį, užpilami karštu vandeniu ir sumaišomi. Vėliau gautas padažas yra atvėsinamas ir naudojamas įvairiausiems patiekalams pagardinti“, - sako V. Juodkazienė ir dalijasi kelių skanėstų receptais, kuriuos gaminant prireiks riešutų sviesto.
Receptai su riešutų sviestu
Paprastas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
- 7 obuoliai
- 5 valg. šaukšt. mėgstamo riešutų sviesto
- 2 valg. šaukšt. malto cinamono
Gaminame:
- Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite.
- Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų tarpų. Išklotą tešlą padenkite riešutų sviestu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį.
- Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C, ir kepkite apie 20 minučių.
- Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
Nekepti sausainiai su riešutų sviestu
Ingredientai:
- 1 puodelis baltojo cukraus
- 3/4 puodelio rudojo cukraus
- 115 g sviesto, supjaustyto kubeliais
- 1/2 puodelio pieno
- 240 g žemės riešutų sviesto
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos
- 2,5 puodelio avižinių dribsnių
Gaminame:
- Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Vidutinio dydžio puode sumaišykite cukrų, sviestą ir pieną. Viską užvirkite ir pavirkite apie minutę. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite žemės riešutų sviestą, vanilę ir druską, tuomet suberkite avižinius dribsnius ir viską išmaišykite.
- Iš gautos tešlos suformuokite sausainius ir padėkite ant paruoštos kepimo skardos, leiskite sausainiams sustingti.
Tortas su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
Ingredientai:
- Biskvitui:
- 150 g rupių miltų
- 150 g smulkių miltų
- žiupsnelis druskos
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
- 1,5 arbat. šaukšt. sodos
- 280 g rudojo cukraus
- 80 g kakavos
- 2 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus
- 100 ml verdančio vandens
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
- 3 nedideli obuoliai
- 2 valg. šaukšt. žemės riešutų
- Žemės riešutų kremui:
- 100 g žemės riešutų sviesto
- 150 g kambario temperatūros kreminio sūrio
- 80 g cukraus pudros
- 200 ml riebios grietinėlės
- Šokoladiniam kremui:
- 200 g tamsaus šokolado
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 1 valg. šaukšt. medaus
- Karamelė:
- 100 g cukraus
- 30 g sviesto
- 150 ml plakamosios grietinėlės
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir kakavą.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pieną, aliejų bei vanilės ekstraktą.
- Į drėgnų ingredientų masę pakaitomis įmaišykite šiek tiek sausų ingredientų mišinio, tuomet šiek tiek vandens, vėl sausų ingredientų ir vėl vandens - taip, kol viską sumaišysite į vientisą masę. Viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą apvalią 24 cm skersmens formą, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40-50 minučių.
- Iškepusį biskvitą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol atvės, ir padalinkite į 3 dalis, kad gautumėte 3 vienodus biskvito pagrindus.
- Žemės riešutų kremui švariame inde sumaišykite žemės riešutų sviestą, kreminį sūrį ir cukraus pudrą, tada šaukštu ar mentele įmaišykite prieš tai elektriniu plaktuvu išplaktą riebią grietinėlę.
- Šokoladiniams kremui puode užvirkite plakamąją grietinėlę ir užpilkite ją ant susmulkintų šokolado gabaliukų. Minutėlę palaukite, kad šokoladas suminkštėtų, tada įdėkite šaukštą medaus ir viską gerai išmaišykite.
- Pagaminkite karamelę: kaitindami ant vidutinės kaitros išlydykite cukrų - jis turi švelniai paruduoti. Į ištirpusį cukrų sudėkite sviestą, nukelkite puodą nuo viryklės ir labai atsargiai supilkite pusę plakamosios grietinėlės. Viską išmaišykite iki vientisos masės, tuomet supilkite likusią grietinėlę ir nuolat maišydami dar 2-3 minutes pakaitinkite. Nukelkite karamelę nuo viryklės ir palaukite, kol ji sutirštės.
- Ant vieno biskvito lakšto užtepkite pusę paruošto žemės riešutų kremo, ant viršaus dėkite antrą biskvito sluoksnį ir ant šio užtepkite likusį kremą. Viską uždenkite likusiu biskvitu, visą tortą aptepkite šokolado glaistu ir mažiausiai kelias valandas palaikykite šaldytuve.
- Nuplaukite obuolius, į kiekvieną jų įsmeikite ilgą medinį pagaliuką ar šakelę, apliekite šlakeliu karamelės ir palaukite, kol karamelė šiek tiek sustings. Likusią karamelės masę ant atvėsusio torto užtepkite taip, kad ji nutekėtų torto kraštais.
- Galiausiai pagardinkite šį gardėsį žemės riešutais ir papuoškite obuoliais.
Ryžių makaronai su aštriu riešutų sviesto padažu
Reikės:
- pakelio ryžių makaronų (180 g)
- 3 skiltelių česnako
- šaukštelio tarkuoto imbiero
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 2/3 puodelio kreminio žemės riešutų sviesto
- 4 šaukštų sojos padažo
- puodelio karšto vandens
- šaukšto sezamų aliejaus
- 2 šaukštų „Sriracha“ padažo
- šaukšto klevų sirupo
- aitriųjų paprikų (čili) dribsnių pagal skonį
Kaip gaminti:
- Smulkiai supjaustykite česnaką, sudėkite į keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepkite 2-3 minutes. Po to įdėkite imbierą ir dar trumpai pakepkite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir kartu su visais likusiais padažo ingredientais, sudėkite apkeptą česnaką ir imbierą į elektrinį plakiklį. Viską plakite iki vientisos masės, įpildami vis daugiau vandens, kol pasieksite norimą riešutų padažo konsistenciją.
- Užvirinkite didelį puodą vandens ir išvirkite makaronus pagal pakuotės instrukcijas ir gerai sumaišykite su padažu.
Migdolų sviesto bananų duona
Reikės:
- 4 gerai prinokusių bananų
- 2 šaukštų migdolų pieno
- pusės puodelio migdolų riešutų sviesto
- pusantro puodelio kvietinių miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 50 g cukraus
- 2 šaukštelių cinamono
- žiupsnelio druskos
Kiti priedai neprivalomi: smulkinti riešutai ir šokolado drožlės.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus, kol beveik neliks gumuliukų ir masė taps skysta.
- Migdolų sviestą, migdolų pieną ir cukrų sumaišykite su trintais bananais iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
- Sausus ingredientus suberkite į paruoštą masę ir maišykite mediniu šaukštu arba silikonine mentele, kol tešla taps vientisa.
- Jei norite, įmaišykite smulkintus riešutus ir šokolado drožles.
- Perdėkite tešlą į paruoštą kepimo indą ir kepkite apie 40-55 minutes.
- Po 30 minučių duonos paviršių galite apdengti sudrėkintu kepimo popieriumi, kad kepinys per greitai neapskrustų.
Kreminis anakardžių sviesto padažas Cezario salotoms
Reikės:
- pusės puodelio anakardžių riešutų sviesto
- vienos citrinos sulčių
- 2 šaukštų Dižono garstyčių
- 2 šaukštelių kaparėlių
- 2 skiltelių česnako
- vandens ir pipirų bei druskos pagal skonį
Kaip gaminti:
- Sudėkite anakardžių riešutų sviestą į elektrinį trintuvą kartu su visais likusiais ingredientais ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Jei mėgstate skystesnį padažą, plakdami įpilkite daugiau vandens.
- Paruoštą anakardžių padažą supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki savaitės.
Riešutų sviestas sportuojantiems
Žemės riešutų sviestas yra ne tik sveikas, bet ir puikus pasirinkimas sportuojantiems. Jis vadinamas kone idealiu užkandžiu, kurį galime valgyti net prieš miegą! Riešutų sviestas tinka kaip užkandis, užtepėlė arba padažas, be to, jame gausu baltymų, jis paskanins ir kokteilius - belieka atrasti skaniausią jums tinkantį būdą jį vartoti.
Kas nutinka, kai prieš miegą suvalgote žemės riešutų sviesto? Jūsų raumenys visą naktį aprūpinami baltymais, skatinamas raumenų augimas ir užkertamas kelias jų pažeidimams. Visą naktį gaunate reikalingų maistinių medžiagų. Žemės riešutų sudėtyje esantys baltymai gali skatinti termogenezę.
Jame taip pat yra triptofano, kuris gali pagerinti miego kokybę. Prieš miegą galima suvalgyti žemės riešutų sviesto su bananu. Bananuose yra daug magnio ir kalio, kurie gali padėti atsipalaiduoti. Be to, bananai ir žemės riešutų svieste esantis jau minėtas triptofanas gali padėti jums nurimti ir gerai pailsėti.
Jeigu bananų nemėgstate, valgykite riešutų sviestą su viso grūdo duonos riekele. Jame yra B grupės vitaminų, padedančių pasisavinti triptofaną.
Žemės riešutų svieste yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, mažai angliavandenių, daug baltymų, sveikų riebalų ir skaidulų. Palyginti su migdolais, makadamijomis ir panašiais riešutais, žemės riešutai pirmauja - 100 g jų yra 26 g baltymų. Juose esantis natūralus argininas ir magnis palaiko darbingumą, o kalis padeda papildyti glikogeno atsargas po treniruotės.
Tai reiškia, kad jūsų kūnui reikia daugiau energijos riešutų sviestui suvirškinti. Vos jį suvalgius, pradeda veikti bazinė medžiagų apykaita ir riebalų deginimo procesai. Tai naudinga - ypač per naktį.
Taisyklės, kurių patariama laikytis
Kaip tinkamai valgyti žemės riešutų sviestą? Pirma, stebėkite kiek valgote. Nuo jūsų tikslų - noro sulieknėti ar užsiauginti raumenis - priklauso ir suvartojamas kiekis. Patariama riešutų sviestą vartoti saikingai. Turėkite galvoje, kad 2 valg. š. riešutų sviesto yra net 190 kcal! Antra, saugokitės cukraus, transriebalų ir priedų. Atidžiau įsiskaitykite į jūsų mėgstamo žemės riešutų sviesto sudėtį. Į žemės riešutų sviestą dažnai dedama cukraus. Todėl būkite atidūs ir rinkitės žemės riešutų sviestą be papildomų priedų.
Tiesa, tiems, kas jo dar nėra ragavę, gali kilti abejonių - o ką gi su tuo sviestu daryti? Klasikinis, daug fantazijos nereikalaujantis variantas. Jei mėgstate gaminti naminius ledus, pabandykite dalį jogurto, grietinės ar grietinėlės pakeisti riešutų sviestu - tokie ledai bus sotūs, sodraus riešutinio skonio, kreminės konsistencijos. Klasikinį tinginį galima gaminti ne su sviestu, o su riešutų kremu.
Pabaigai svarbu pabrėžti, kad visais minėtais atvejais svarbu rinktis kokybišką, kuo natūralesnį riešutų kremą - be palmių aliejaus ar kitų menkaverčių riebalų, nesaldintą, geriau - ir nesūdytą.