pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip nulupti žuvies odą

Visuomet žavėjotės tuo, kaip profesionalūs virėjai vienu judesiu nulupa visą odą nuo žuvies filė? Jūs taip pat tą galite būdamas Big Green Egg namų virėju - tik reikia žinoti kaip!

Žvynų pašalinimas

Jei norite savo žuvies filė iškepti iki traškumo, odą palikite. Tačiau, jei odą norėsite valgyti, prieš ruošdami žuvies filė pašalinkite žvynus.

Tam galite naudoti pvz. švarų, šiurkštų šveitimo padą arba šukutės lukštą. Kad žvynai visur neskraidytų, įdėkite žuvį į šaltą vandenį.

Parsineštą žuvį, visų pirma, reikia nuplauti ir nuskusti žvynus, jeigu jie yra tvirti. Skusti reikėtų aštrius, kietus žvynus turinčias žuvis, pavyzdžiui, karpius, ešerius, kuojas.

Nedidelius, minkštesnius, lengvai nubyrančius žvynus turinčių žuvų (pavyzdžiui, lašišų, starkių) skusti nebūtina, tačiau tuomet negalėsite valgyti jų odelės, kurią daugelis mėgsta.

Minkštą odą be žvynų turinčių žuvų, pavyzdžiui, menkių skusti, žinoma, nereikia, tačiau svarbu žinoti, kad ne visų bežvynių žuvų oda yra skani. Baltos plekšnių papilvės yra valgomos ir skanios, o tamsios nugaros - ne.

Kai kurios žvynų neturinčios žuvys, pavyzdžiui, unguriai yra slidžios, gleivėtos, gleives pašalinsite žuvį ištrynę rupia druska ir nuplovę.

Skutimui paruoštą žuvį pasidėkite ant popieriniu rankšluosčiu ar kepimo popieriumi užkloto stalo, tuomet skutant žuvis mažiau slysčios, ją bus lengviau išlaikyti.

Žuvį laikykite už galvos ir braukite peiliu nuo uodegos link galvos. Žuvį periodiškai apiplaukite, perbraukite per nuskustą šoną pirštu ir įsitikinkite, ar neliko prikibusių žvynų. Nuskutę vieną pusę, žuvį apverskite ir nuskuskite antrąją.

Jeigu nesinori skusti žuvies, tai galite nulupti jos odą su visais žvynais. Norint tai padaryti aštriu peiliu įpjaukite odą per visą nugaros ilgį iš abiejų nugaros peleko pusių.

Nugaros peleką iškart išpjaukite nedideliu peiliu. Tokias pat negilias įpjovas padarykite ir ties žuvies galva, prie žiaunų. Suimkite odą nugaroje ir ją lupkite. Žuvis išsiners iš žvynais padengtos odos.

Žuvį taip pat galite kepti druskoje, tuomet jos skusti ar odos lupti nereikės. Kepimo metu druska virsta tvirta luobele, kurią sudaužius ir nuėmus, drauge nusiims ir prie jos prilipusi žuvies oda su žvynais.

Jei ruošiatės žuvį kepti keptuvėje, patariama žvynus nuvalyti. Kita vertus, jei ketinate žuvį kepti ant grotelių, jokiu būdu jos neskuskite, kitaip ji paprasčiausiai sudegs. Žvynai - kaip apsauginė priemonė. Be to, žuvį iškepus, jie labai lengvai nusiima.

Odos lupimas

Jei žuvies filė norite troškinti ar virti, žvynus ir odą pašalinkite išvien. Dėkite žuvies filė ant pjaustymo lentelės oda žemyn ir odą laikykite prispaustą.

Uždėkite filė peilį ant odos 45 laipsnių kampu nuo uodegos galo ir įsitikinkite, kad jūsų peilio pjovimo paviršius liečia pjaustymo lentą.

Norint patiekti visą, nesmulkintą plekšnę, tamsioji viršutinės jos pusės oda nulupama, paliekama tik šviesi apatinė - kad kaitinama žuvis nesubirtų.

Jei ją ketinama patiekti smulkintą, geriau nulupti visą: įpjovus ties uodega, peiliu atknoti odos kraštelį nuo mėsos, viena drobine rauplėta skepetėle (kad neslystų) suėmus uodegą, kita - atknotą kraštą, pamažu nuplėšti odą.

Dažnai pjausniai, ypač trapesnių žuvų, pavyzdžiui, plekšnių, parduodami nelupti, mat su oda ne taip greit subyra. Labai svarbu įgusti juos tinkamai nulupti, kad neatsišerpetotų arba per daug mėsos neišsimestų su oda.

Žuvis gali būti skani, ypač kai ji beveik be kaulų, tačiau gaminant žuvies filė reikia atlikti papildomą žingsnį, kuris kenčia daugeliui žmonių: oda, o dar svarbiau - žvynai. Daugelis žuvų atkeliauja su oda ir žvynais, o tada jūs priimate sprendimą nulupti odą ir nulupti žuvį, o gal ne. Bet ar galė valgyti žuvies žvynus? Kada apie odą? Kaip juos pašalinti? Aš asmeniškai su tuo kovojau, kol nenusprendžiau visada pašalinti žvynus, taip pat radau gana paprastą būdą, kaip pašalinti odą. Skaityk !

Taip pat skaitykite: Ar vaivorykštinis upėtakis turi kaulų?

Didesnio riebumo žuvims, tokioms kaip lašiša ar upėtakis, nuimti odą nuo filė gana paprasta. Liesa žuvis, kaip ir dauguma baltųjų žuvų, turi būti švelnesnė, nes riebalinis sluoksnis po oda yra plonesnis ir trapesnis.

Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, turi storesnį riebalų sluoksnį tarp odos ir mėsos. Padėkite filė mėsa puse žemyn ir nuimkite odos kraštą, kad galėtumėte apdoroti.

Tai lengviau padaryti, jei jūsų nagai yra šiek tiek ilgi, o jei ne, visada galite padėti mažu peiliuku. Tikslas yra pakelti odos kampą ir nuo tada švelniai nulupti odą tiesiai nuo mėsos.

Oda bus slidi, todėl turėsite nuolat reguliuoti sukibimą. Laisva ranka laikykite mėsą žemyn, kiek įmanoma arčiau tos vietos, kur traukiate odą. Lėtai dirbkite, kol nulupsite visą odą, ir visada įsitikinkite, kad ranka, laikanti mėsą žemyn, yra arti odą traukiančios rankos.

Kartais šiek tiek mėsos gali nulipti su oda. Tomis akimirkomis galite pabandyti lupti kitu kampu arba pradėti nuo kito kampo.

Kai pasieksite tašką, kai mėsa yra plonesniame sluoksnyje ir netgi patenka į storesnę riebalų dalį (dažniausiai lašišos filė), turite būti labai švelnūs. Labai lengva nuplėšti tą odos dalį su riebalais ir mėsos likučiais.

Kalbant apie liesą žuvį, metodas yra tas pats - švelniai nulupkite odą, laikykite mėsą žemyn, bet su daugiau pagalbos suformuokite gerą pjaustymo peilį. Galite pastebėti, kad daugiau mėsos nuslysta su oda, bet dažniausiai ją galima išsaugoti.

Kaip ir žuvies nukalkinimas, odos pašalinimas, žinojimas, kaip sunku traukti ir kaip lėtai reikia dirbti - tai dalykai, kurių išmokstama eidami.