Kiauliena - daugelio mėgstama mėsa, o jos šonkaulių patiekalai dažnai tampa tikru skonių atradimu. Šiandien pasidalinsime unikaliu receptu, kuris pavergs jus ne tik aromatu, bet ir sultingumu. Kepant šonkaulius orkaitėje, jie tampa minkšti, kvapnūs ir nepaprastai skanūs.
Paprastas ir Greitas Kiaulienos BBQ Šonkaulių Receptas
Dalinuosi paprastu receptu, kuris jau yra patikrintas bent keletą metų. Išbandytos įvairios prieskonių kombinacijos, marinatai, bet jau kokie metai kepu tik pagal šį receptą: greitai paruošiama ir tiesiog tirpsta burnoje.
Reikės:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių
- 3 v. š. rudojo cukraus
- 1 a. š. druskos
- 1 v. š. malto kumino
- 1 v. š. česnako granulių
- 1 v. š. svogūnų granulių
- 1 v. š. rūkytos paprikos prieskonių
- 1/2 a. š. Kajeno paprikos arba aitriųjų paprikų prieskonių
- žiupsnio juodųjų pipirų
- barbekiu padažo
Kaip gaminti:
- Sumaišome visus prieskonius.
- Šonkaulius nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
- Prieskoniais įtriname mėsą, uždengiame ir dedame į šaldytuvą pasimarinuoti (geriausia pernakt).
- Šonkaulius įvyniojame į foliją, dedame ant kepimo skardos. Kepsime 140 laipsnių orkaitėje 2,5-3 valandas, nelygu šonkaulių dydis ir mėsos kiekis.
- Iškepus atidengiame foliją, šonkauliukus aptepame BBQ padažu ir kepame dar 5 minutes atidengus.
- Mėsą paliekame pailsėti 5 minutėms, tada pjaustome ir patiekiame karštus.
- Prieskonių kiekį ir pasirinkimus galite reguliuoti pagal savo skonį.
Šonkauliukai Orkaitėje su Česnakais ir Prieskoniais
Šis receptas skirtas tiems, kurie mėgsta intensyvų česnako skonį ir aromatingus prieskonius.
Reikės:
- Kiaulienos šonkauliukai (skaniau liesesni) - 1 kg
- Česnakas - 6-7 skiltelės
- Prieskonių mišinys šonkauliukams (be druskos), arba sveiko maisto parduotuvėlėse yra "Prieskonių mišinys lieknėjimui", gal ir nesulieknėsite, bet šonkauliukams jie labai tinka :) - 2 arbatiniai šaukšteliai
- Druska - 1 arbatinis šaukštelis
Kaip gaminti:
- Kiaulienos šonkauliukus nuplauname, nusausiname ir supjaustome po vieną kauliuką.
- Česnako skilteles išspaudžiame specialiu spaustuvu ir dubenėlyje sumaišome su prieskoniais ir druska.
- Gauta mase ištriname šonkauliukus, dedame į kepimo maišą ir paliekame valandai pastovėti.
- Praėjus valandai kepimo maišą su šonkauliukais dedame į skardą, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 minučių vidutinio karštumo orkaitėje.
- Praėjus laikui dažniausiai dar praplešiu maišą ir pakepinu 5-10 minučių kad labiau apskrustų.
Kiaulienos šonkauliukai labai skanūs patiekti su virtomis bulvėmis ir mėgstamomis daržovių salotomis.
Šonkaulių Kepimas Big Green Egg Kepsninėje (3-2-1 Metodas)
Šiame vaizdo įraše pristatomas lengvas receptas labai gardiems šonkauliukams kepti Big Green Egg kepsninėje pasitelkiant būdą 3-2-1.
- Iki galo atverkite sklendę Big Green Egg kepsninės pagrindo apačioje.
- Uždekite kepsninėje anglis naudodami tris uždegiklius ir kūrenkite 12 min. neuždarę dangčio.
- Kol jos mirksta, nudirkite plėvelę apatinėje šonkauliukų pusėje. Tiesiog įsmeikite ploną peilį tarp plėvelės ir šonkaulių. Po to suimkite plėvelę ir nuplėškite ranka.
- Sumaišykite visus prieskonius.
- Išbarstykite išmirkusias medienos skiedras ant žioruojančių anglių.
- Įdėkite į kepsninę convEGGtor laikiklį, o ant šio uždėkite skysčių surinkimo talpą.
- Į EGG kepsninę įdėkite groteles, o ant jų uždėkite šonkaulių laikiklį. Ant jo išdėliokite šonkauliukus ir uždarykite kepsninės dangtį.
- Pristumkite sklendę apačioje, o dvifunkcį metalinį gaubtą praverkite per kelis milimetrus, kad kepsninė įkaistų iki 125 °C.
- Išimkite šonkauliukus iš EGG kepsninės ir mėsingąja puse į apačią padėkite ant didelio lakšto aliuminio folijos. Tam įsigykite tvirtos folijos.
- Užpilkite šonkaulius ketvirčiu obuolių sulčių, o ant viršaus uždėkite kitą šonkaulių lanką. Užpilkite sultimis ir tvirtai suvyniokite.
- Sudėkite suvyniotus šonkauliukus ant EGG kepsninės grotelių.
- Ištraukite šonkaulius iš EGG kepsninės ir atsargiai išvyniokite iš folijos. Mėsingąją šonkaulių pusę gausiai aptepkite barbekiu padažu.
- Išdėliokite šonkaulius mėsingąja puse į viršų ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite 1 val.
Šonkaulių Marinavimas ir Kepimas Orkaitėje
Šis kiaulienos šonkaulių receptas - tai derinys paprastumo ir išskirtinio skonio. Minkšta mėsa, subtilus dūmo aromatas iš slyvų ir pomidorų padažo salstelėjęs skonis tikrai sužavės kiekvieną.
- Pasiruoškite visus ingredientus skaniems šonkauliams kepti.
- Įtrinkite šonkaulius iš visų pusių druska ir prieskoniais.
- Paruoštus šonkaulius sudėkite į kepimo formą, po apačia pakiškite čiobrelių šakeles.
Apipilkite apkepusius šonkaulius paruoštu pomidorų marinatu. Jei norite dar intensyvesnio skonio, prieš kepant marinate galite pridėti šiek tiek rudojo cukraus arba balzaminio acto. Taip pat eksperimentuokite su prieskoniais - šonkauliams puikiai tiks rūkyta paprika, kmynai arba lauro lapai.
Padažas - Svarbiausia Šonkaulių Dalis
Nida Degutienė (Nidos receptai) teigia: „Padažas, arba glazūra, - tai šio recepto „vinis“. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau. Patikėkite, jei nesulaižysite su šiais keptais šonkauliais, tai tikrai suvalgysite su kitais mėsiškais (grilio ir nebūtinai grilio) patiekalais. Ir prašau, neklauskite, kuo pakeisti vieną ar kitą ingredientą.“
Šonkaulių Kepimo Patarimai
Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com) dalinasi patirtimi: „Kiaulieną valgau retai, bet būtent šonkauliukai ir plėšyta kiauliena (ang. „pulled pork“) yra mano silpnybės, jei kalbame apie riebias mėsas. Šonkauliukus kepti pati pabandžiau ir išmokau visai neseniai. Bandžiau suprasti, kodėl vis atidėliojau ir taikliausias atsakymas: greičiausiai tai buvo nepasitikėjimas savo žiniomis.“
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“) sako: „Šiaurės Amerikoje moka kepti kiaulienos šonkauliukus. Ir jie tikrai yra World Famous. Bet kurioje kepsninėje Memfyje, šalia Elvio Preslio statulos. Arba iškepti namie pagal šį receptą. Šį patiekalą tvarkingai valgyti sunku - lipnus padažas apvelia pirštus ir lūpas, tačiau sustoti nesinori, nes šonkauliukai pasakiškai skanūs! Visa jų paslaptis - aptepas, kuriam prireiks trijų ingredientų.“
Norint pasiekti geriausią rezultatą, prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus. Šonkauliukus pavirkite sūdytame, laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje.