pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Močiutės guliašo receptas: Šeimos tradicijos skonis

Ar prisimenate tuos sekmadienio pietus, kai visus namus pripildydavo gardus troškinio kvapas? Būtent toks yra kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - sotus, švelniai prieskoniais kvepiantis patiekalas, kurio skonis lyg iš vaikystės. Tai vienas iš tų patiekalų, kuris visada pasiteisina - ir šeimos vakarienei, ir šventiniam stalui.

Šis kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - tai ne tik paprastas troškinys. Tai šilti prisiminimai, šeimos bendrystė ir tas nepakeičiamas namų jaukumas, kuris visada sugrąžina prie stalo. Šis kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - tai ne tik sotus patiekalas, bet ir visos šeimos susibūrimo prie stalo priežastis.

Guliašas: nuo piemenų iki šventinio stalo

Šis patiekalas turbūt senesnis, nei galvojote, - Vengrijoje piemenys jį skanavo jau IX amžiuje! Tuo metu išvirtą ir pagardintą mėsą išdžiovindavo saulėje, supakuodavo avies skrandyje, o, atėjus laikui valgyti, ją tiesiog užpildavo karštu vandeniu.

Vengriškas guliašas yra tobulas pavyzdys, kaip iš paprastų, nebrangių ir lengvai prienamų produktų galima paruošti šventę. Tradicinis vengriškas guliašas yra tarpinis variantas tarp sriubos ir troškinio. Šiame recepte pateikiu mūsų šeimos mėgstamiausią, tirštesnę versiją, bet koreguodami sultinio kiekį galėsite patys nuspręsti, kas Jums arčiau širdies-sriuba ar troškinys.

Ingredientai ir gaminimo eiga

Geram guliašui išvirti reikia nedaug: geros jautienos (persistengti ir investuoti į steikams tinkamą branadintą mėsą nereiktų - puikiai tiks ta, kuri tinka troškinimui!), geros paprikos miltelių (jei galite gauti vengriškų paprikų - jums nuskilo!), sultinio (tiek to, jei neturit, pilkit vandenį, skonis labai nedaug nukentės), na ir kantrybės paliekant puodą kunkuliuoti porą valandų. Paprasta, ar ne?

Vengriško guliašo receptas

Ingredientai:
  • apie 700 g jautienos sprandinės (kambario temperatūros)
  • 250 g jautienos sultinio
  • apie 400 g svogūnų, česnakų ir paprikų
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • Malti paprika, kmynų sėklos, mairūnas, pomidorai, raudono vyno actas, pomidorų pasta, druska, pipirai
Gaminimas:
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 160'C. Jautienos sprandinę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais.
  2. Į dubenį sudėkite supjaustytus svogūnus, česnakus ir paprikas.
  3. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi apkepkite mėsą iš visų pusių. Apkeptą mėsą atidėkite ir apibarstykite druska bei pipirais.
  4. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus, česnakus ir paprikas, kol suminkštės.
  5. Sudėkite apkeptą mėsą atgal į puodą, suberkite maltą papriką ir kepkite apie 2 minutes.
  6. Įpilkite sultinio, išmaišykite ir virkite apie 4-5 minutes.
  7. Į puodą suberkite kmynų sėklas, mairūną, pomidorus, įpilkite raudono vyno acto su pomidorų pasta ir išmaišykite.
  8. Ant viršaus užpilkite sultinio, kad apsemtų daržoves ir mėsą, pagardinkite druska bei pipirais ir išmaišykite.
  9. Puodą uždenkite dangčiu ir troškinkite įkaitintoje orkaitėje 1,5 valandos.
  10. Kol troškinys orkaitėje, nuskuskite bulves, supjaustykite ir užpilkite šaltu vandeniu.
  11. Po 1,5 valandos patikrinkite mėsą, suberkite bulves, išmaišykite ir troškinkite dar 40 minučių arba, kol bulvės bus minkštos.
  12. Išėmę troškinį iš orkaitės, išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

Pateikimas ir garnyrai

Virtos bulvės - klasikinis derinys, kai norisi tikrumo ir paprastumo. Šviežia duona - močiutės žodžiais tariant: „jei gali duona pamirkyti padaže - žinok, patiekalas pavyko“. Norite pridėti šiek tiek papildomo švelnumo ar skonio akcento?

Man guliašas - tai nostalgiškas patiekalas iš vaikystės! Nežinau kuo tais laikais mūsų mamos gadrindavo guliašą (juk žiemos metu nei saldžiųjų paprikų, nei juoba pomidorų tikrai nebūdavo, o ir džiovintų paprikų nežinau ar jos turėdavo), bet tirštas ir aromatingas padažas su minkštute mėsa visada būdavo itin geidžiamas ir laukiamas.

Variacijos ir patarimai

Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą - tik jūsų reikalas. Savo gana paprastą guliašo receptūrą papildžiau, taip vadinamu, „Džentelmeno E621“ - keliais rūkytos dešros gabaliukais, pora stiebų saliero, čiobreliais ir šaukšteliu kumino miltelių.

Mėgstantiems gaminti troškinius, verta žinoti ir vieną auksinę taisyklę: prieš mėsą troškinant, būtina gerai paskrudinti jos šonus - tai padės išlaikyti mėsos sultingumą. Na, o ieškantiems patiekalų idėjų, siūlome prisiminti klasiką - tradicinį kiaulienos guliašą, kuriam tiesiog neįmanoma atsispirti.

Kiti guliašo variantai

  • Veršienos guliašas
  • Kiaulienos guliašas

Troškiniams gaminti galite panaudoti pačius įvairius namuose jau turimus produktus - ir kruopas, ir šaldytuve užsigulėjusius daržovių likučius. Tad ne tik mažiau išleisite apsipirkinėdami, bet ir nešvaistysite dar gerų maisto produktų.