Paruošti antį dažniausiai norisi ypatingomis progomis. Bet kartais tiesiog užsimanai pasilepinti ir palepinti draugus, kad ir šaltą rudenišką savaitgalį. Neretai antis yra perkepama, tada jis bus sausa ir stringanti gerklėje. Apskrudęs, traškus paviršius ir sultingas minkštas vidus - idealiausias variantas. Ir, žinoma, saldus padažas. Autorė garnyrui panaudojo salstelėjusius, karamelizuotus vaisius su apskrudusiomis daržovėmis.
Pasak Mariaus Tilmanto, „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus, pastaraisiais metais perkamiausias paukštis didžiosioms metų šventėms yra antis. „Prieššventiniu laikotarpiu užtikriname šviežios paukštienos įvairovę mūsų parduotuvėse, tai neatsiejamas didžiųjų metų švenčių stalo atributas.
„Antis - ypatingas paukštis, kurio subtilus skonis geriausiai atsiskleidžia tam tikrų produktų draugijoje. Tad nusprendus išsikepti antį ar ją nusipirkus šviežiai keptą, reiktų pasirūpinti ir su kuo ją patieksite“, - sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
„Antiena yra puikus pavyzdys, kaip mažos detalės gali sukurti tikrą šedevrą“, - šypsosi D.Bartošius.
Įdarai keptai antienai
Su kuo derinti keptus šventinius paukščius, kad patiekalas būtų ne tik sotus ir maistingas, bet ir džiugintų akis bei skonio receptorius?
Džiovintų slyvų ir grikių įdaras
Antienos mėsa tobulai dera su džiovintomis slyvomis. Pridėjus dar kelis ingredientus ir sumaišius su grikiais, paukštiena ne tik įgauna papildomų skonių, bet ir padidėja porcijos. Džiovintų slyvų įdarui reikės: 2 saujų džiovintų slyvų, 1 svogūno, 1 obuolio, 1 stiklinės grikių. Slyvas pamirkykite, susmulkinkite, obuolį supjaustykite kubeliais. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste, sudėkite obuolį ir slyvas, kelias minutes troškinkite. Suberkite išvirtus grikius, viską sumaišykite ir prikimškite anties vidų. Kaklo ir pilvo ertmės odas susiūkite arba sukabinkite mediniais pagaliukais. Įdarą galima paruošti ir be grikių. Šiam įdarui reikės: 150 g džiovintų slyvų, 1 apelsino. Iš vakaro slyvas užpilkite romu, išbrinkusius vaisius ir pusiau perpjautą apelsiną sudėkite į anties vidų. Slyvas paįvairinkite ryžiais. Šiam įdarui reikės: puodelio ryžių, saujos rūkytų slyvų ir džiovintų abrikosų. Ryžius išvirkite, slyvas ir abrikosus išmirkykite, supjaustykite. Viską sumaišykite. Atvėsusį įdarą sudėkite į antį.
Su obuoliais, apelsinais ir spanguolėmis
Antienos skonį paryškina įvairūs vaisiai - obuoliai, apelsinai, spanguolės ir net mandarinai. Drąsiai derinkime skirtingus vaisius, priklausomai nuo sezono, savo skonio ir atsargų šaldytuve. Spanguolių įdarui reikės: 100 g šviežių ar šaldytų spanguolių, 30 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 130 g džiūvėsėlių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų. Į įkaitintą keptuvę įdėkite sviesto, pakepinkite supjaustytą svogūną. Nukėlus nuo ugnies sudėkite džiūvėsėlius, spanguoles, įmaišykite išplaktą kiaušinį, paskaninkite druska ir pipirais. Obuolių ir apelsinų įdarui reikės: 3 obuolių, 1 apelsino, 1 svogūno, 10 vienetų šaldytų slyvų. Ingredientus supjaustykite ir prikimškite antį. Obuolių įdarą paįvairinkite kitais šviežiais vaisiais - kriaušėmis, vynuogėmis, mandarinais. Šiam įdarui reikės apie pusę kilogramo vaisių, jei paukštis sveria du kilogramus. Nuluptus obuolius ir kriaušes supjaustykite kubeliais, mandarinus padalykite skiltelėmis. Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Išvirkite 100 g ryžių ir sumaišykite su vaisiais.
Su raugintais kopūstais ir morkomis
Pikantiško skonio antienai suteikia daržovių įdarai. Daržovės ne tik praturtina skonį, bet gali pakeisti garnyrą. Raugintų kopūstų įdarui reikės: 0,8-1 kg raugintų kopūstų, didelės saujos džiovintų slyvų. Nuspauskite kopūstų skystį, galite perplauti vandeniu, patroškinkite apie 30 minučių su slyvomis. Morkų įdarui reikės: 2 morkų, 1 obuolio, 1 svogūno. Morkas ir obuolį sutarkuokite stambia tarka, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite, įberkite kmynų, druskos ir pipirų pagal skonį. Viską trumpai pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Įdarą atvėsinkite ir sudėkite į antį. Salierų įdarui reikės: 1 saliero šaknies, 3-4 salierų lapkočių, 2 morkų, 1 svogūno, 1 obuolio, džiovintų čiobrelių, raudonėlių, kmynų, druskos, pipirų. Saliero šaknį, morkas, obuolį sutarkuokite plonais šiaudeliais, svogūną smulkiai sukapokite, įberkite kmynų, druskos, pipirų ir viską pakepinkite su aliejumi.
Su kepenėlėmis ir ryžiais
Įdarui tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir kepenėlės - kartu su antimi iškepa ir paštetas. Tikrai verta pabandyti. Kepenėlių įdarui reikės: 1 paprastos bandelės, 1 kiaušinio, 200 g anties ar kitos paukštienos kepenėlių, 2 šaukštų razinų, 1 obuolio, 2 svogūnų. Piene išmirkykite ir nuspauskite bandelę, sumaišykite su išplaktu kiaušiniu, smulkiai sukapotomis kepenėlėmis ir svogūnu, razinomis, smulkiai pjaustytu obuoliu, paskaninkite pipirais, druska. Suformuokite įdarą ir sukrėskite į anties vidų.
Padažai keptai antienai
Kepta antis - tai šventinis patiekalas, kuris dažnai puošia mūsų stalus ypatingomis progomis. Tačiau net ir tobulai iškepta antis gali būti dar skanesnė, jei ją patieksite su tinkamai parinktu padažu.
Antienai būtinas padažas Keptos anties mėsa - sultinga ir minkšta, bet ir jai reikia padažo, kad išryškėtų visos paukštienos skonio ypatybės. Prie šio patiekalo ypač tinka vaisių - uogų saldūs padažai.
Apelsinų padažas
Apelsinų padažui reikės: 200 ml vandens, 150 g cukraus, 3 apelsinų, 5 valg. š. austrių (galima pakeisti žuvies arba sojos) padažo, 1 citrinos sulčių, 1 cinamono lazdelės. Vandenį užvirkite su cukrumi, kai ištirps, sudėkite apelsino griežinėlius, cinamoną, įpilkite padažo ir pavirinkite 15 min. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinos sultis.
Vyšnių padažas
Vyšnių padažui reikės: stiklinės vyšnių sulčių, 2 šaukštų cukraus, 0,25 arb. š. druskos, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų raudono vyno acto, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, 1 šaukšto sviesto. Puodelyje pakaitinkite cukrų su actu. Kai po kelių minučių actas išgaruos, cukrus išsilydys ir patamsės, iš lėto supilkite citrinos sultis. Maišykite, kol karamelė ištirps. Į šaltas vyšnių sultis suberkite krakmolą, ištirpinkite ir supilkite į karamelę. Galite įmaišyti šaldytų vyšnių ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įdėkite šaukštą sviesto.
Bruknių padažas
Bruknių padažui reikės: 100 ml vandens, 200 ml bruknių uogienės, 2 šaukštų krakmolo. Vandenį ir uogienę pakaitinkite, supilkite nedideliame vandens kiekyje ištirpintą krakmolą ir užvirinkite.
Garnyrai prie keptos anties
Su kuo derinti keptus šventinius paukščius, kad patiekalas būtų ne tik sotus ir maistingas, bet ir džiugintų akis bei skonio receptorius?
„Niekada nesuklysite kartu su paukščiu kepdami vaisius ir daržoves. Prie mėsos ir paukštienos patiekalų dažnai pasirenkami obuoliai ir bulvės, tačiau per šventes verta išmėginti labiau ekstravagantiškų variantų. Prie paukštienos dera salsvi skoniai, todėl viename inde su antimi ar višta drąsiai galima kepti kriaušes, persikus, pikantiškumo suteiks griežinėliais supjaustyti prinokę apelsinai, slyvos, ananasai, mangai. Iš tiesų patarčiau paeksperimentuoti su bet kuriais gerai prinokusiais saldžiarūgščiais vaisiais. Tik turėkite omenyje, kad vaisius reikia sudėti vėliau - likus apie 30-40 minučių iki iškeps paukštis. Priešingu atveju jie suteš ir taps labiau padažu nei garnyru“, - sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Anot B. Baratinskaitės, garnyrui pasirinkus vaisius, daržovės derės ne visos - tuomet geriau atsisakyti kopūstinių daržovių, salierų šakniagumbių, o štai tradicinės arba saldžiosios bulvės, morkos ir net česnakai puikiai tiks. Gaivumo ir tekstūros patiekalui suteiks žalumynų salotos su gražgarstėmis, saulėgrąžų daigais, bazilikų ar mėtų lapeliais, kurie subalansuos saldų skonį ir pridės pikantiškų natų.
„Garnyrui galite rinktis vien daržoves - brokolius, kalafiorus, salierus, maloniai nustebins anyžių prieskoniu pasižymintis pankolis. Daržoves taip pat skanu kepti viename inde su paukščiu, tačiau rinkčiausi kepti atskirai smidrus ir ankštines pupeles - šiuos kepkite tiesiog keptuvėje įkaitintame lydytame svieste ar šlakelyje alyvuogių aliejaus, kol suminkštės, bet vis dar liks šiek tiek traškūs, o paskui pagardinkite druska ir pipirais. Tai itin paprastas garnyras, bet nenustebkite, kai jo neliks pirmiausia“, - kalba „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.
Garnyras neturėtų atimti daug laiko, svarbu, kad iškepus pagrindiniam patiekalui, visi galėtų sėsti prie stalo ir ragauti jį dar garuojantį. Todėl taip smagu vaisius ir daržoves garnyrui kepti kartu su paukščiu. Kita vertus, visai nesunku pagaminti ir garnyrą iš kruopų.
B. Baratinskaitė pataria vietoje ryžių pasigaminti kuskusą - perlinis stambių kruopų kuskusas išverda per 15-20 minučių ir suteikia patiekalui netikėtos tekstūros. O štai smulkių kruopų kuskuso net nereikia virti - pakanka užpilti verdančiu vandeniu ir leisti kruopoms išbrinkti. Tik svarbu žinoti, jog kuskusas perima skysčio skonį, todėl vietoje vandens geriau naudoti sultinį, jame prieš tai dar galima pavirti imbierą. Tokį garnyrą pagardinus granatų sėklomis arba džiovintomis spanguolėmis bei žalumynais, patiekalas bus ne tik skanus, bet spalvingas ir puošnus.
„Jeigu sotaus iškilmingo patiekalo neįsivaizduojate be bulvių, pagaminkite iš jų piurė su sviestu ir prieskoninėmis žolelėmis. Tai labai šventiškas garnyras, papildantis pagrindinį patiekalą švelnia tekstūra. Beje, piurė galite gaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, saldžiųjų žaliųjų žirnelių“ - pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi keletu garnyrų receptų.
Greitai paruošiami Briuselio kopūstai su spanguolėmis ir čiobreliais
Reikės: 450 gramų Briuselio kopūstų, dviejų arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, vieno arbatinio šaukštelio maltų čiobrelių, druskos ir pipirų, vieno puodelio šviežių spanguolių, dviejų-trijų arbatinių šaukštelių klevų sirupo. Gaminame Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Briuselio kopūstus tolygiai sudėkite į kepimo indą, apibarstykite druska, pipirais, čiobreliais, užpilkite alyvuogių aliejų. Kepkite orkaitėje 10 minučių, tada ištraukite, suberkite ir tolygiai įmaišykite spanguoles ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių. Prieš patiekiant užpilkite klevų sirupo ir švelniai sumaišykite.
Pikantiški spalvingi šakniavaisiai
Reikės: vieno puodelio žalių stambiai supjaustytų burokėlių, keturių pjaustytų morkų, vieno stambiai pjaustyto svogūno, dviejų puodelių stambiai pjaustytų bulvių, keturių smulkintų česnako skiltelių, pusės puodelio konservuotų avinžirnių, trijų šaukštų alyvuogių aliejaus, vieno arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių lapelių, šaukštelio kuminų, pusės šaukštelio kardamonų miltelių, druskos ir pipirų pagal skonį, trečdalio puodelio sausojo baltojo vyno, vieno puodelio mėgstamų žalumyn. Gaminame Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Burokėlius, morkas, svogūnus, česnaką ir avinžirnius sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, berkite prieskonius ir viską išmaišykite rankomis, kad tolygiai pasidengtų prieskoniais bei aliejumi. Neuždengę kepkite orkaitėje 30 minučių - indą ištraukite, supilkite vyną ir kepkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, o daržovės suminkštės - apie 15 minučių. Baigus kepti iškart sudėkite mėgstamus žalumynus, kad šie suminkštėtų nuo daržovių šilumos.
Skrudinti batatai su cinamonu ir rozmarinais
Reikės: gerai nuplautų batatų (kiekis - pagal poreikį), lydyto sviesto, trinto česnako, cinamono, šviežiai sugrūstų juodųjų pipirų, šviežių rozmarinų. Gaminame Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Batatų nenulupkite ir pjaustykite griežinėliais tarsi armonikėlę - pjaukite daugiau nei iki pusės, bet ne iki galo. Lydytą sviestą ištirpinkite, sudėkite į jį trintą česnaką, cinamoną ir gerai išmaišykite. Dėkite bulves į kepimo indą ir kiekvieną apipilkite sviestu, apibarstykite pipirais, druska ir tarp riekelių įsprauskite mažą šakelę rozmarino. Kepkite apie 40 minučių, kol bulvės suminkštės ir paruduos.
„Jeigu garnyrui iškepti reikia pusvalandžio, pasirinkite indą kuris tilps į vieną orkaitę su paukščiu. Iš anksto apgalvokite išdėstymą, mat indą su garnyru pašausite į orkaitę kiek vėliau nei paukštį - tai turi būti atliekama paprastai ir greitai, kad nereikėtų judinti paukščio ir neišleistumėte iš orkaitės per daug kaitros“, - pataria B.
Burokėliai - o mamma mia, koks skonis!
Tai mūsų Ievos šeimos receptas. Nors ji pati mėsos nevalgo, bet prisiekia, kad tai skaniausias keptos anties variantas ir jos mamytės pasididžiavimas. Paragavusi šios antelės turėjau sutikti, kad tai yra tikrai pergalingas derinys. Tamsi, iš kitų paukščių išsiskirianti antiena su rūgščiais, bet slyvomis pasaldintais kopūstais yra tikras šventinis rojus. Burokėliai - o mamma mia, koks skonis! Gaminimo metodas labai paprastas, tik reikia žinoti keletą paslapčių: neperkepti burokėlių ir gaminti sunkiame puode arba keptuvėje su dangčiu. Grožis, gėris ir taika šie burokėliai.
Bulvių ir obuolių garnyrai
Kepta antis lėkštėje nesijaus vieniša, jei šalia patieksite garnyrą. Prie antienos tinka orkaitėje keptos bulvės, obuoliai, keptos daržovės ir ryžiai. Bulvę ir morką supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais. Trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje, nupilkite vandenį, apibarstykite prieskoniais ar žalumynais, apkepkite orkaitėje apie 15 min. Pusiau perpjautas bulves kepkite kartu su antimi. Iki kepimo pabaigos likus maždaug pusvalandžiui, pašaukite obuolius - bulvių skustuku išskobkite sėklas, į vidų pridėkite bruknių uogienės. Keptą antį patiekite su riebaluose apskrudusiomis bulvėmis ir keptais obuoliais su miško uogomis.
Pekino anties salotos
Svarbiausias ingredientas (be geros kokybės antienos, žinoma), šiame recepte yra Hoi Sin padažas. Ir tikrai kitąkart gaminsiu mažiausiai dvi jo porcijas. Ir net neabejoju, kad ant mūsų Kalėdinio stalo šiemet bus būtent Pekino anties salotos. Traški skrudintos anties skūrelė, sultinga mėsa su saldžiu hoi sin padažu ant agurkų patalo. Galite patiekti su tradiciniais blyneliais. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Gilią didelę kepimo skardą išklokite aliuminio folija. Nuplaukite ir gerai nusausinkite antį (nusausinimas sąlygos, kad odelė būtų labai traški, kai iškeps). Mediniu iešmeliu keliose vietose įbeskite į anties krūtinėles, šlauneles, kad kepant išbėgtū riebalai. Iš visų pusių antį ištepkite 1 šaukštu sezamų aliejaus. Padėkite antį ant grotelių krūtinėle į apačią, ir kepkite įkaitntoje orkaitėje 1 valandą. Išimkite iš orkaitės, atsargiai apverskite antį krūtinėle į viršų, ir vėl pašaukite kepti 20 minučių. Vėl išimkite, apverskite krūtinėle žemyn, sumažinkite temperatūrą iki 150C ir kepkite dar 20 minučių. Paruoškite kitą nedidelę skardelę ir ją išklokite aliuminio folija. Orkaitės temperatūrą vėl padidinkite iki 200C. Atsargiai nulupkite visą anties odelę ir sudėkite į šią skardelę. Pašlakstykite odelę 1 šaukštu Hoi Sin padažu, ir labai gerai rankomis įmasažuokite į odelės gabalėlius. Kol odelės kepa, ir antis šiek tiek pravėsusi, nuimkite nuo kaulų visą anties mėsą ir rankomis suplėšykite pailgais gabaliukais, išilgai raumens. Pašlakstykite dar 3 šaukštais Hoi Sin padažo ir švelniai įmasažuokite į mėsą. Agurką perpjaukite pusiau, išimkte sėklas. Supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis (geriausia naudokite prietaisą, skirtą spiraliniams daržovių makaronams daryti, arba skustuką). Agurkų juosteles sudėkite į didelę serviravimo lėkštę ir pašlakstykite 2 šaukšteliais sezamų aliejaus ir pabarstykite skrudintomis sezamų sėklomis. Ant agurkų dėkite anties mėsą ir pabarstykite skrudintomis susmulkintomis odelėmis.