Sveika mityba gali pakeisti Jūsų atvaizdą veidrodyje. Štai keletas sveikų bei skanių sriubų receptų! Svarbu! Sriuba neturi būti pervirta, Jūs turite turėti „ką kramtyti“. Kai sriuba jau paruošta, neskubėkite atidengti dangčio dar 10-15 minučių. Nauda: mažas kaloringumas, neapsunkinamas virškinamasis traktas, sriuba gali būti kaip puikus užkandis ruošiantis valgyti pietus. Pvz: 10 val. suvalgykite sriubą, 12:30 val. pietaukite.
Brokolių sriuba su špinatais
Apie 110 kcal.
- 1 brokolis; (100g - 28 kcal).
- Saujelė špinatų; (100 g - 22 kcal).
- 1 šaukštelis citrinų sulčių.
- Sojų pienas; (100g - 45 kcal).
- Prieskoniai pagal poreikį.
Gaminimo eiga: Šiek tiek apvirkite brokolį, brokolis neturi būti pervirtas, įdėkite špinatus, išspauskite citrinų sultis bei sudėkite prieskonius. Šiek tiek palaukite, tuomet užpilkite sojų pieno. Greita, lengva bei naudinga!
Šalta agurkų sriuba
Apie 200 kcal.
- 0,5 raugintų pasukų; (100 g - 32 kcal).
- 3vnt agurkų; (100 g - 14 kcal)
- 1 šaukštelis citrinų sulčių.
- 2 šaukšteliai mėtų.
- Šviežių petražolių; (5 g - 14 kcal).
- Prieskoniai pagal skonį.
- Ledukai.
Gaminimo eiga: Supilkite pasukas, supjaustykite agurkus, įdėkite česnako, įspauskite citrinos sulčių, susmulkinkite mėtas bei įdėkite ledukų. Atgaiva Jums ir Jūsų kūnui!
Žalioji sriuba su špinatais ir rukola
Apie 167 kcal.
- 1 vienetas morkos; (100 g - 45 kcal).
- Petražolės; (5 g - 14 kcal).
- Špinatai 250 g; (100 g - 22 kcal).
- 1 vienetas svogūno; (100 g - 40 kcal).
- Bazilikas; (100 g - 27 kcal).
- Juodieji pipirai (5 g - 13 kcal).
- 2 valgomieji šaukštai avižinių miltų; (100 g - 374 kcal).
- Daržovių sultinys 1 litras; (100 g - 7 kcal).
- 30 g sviesto. (3 0g - 224 kcal).
- 250 g - Rukola ( 100 g - 22 kcal).
Gaminimo eiga: Įkaitinkite sviestą, sudėkite morką, svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Suberkite miltus, pamaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Daržoves sudėkite į puodą ir supilkite sultinį. Pavirkite 30 minučių. Sudėkite špinatus, rukolą, prieskonius, užvirkite ir nuimkite nuo ugnies. Pateikti su čiabatos duona. Skanaus!
Dilgėlių sriuba
Apie 220 kcal.
- 1 saldi bulvė; (100 g - 105 kcal).
- 400 g dilgėlių; (100 g - 30 kcal).
- Juodieji pipirai; (5 g - 13 kcal).
- 100 g rugštynių; (100 g - 22 kcal).
- 0,5 svogūno; (100 g - 40 kcal).
- Krapai; (5 g - 3 kcal).
- Bazilikas; ( 100 g -27 kcal).
- 2 kiaušiniai. (100 g - 149 kcal).
Gamino eiga: Puiki proga prisiskinti dilgėlių ir pasigaminti sveiką sriubą! Į verdantį vandenį sudėkite pjaustytą saldžią bulvę, sudėkite prieskonius. Šiek tiek pavirkite, nepervirkite. Bulvėms apvirus, sudėkite svogūną, smulkiai susmulkintus kiaušinius, dilgėles bei rūgštynes. Dar šiek tiek pavirkite ir nuimkite nuo ugnies. Vietoje grietinės, naudokite graikišką jogurtą. Gardžios sriubos!
Žiedinio kopūsto sriuba
Apie 190 kcal.
- 400 g žiedinių kopūstų; (100 g - 31 kcal).
- 50 g svogūnų; (100 g - 40 kcal).
- 50 g porų; (100 g - 30 kcal).
- 30 g alyvuogių aliejaus; (30 g - 265 kcal).
- 1 l vandens.
- Druska ir malti juodieji pipirai.
Gaminimo eiga: Žiedinį kopūstą supjaustykite, susmulkinkite svogūną ir porus. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir ant mažos ugnies kepkite porą bei svogūną. Suberkite žiedinį kopūstą ir 200 ml vandens, tuomet 10 min patroškinkite. Supilkite likusį vandenį ir 15-20 min pavirkite. Patiekti su alyvuogių aliejaus trapučiais. Skanaus!
Kitos sriubos
- Moliūgų - daržovių sriuba
- Trintos sriubos
- Šaltibarščiai
- Agurkų ir avokado sriuba su kefyru ir sūreliu
Aitri sriuba
Aitrioji paprika - puikus pasirinkimas, kadangi greitina medžiagų apykaitą, o obuolių actas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Morkos: 1.00 vnt.
- Kopūstai: 1.00 vnt.
- Pomidorų tyrė:(skardinė) 1.00 vnt.
- Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Actas: 3.00 valg. š.
Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes. Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių.
Švelnaus skonio sriuba
Išbandykite šią švelnaus skonio sriubą, kurioje gausu augalinių baltymų ir skaidulų. Be to, lapiniai kopūstai vertinami kaip vertinga daržovė. Jie gana maistingi - 100 g yra net 70 kcal.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Morkos: 1.00 vnt.
- Pupelės: 2.00 vnt.
- Sojų (miso) pasta:(lapiniams kopūstams) 2.00 valg. š.
- Paprikos: 1.00 arbat. š.
- Kopūstai: 1.00 vnt.
- Alyvuogių aliejus
Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes. Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių. Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes. Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus.
Sriuba su avinžirniais
Tahini, arba sezamo sėklų pasta, turi daug baltymų ir kalcio. Avinžirniai taip pat puikus pasirinkimas dėl to, kad juose gausu augalinių baltymų, be to, pasotina tikrai ilgam.
- Sultys: 3.00 valg. š.
Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais.
Sriuba su lęšiais
Lęšiai kaip avinžirniai ilgam suteikia sotumo jausmo, turi daug skaidulų, padeda kontroliuoti apetitą.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Morkos: 2.00 vnt.
- Imbieras: 2.00 valg. š.
- Paprikos: 1.00 arbat. š.
Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes. Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms. Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Tai maistinga, vitaminų gausi sriuba.
Sriuba su bolivinėmis balandomis
Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes. Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius. Virkite 30 minučių.
Morkų sriuba su kariu
Šios paprastos daržovės ne tik saugo nuo vėžio, gražina odą, išsaugo jaunystę, sergsti nuo širdies ligų, bet ir išvalo organizmą.
- Karis: 2.00 arbat. š.
- Morkos: 8.00 vnt.
- Sultys: 1.00 valg. š.
- Druska: 1.00 arbat. š.
Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį. Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
Moliūgų sriuba
Moliūguose galime rasti daugybę vitaminų (A, K ir C), mineralų (cinko, magnio, kalio), kurie puikia veikia mūsų odą, ją drėkina, maitina. Be to, skatina ir plaukų augimą.
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat.š.
Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės. Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės. Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu.
Pomidorų sriuba
- Druska: 1.00 arbat. š.
Puode įkaitinkite sviestą, suberkite trintą česnaką, smulkintus svogūnus ir salierus. Patroškinkite kelias minutes. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir pašalinkite odelę. Į puodą supilkite daržovių sultinį, pomidorų tyrę, sudėkite pjaustytus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Virkite 15-20 minučių. Kai sriuba išvirs, patiekite ją su šviežiais kapotais čiobreliais.
Paprikų sriuba
Paprikose daug vitaminų, mineralų, antioksidanto likopeno, karoteno, vitaminų B ir C.
- Paprikos: 4.00 vnt.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paprikas nuplaukite, nusausinkite, dėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 20 minučių. Tuomet palaukite, kol atvės, išimkite sėklalizdžius, nulupkite. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus, česnaką, morkas, raudonėlius, bulves, paprikas ir supilkite daržovių sultinį. Virkite iki kol daržovės suminkštės, pasūdykite.
Špinatų sriuba
Špinatai - gausus geležies bei kalcio šaltinis.
- Porai: 2.00 vnt.
- Sultys: 2.00 arbat. š.
Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta - sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
