Laikais, kai visi ieško modernių virtuvės spalvų, aš be proto pasiilgstu mamos virtuvės. Paprastos, neįmantrios, dažnai nebrangios ir neprabangios, bet - kokie gardūs tie nostalgiški vaikystės skoniai!
Vištos ketvirčius irgi buvau labai ilgai pamiršusi. Ar dėl to, kad vištienos krūtinėlė daug madingiau? Kažin. O gal todėl, kad reiktų valgyti mažiau mėsos? Todėl, kad su sveika mityba prasilenkia? Čia gi odelės, cholesterolis… Bet juk ne kasdien! Dievinu tas apskrudusias traškias odeles!
Vištienos ketvirčius dėl santykinai nedidelės kainos perka dauguma, ir danai sulaukiu klausimų, kaip juos tobulai iškepti. Dažniausiai miniu šį būdą, kai kepama viskas vienu ypu - ir vištiena, ir garnyras.
Orkaitėje kepti vištienos ketvirčiai su bulvėmis - gardus ir sotus patiekalas. Juos kepiau šventėms laukdama vaikų. Džiaugiuosi, kad vištiena gavosi minkšta, sultinga, o svarbiausia - labai gardi. Vištienos ketvirčius marinavau kefyre. Darsyk įsitikinau, kad kefyre marinuota mėsa visada būna gardi“, - rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Receptai ir gaminimo būdai
Receptas su prieskoniniu sviestu ir daržovėmis
Ingredientai:
- Vištienos ketvirčiai
Prieskoniniam sviestui:
- 200 g sviesto
- 1 arb. š. „Supergarden“ džiovinto šaltyje česnako granulių
- 1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje čiobrelių
- 1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje raudonėlių
- 1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje rozmarinų
- ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
Daržovėms:
- Bulvės
- Saldžiosios bulvės
- Morkos
- Alyvuogių aliejus
- Mėgstami prieskoniai
Gaminimo eiga:
- Iš pradžių paruoškite prieskoninį sviestą. Minkštą kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį. Suberkite česnako granules, šaltyje džiovintus čiobrelius, raudonėlius ir rozmarinus (galite naudoti ir šviežius produktus), pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais ir druska.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Vištos ketvirčius gerai nuplaukite ir nusausinkite. Kruopščiai įtrinkite prieskoniniu sviestu iš visų pusių, po odele taip pat.
- Daržoves supjaustykite didokais gabalėliais (bulves į keturias dalis, saldžiąsias bulves storomis riekelėmis, morkas į keturias dalis). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite mėgstamais prieskoniais (galite naudoti tą patį prieskonių mišinį, kurį bėrėte į sviestą) ir išmaišykite, kol visi daržovių gabalėliai tolygiai pasidengs aliejumi ir prieskoniais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol višta ir daržovės bus iškepusios.
Receptas su majonezo marinatu
Ingredientai:
- Vištienos ketvirčiai - 6 vnt.
- Majonezas - 3 valgomieji šaukštai
- Kečupas/pomidorų pasta - 2 arbatiniai šaukšteliai
- Garstyčios - 1 arbatinis šaukštelis
- Česnakas - 2-3 skiltelės
- Sojų padažas - 1 valgomasis šaukštas
- Augalinis aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Druska, malti juodieji pipirai, paprikos milteliai, vištienos prieskoniai
Gaminimo eiga:
- Vištienos ketvirčius nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
- Pasigaminame marinatą. Dubenėlyje sumaišome: majonezą, kečupą, garstyčias, sojų padažą, augalinį aliejų, išspaustą česnaką, po žiupsnelį druskos ir nurodytų prieskonių. Viską sumaišome.
- Marinatu įtriname vištienos ketvirčius ir paliekame valandą pasimarinuoti.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
- Skardą gausiai ištemame aliejumi, dedame vištienos ketvirčius, uždengiame folija ir kepame 50-60 minučių. Maždaug kepimo viduryje palaistome ketvirčius skardoje susidariusiu skysčiu.
Lėtai kepti vištienos ketvirčiai su daržovėmis
Ingredientai:
- 4 vištienos ketvirčiai
- 3 bulvių
- 2 saliero kotų
- 1 morkos
- 2 šaukštelių druskos
- 6-7 česnako skiltelių
- 1 šaukštelio krapų sėklų (galima keisti kmynais)
- Žiupsnio maltų pipirų
- Žiupsnio džiovinto raudonėlio
- 100 ml tyro aliejaus
Gaminimo eiga:
- Bulves ir morkas nuskutu, salierų kotus supjaustau stambiais griežinėliais, bulves kubeliais, o morkas statinaitėmis.
- Daržoves beriu į dubenį, ten pat pilu 60-70 ml aliejaus, pusę visų prieskonių ir druskos normos ir šaukštu maišau, kol daržovės pasidengia aliejumi.
- Tiesiai į skardą dedu ketvirčius, ant jų beriu likusią druską ir įmasažuoju į vištieną.
- Ketvirčius paskirstau skardoje, kad liktų tarpai, į juos suberiu daržoves. Vištieną palaistau trupučiu aliejaus ir suberiu likusius prieskonius.
- Skardą šaunu į orkaitę, jungiu 100° C (kaitinimas iš viršaus ir apačios) ir palieku kepti 2 valandas. Tuomet iki 180° C didinu kaitrą ir kepu dar pusvalandį.
Lėtai keptoje paukštienoje išlieka visos sultys, o ir daržovės spėja visiškai iškepti. Jei nemėgstate salierų stiebų, juos galite keisti salierų gumbų ar pankolių gabaliukais.
Vištienos ketvirčiai su čiobreliais ir bulvėmis
Ingredientai (3-4 porcijoms):
- 700 g vištienos ketvirčių
- 1 a.š. džiovintų čiobrelių
- Druskos, juodųjų pipirų
- 5 vidutinio dydžio bulvės
- 1 svogūnas
- Česnako skiltelės (neluptos)
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Iš pradžių vištienos ketvirčius perpjauname pusiau (tai nėra būtina, bet taip bus patogiau) ir iš abiejų pusių apibarstome čiobreliais, druska bei maltais juodaisiais pipirais ir paliekame porą valandų pasimarinuoti.
- Tuomet į gilesnę kepimo skardą sudedame stambesniais gabaliukais supjaustytas bulves, svogūną ir atskirtas neluptas česnako skilteles, supilame aliejų, pagardiname druska, maltais juodaisiais pipirais bei viską gerai išmaišome.
Kefyre marinuoti vištienos ketvirčiai
Ingredientai:
- 6 vištienos ketvirčių
- ~ 350-400 ml kefyro
- 1-2 česnako galvučių
- Vištienos prieskonių
- Saldžiosios paprikos miltelių
- Džiovintos paprikos prieskonių
- Persilado
- Rozmarino šakelės
- Pipirų ir druskos
Gaminimo eiga:
- Sutarkavau česnaką smulkia tarkele. Dalį tarkuoto česnako pakišau po odele, likusį sumaišiau su recepte išvardintais prieskoniais ir įtryniau ketvirčius.
- Viską užpyliau kefyru ir dar „pamasažavau“, įdėjau rozmarino šakelę. Galiausiai uždengiau maistine plėvele ir palikau marinuotis šaldytuve pernakt.
- Į kepimo indą su kepimo popieriumi sudėjau vištienos ketvirčius, bulves, pagardintas bulvių prieskoniais, druska ir apšlakstytas aliejumi.
- Kepiau įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje ~ 1 val. Kepant kelissyk vištienos ketvirčius aplaisčiau susidariusiu skysčiu.