Virti varškėtukai - patiekalas, tinkantis ir mažam, ir dideliam. O svarbiausia, kad ir pagaminama gana paprastai. Nespėjus nė mirktelėti lėkštėje garuodavo skanutėliai, minkštutėliai varškėtukai! Burnoje tirpstantys virti varškėtukai valgomi su grietine, sviestu.
Susipažinkite su mano močiutės receptu - virtais varškėčiais su bulvėmis tinginiams! Juos labai nesunkiai pagaminsite iš varškės ir bulvių. Receptas labai lengvas, o ingredientai paprasti. Toks patiekalas labai patiks tiems, kas nori sočiai ir skaniai pavalgyti, bet tuo pačiu dar ir sutaupyti pinigų savo virtuvėje. Kibkime į darbą, nieko nelaukdami!
Ingredientai:
- bulvės: 3-4 vidutinio dydžio (išvirtos)
- kiaušiniai: 1
- varškė: 50-70 gramų
- kvietiniai miltai: 0,5 puodelio
- druska
- juodieji pipirai
Recepto paruošimas:
- Pirmiausias virtas bulves pertriname smulkia tarka ir sumaišome su kiaušiniu ir varške. Taip pat suberiame miltus, druską ir pipirus.
- Tuomet užminkome tešlą ir suformuojame dešrelę. Ją supjaustome mažais gabaliukais.
- Užviriname puodą su pasūdytu vandeniu.
- Sudedame pasiruoštus varškėčius ir verdame maždaug 5 minutes.
- Labai skanu patiekti su grietine arba keptais svogūnais. Taip pat galite pabarstyti krapais. Nors šie varškėčiai itin skanūs ir vieni.
Taip, perskaitėte teisingai! Siūlome paragauti varškėčių su... bulvėmis! Šie varškėčiai pavyksta labai purūs, švelnūs, minkštučiai, vien iš varškės tokie tikrai nesigauna. Dar viena pagyrimas šiems varškėčiams - tai puikus būdas sunaudoti nuo pietų ar vakarienės likusias virtas bulves arba bulvių košę.
Kiti varškėtukų receptai ir patarimai:
Pagrindinis varškėčių ingredientas, žinoma, yra varškė. Vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, nes riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis, jie yra būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų sistemos vystymuisi. Varškę po truputį, nedidelėmis porcijomis (priklausomai nuo vaiko amžiaus, ne daugiau 50-150 g per kartą) rekomenduojama duoti maždaug nuo 1-erių metų amžiaus, t.y. Vaikai iki dvejų metų dažniausiai gerai toleruoja įvarius pieno produktus, laktozės netoleravimas paprastai pasireiškia (jeigu pasireiškia) vyresniame amžiuje.
Klasikiniai virti varškėčiai
Ingredientai:
- Varškė (sausa) - 400 g
- Kiaušinis - 2 vnt.
- Kvietiniai miltai - ~4-5 valgomieji šaukštai
- Cukrus - 1-2 valgomieji šaukštai (pagal skonį)
- Vanilė arba vanilinis cukrus - šlakelis ar žiupsnelis
- Druska - žiupsnelis
Padažui reikės:
- sviesto
- rudojo cukraus
Gaminame:
- Varškę ištriname dubenyje, įmušame kiaušinius, beriame cukrų, išmaišome ir dedame miltus.
- Užminkome tešlą.
- Iš tešlos formuojame 3-4 cm skersmens ritinėlius, kuriuos apvoliojame miltuose ir supjaustome 1 cm griežinėliais
- Varškėčius dedame į užvirintą pasūdytą vandenį ir verdame apie 8 minutes.
- Virtus varškėčius dedame į lėkštę, apliejame tirpintu sviestu ir apibarstome ruduoju cukrumi. Jeigu mėgstate galite apibarstyti ir cinamonu.
Patarimai ir gudrybės:
- Varškę pertrinkite per sietelį. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir cukrų, druską ir vanilinį cukrų. Gerai išminkykite.
- Atsignybkite po gabaliuką tešlos ir išvoliokite iš jo ilgą ploną "dešrelę". Tada supjaustykite ją gabaliukais. Taip paruoškite visą tešlą.
- Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir suberkite varškėtukus.
Paruošta varškėčių masė prieš kepimą dažnai pagardinama razinomis, uogomis ar kitokiais priedais, o ar bandėte pagardus ne įmaišyti, o formuoti varškėčius su uogų įdaru? Iš išorės šie varškėčiai atrodo įprastai, o viduje laukia siurprizas!
Vaikas raukiasi pamatęs daržoves, ypač žalias? Paslėpkite jas patiekaluose! Retas vaikas nesiraukydamas valgys špinatus, tačiau visai kas kita yra Šreko varškėčiai! Galima ir darželyje pasigirti, kokį žalią dalyką valgė!