pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lašišos Kepsneliai: Receptai ir Gaminimo Būdai

Iškepti lašišos kepsnelius galima turint minimalius kulinarinius įgūdžius. Skaniems lašišos kepsneliams reikės kokybiškos lašišos filė. Netgi ką tik pagautos lašišos filė negaila šiam patiekalui. Tokiai filė lašišos marinuoti nereikia. Tačiau galima paruošti patiekalą kuris tiks ir šventiniam stalui.

Lašišos paruošimas kepimui

Pirktinėje filė dažniausiai lieka kiek kauliukų. Juos lengva apčiuopti perbraukus pirštu ir ištraukti pincetu ar prigriebus peiliu. Lašišos filė dažniausiai turi pasilikusių kauliukų. Juos lengva pajusti perbraukus pirštu ir ištraukti pincetu ar suspaudus peiliu.

Ingredientai

  • 1 kg lašišos
  • Šaukštas druskos
  • Šaukštelis juodųjų pipirų
  • Šaukštelis džiovintų krapų viršūnėlių
  • Pirktinei lašišos filė tiks pora česnako skiltelių
  • 200 g miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g aliejaus
  • 3 skiltelės česnako

Lašišą marinuojame įdėdami dalį druskos, pipirų, krapų. Lašišą pusvalandžiui pamarinuojame. Kitą dalį dedame į kiaušinius.

Lašišos kepsnelių gaminimas keptuvėje

Lašišą apvoliojame miltuose, pamirkome plaktame kiaušinyje. Aliejų labai stipriai įkaitiname, įdedame česnaką. Kai česnakas ima svilti, juos išimame ir dedame lašišos kepsnelius. Viena pusė lašišos kepsnelių kepama apie 2 minutes, kita dar 2 minutes. Jei turim itin šviežią lašišos filė, kepame po 1 minutę.

Lašišos Kepsniai Medaus-Garstyčių Marinate

Ingredientai:

  • 4 lašišos pjausniai su oda
  • žiupsnis druskos
  • žiupsnis juodųjų pipirų
  • 2 valg. šaukšt. garstyčių, idealiai tinka Dižono
  • 1 valg. šaukšt. skysto medaus
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Pagaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Mišinys turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Paruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką.
  4. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15-20 min.
  5. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir lengvomis šviežiomis salotomis.

Lašiša su Cukinijų, Grietinėlės ir Vyno Padažu

Ingredientai:

  • 4 lašišos pjausniai su oda
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 jauna cukinija
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml baltojo vyno (galima keisti daržovių sultiniu)
  • 2 valg. šaukšt. sojos padažo
  • 200 ml riebios grietinėlės
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis žiupsnis druskos
  • 1 didelis žiupsnis juodųjų pipirų
  • 1 žiupsnelis baltųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnaką ir pakepinkite maždaug porą minučių - kol pakvips ir suminkštės. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes. Supilkite vyną (arba sultinį) ir sojų padažą, užvirkite. Supilkite grietinėlę, dar kartą užvirkite, sumažinkite ugnį ir dar troškinkite 5 minutes.
  3. Kol daržovės troškinasi, kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus iškepkite lašišos kepsnius. Prieš kepdami žuvį pabarstykite druska, pipirais ir kepkite po 3-4 min. iš abiejų pusių (priklausomai nuo kepsnių storio).
  4. Lašišą patiekite su pagamintu padažu, jei norite, šalia galite paruošti ir mėgstamų šviežių žalėsių salotų.

Kepta Lašiša su Garstyčių-Grietinėlės Padažu

Ingredientai:

  • 4 gabaliukai lašišos filė
  • 200 g neriebios grietinėlės
  • 200 ml daržovių sultinio
  • 1 valg. šaukšt. švelnių garstyčių
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių
  • 1 skiltelė česnako
  • didelis žiupsnis druskos
  • žiupsnelis šviežių krapų
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • šlakelis aliejaus

Gaminimas:

  1. Lašišos gabaliukus įtrinkite druskos, pipirų, citrinos sulčių, kapotų krapų ir traiškyto česnako mišiniu.
  2. Lašišą sudėkite į aliejumi pateptą nedidelį kepimo indą. Grietinėlę sumaišykite su sultiniu ir garstyčiomis, šiuo padažu užpilkite lašišą.
  3. Pašaukite indą su lašiša į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
  4. Žuvį patiekite su ryžiais arba bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Lašišos kepsnys orkaitėje "Renesansas"

Ingredientai (3 porcijos):

  • 3 lašišos pjausniai
  • 1 apelsinas
  • 1 citrina
  • Šviežios petražolės
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a.š. raudonosios paprikos miltelių
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Lašišos pjausnius nuplaukite ir nusausinkite. Smulkia tarka nutarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Kelias petražolių šakeles smulkiai supjaustykite.
  2. Lašišos pjausnius įtrinkite šiuo prieskonių mišiniu ir palikite lašišą marinuotis šaldytuve kelioms valandoms arba net per naktį.
  3. Pasiruoškite antrąjį lašišos marinatą: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su prieskoniais.
  4. Išimkite lašišą iš šaldytuvo, nuvalykite nuo jos apelsino bei citrinos žieveles ir petražoles. Dabar ištrinkite lašišos pjausnius prieskoniais su alyvuogių aliejumi.
  5. Pasiruoškite groteles lašišos kepsniui. Ant grotelių guldykite lašišos pjausnius, po apačia įtaisykite skardą, kur subėgs žuvies riebaliukai.
  6. Pašaukite lašišos pjausnius į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę. Lašišos kepimo laikas orkaitėje apie 20min. Kepimo programos pabaigoje įjunkite apskrudinimo režimą.
  7. Lašišos kepsnius patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. Galite pašlakstyti citrinos sultimis.

Traškios bulvės su lašiša ir brokoliais

Ingredientai:

  • Lašišos filė
  • Bulvės
  • Brokoliai
  • Alyvuogių aliejus
  • Grūsti pipirai
  • Medaus-garstyčių padažas

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
  2. Į skardą suberkite išvirtas nukoštas bulves. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite grūstais pipirais ir šaukštu medaus-garstyčių padažo. Išmaišykite, kad pagardais pasidengtų iš visų pusių. Tuomet stiklinės dugnu spustelėkite kiekvieną bulvę, kad „susitraiškytų“.
  3. Brokolius supjaustykite nedideliais žiedynėliais.
  4. Bulvėms apkepus, skardą išimkite. Bulves pastumkite į skardos kraštus, o šalia išdėliokite lašišos kepsnius ir brokolio žiedynėlius. Grąžinkite skardą į orkaitę ir kepkite dar 10-12 minučių.
  5. Kol lašiša kepa, paruoškite padažą.

Lašišos filė kepsneliai

Ingredientai:

  • Lašišos filė
  • Kiaušiniai
  • Džiūvėsėliai
  • Šviežios citrinos sultys
  • Druska, žuvies prieskoniai

Gaminame:

  1. Lašišos filė (be odos) supjaustome nedideliais gabalėliais, pagardiname druska, prieskoniais, apšlakstome trupučiu citrinos sulčių ir paliekame 20-30 minučių marinuotis.
  2. Kiaušinį išplakame, jame mirkome lašišos gabaliukus, apvoliojame džiūvėsėliuose (paniruoti galima du kartus, tada plutelė bus storesnė) ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Man nuoširdžiai patinka paprastas maistas. Net tada, kai sumanau pažaisti restoraną namuose, tas restoranas būna paprastas, jaukus. Lėkštėje ieškau ne prašmatnumo, o gardaus skonio. Būtent apie tai yra ir šis lašišos receptas - sukurtas tiek klegančioms šeimos vakarienėms, tiek švenčių stalui.

Medaus, garstyčių ir česnakų marinate ruošta lašiša - klasika, tobulas būdas lašišai ruošti. Vis tik skaniausia šioje lėkštėje yra visuma: sultingi lašišos kepsniai, gardžiai apskrudusios traiškytos bulvytės, gaivūs brokoliai ir sodraus skonio padažas.

Neperkepkite lašišos, kad ji išliktų minkšta ir sultinga! Įkaitintoje orkaitėje lašišos filė gabalėlius kepkite trumpai, vos 10-12 minučių.