Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu - kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko, skaitykite toliau ir sužinokite genialų receptą!
Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip - „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“.
Ingredientai ir Skonio Variacijos
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. „Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro.
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan.
Svarbu, kad sūris gerai lydytųsi. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris.
Įdaro pagrindas - ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos. Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo.
Kaip Supjaustyti Duoną
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga - technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2-3 cm tarpus.
Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai - turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir gausiai tarpus prikimšti sūrio. Ir česnakinė duona kepimui paruošta.
Česnakinės Duonos Receptas
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti).
Gaminimo Eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
- Ant duonos išpjaukite tinklelį, darydami iš pradžių vertikalius pjūvius, tuomet horizontalius. Žiūrėkite, kad nebūtų įpjauta apatinė pluta.
- Į dubenėlį sudėkite sviestą, česnaką, itališkus prieskonius ir pusę smulkintų žalumynų.
- Mikrobangų krosnelėje kaitinkite po 20 sekundžių arba tol, kol sviestas ištirps.
- Sviestą supilkite į padarytus duonos pjūvius, ištepkite konditeriniu teptuku. Į plyšius atsargiai sudėkite sūrį.
- Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta.
- Kepkite 10-15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių.
Alternatyvus Keptos Duonos Receptas keptuvėje
Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų. Aliejaus turi būti bent trečdalis keptuvės, kad visos duonos pusės gerai apskrustų. Į aliejų keptuvėje rikiuojame duonos pirštelius ir kepame kol duona pasidarys auksinės spalvos.
Puodelyje išlydome sviestą. Kai sviestas išsilydo, beriame į puodelį šaukštą miltų, kajeno pipirų ir gerai maišome. Palaipsniui pilame pieną bei kruopščiai maišome šluotele, kad neliktų gumuliukų. Į dar karštą padažą beriame sutarkuotą fermentinį ir kietąjį sūrį.
Paruoštu pagardu pabarstome keptą duoną. Žinoma, tiek prieskonių pakaktų pagardinti ir dviems kepalams ar net daugiau keptos duonos. Gaminkite česnakinę keptą duoną su sūriu.
Naminės Bagetės su Česnakais
Galite pasigaminti ir namines bagetes su česnakais. Štai receptas:
Gaminimo Eiga:
- Bagetėms: Į virtuvinio kombaino dubenį su tešlos maišymo kabliu suberti miltus, alyvuogių aliejų ir didžiąją dalį vandens. Druską ir mieles subertu, kad tarpusavyje nesiliestų, iki maišymo pradžios.
- Pradėti maišyti mažesniu greičiu ir palaipsniui pilti likusį vandenį, kol gausis lygi tešla. Tai turėtų užtrukti apie penkias minutes.
- Supilti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir leisti tešlai kilti dvi valandas.
- Išimti tešlą iš dubens ant aliejumi patepto paviršiaus. Pabarstyti rankas su šiek tiek miltų ir padalinti tešlą į dvi dalis.
- Kiekvieną dalį ištempti, sulankstyti ir suformuoti bagetes.
- Česnako mišiniui: Įkaitinti orkaitę iki 200 C temperatūros. Atskirti visas česnakų skilteles ir sudėti jas į kepimo indą neluptas. Įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, žiupsnelį druskos ir cukraus, sumaišyti. Kepti įkaitintoje orkaitėje 20 min, kol česnakai karamelizuosis.
- Išimti iš orkaitės ir, kai pakankamai atvės, išspausti švelnų, keptą česnaką iš žievelių. Įspausti česnakų skilteles į bagetes (pagal skonį, kiek norisi) formuojant tešlą į bagetės formą.
- Sudėti bagetes ant didelės kepimo skardos, uždengti ir leisti joms kilti, kol padvigubės. Įkaitinti kepimo indą orkaitės apačioje ir įpilti šiek tiek vandens, kad susidarytų garai (tai padės suformuoti plutą). Įkaitinti orkaitę iki 220 C temperatūros.
- Prieš kepant, įpjauti kiekvieną bagetę tris kartus.
- Kepti bagetes 30 min, tada sumažinti temperatūrą iki 200 C temperatūros ir kepti dar 10 min. Iškeptos baguetes turėtų būti aukso rudos spalvos.