Artėja svarbus vakarėlis, šeimos susibūrimas ar dalykinis verslo susitikimas? Užkandžiai - patiekalai, kurie dažniausiai patiekiami prieš pagrindinius valgius, o neretai ir kaip vieninteliai patiekalai. Užkandžių paruošimas - tai ne tik maisto gamyba, bet ir naujos draugystės bei malonios akimirkos.
Užkandžių privalumai
- Suteikiama proga šiltai sutikti svečius.
- Puikiai užpildomas laikas tarp pagrindinių valgių.
- Leidžia susipažinti su skonių įvairove ir net kitomis kultūromis ar tradicijomis.
- Svečiai džiaugiasi didesne maisto įvairove.
- Skatinama bendrystė ir draugystė, kuriami gražūs atsiminimai.
- Skanus užkandžiai - neatsiejamas įdomių ir šiltų pokalbių palydovas.
- Šventiniam stalui suteikiamas estetinis grožis.
Lengvi užkandžių receptai leis sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų. Galite gaminti drauge - tai bus puiki vakaro įžanga. Ruošdami užkandžius ne tik atskleisite savo kūrybiškumą, išreikšite meilę maistui, bet ir pasimėgausite jaukiomis akimirkomis su savo draugais ir artimaisiais.
Užkandžių receptų įvairovė
Užkandžių receptai būna įvairūs - nuo gana paprastų iki itin prabangių. IKI užkandžių receptai - nuo vieno kasnio užkandžių iki pasaulio virtuvių receptų: nachos, taco, sushi, krevečių, midijų, humuso, chačapuri ar net kebabų. Nesudėtingi, greitai paruošiami ir labai skanūs.
P предлагаю ознакомиться с несколькими рецептами недорогих закусок для вечеринки
Cukinijų suktinukai
Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų. Puoškite gražgarsčių lapeliais.
Įdaryti kiaušiniai su grybais
Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8-10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų.
Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popierinu rankšluosčiu.
Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais. Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite.
Sūrio rutuliukai
Smulkiai sutarkuokite sūrį. Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau - aliejus per karštas.
Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką. Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
Užkandėlė su skumbre
- Pirmiausia paruoškite įdarą: skumbrę išdarinėkite, pašalinkite kaulus, tada sumeskite į gilesnį dubenį ir sutrinkite šakute.
- Svogūnus nulupkite, apibarstykite druska, užspauskite citrinos sulčių, pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų, ir 10 min.
- Ant viršaus berkite granato sėklyčių ir dėkite po plonytį raudonojo svogūno griežinėlį.
Sūrio suktinukai su cukinija ir džiovintais pomidorais
Iš pradžių atšildykite tešlą ir truputį ją pakočiokite. Cukiniją (geriausia - bulvių skustuku) ir sūrį supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant tešlos lakšto eilėmis dėkite cukinijos griežinėlius bei sūrį ir užtepkite plonu sluoksniu džiovintų pomidorų užtepėlės. Pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
Tešlą susukite į vyniotinį ir supjaustykite kelių centimetrų pločio griežinėliais. Sudėkite suktinukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite šiek tiek prieskoniais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20-30 min.
Daržovių bokšteliai su mocarela
Cukiniją ir baklažaną nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje. Į dubenėlį sukrėskite majonezą, pagardinkite jį žolelių prieskoniais, česnakiniais pipirais, jei reikia, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir formuokite bokštelius. Dėkite riekelę baklažano, pomidoro, cukinijos. Į tarpus tarp daržovių patepkite majonezu ir dėkite po riekelę mocarelos sūrio. Bokštelių viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
Sūris su figomis ir pistacijomis
Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite. Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu. Ant viršaus užberkite riešutų. Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio. Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Įdarytos bandelės
- Bandes perpjaukite pusiau ir išgremžkite minkštimą.
- Faršą pravėsinkite ir sumaišykite su kiaušiniu, sūreliu, žalumynais ir smulkinta paprika.
Sluoksniuotos tešlos lazdelės su kumpiu
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Iš sluoksniuotos tešlos ant kepimo popieriaus iškočiokite 20 x 60 cm stačiakampį ir išdėliokite plonus kumpio gabalėlius.
- Juostelių galus susukite į priešingas puses - padarykite virveles. Galus stipriau užspauskite, kad neatsisuktų. Virveles sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu.
Kepti pievagrybiai su sūrio įdaru
- Nupjaukite pievagrybių kotelius ir šiek tiek išskobkite vidų.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite. Į dubenį sudėkite pomidorus, keptus svogūnus, česnakus, džiūvėsėlius ir paskaninkite pipirais bei druska.
- Grybus nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite kotelius, iš kepurėlių išgremžkite minkštimą, susmulkinkite. Grybų kepurėles apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis.
- Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą. Suberkite šakute sutrintus kiaušinių trynius, gerai išsukite. Suberkite tarkuotą sūrį, duonos trupinius, gerai išmaišykite. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų. Gautu įdaru įdarykite grybų kepurėles.
- Kepimo skardą apšlakstykite aliejumi, išdėliokite įdarytus grybus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės.
Brusketa su vyšniniais pomidorais
- Supjaustykite čiabatos duonelę 2 cm storio riekelėmis. Vyšninius pomidoriukus padalinkite į keturias dalis.
- Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Įtrinkite jas česnakų skiltelėmis.
- Likusias česnakų skilteles susmulkinkite, sumaišykite su vyšniniais pomidoriukais, šviežiais kapotais prieskoniais ir uždėkite ant skrudintų čiabatos riekelių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir dar kelioms minutėlėms pašaukite į orkaitę.
Kmynų ir sūrio rutuliukai
- Fermentinį sūrį (geriau rinkitės kietesnį) sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite kmynus, įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnį druskos ir viską sumaišykite.
- Įberkite šiek tiek miltų ir vėl pamaišykite. Miltus berkite palaipsniui, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens. Iš paruoštos masės suformuokite nedidelius plokščius kamuolėlius (2-3 cm skersmens).
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kamuolėlius. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus ir taps aukso spalvos, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite. Jei norite sausesnių sūrio rutuliukų, darykite juos mažesnius ir kepkite iki tamsios aukso spalvos. Na, o jei norite, kad rutuliukai viduje būtų minkšti, darykite juos šiek tiek didesnius ir kepkite iki šviesios aukso spalvos.
- Iškeptus sūrio rutuliukus, išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenį ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių.
Karamelizuotos dešrelės su paprika
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte karšto aliejaus, tada sukrėskite medų, balzaminį padažą, įspauskite truputį citrinų sulčių, sudėkite dešreles ir maišydama mediniu šaukštu, kad neprisviltų, kepkite jas apie 10 min., kol apsivels karameline mase.
- Baltos duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kad būtų traškios. Paprikas nuplaukite, sumeskite į gilią keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir kepkite, kol pipirai patamsės. Išgriebtus nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
Brusketa su voveraitėmis ir ožkos sūriu
- Pinijas ir graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. 2 česnakų skilteles nulupkite, sutrinkite česnakų traiškytuvu, sumaišykite su ožkų pieno sūriu, rikota, atvėsintais skrudintais riešutais.
- Voveraites išvalykite, išvirkite, labai gerai nuvarvinkite ant virtuvinio rankšluosčio, suberkite į indelį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, užpilkite šlakelį aliejaus ir citrinos sulčių. Palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
- Duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje, dar karštas įtrinkite česnako skiltele ir apšlakstykite aliejumi.
Saldainiai su spanguolėmis ir karamelizuotais riešutais
- Pirmiausia gaminsime karamelizuotus riešutus. Į puodą supilkite cukrų, vandenį, užvirkite ir virinkite kol ištirps cukrus. Į gautą sirupą dėkite riešutus ir virkite maišydami tol kol išgaruos vanduo ir visi riešutai bus cukruje. Nuimkite puodą nuo ugnies ir maišykite kol cukrus bus visai sausas. Pabaigoje pagardinkite riešutus cinamonu, pipirais ir aitriąja paprika.
- Jei naudojate ne džemą, tuomet spanguoles sumaišykite su cukrumi ir susmulkinkite iki vienalytės masės (tam tinka kokteilinė arba kažkoks smulkintuvas). Tuomet nuo duonos pašalinkite plutą, o minkštimą susmulkinkite rankų pagalba.
- Duonos masę padalinkite į dvi dalis. Vieną duonos masę maišykite su klevų sirupu, o kitą - su bruknių džemu. Jei jaučiate, kad masė per skysta, įdėkite džiūvėsių ir formuokite rutuliuko formos saldainius. Į spanguolių masę dėkite po migdolą, į klevų sirupo - po karamelizuotą graikišką riešutą.
- Vėliau visus rutuliukus apvoliokite baltose sezamo sėklose, kur šiek tiek įmaišykite ir juodųjų sezamo sėklų. Beliks spėlioti, kokio skonio saldainį pavyks paragauti.
Saldainių laikyti negalima, nes riešutas tampa nebe traškus.
Tortilijos traškučiai su lašiša ir avokadu
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis. Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5-6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską. Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas. Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
Sūrio ritinėliai apelsinų ir rozmarinų padaže
- Česnako skiltelę nulupkite ir sutraiškykite. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis. 2 šaukštu sulčių pilkite į indelį su česnakais, suberkite rozmarinus, supilkite vyną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Sūrių ritinėlius dėkite į karščiui atsparias lėkšteles ir gausiai apliekite padažu. Valandą marinuokite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 12 min. Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, užberkite ant sūrio. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
Receptų ingredientų lentelė
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Citrinos | 1.00 vnt. |
Kiaušiniai | 8.00 vnt. |
Sardinės | 1.00 skardinė |
Duona | 3.00 riekės |
Čiobreliai | 1.00 arbat. š. |
Duona | 4.00 vnt. |
Žuvis | 1.00 vnt. |
Austrių padažas | 1.00 valg. š. |
Citrinos | 1.00 vnt. |
Mėgstami prieskoniai | 1.00 valg. š. |
Jūros dumblių lakštai | 1.00 vnt. |
Krienai | 3.00 arbat. š. |
Figos | 2.00 vnt. |
Sultys | 2.00 arbat. š. |
Balzaminis padažas | 1.00 valg. š. |
Vafliai | 1.00 vnt. |
Bandelės | 4.00 vnt. |
Lydytas sūrelis | 1.00 vnt. |
Paprikos | 1.00 vnt. |
Sviestas | 2.00 valg. š. |
Česnakų ir žolelių prieskonių mišinys | 1.00 valg. š. |
Aliejus | 1.00 valg. š. |
Citrinos | 1.00 vnt. |
Duona | 1.00 vnt. |
Bazilikai | 1.00 arbat. š. |
Rozmarinai | 1.00 arbat. š. |
Mairūnas | 1.00 arbat. š. |
Kmynai | 4.00 valg. š. |
Paprikos | 6.00 vnt. |
Čoriso dešrelės | 6.00 vnt. |
Medus | 2.00 arbat. š. |
Balzaminis vyšnių padažas | 2.00 valg. š. |
Citrinos | 1.00 vnt. |
Grybai | 1.00 st. |
Skrudintos pinijos | 1.00 valg. š. |
Spanguolės | 1.00 st. |
Sezamo sėklos | 100.00 g |
Tortilija | 4.00 vnt. |
Cukrus | 1.00 arbat. š. |
Druska | 1.00 arbat. š. |
Avokadai | 1.00 vnt. |