Daugybę originalių kiaušinių gaminimo ir pateikimo būdų jau yra aprašyta. Juos galima virti įprastai arba be lukšto, pagaminti skirtingo kietumo. Taip pat kiaušinius galima kepti įvairiais būdais - keptuvėje ar orkaitėje išplakus baltymus, kad jie taptų purūs it debesėliai. Tačiau šis kiaušinių gaminimo būdas yra ypatingas. Veikiausiai apie jį nė neįtarėte, bet vasarą jį žinoti labai pravers. Interneto puslapis „Bon Appetit“ siūlo kiaušinius ruošti grilyje!
Kiaušiniai tiesiai ant grotelių
Tiesiog uždėkite ant grotelių kiaušinį su visu lukštu ir turėsite puikią alternatyvą kietai virtiems kiaušiniams. Iškepti ant grotelių kiaušinį labai paprasta. Tiesiog uždėkite kiaušinį su visu lukštu ant įkaitusių grotelių ir pakepkite 10 minučių. Viskas! Patiekalas paruoštas. Ant grotelių keptus kiaušinius galėsite valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba įpjaustyti juos į salotas.
Atradimas iš Kanzaso Sičio
Tokį kiaušinių ruošimo būdą atsitiktinai atrado kepimo ant grotelių entuziastas iš Kanzaso Sičio (JAV) Kyle'as Hopkinsas ir visiškai juo susižavėjo. Prieš kelias vasaras šeimos vištos padėdavo po šešis kiaušinius per dieną ir šeimininkams tekdavo ieškoti išradingų būdų, kaip juos panaudoti.
Vieną vakarą vyras nusprendė pabandyti kepti grilyje ne kiaulieną, o kiaušinius, tad padėjo juos ant grotelių, uždengė dangčiu ir paliko 10 minučių, kad pažiūrėtų, kas bus. Visų nuostabai, kiaušiniai tobulai iškepė, o jų pusiau kieti tryniai įgavo lengvą dūmų skonį. Ant lukštų liko net grotelių žymės. Nulupus kiaušinius, grotelių žymės matėsi ir ant baltymų. Šeimai taip patiko grilyje kepti kiaušiniai, kad nuo šiol kas kartą ką nors kepdami ant grotelių pabaigoje uždeda ir po kelis kiaušinius.
Patarimai kepant kiaušinius ant grilio
Jeigu nuspręsite ir jūs ant grotelių išsikepti kiaušinių, pasirūpinkite, kad kaitra nebūtų per didelė, nedėkite kiaušinių per arti ugnies ir nelaikykite per ilgai. Svarbu prisiminti, kad kaip ir verdant, taip ir kepant ant grotelių kiaušiniai ir toliau kietės, kol bus karšti.
Receptai su kiaušiniais, keptais ant grilio
Kiaušinius galima panaudoti įvairiuose patiekaluose, suteikiant jiems naujų skonių ir tekstūrų. Štai keletas idėjų:
Ant grotelių kepti pusryčių sumuštiniai
Nuobodų pusryčių sumuštinį verta reabilituoti kepant ant grotelių dėl kelių priežasčių. Pirma, pusryčių sumuštiniai, kepami ant grotelių, įgauna daugiau skonių. Duona, bandelės gražiai aptepamos sviestu (arba majonezu), o dūmai prideda dar daugiau skonio. Galiausiai, pasirinkus sūrį ir kitus ingredintus, ant grilio skirtingi skoniai veikia vienas kitą ir gaunamas sūrstelėjęs, maloniai lipnus sumuštinis.
Ingredientai:
- 1 kiaušinis
- 1-2 gabalėliai sūrio
- 1 gabalėlis virtos šoninės arba dešros
- 4 šaukštai nesūdyto sviesto
- Druskos
- Pipirų
- Aštraus padažo (nebūtina)
- 2 riekelės raugintos duonos arba 2 riekelės pasirinktos duonos
Gaminimas:
- Kiaušinį kepkite, kol trynys bus kietas. Pagardinkite druska, pipirais ir atidėkite į šalį. Jei mėgstate aštrų padažą, taip pat galite naudoti kaip pagardą.
- Sviestu patepkite abi duonos riekes, tada dėkite sūrį, mėsą ir kiaušinį.
- Kepkite sumuštinį iš abiejų pusių ant vidutinio stiprumo grilio ugnies, kol apskrus ir sūris išsilydys.
- Perpjaukite įstrižai per pusę ir patiekite.
Benedikto kiaušinių mėsainiai
Sugalvojus pusryčiams patiekti mėsainius, tam prireiks paprasčiausių ingredientų - olandiško padažo, sūrios mėsos, angliškos bandelės ir, žinoma, kiaušinių. Viską padarome taip, kaip aprašyta žemiau, ir kepame ant grotelių su jautienos paplotėliu. Pagardui galima naudoti traškios šoninės arba kumpio, jei mėgstate. Paprastas, greitai paruošiamas ir visiškai nuostabus receptas pusryčiams ar brunchui.
Ingredientai:
- 3 dideli kiaušinių tryniai
- 1 valgomasis šaukštas vandens
- 1 lazdelė nesūdyto sviesto, supjaustyto į 8 gabalėlius
- 1/2 citrinos sulčių
- Druska
- Pipirai
- 450 gramų liesos maltos jautienos
- Druska
- Pipirai
- Vorčesterio padažo
- 3 kiaušiniai, kepti arba virti
- 3 riekelės šoninės, iškeptos iki traškumo
- Angliškos bandelės arba mėsainių bandelės
Gaminimas:
- Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karštumo.
- Virš puodo su verdančiu vandeniu pastatytame karščiui atspariame dubenyje plakite kiaušinių trynius su vandeniu, kol mišinys sutirštės (apie 5 minutes).
- Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis.
- Įmaišykite 1-2 gabalėlius sviesto, kol ištirps; pagardinkite druska ir pipirais. Palaikykite šiltai, įpilkite 1-2 šaukštelius karšto vandens, jei padažas per daug sutirštėja.
- Maltą jautieną pagardinkite žiupsneliu druskos, juodaisiais pipirais ir keliais šlakeliais Vorčesterio padažo.
- Padalykite maltą jautieną į 3 lygias dalis ir suformuokite paplotėlius.
- Kepkite ant grotelių po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol iškeps iki norimo minkštumo.
- Sudėkite paplotėlius ant bandelių, ant viršaus uždėkite traškios šoninės, kiaušinį ir šaukštą olandiško padažo.
Kepsniai su keptais kiaušiniais
Ingredientai:
- 12 česnakų
- Šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- 2 stiklinės ryžių
- 1 kilogramas jaučio kumpio
- 6 vienetai kiaušinių
- 6 saujos bulvyčių fri
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek aliejaus
- 1 valgomasis šaukštas kumino (maltas)
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Paruošimo būdas:
- Supjaustykite jautieną į 6 riekes ir pamuškite jas plaktuku.
- Sumaišykite kartu smulkintą česnaką, kmuminą, druską bei pipirus, gautu mišiniu įtrinkite jautienos kepsnius ir palikite šaltai keletai valandų pasimarinuoti.
- Kol kepsniai marinuojasi išvirkite pasūdytame vandenyje ryžius bei iškepkite bulvytes fri.
- Išsimarinavusius kepsnius vartant kepkite apie 15-25 min. grilyje virš įkaitusių žarijų.
- Muškite kiaušinius į keptuvę su šiek tiek aliejaus ir gražiai apkepkite, kad kiaušinių tryniai nesusimaišytų su baltymais.
- Dėkite į lėkštes iškeptus kepsnius, ant jų dėkite po 1 apkeptą kiaušinį, šalia sudėkite virtus ryžius, keptas bulvytes fri ir Jūsų mėgstamas daržoves (aš patiekiau su apkeptais plantanais, pomidorų bei svogūnų salotomis ir alyvuogių aliejaus bei citrinos sulčių mišiniu apšlakstytais agurkais bei avokadais).
Skanaus!
Kiti patiekalai, gaminami ant grilio
Grilyje galima kepti ne tik mėsą ir kiaušinius. Štai dar keletas idėjų, ką galima pagaminti ant grotelių:
- Ant grotelių kepta šoninė ir kruopų pyragėliai
- Ant grotelių kepti vaisiai
- Ant grotelių kepta dešrelė su kiaušiniais ir lapiniais kopūstais