Artėjant šventiniam laikotarpiui, namų jaukumą sustiprina gardžių kepinių aromatas. Kiekvienais metais prieš pat didžiąsias metų šventes dauguma šeimų puošia namus įvairiomis blizgiomis girliandomis, eglių šakomis, kambario centre ar kampe gražiausią ir didžiausią eglutę, o namai pakvimpa jaukiais prieskonių aromatais.
Jeigu vis dar sukate galvą, kokius sausainius kepti Kalėdų vakarą, rekomenduoju nedvejoti ir iškepti veganiškus sausainius. Šiandien pasigaminau ir veganiškus sausainius. Jie yra natūralesni, turintys mažiau glitimo ir cukraus.
Veganiški Kalėdiniai Sausainiai: Lengvi Receptai
Šiuos sausainius pagaminti labai paprasta. Užtenka sumaišyti visus ingredientus. Tešla turi gautis gan minkšta, gali kiek lipti prie rankų. Iš jos suformuoti nedidelius rutuliukus. Juos paspausti, kad gautųsi apvali sausainio forma. Kepti apie dešimt minučių, jeigu norite minkštesnių sausainių. Tarp rutuliukų nepamirškite palikti tarpelių, jog sausainiai orkaitėje galėtų išsiplėsti. Kepkite apie 8-10 minutes, kol Kalėdiniai sausainiai paruduos.
Leiskite sausainiams atvėsti 5-10 minučių ir papuoškite juos solidžiu sluoksniu glazūros bei apibarstykite pabarstukais. Nesugalvojate Kalėdinio deserto, kuris numalšintų saldumo norą? Šie trijų ingredientų Kalėdiniai sausainiai yra idealus pasirinkimas ir bus paruošti per mažiau nei pusvalandį. Jie ir taip yra gardūs, tačiau prieš artėjančias šventes Kalėdinės dekoracijos šiuos sausainius pavers dar gražesniais. Viskas, ko jums reikės - šlakelis glazūros ir pabarstukų.
Receptas: Veganiški Kalėdiniai Sausainiai su Cinamonu ir Riešutais
Šie kalėdiniai cinamoniniai-riešutiniai sausainiai ne tik papuoš jūsų stalą, bet ir pradžiugins artimuosius savo traškumu bei nepakartojamu skoniu.
Ingredientai:
- 50 g margarino
- 75 g cukraus pudros
- 1 a.š. Dr. Oetker vanilinio cukraus
- 140 g miltų
- 2 v.š. vandens (šalto)
Tamsiai tešlai:
- 140 g miltų
- 10 g kakavos
- 50 g margarino
- 75 g cukraus pudros
- 2 v.š. vandens (šalto)
Paruošimas:
- Šviesi tešla: visus ingredientus supilkite į dubenį ir rankomis minkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve maždaug 10 minučių.
- Tamsi tešla: sumaišykite miltus su kakava ir sudėkite likusius ingredientus. Vėl tešlą minkykite rankomis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug 10 minučių palaikykite šaldytuve.
- Šviesią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio stačiakampį tarp dviejų kepimo popieriaus lapų. Tamsesnę tešlą iškočiokite tais pačiais matmenimis, naudodamiesi dviem kepimo popieriaus lapais, uždėkite ant šviesios tešlos viršaus ir suspauskite. Suvyniokite tešlą pradedant vynioti nuo ilgosios pusės, suvyniotą ritinį apvyniokite maistine plėvele ir dar 20 minučių palaikykite šaldytuve.
- Įkaitinkite orkaitę (viršutinė ir apatinė šiluma: 180 °C / su ventiliatoriumi: 155 °C). Supjaustykite paruoštą tešlos ritinį į 1 cm storio apskritimus, sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite ant vidurinės lentynos maždaug 25 minutes.
Kiti veganiškų sausainių receptai
Taip pat galite pasigaminti veganiškus sausainius su datulėmis:
- Datules pamirkykite karštame vandenyje, geriausia, bent dvi valandas.
- Įmeskite jas į maišytuvą kartu su kitais ingredientais. Viską gerai išmaišykite.
- Suformuokite rutuliukus ir apvoliokite kokosuose, kakavoje arba riešutuose.
Arba galite pagaminti kokosinius sausainius:
- Leiskite tešlai atvėsti.
- Suformuokite vienodus rutuliukus ir apvoliokite juos kokosų drožlėse. Viduje galite paslėpti riešutą.
Patarimai ir gudrybės
- Naudokite natūralius maistinius dažus. Taip pat galite naudoti ciberžolę, matchą, burokėlių arba mėlynių sultis.
- Įdėkite aguonų sėklų, jos suteiks įdomios tekstūros. Jeigu pagrindą sudaro datulės, taip pat tiks ir sezamo sėklos.
- Išlydykite šokoladą - pienišką, juodąjį ir baltąjį. Itin svarbu šiuos kalėdinius sausainius aplieti šokoladu, nes kitaip sausainiai bus gana kieti.
- Tarkuotos pistacijos atrodys puikiai.
Veganiški kepiniai visada yra tikras iššūkis! Bijojau, kad šie sausainiai man pačiai nepatiks, bet rezultatu likau patenkinta. Juose nėra kiaušinių, pieno produktų. Tešlą buvo lengva kočioti. Ji turėtų būti nei plona, nei stora. Kepa jie tikrai greitai. Tik iškepę sausainiai buvo labai minkšti, bet po to sukietėja. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, galima naudoti daugiau prieskonių. Vietoj vandens galima naudoti pieną, grietinėlę.