Riešutų sviestas - tai tepamas maisto produktas, gaminamas iš riešutų juos sumalant iki kreminės konsistencijos. Riešutų sviestas gali būti gaminamas iš bet kurių riešutų. Kai kalbame apie riešutų sviestą, dauguma turbūt įsivaizduojate Nutella kremą (kuris, beje, nieko bendro su riešutų sviestu neturi) arba žemės riešutų sviestą. Tačiau iš tiesų riešutų sviestas gali būti gaminamas iš bet kurios rūšies riešutų. Negana to, riešutų sviestą lengvai galite pasigaminti patys namuose.
Riešutų Sviesto Istorija
Manoma, kad riešutų sviesto istorija prasideda maždaug IX a. Migdolų pastos arba marcipano receptas aptinkamas Bagdado Receptų knygoje (Kitab al-Tabikh). Lazdynų riešutų sviestas buvo maišomas su šokoladu, kad būtų kompensuojamas maistinių medžiagų bei maisto apskritai trūkumas Napoelono karų bei II - ojo Pasaulinio karo metu.
Riešutų Sviesto Paskirtis
Riešutų sviestas - tai tepus, į sviestą panašus riešutų gaminys, naudojamas užtepti duonai, padažams ar desertams gardinti. Tuo tarpu riešutų kremas - tai alternatyva grietinėlei. Juo gali būti gardinami makaronų patiekalai, sriubos, naudojamas kaip padažas salotoms ar košėms gardinti.
Riešutų Sviesto Nauda
Riešutų sviestas yra ne tik augalinių riebalų užtepėlė, kuria būtų galima pakeisti tradicinį sviestą, tačiau jis nepaprastai naudingas, nes savo sudėtyje turi daug baltymų, skaidulų, nepakeičiamų riebalų rūgščių. Riešutų sviestas - gerųjų riebalų šaltinis. Dauguma riešutuose esančių riebalų yra nesotieji, vadinasi, riešutų sviestas daug sveikesnis už tradicinį sviestą, mėsą ar tuo labiau perdirbtuose maisto produktuose esančius sočiuosius transriebalus. Riešutų svieste esantys nesotieji riebalai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir insuliną - hormoną, kuris atsakingas už cukraus kiekio reguliavimą kraujyje. Todėl riešutų sviestas rekomenduojamas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
- Riešutų sviestas - puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
- Riebalų rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei padidinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje.
- Taip pat Omega riebalų rūgštys atsakingos už gerą smegenų veiklą bei mažina uždegiminius procesus mūsų organizme.
Iš visų riešutų daugiausiai Omega-3 riebalų rūgščių yra graikinių riešutų svieste, tačiau šiame svieste kur kas mažiau baltymų bei skaidulų nei kituose riešutų sviestuose.
Riešutų sviestas gali padėti kovoje su antsvoriu. Nepaisant to, kad jame daug riebalų. Tai naudingi organizmui riebalai. O riešutų svieste esantis didelis kiekis baltymų bei skaidulų leidžia greičiau pajusti sotumą bei suteikia energijos ilgam laikui.
Riešutų svieste gausu E, C ir B6, folio rūgšties, niacino, magnio, cinko, vario, kalio. Visi šie elementai svarbūs gerai nervinės sistemos būklei palaikyti, odos, nagų, plaukų grožiui, elastingumui saugoti. Vitaminai E ir C yra puikūs antioksidantai, saugantys nuo žalingo aplinkos poveikio.
Riešutų svieste yra tokių mineralų kaip selenas ir manganas, taip pat flavanoidų, fenolių, polifenolių, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, saugančiomis mūsų organizmo ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų ir kitų kenksmingų medžiagų. Be to, šios riešutų svieste esančios medžiagos gerina širdies darbą ir padeda palaikyti ją sveiką ir stiprią. Saikingai vartojamas riešutų sviestas padeda išvengti ir kontroliuoti II-ojo tipo diabetą.
Skirtingų Riešutų Sviestų Privalumai
- Graikinių riešutų sviestas yra nepakeičiamas augalinės kilmės Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Rinkitės šį sviestą norėdami išlaikyti savo širdį sveiką.
- Migdolų riešutų sviestas turi kur kas daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti riešutų sviestai. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose šio riešutų sviesto yra net 3 g skaidulų, kai tuo tarpu populiariajame žemės riešutų svieste tokioje pačioje porcijoje skaidulų yra tik 1,6 g. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis padeda valdyti cukraus kiekį kraujyje, padėdamas išvengti cukraus šuolių.
- Dauguma riešutų sviestų gali būti tikrai brangūs, o kai kurių net ir nerasime mūsų parduotuvėse, tad žemės riešutų sviestas iš visų yra pats pigiausias ir lengviausiai randamas sviestas. Vis dėlto savo maistine verte žemės riešutų sviestas tikrai nenusileidžia kitiems riešutų sviestams. O baltymų kiekis jame yra didžiausias iš visų riešutų sviestų: dviejuose valgomuose šaukštuose žemės riešutų sviesto yra net 8 g baltymų.
- Anakardžių riešutų sviestas iš kitų riešutų sviestų išsiskiria savo geležies kiekiu. 100 g anakardžių riešutų sviesto geležies yra net 5 mg, kai tame pačiame kiekyje graikinių riešutų svieste geležies yra vos 0,8 mg, o žemės riešutų svieste - tik 1,8 mg.
Siekiant padidinti gaminamo patiekalo maistinę vertę, galima riešutų sviesto dėti į padažus.
Atsargumo Priemonės
Nors riešutų sviestas yra itin naudingas mūsų sveikatai ir turi daugybę naudingųjų maistinių medžiagų, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali būti mirtinai pavojingas. Alergiją riešutams turi nuo 5 % iki 10 % žmonių, tad net nedidelis riešutų sviesto lašelis kai kuriems gali sukelti net anafilaksinį šoką.
Kaip Pasigaminti Riešutų Sviestą Namuose
Pasigaminti riešutų sviestą namuose yra taip paprasta ir lengva, kad pabandę turbūt niekada nebenorėsite jo pirkti parduotuvėje. Viskas, ko reikia riešutų sviestui pagaminti - tai riešutai. Bet kurios rūšies riešutus suberiame į skardą ir paskrudiname orkaitėje 180-200 °C temperatūroje apie 20-30 min. Paskrudusius riešutus suberiame į virtuvinį kombainą arba elektrinį smulkintuvą ir triname / maišome 10-12 min. Kadangi naminis riešutų sviestas yra be konservantų, jis gali greičiau apkarsti, sugesti, todėl jį laikyti reikia vėsioje, tamsioje vietoje. Geriausiai šaldytuve.
Kaip Pasigaminti Riešutų Kremą Namuose
Pagaminti riešutų kremą yra taip pat paprasta kaip ir riešutų sviestą. Tik papildomai prireiks vandens. ½ puodelio riešutų pamirkyti karštame vandenyje 20-30 min. Riešutų kremą reikia laikyti šaldytuve.
Receptai su Riešutų Sviestu
Vis daugiau žmonių ryžtasi, o kai kurie jau ir senokai augina graikinius riešutmedžius Lietuvoje. Jeigu sulaukėte gero derliaus, būtinai išbandykite namuose pasigaminti graikinių riešutų sviestą. Jo receptą rasite žemiau.
Kepti Pastarnokai Su Morkomis Ir Graikiniais Riešutais
Jums reikės:
- 1 didelio pastarnoko (maždaug 250 g)
- 2 vidutinio dydžio morkų
- 2 česnako skiltelių
- Saujos graikinių riešutų
- Saujos petražolių
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- Žiuspsnelio druskos ir juodųjų pipirų
Kaip gaminti?
- Nulupkite morkas ir pastarnoką, supjaustykite kubeliais.
- Sukapokite petražoles, česnaką ir graikinius riešutus.
- Apvirkite morkų ir pastarnokų kubelius (virkite ne ilgiau nei 10 minučių).
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite morkų ir pastarnokų kubelius.
- Kepkite kelias minutes.
- Į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, petražoles ir graikinius riešutus.
- Kepkite kelias minutes, pagardinkite druska ir pipirais.
- Prieš patiekdami papuoškite žalumynais.
Kavos Ir Graikinių Riešutų Pyragas
Jums reikės:
- 200 g baltojo cukraus
- 50 g rudojo cukraus
- 100 g sviesto
- Saujos graikinių riešutų
- Žiupsnelio cinamono
- 2 kiaušinių
- 0,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- 150 g miltų
- Žiupsnelio druskos
- 150 g natūralaus jogurto
- 1 arbatinio šaukštelio aliejaus
- 1 arbatinio šaukštelio sodos
- 3 arbatinių šaukštelių šviežiai maltos kavos
Kaip gaminti?
- Susmulkinkite graikinius riešutus (geriausia sumalti).
- Sumaišykite rudąjį cukrų, graikinius riešutus, cinamoną, ir šviežiai maltą kavą.
- Ištirpinkite sviestą, suberkite baltąjį cukrų ir miltus, gerai išmaišykite.
- Įmaišykite išplaktus kiaušinius, supilkite natūralų jogurtą, įberkite druskos, sodos ir vanilės ekstrakto.
- Maišykite iki vientisos masės.
- Nedidelę skardą (maždaug 20 cm pločio) ištepkite aliejumi ir pabarstykite miltais.
- Supilkite pusę paruoštos tešlos, per vidurį berkite pusę paruošto kavos ir rudojo cukraus mišinio.
- Pilkite antrąjį tešlos sluoksnį, o ant viršaus berkite likusį rudojo cukraus mišinį.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 minutes.
- Patikrinkite, ar pyragas iškepęs.
Gaivios Obuolių Salotos Su Mangais Ir Graikiniais Riešutais
Jums reikės:
- 1 obuolio
- Pusės mango
- 30 g burokėlių lapų
- Saujelės graikinių riešutų
- 10 g kalendros
- 4 griežinėlių aitriosios paprikos
Kaip gaminti?
- Susmulkinkite mangą, obuolį ir graikinius riešutus.
- Sumaišykite su burokėlių lapais, kalendra ir aitriąją paprika.
- Patiekite su pasirinktu padažu.
Prie šių salotų puikiai tiks citrinų padažas: du šaukštus alyvuogių aliejaus sumaišykite su šaukšteliu garstyčių, šaukštu citrinų sulčių, smulkintu česnaku ir juodaisiais pipirais.
Graikinių Riešutų Pertvarėlių Nauda
Dauguma žmonių jau yra susipažinę su graikinių riešutų gydomomis savybėmis, tačiau ne visi žino, kad naudingi ne tik riešutai, bet ir pertvaros, esančios lukšto viduje. Pertvarėlių sudėtyje aptinkama daugybė naudingų medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali tinkamai veikti. Todėl verta išsamiau aptarti šį naudingą riešutą ir pakalbėti apie tai, kaip jį vartoti, o kada geriau atsisakyti valgymo.
Graikų Riešutų Pertvarėlių Cheminė Sudėtis
Graikinių riešutų pertvarėlės turi neįtikėtiną kiekį mikroelementų, naudingų žmonėms. Pavyzdžiui, jos suteikia organizmui būtinus elementus alkaloidus ir gliukozidus. Be to, jose yra daug organinių rūgščių. Visose vaisiaus dalyse randama daug riebalų, baltymų, riebiųjų rūgščių, karotino bei B, C ir PP grupių vitaminų. Sudėtyje taip pat yra mineralų, magnio, cinko, vario ir jodo. Pertvarėlėse aptinkama daug eterinių aliejų, vandenyje netirpstančių organinių aromatinių medžiagų.
Nauda Organizmui
Graikinių riešutų pertvarėlės pasižymi šiomis gydomosiomis savybėmis:
- Pertvarėlės yra jodo šaltinis. Visų pirma, tai svarbu žmonėms, kurie kenčia nuo tokių adenomos, miomos, cistos ir Bazedovo ligos. Kontroliuoti jodo kiekį organizme turėtų ir žmonėms su silpnu imunitetu. Ir, žinoma, užpiltinės tikrai bus naudingos skydliaukės ligų atvejais (sumažėjusi funkcija)
- Graikinių riešutų pertvarėlės teigiamai veikia beveik visas žmogaus kūno sistemas. Pirma, iš jų paruošti užpilai normalizuoja kraujospūdį. Ypač naudinga jas naudoti žmonėms, sergantiems hipertenzija. Šis vaistas taip pat bus naudingas žmonėms, kurių cukraus kiekis kraujyje linkęs didėti, bei tiems, kuriems diagnozuotas cukrinis diabetas. Pertvarėlės gali normalizuoti cukraus lygį. Ir, žinoma, jos daro teigiamą poveikį kraujagyslių būklei ir normalizuoja cholesterolio kiekį.
- Kaip jau minėta, graikinių riešutų pertvarėlės puikiai stimuliuoja imuninę sistemą ir suteikia žmogaus organizmui jėgų kovoti su įvairiomis patologijomis. Be to, jos padeda susidoroti su miego sutrikimais.
- Be to, gydomasis produktas gerai ramina. Tai reiškia, kad vartojant užpiltinę, paruoštą iš šių naudingų graikinių riešutų dalių, nuraminsite centrinę nervų sistemą ir normalizuosite medžiagų apykaitos procesus.
- Dėl savo priešuždegiminio poveikio pertvarėlės padeda gydyti sąnarių problemas.
- Tokia trauktinė yra geras antibakterinis preparatas ir sukelia sutraukiantį poveikį. Tai ypač svarbu apsinuodijimo atvejais.
- Graikinių riešutų pertvarėlės puikiai tinka sureguliuoti virškinimo procesams, širdies patologijoms bei skeleto-raumenų sistemos ligoms gydyti. Jos pakelia nuotaiką ir gyvybingumą, suteikia ramybę bei atkuria atmintį.
Graikinių Riešutų Pertvarėlių Užpiltinių Receptai
Būtina pasakyti apie formą, kurioje graikinių riešutų pertvarėlės gali sukelti gydomąjį poveikį žmogui. Galų gale, jei jas elementariai kramtysite - nebus jokio terapinio poveikio.Iš graikinių riešutų pertvarėlių galima paruošti nuovirą, tačiau efektyvesnė bus spirito ar degtinės antpilas.
Graikinių Riešutų Pertvarėlių Arbata
Būtina paimti 2 šaukštus gydomojo produkto ir užpilti 1,5 puodelio verdančio vandens, po to virti 12 minučių ant mažos ugnies. Nuoviras nuimamas nuo kaitlentės ir paliekamas stovėti 60 minučių. Gautą skystį išgerti per dieną, per tris kartus.
Graikinių Riešutų Pertvarėlių Užpiltinė
Užpiltinės gamybai reikia paimti 3 dalis spirito arba geros degtinės ir 1 dalį pertvarėlių. Riešuto dalis derėtų iš anksto susmulkinti. Sumaišius ingredientus, užpilą laikyti vėsioje tamsioje vietoje maždaug 21 dieną. Iškošti . Vartoti po 15 lašų 3 kartus per dieną po valgio. Pusę puodelio pertvarėlių išpilti į butelį ir užpilti degtine. Tada trauktinę paliekame stovėti tamsioje vietoje pusantros savaitės. Per šį laikotarpį gėrimą reikia supurtyti 2-3 kartus per dieną. Paruoštą tinktūrą gerti po 1 šaukštą du kartus per dieną, ryte ir vakare.Esant radikulitui, osteochondrozei ir kitoms sąnarių ligoms trauktine trinamos skaudamos vietos.
Kontraindikacijos
Gydomosios produkto savybės yra suprantamos, tačiau būtina perspėti apie tai, kad riešutų pertvarėlės gali kai kuriems žmonėms pakenkti.Kas turėtų vengti šio produkto? Žmonės, kuriems diagnozuotos įvairios odos logos. Tai turėtų būti ne įprastas bėrimas, bet, pavyzdžiui, rimta neišgydoma patologija. Šis vaistas gali pakenkti žmonėms, turintiems alergiją riešutams. Be to, gydytojai draudžia vartoti graikinius riešutus žmonėms, sergantiems gastritu.Bet kokiu atveju, prieš pradėdami gydytis netradicine medicina, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju. Tai padės išvengti neigiamų pasekmių. Bet kuris savarankiškas gydymas gali sukelti lėtinių ligų rimtų komplikacijų.
Riešutai Desertuose
Riešutai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Jie yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Įtraukdami riešutus į savo mitybą, galite pagerinti širdies sveikatą, sumažinti cholesterolio lygį ir netgi padėti kontroliuoti svorį. Be to, riešutai yra puikus energijos šaltinis, todėl jie yra idealus ingredientas desertams. Desertai su riešutais ne tik suteikia malonų skonį, bet ir praturtina jūsų mitybą naudingomis medžiagomis.
Pradėkime nuo to, kad riešutai yra labai universalūs ir gali būti naudojami įvairiais būdais. Jie gali būti naudojami kaip pagrindinis ingredientas, pavyzdžiui, riešutų sviestas, arba kaip priedas, suteikiantis tekstūrą ir skonį. Pavyzdžiui, migdolai yra puikus pasirinkimas, jei norite pridėti šiek tiek traškumo savo desertui, o graikiniai riešutai suteikia sodrų ir gilų skonį.
Vienas iš populiariausių desertų su riešutais yra riešutų sviesto sausainiai. Jie yra lengvai pagaminami ir labai skanūs. Jums reikės tik kelių ingredientų: riešutų sviesto, kiaušinių, cukraus ir šiek tiek druskos. Sumaišykite visus ingredientus, suformuokite sausainius ir kepkite juos orkaitėje.
Kitas puikus desertas yra riešutų ir vaisių batonėliai. Jie yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sveiko užkandžio. Jums reikės įvairių riešutų, džiovintų vaisių, medaus ir šiek tiek avižų. Sumaišykite visus ingredientus, suformuokite batonėlius ir kepkite juos orkaitėje.
Jei norite kažko šiek tiek prabangesnio, pabandykite pasigaminti riešutų ir šokolado triufelius. Jums reikės tamsaus šokolado, grietinėlės ir smulkintų riešutų. Ištirpinkite šokoladą, sumaišykite jį su grietinėle ir suformuokite mažus rutuliukus. Apvoliokite juos smulkintuose riešutuose ir leiskite atvėsti.
Dar vienas puikus desertas yra riešutų ir medaus pyragas. Jums reikės miltų, sviesto, medaus, kiaušinių ir įvairių riešutų. Sumaišykite visus ingredientus, supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite orkaitėje.
Riešutai taip pat puikiai tinka įvairiems kremams ir padažams. Pavyzdžiui, galite pasigaminti migdolų kremą, kuris puikiai tinka tiek kaip desertas, tiek kaip užkandis. Jums reikės migdolų, medaus ir šiek tiek vandens.
Graikiški Riešutai Su Degtine
Nuo seno žinoma, kad žali graikiški riešutai turi daug vitaminų (ypač vitamino C), jodo, taninų ir antioksidantų. Graikiniai riešutai nuo seno vertinami dėl savo maistingumo ir gydomųjų savybių. Nors dažniausiai vartojame pačius riešutus ar jų aliejų, liaudies medicinoje populiarūs graikiški riešutai su degtine - vienas įdomiausių ir nuo senų laikų žinomų būdų panaudoti šiuos riešutus.
- Tinktūra dažnai naudojama virškinimo sutrikimams gydyti, ypač kai vargina skrandžio sunkumas ar pilvo pūtimas.
- Tyrimai rodo, kad graikiškų riešutų ekstraktas bei alkoholiniai užpilai gali padėti mažinti gliukozės kiekį kraujyje.
- Graikiniuose riešutuose yra daug antioksidantų - polifenolių ir vitamino E.
- Graikinių riešutų tinktūra gali būti naudojama kaip natūrali priemonė žaizdų valymui ir virškinamojo trakto infekcijų prevencijai.
Kaip Pasigaminti Graikiškų Riešutų Tinktūrą?
- Pririnkite dar nesunokusių, minkštų riešutų. Lietuvoje graikinius riešutus tinktūrai reikia skinti birželio pabaigoje - liepos pradžioje, kai riešutai dar yra žali, minkšti, lengvai pjaustomi peiliu ir visa jų žievė (luobelė) dar nesukietėjusi.
- Tokie riešutai geriausiai atiduoda savo veikliąsias medžiagas į alkoholį, o tinktūra įgauna būdingą, šiek tiek kartoką, tačiau labai aromatingą skonį ir tamsią spalvą.
- Nuskinti riešutai nuplaunami ir supjaustomi per pusę arba į keturias dalis.
- Supjaustytus riešutus dedame į stiklinį indą, užpilame degtine, kad visiškai apsemtų, ir uždengiame.
- Kai užpilas įgauna tamsiai rudą spalvą, jį galima perkošti ir, jei pageidaujama, pasaldinti medumi ar cukraus sirupu. Kai kurie žmonės papildomai prideda prieskonių: cinamono, gvazdikėlių ar net citrinos žievelių, kad gėrimas įgautų išraiškingesnį aromatą.
Graikinių riešutų tinktūra yra stipri priemonė, todėl jos nereikėtų vartoti dideliais kiekiais. Rekomenduojama dozė - po 10-20 lašų (iki pusės arbatinio šaukštelio) 2-3 kartus per dieną prieš valgį, užgeriant vandeniu. Profilaktiškai tinktūrą galima vartoti 2-3 savaites, po to daroma pertrauką.
Be sveikatinimo aspektų, graikiškų riešutų užpilas vertinamas ir kaip įdomus, išskirtinio skonio alkoholinis gėrimas. Jo skonis sodrus, šiek tiek kartus, tačiau maloniai aromatingas, primenantis žolelių likerius.
Graikiški riešutai su degtine - tai natūrali, per šimtmečius išbandyta priemonė, kuri gali padėti virškinimui, stiprinti imunitetą ir turėti švelnų antibakterinį poveikį.