Grybų sriuba ruošiama iš šviežių, džiovintų ir marinuotų grybų. Daržovių ir grybų sriubos yra mažiau riebios nei mėsos sriubos. Jose yra daug naudingų medžiagų. Sriuba su marinuotais grybais būna aromatinga ir soti.
Ingredientai ir Paruošimas
Marinatui:
- Cukrus
- Druska
- Smulkintas česnakas
Sriubai:
- Marinuoti grybai
- Bulvės
- Ryžiai
- Svogūnai
- Morkos
- Prieskoniai (druska, pipirai žirneliais)
- Česnakas
- Kiaušinis
- Špinatai arba kiti žalumynai
Gaminimo Eiga
- Paruoškite marinatą. Sumaišykite cukrų, druską ir smulkintą česnaką.
- Išvirkite grybus.
- Paruoškite grybus marinavimui. Supjaustykite grybus plokštelėmis, sudėkite juos į dubenį ir užpilkite marinatu. Kruopščiai išmaišykite ir dubenį uždenkite lėkšte arba maistine plėvele.
- Paruoškite kepinius. Į įkaitintą keptuvę sudėkite svogūną ir kepkite 2-4 minutes, retkarčiais pamaišydami. Kai svogūnas taps skaidrus, suberkite morkas. Kruopščiai išmaišykite ir palikite kepti ant silpnos ugnies.
- Ryžius virkite, kol jie bus pusiau išvirę. Paimkite puodą ir užpilkite ryžius vandeniu santykiu 1:2. Virkite ant vidutinės ugnies uždengę dangtį, kol ryžiai bus pusiau išvirę, tai užtruks 10-12 minučių.
- Toliau virkite sriubą. Į puodą sudėkite bulves ir ryžius, visus ingredientus užpilkite vandeniu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų žirnelių ir skiltelę česnako. Pastatykite ant vidutinės ugnies ir užvirinkite.
- Baigti gaminti. Dubenyje šakute arba plaktuvu įmuškite kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos. Tada plona srovele supilkite kiaušinį į sriubą, kita ranka maišydami, kad jis tolygiai pasiskirstytų visame sultinyje.
- Supilkite grybus ir virkite sriubą ant silpnos ugnies dar apie 10 minučių.
- Sudėkite smulkiai supjaustytus špinatus ar kitus žalumynus.
Grybų Marinavimas
Grybų marinavimui geriausiai tinka maži ir kieti grybai. Smagu per Kalėdas ar Velykas atidaryti stiklainėlį mažyčių baravykų, gudukų. Atrinkti grybai nuplaunami, supjaustomi ir kiek nusausinami. Grybai sudedami į verdantį vandenį. Kuo mažiau vandens bus tuo daugiau išlaikysite grybų skonio. Verdant nugriebiame putas. Baravykus, voveraites, lepšius ir kitus vertingus grybus verdame apie 10 minučių. Marinatą viriname apie 5 minutes, actą supilame prieš pat pabaigą. Į marinatą dedame grybus ir paviriname apie 3-5 minutes. Sudedame į stiklainius grybus ir užpilame likusį skystį.