Agurkai - viena populiariausių daržovių konservavimui. Konservuotas agurkas nuostabus tuo, kad turėdamas puikų skonį, jis neužgožia ir net pabrėžia prieskonių derinius. Agurkus galima sūdyti, galima marinuoti, galima juos konservuoti neliestus ir pjaustytus. Jei kiekviena šeimininkė atsiųstų savo receptą, tikriausiai susidarytų storiausia receptų knyga.
Agurkų paruošimas marinavimui
Konservavimui atrenkami nepilnai prisirpę, žalios spalvos, iki 10 centimetrų, traškūs ir neprisirpusiomis sėklomis agurkai. Konservavimui rinktis reikėtų gruoblėtus, su juodais spuogeliais agurkus. Su baltais spuogeliais konservavimui netinka, kadangi greitai genda. Galiukus reikėtų nupjauti ir pamerkti agurkus į vandenį 4-6 valandoms. Šio proceso metu iš agurkų išeina oras. Marinavimui atrenkami vidutinio dydžio agurkai, kurių galiukai prieš gaminimą nupjaunami. Agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje apie 6 valandas, nepamirškite vandenį kelis kartus pakeisti.
Jei tik nuplėšėte nuo lysvės, juos tiesiog nuplaukite, o jei nuplėšti seniai arba pirkti turguje, nuplaukite, kelias valandas palaikykite šaltame ir švariame vandenyje.
Prieskoniai ir jų derinimas
Tradiciskai agurkai derinami su daugybe žaliųjų prieskonių: juodųjų serbentų lapais, vyšnios lapais, krapais, juodųjų pipirų žirneliais, kvapiaisiais pipirais, krienais ir krienų lapais, mėtomis, laurų lapais, petražolėmis. Ypatingai tinka raudonieji aštrieji pipirai, česnakai, gelsvė. Nebijokite su agurkais ir prieskoniais jiems eksperimentuoti - naudokite įvairiausius prieskonius, atsižvelgdami su kokiais patiekalais vėliau konservuotus agurkus valgysite. Tad receptuose nurodomi prieskonių deriniai ir kiekiai nebūtinai jums tinkami - parodykite savo sugebėjimus.
Marinato ruošimas
Įdėsit per daug acto, agurkai gerai laikysis, bet bus rūgštūs. įdėsit per mažai prastai laikysis, daug iššaus, surūgs. Vienam litrui marinato reikės: stiklinės acto ,šaukšto druskos, šaukšto cukraus, 5 lauro lapelių ir 5 kvapniųjų pipirų. 1 litras vandens,1 šaukstas druskos,1 šaukstas cukraus,1 šaukštas esencijos ( 70 procentų), perskaičiuojant į įprastą 9 procentų actą išeina 7,7 šaukšto.
Marinuotų agurkų receptas
Ingredientai:
- 0,6 kg agurkų (1 litro stiklainiui)
- 2 g smulkiai supjaustytų krienų
- 50 g krapų
- 2 g gelsvės
- 2 g petražolių
- 2 g raudonųjų aštrių pipirų
- 1 lauro lapo
- 2 g česnakų
- 1 juodųjų serbentų lapo
- Apie 300 g marinato (litriniam stiklainiui)
Marinato ingredientai:
- 1 litras vandens
- 1 šaukštas druskos
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštas esencijos (70%) arba 7,7 šaukšto 9% acto
Gaminimo eiga:
- Į stiklainį reikėtų dėti vienodo dydžio agurkus. Kuo daugiau agurkų sugrūsite, o marinato liks mažiau, tuo mažiau agurkai bus sūresni.
- Į prieš tai sterilizuotus stiklainius dedami agurkai ir prieskoniai.
- Stiklainis užpildomas karštu marinatu, palaikomas 4 minutes ir skystis nupilamas atgal į puodą.
- Marinatas užverdamas ir vėl supilamas į stiklainį, palaikoma 4 minutes.
- Nupilame, į stiklainį įdedame česnako skilteles.
Kiti marinavimo būdai
Agurkus supjaustome išilgai į keturias dalis. Panašaus dydžio turi būti supjaustyti ir svogūnų laiškai. Čili pipirą perpjauname, išimame sėklas ir supjaustome.Į indą dedame agurkus, svogūno laiškus ,krapus, česnakus ir paprikas. Užpilame karštu marinatu.Galima ruošti ir žiemai, tik reikia stiklainius su agurkais pakaitinti 10-15 minučių.
Stambiomis juostelėmis supjaustytus agurkus dedame į stiklainį, į tarpus beriame pipirus, kaišome krapus, česnaką, lauro lapelį. Viską užpilame verdančiu marinatu. Uždengiame kokia medžiaga ir palaikome, kol stiklainiai atvėsta (apie 1 valandą).
Agurkų paruošimas žiemai
Į stiklainius supilkite verdantį vandenį. Nusunkite vandenį ir vėl užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite dar 15 minučių. Toks paruošimas iš jūsų pareikalaus minimalių pastangų gaminant, tačiau rezultatas džiugins jus visą žiemą.
Rauginti agurkai
Rauginti agurkai laikomi gerokai sveikesniais nei marinuoti agurkai. Netgi priimtinesni organizmui nei švieži agurkai. Fermentacijos metu agurkai pasidaro lengviau įsisavinami žmogaus organizmui. Rauginimui naudojami neperaugę, dar mažomis sėklomis, 9-13 centimetrų ilgio žali agurkai. Agurkus verta palaikyti vandenyje 2-3 valandas. Prieš tai jie nuplaunami, išmetami apdaužyti, turintys matomus gedimus. Indo apačioje sudedame prieskonius, lapus, po to eilė agurkų, vėl prieskoniai, kol užpildoma iki viršaus. Padaromas sūrymas iš druskos ir vandens. Šaltas arba karštas užpilamas ant agurkų. Klasikiniai rauginti agurkai gaminami medinėje talpoje, prispaudžiami mediniu dangteliu ant kurio uždedamas švarus akmuo. Pradžioje kelioms savaitėms agurkai pastatomi 10-15 laipsnių patalpoje. Labiau įprastas rauginimas stiklainiuose. Įprasta raugti nuo 3 litrų stiklainiuose. Sudėjus agurkus paeiliui su prieskoniai užpilamas šaltas arba karštas sūrymas. Geriausia jei viršuje sudedami krapų steibai su sėkliniais skėčiais.