pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Krevečių Padažų Receptai: Nuo Tradicinių Iki Gurmaniškų

Krevetės - populiarus jūros gėrybių pasirinkimas, kurį galima patiekti įvairiais būdais. Puikus krevečių padažas gali visiškai pakeisti patiekalo skonį. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius krevečių padažų receptus - nuo klasikinių iki egzotiškesnių.

Krevečių Kreminis Padažas su Makaronais

Tai klasikinis patiekalas, kuris puikiai tinka vėsiems rudens vakarams. Šis krevečių kreminis padažas yra tikras topas daugelio namuose. Dažniausiai patiekiamas su makaronais, šis patiekalas yra greitai paruošiamas ir labai skanus.

Ingredientai:

  • 2 v.š. sviesto
  • 5 česnako skiltelės
  • 500 g lukštentų krevečių
  • 1 svogūnas
  • ½ puodelio vištienos sultinio
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 300 ml grietinėlės
  • 2 saujos špinatų
  • 4 v.š. kietojo sūrio
  • Prieskoniai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir porą minučių pakepkite smulkintus česnakus su krevetėmis. Viską perkelti į lėkštę.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite smulkintą svogūną.
  3. Į sultinį įmaišykite krakmolą, išmaišykite ir užpilkite ant svogūnų. Leidžiame užvirti.
  4. Suberkite juostelėmis pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, patroškinkite porą minučių ir supilkite grietinėlę.
  5. Sumažinkite kaitrą, suberkite prieskonius, sudedame špinatus ir paliekame troškintis, kol špinatai suminkštės.
  6. Pabaigoje įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.

Ant Laužo Keptos Krevetės Angolos Stiliumi (Camarão Grelhado)

Angoloje ant laužo keptos krevetės yra labai mėgstamos. Šioje šalyje žmonės marinuoja ir ant žarijų kepa įvairius produktus, įskaitant žuvį, kalmarus, krevetes, vištieną, jautieną ir žvėrieną. Angolai būdinga įvairių padažų ir garnyrų gausa, kurie suteikia tiems patiems patiekalams visiškai skirtingus skonius.

Paruošti marinatą ir padažus krevetėms, jas pamarinuoti, išsikepti bei patiekti užtruks maždaug 60 minučių. Jei neturite užsimarinavę mėsos, o norisi surengti kokį skanų pasisėdėjimą gamtoje, galima drąsiai rinktis krevetes.

Aš pati pasirinkau patį paprasčiausią marinatą su česnaku ir citrinos sultimis, bet Angoloje gana įprasta marinuoti su tais pačiais pagardais, į kuriuos krevetės yra padažomos. Tad galima nesunkiai rasti receptų, kai krevetės marinuojamos su keliais šaukštais žaliojo acto padažo, iškepamos, o po to valgomos, padažant į tą patį žalią padažą. Lygiai tas pats yra pasakytina apie aitriųjų paprikų padažą: jis gali būti naudojamas tiek kaip marinatas, tiek kaip garnyras.

Marinato ir Kepimo Eiga

  1. Sugrūskite česnaką su druska ir pipirais.
  2. Sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi.
  3. Paruoštą marinatą supilkite ant nuplautų krevečių ir atsargiai išmaišykite, kad jos daugmaž tolygiai juo pasidengtų.
  4. Sudėkite pasimarinavusias krevetes ant grotelių (jei reikia, porcijomis) ir kepkite ant žarijų iš abiejų pusių maždaug po 3-4 minutes, arba kol krevetės tampa labai gražios rožinės spalvos.
  5. Ant žarijų iškeptos krevetės tradiciškai būna patiekiamos su aitriųjų pipirikų padažu. Jei norisi, galima patiekti ir daugiau padažų, pvz., molho cru - žalią acto padažą.

Padažai prie Krevečių

Molho Cru - Žaliasis Acto Padažas:

Toks padažo pavadinimas reiškia, kad jis yra ne tik žalios spalvos, bet ir termiškai neapdorotas, nevirtas. Visi ingredientai sudedami į smulkintuvo indelį. Toks padažas tradiciškai yra patiekiamas prie mėsos, žuvies ir jūros gėrybių, keptų ant žarijų.

Molho de Piripiri - Aitriųjų Paprikų Padažas:

Aitriųjų paprikų padažas yra vienas iš pačių svarbiausių pagardų Angolos ir kitų buvusių Portugalijos kolonijų virtuvėje. Jis yra naudojamas kaip garnyras, jame būna marinuojama mėsa, be to, kepimo metu juo papildomai tepami kepsniai, kad gražiai apskrustų bei išliktų sultingi.

Gaminimo eiga:

  1. Aitriąsias paprikas nuplaukite, perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir pasmulkinkite.
  2. Sudėkite į smulkintuvo indelį, ten pat supilkite citrinos sultis, sudedate česnaką ir druską. Malame, kol padažas tampa tirštos tyrės konsistencijos.
  3. Tada po truputį įmaišykite alyvuogių aliejų.
  4. Jei padažą žadate naudoti mėsos marinavimui ir kepimui, jo virti nereikia. Tiesiog supilkite į stiklainį ir leidžiame pastovėti bent kelias valandas (o idealiausia kelias dienas).
  5. Jei padažą norisi tiekti į stalą kaip garnyrą (pvz., prie krevečių), jį mažame puode paverkite maždaug 5 minutes, tada atšaldome ir supilkite į stiklainį.

Krevečių Padažas su Grietine, Majonezu ir Česnaku

Šis padažas puikiai tinka prie virtų ar keptų jūros gėrybių. Jam paruošti nereikia daug laiko, o padažas būna labai skanus. Norint pasigaminti padažą krevetėms namuose, geriausia naudoti ne parduotuvinę, o naminę kaimišką grietinę. Ji turi būti vientisa, tiršta ir balta. Į padažą dedama krapų, tačiau galite rinktis ir kitus žalumynus.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite majonezą ir grietinę.
  2. Įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir česnako. Išmaišykite, kad susimaišytų.
  3. Sudėkite smulkintus krapus ir citrinos sultis.

Krevečių Patiekalas su Giretinėle ir Baltu Vynu

Šis krevečių su giretinėle patiekalas yra tobulas - paruošiamas greitai ir paprastai, o skonis nerealus. Krevetės saldžios ir giretinėlė saldi, toks tiesiog mėsiškas desertas. Kiek rūgštumo priduoda baltas sausas vynas.

Gaminimo eiga:

  1. Šildykite aliejų, įdėkite sviestą, čiobrelio be kotelių, maišydami įdėkite raudonėlį ir peletrūną.
  2. Dėkite krevečių uodegėles.
  3. Supilkite vyną, intensyviai maišykite, prieš užverdant lėtai pilkite grietinėlę, intensyviai maišydami.

Krevetės Aštriame Padaže

Reikės:

  • Nedidelio dubens šiaurinių dryžakojų krevečių
  • Kelių pomidorų
  • Aitriosios paprikos
  • Kelių skiltelių česnako
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Šaukštelio krienų
  • Žaliosios citrinos sulčių
  • Šaukštelio medaus
  • Šviežių kalendrų lapelių

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Į kepimo indą dėkite perpus perpjautus pomidorus, aitriąją papriką, česnako skilteles, apšlakstykite šaukštu aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite apie 25 minutes arba kol pomidorai bus minkštučiai, o česnako skiltelės gražiai apskrudusios.
  2. Iškepusius pomidorus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat dėkite krienus, išspauskite žaliosios citrinos sultis. Trinkite iki vientisos glotnios tekstūros. Tada įvarvinkite medaus ir sudėkite kalendrų lapelius - dar šiek tiek patrinkite.
  3. Skardoje paskleiskite iš kiautų išlukštentas krevetes, apšlakstykite jas likusiu aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Pašaukite į orkaitę, kurioje ką tik kepė pomidorai ir kepkite apie 8 minutes.
  4. Dailias plačias taures iki pusės pripildykite pomidorų padažo ir į jį sumerkite po 5-6 krevetes. Papuoškite kalendros lapeliais ir patiekite.

Krevetės su Saldžiosiomis Paprikomis

Reikės:

  • Nedidelio dubens šiaurinių dryžakojų krevečių
  • Kelių saldžiųjų paprikų
  • Kelių skiltelių česnako
  • Žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Puodelio vištienos sultinio
  • Citrinos
  • Saujelės šviežių petražolių
  • Mėgstamos šviesios duonos

Kaip gaminti:

  1. Plonomis juostelėmis supjaustykite paprikas ir susmulkinkite česnaką. Viską dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir pabarstykite aitriųjų paprikų milteliais bei druska. Kepkite apie 15 minučių ant silpnos ugnies, kol paprikų juostelės suminkštės.
  2. Į keptuvę sudėkite išlukštentas krevetes (uodegėles palikite) ir padidinkite ugnį. Kelias minutes vartydami pakepkite.
  3. Supilkite sultinį, citrinos sultis ir leiskite pasitroškinti dar 1-2 minutes.
  4. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su traškia balta duona - ją bus labai gardu mirkyti į česnako ir krevečių padažą.

Krevetės ant Grilio su Daržovių Salotomis

Salotoms reikės:

  • Sultenės lapų
  • Susmulkinto raudonojo svogūno
  • Perpjautų pomidorų
  • Kubeliais supjaustytos žaliosios paprikos
  • Agurko

Padažui reikės:

  • Medaus
  • Alyvuogių aliejaus
  • Garstyčių
  • Prieskonių pipirų
  • Pusės citrinos sulčių

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite padažą: į indą pilame medų, alyvuogių aliejų, garstyčias, pagardiname pipirais. Supilame pusės citrinos sultis ir gerai išmaišome.
  2. Į dubenį dedame sultenės lapus, susmulkintą raudonąjį svogūną, perpjautus pomidorus, kubeliais supjaustytą žaliąją papriką ir agurką. Apšlakstome keliais valgomaisiais šaukštais paruošto padažo ir išmaišome.
  3. Krevetes (su kiautais) pagardiname pipirais ir druska. Apibarstome susmulkintu česnaku ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  4. Suveriame krevetes ant medinių iešmelių ir dedame ant įkaitusio grilio. Kepame vartydami, kol gražiai apskrus.

Krevetės Lietuvių Akimis

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šios jūros gėrybės sparčiai populiarėja Lietuvoje ir dažnai atsiduria eksperimentų nebijančių tinklo pirkėjų krepšeliuose. „Žuvį ir jūros gėrybes lietuviai kasmet mėgsta vis labiau. Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai ir subalansuotai mitybai, o atvėsus orams noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus. Žuvis ar tokios jūros gėrybės kaip krevetės - subtilaus skonio, pietums ar vakarienei puikiai tinkantys produktai“, - teigia V.Budrienė.

Kaip Teisingai Valgyti Krevetes?

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, ne visi žino, kaip tinkamai valgyti šią jūros gėrybę. Iš tiesų skiriasi skirtingų krevečių patiekalų valgymo taisyklės. Pavyzdžiui, kaip pagrindinis patiekalas patiektos krevetės valgomos peiliu ir šakute. Prie jų dažnai patiekiamos ir citrinos skiltelės - jas galima spausti rankomis, tačiau tai daryti reikėtų apdairiai, kad neaptaškytumėte nei savęs, nei šalia esančių žmonių. Jeigu krevetės patiekiamos neišlukštentos - viršutinėje krevetės dalyje, po kiautų atsargiai pakiškite nykštį ir jį šiek tiek kilstelkite, taip lukštas atlaisvės ir lengvai galėsite jį nuimti. Kiautams išmesti ant stalo turėtų būti skirta atskira lėkštė ar indas.

Na, o jeigu svečiuose ar restorane atnešė užkandžių su krevetėmis, V.Juodkazienė sako, kad juos drąsiai galite valgyti rankomis.

Kaip Tinkamai Išlukštenti Krevetes?

Maisto ekspertės teigimu, jeigu krevetes norite pasigaminti namuose, jų paruošimas prasideda nuo tinkamo išlukštenimo. Pirmiausia reikėtų pašalinti krevetės galvą ir kojas. Tuomet pradedant nuo galo, kuriame buvo galva, reikėtų atsargiai nuimti kiautą. Žinoma, visos krevetės išgliaudyti nebūtina. Pavyzdžiui, kai kurie dėl estetinio vaizdo palieka nenuluptą krevetės uodegos galiuką, kuris tampa įvairių krevečių patiekalų puošmena.

Kai krevetės išlukštentos, nedideliu peiliu negiliai įpjaukite išilgai krevečių nugaros. Tuomet pirštais ar peilio galiuku nuimkite ir išmeskite juodą veną, einančią tiesiai per vidurį nugaros. Paprastai ji randama nesunkiai - pačiame nugaros paviršiuje. Galiausiai išdorotas ir išvalytas krevetes sudėkite į indą su vandeniu ir ledukais. Laikykite jas ten tol, kol būsite pasiruošę jas gaminti.

Beje, V.Juodkazienė pataria neišmesti jų kiautų. Iš jų galima išvirti puikų krevečių sultinį, o jeigu sriubos virti artimiausiu metu neplanuojate - kiautus galite tiesiog užšaldyti ir sriubai ar troškinio pagrindui panaudoti kitą kartą.

Kaip Teisingai Kepti Krevetes?

Pasak V.Juodkazienė, svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti ruošiant krevetes, yra tai, kad jos iškepa gana greitai. Todėl, jeigu krevetes žadate naudoti sriubai ar troškiniui, jas sudėti reikėtų pačią paskutinę minutę.

Tiems, kurie krevetes nori kepti keptuvėje ar kepsninėje, taip pat reikėtų elgtis atsargiai. Krevetėms iškepti užtenka vos kelių minučių. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3-4, didesnes - 5-8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.

Maisto ekspertė sako, kad prie krevečių ypač dera citrinos sultys arba sviesto, česnako ir šviežių žolelių padažas. Su juo krevetės dažnai patiekiamos tiesiog su paskrudinta duona. Krevetės dažnai derinamos ir su mėsa. Pavyzdžiui, čiorizo dešra arba jautienos kepsniais.