Vasara - tai metas, kuomet norisi lengvų desertų. Nepretenzingi, gaivūs ir gardūs skanėstai gali džiuginti net ir esant trisdešimties laipsnių karščiui.
Pieno kremas su šaltyje džiovintomis uogomis
Vienas iš laidos vedėjų, virtuvės šefas, istorinės virtuvės ekspertas Tomas Rimydis siūlo lengvai paruošiamą pieno kremą su šaltyje džiovintomis uogomis.
Ingredientai:
- 300 g pieno
- 100 g cukraus (arba pagal skonį)
- 50 g šaltyje džiovintų uogų
- 3 želatinos lapeliai
- šiek tiek vanilės
Gaminimas:
- Želatinos lapeliai išbrinkinami šaltame vandenyje.
- Pienas maišant užkaitinamas kartu su cukrumi (neužverdama).
- Prikaistuvis su pienu nuimamas nuo kaitros, dedama vanilė, brinkinti želatinos lapeliai ir viskas išmaišoma.
- Paruoštas kremas išpilstomas į nedidelius indelius ir dedamas į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sutvirtėtų (bet tik labai lengvai, sustingti neturi).
- Tiekiant ant viršaus užberiama šaltyje džiovintų uogų.
Pieno desertas su vaisiais
Šiuo receptu pasidalijo ukrainietė kulinarijos tinklaraštininkė Alina Foody. Galite naudoti tuos vaisius, kuriuos labiausiai mėgstate. Galite įdėti aviečių, persikų ar mėlynių. Taip pat puikiai tiks ir smulkinti graikiniai ar anakardžių riešutai, kurie suteiks sotumo jausmą.
Atskirame inde sumaišykite bulvių krakmolą ir 100 ml šalto pieno. Gautą mišinį supilkite į karštą pieną. Kai pienas užvirs, dar 1 minutę pavirkite ir nukelkite nuo viryklės. Suberkite cukrų, žiupsnelį druskos ir vanilinį cukrų.
Nulupkite bananą ir kivį. Supjaustytus vaisius suberkite į stiklines ir užpilkite paruošta pieno mase.
Malabi (sahleb) - arabiškas pieno pudingas
Jei rimtai, tai bene pagrindinis arabiškas desertas yra visiems žinoma baklava. Užtai yra vienas arabiškas desertas, kuris nėra saldus nei riebus, o pasigaminti jį sugebėtų puodą nulaikantis vaikas. Tai malabi. Arba sahleb, kaip jis dar vadinamas. Ir tai paprasčiausiais pieno pudingas.
Žiemą jis patiekiamas karštas ir skystas, su maltu imbieru, cinamonu ir pašlakstytas apelsinų žiedų vandeniu. Vasarą tas pats desertas atvėsinamas, kad įgautų kietesnę konsistenciją, dažniausiai patiekiamas palaistytas rožių vandens sirupu, pabarstytas tarkuotais kokosais, pistacijų riešutais ir granatų sėklomis.
Malabi gaminimas
Nedideliame puodelyje sumaišykite 100ml pieno ir krakmolą iki vientisos masės. Likusį pieną, vandenį ir cukrų užkaiskite puode. Kai cukrus visiškai ištirps ir skystis bus karštas (bet dar neužviręs), maišant supilkite krakmolo ir pieno mišinį ir toliau kaitinkite maišydami.
Nukelkite nuo ugnies ir išpilstykite į individualius serviravimui skirtus indelius, kiekvieną indelį uždenkite maistine plėvele, taip kad siektų pudngo paviršių (antraip susidarys kieta plėvelė). į sirupą vietoj rožių vandens įmeskite lauro lapą ir ketvirtį vanilės ankšties, ir virinkite sirupą kartu.
Kiti receptai su pieno produktais
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Azerbaidžano desertas firni gaminamas iš karšto pieno ir ryžių miltų. Panašus patiekalas, vadinamas khiru (kheer), žinotas ar žinomas Indijoje, Persijoje ir aplinkinėse šalyse.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Puikus skystis, kuriame išvirsite skanią košę - augalinis pienas. Mano mėgstamiausias pasirinkimas - avižų pienas.
Ir su kokiais tik priedais nekepame vištienos - nuo kmynų ir žolelių iki žaliųjų citrinų ir kokosų pieno. Tačiau britų kulinaras ir knygų autorius Jamie Oliveris siūlo neįprastą receptą - kepti vištą apipylus pienu.