Jeigu paklaustume, koks yra vienas skaniausių virtuvės kvapų, tai keptos vištos aromatas visada nokautuoja. Puiku, kai apetitą žadinantį kvapą lydi ir puikus skonis.
Vištienos Populiarumas Šventiniu Laikotarpiu
Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų - kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tai, kad šventiniu laikotarpiu ši mėsa yra itin populiari, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, likus vos kelioms dienoms iki švenčių - vištiena pirkėjų krepšeliuose pastebima dažniau.
„Jeigu kiauliena dažniausiai patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius, tai šventinių pirkėjų krepšelių žvaigžde dažnai tampa įvairiausios rūšies paukštiena, dažniausiai - višta. Iki Naujųjų metų likus vos kelioms dienoms, susidomėjimas tiek įvairiausios rūšies žuvimi, jūros gėrybėmis, tiek višta - išauga. Todėl pirkėjams šviežios vištos dabar siūlome už patrauklią kainą, o mūsų technologai jiems dalija patarimus apie marinavimą, kepimą ir patiekimą“, - sako V.
Vištos Marinavimo Patarimai
Kaip teigiama realsimple.com, marinatui galite naudoti begalę produktų, pavyzdžiui, pasitelkti graikišką marinatą su citrinų sultimis ir raudonėliais arba pasigaminti saldžiarūgštį barbekiu padažą. Jei įmanoma, pradėkite marinuoti vištieną dar iš vakaro, kad mėsa įgautų aromato, tačiau net ir 20-30 minučių bus lemiamos, jei turite tik tiek laiko.
Kaip marinuoti vištieną:
- Paruoškite marinatą dubenyje, tada perpilkite jį į sandarų indą, pavyzdžiui, plastikinį uždaromą maišelį arba maisto laikymo indą, kuriame tilptų visa mėsa.
- Sudėkite vištienos gabalėlius ir panardinkite juos į marinatą. Kad aromatas ir skonis patektų į mėsą, prieš tai galite kelis kartus įpjauti mėsą peiliu, tačiau tai nėra būtina.
- Uždarykite indą ir perkelkite į šaldytuvą, kad vištiena marinuotųsi ne ilgiau kaip 24 valandas.
Marinatui negailėkite druskos ir kitų prieskonių, nes tik dalis jų įsigers į mėsą, net jei marinuosite per naktį. Vištiena gali būti šiek tiek „blanki“, todėl jai tinka „ryškaus“ skonio marinatas.
Marinatų receptai:
Dabar, kai jau žinote, kaip marinuoti vištieną, dalijamės penkiomis vištienos marinavimo idėjomis. Laikykitės 3:1 aliejaus ir rūgšties santykio, o prieskonius koreguokite pagal savo skonį ir mėgausitės skaniausiu rezultatu.
- Citrinų ir česnakų marinatas: sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, smulkintą česnaką, kapotas petražoles, druską ir juoduosius pipirus.
- Fachita marinatas: sumaišykite alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis, smulkintą česnaką, aitriųjų paprikų miltelius, maltą kuminą, smulkintą kalendrą ir smulkintas Chalapos aitriąsias paprikas.
- Kalendros ir žaliųjų citrinų marinatas: sumaišykite alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, maltą imbierą, aitriųjų paprikų dribsnius, smulkintą kalendrą, druską ir juoduosius pipirus.
- Jogurto marinatas su prieskoniais: sumaišykite neriebų graikišką jogurtą, citrinos sultis, smulkintą česnaką, maltą kuminą, maltą kalendrą, aitriųjų paprikų dribsnius, druską ir juoduosius pipirus.
- Pesto marinatas: sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, smulkintą česnaką, kapotus bazilikus, aitriųjų paprikų dribsnius, druską ir juoduosius pipirus.
Kiek laiko marinuoti vištieną?
Idealus vištienos marinavimo laikas priklauso nuo mėsos dalies, kurią marinuojate. Pavyzdžiui, jei marinuojate visą vištą, siūlytume marinuoti ne ilgiau kaip 24 valandas, kad skoniai iš tikrųjų įsigertų. Kita vertus, tokiems gaminiams, kaip vištienos sparneliai, užtenka ir 30 minučių, kad mėsa įgautų gerą skonį. Tik įsitikinkite, kad vištienos nemarinuojate ilgiau nei 24 valandas, nes dėl marinate esančios rūgšties mėsa taps sausa ir kieta.
Vištienos Kepimo Patarimai
Norint iškepti skanų viščiuką, pirmiausia reikia pasirinkti tinkamo dydžio ir svorio viščiuką, nes per didelį reikės kepti ilgai, jo suvalgysite jo mažai, o atvėsę likučiai nebus skanūs: viščiukas skanus, kol yra ką tik iškeptas. Geriausiai kepa 1,4-1,8 kg viščiukas su pilna krūtinėle ir storomis blauzdelėmis.
Geriausia kepti geriausia ne šaldytą, o šviežią viščiuką, nes šaldomas viščiukas išsausėja. Viščiuką nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluostėliais, bet jokiu būdu netrinkite, antraip višta pasidengs popieriaus likučiais. Tiesiog švelniai tapšnokite.
Svarbu viščiuką kepti tinkamoje temperatūroje, kad nebūtų per aukšta. Rekomenduoju kepti 170 laipsnių temperatūroje su oro apipūtimo funkcija apie vieną valandą. Neturint garų orkaitės kepkite iš pradžių aukštesnėje (apie 200 °C) temperatūroje, po to sumažinkite iki 180 °C. Kepant dažnai laistykite susidariusiomis sultimis. Iškepusį viščiuką uždenkite ir palikite 15 min. „pailsėti“.
Kaip patikrinti, ar višta iškepusi?
Jeigu nerimaujate, ar višta tikrai iškepusi, galite patikrinti mėsos termometru, jį reikėtų įsmeigti storiausiose vietoje, t. y. į krūtinėlę, termometrą pakreipus šiek tiek įstrižai. Iškepusios ir vos iš orkaitės ištrauktos vištos temperatūra šioje vietoje turi siekti 75°C. Jeigu termometro neturite, galite šiek tiek įpjauti vištos šlaunelę ties klubo sąnariu: susikaupęs vos rausvas skystis rodo, kad vištai reikėtų dar apie 10 minučių pabūti orkaitėje. Paukštis iškepęs, kai sultys skaidrios.
Kad viščiukas būtų sultingas, į marinatą galima įpilti aliejaus. Triukas, kurio dėka viščiukas išlieka sultingas yra toks: galima atkelti krūtinėlės odelę, įkišti du pirštus, padaryti kišenėles" ir į jas prikimšti sviesto su žolelių mišiniu. Sviestu prikimštą viščiuką kepti guldykite ant stuburo, krūtinėle į viršų: viršuje susidarys sulčių ir sviesto rezervuaras, kuris neleis viščiukui sausėti.
Papildomi patarimai:
- Norint papildomo skonio, į viščiuką galima įdėti česnako, citrinos, bet rekomenduoju visus tuos papildomus ingredientus susmulkinti, kad lengviau įsigertų jų aromatai.
- Jeigu viščiukas yra šviežias ir dar įdedate sviesto po oda, jo galite ir nemarinuoti. Jeigu marinuojate, tai darykite kambario temperatūroje vieną dvi valandas.
- Prieš dedant į orkaite, labai svarbu viščiuką iš išorės patepti sviestu ar aliejumi, kad jis tolygiai keptų ir nesviltų, gražiai skrustų.
- Nepamirškite į skardą įdėti sviestinio popieriaus: taip sultys neprikeps, reikės mažiau šveisti skardą, be to, viščiukas keps tolygiau.
- Visas stambesnes daržoves, kurias kepsite su viščiuku, galite dėti iškart į skardą, bet jeigu daržovės smulkesnės, jas sudėkite likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, kad daržovės neperkeptų.
Receptas: Rankovėje Keptas Viščiukas
Audronė pasidalijo receptu, kaip iškepti viščiuką rankovėje, kad jis būtų minkštas, sultingas ir su gražiai apskrudusia odele.
Ingredientai:
- Višta (apie 1.700 kg)
- Vištienos prieskonių
- Džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, petražolių, rozmarinų)
- Česnako
- Pipirų ir druskos
- Alyvuogių aliejaus
Patiekimui:
- Bulvių
- Morkų
- Raudonosios paprikos
Gaminimo eiga:
- Vištą užmarinavau iš vakaro. Į dubenį įpyliau alyvuogių aliejaus, subėriau recepte išvardintus prieskonius, įspaudžiau česnaką ir išmaišiau.
- Paruoštu marinatu įtryniau vištą ir uždengusi maistine plėvele palikau marinuotis šaldytuve pernakt.
- Į kepimo skardą patiesiau kepimo popierių.
- Vištą įdėjau į kepimo rankovę (dėjau į dvigubą maišelį dėl saugumo, kad neprakiurtų) ir užrišau.
- Kepiau vištą įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 1. 5 val.
- Kol kepė višta, pasiruošiau daržoves: bulves, morkas supjausčiau griežinėliais, papriką - juostelėmis.
- Daržoves apipurškiau aliejumi, pagardinau prieskoniais, druska ir išmaišiau. Sudėjau į kitą skardą.
- Po 1.5 val. vištą ištraukiau iš orkaitės.
- Vištą ištraukiau iš maišelio ir, apvertusi kita puse, perdėjau į kitą kepimo skardą su daržovėmis (galima kepti ir toje pačioje skardoje).
- Vištą su daržovėmis kepiau dar apie 30-35 minutes - kol daržovės iškepė ir višta gražiai apskrudo.
Kad viščiuko odelė gražiai apkeptų, iki kepimo pabaigos likus maždaug pusvalandžiui reikia kepimo rankovę būtina prakirpti ir tada kepti dar 30-40 min., kelissyk vis palaistant mėsą susidariusiomis sultimis.
 
                                                 
                                            