Kad ir koks oras bebūtų, vasara - atostogų metas. Per visus nuotykius, nesvarbu, ar tai trumpa, ar ilga kelionė, svarbu pasirūpinti mityba. Skanūs, maistingi ir praktiški užkandžiai ne tik suteiks energijos, bet ir pagerins nuotaiką. Būtent todėl verta prisiminti riešutus, džiovintus vaisius ir paprastus užkandžių receptus.
Riešutai ir Džiovinti Vaisiai Kelionėje
Riešutai yra puikus pasirinkimas kelionėms, nes juos lengva supakuoti ir nešiotis, jie neužima daug vietos, greitai nesugenda, nesudaro netvarkos ir neturi stipraus kvapo, kuris gali erzinti kitus. O jų įvairovė reiškia, kad kiekvienas ras sau tinkamą. Didelis riešutų privalumas ir tai, kad jie greitai pasotina - todėl staiga praalkus, nereikės verstis per galvą ieškant artimiausios kavinės.
Kalbant apie džiovintus vaisius, numeris vienas lietuviams - slyvos. Džiovinti vaisiai ir uogos naudingas užkandis, nes gali suteikti energijos. Datulės, abrikosai, slyvos, razinos, vyšnios naudingos dėl juose esančių antioksidantų, mineralų, natūralaus cukraus, vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus apsaugant ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Taip pat verta nepamiršti ir egzotiškųjų džiovintų uogų. Goji uogose gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis keliaujantiems. Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis, itin vertinamos dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, kuris svarbus mūsų imunitetui.
Riešutai patys savaime yra skanus ir greitas užkandis, tačiau juos galima ir dar labiau pagardinti. Pavyzdžiui, tiesiog su mėgstamais prieskoniais ir šlakeliu aliejaus paskrudinti jų orkaitėje - jie bus kvapnūs, traškūs ir nustebins naujais skoniais. Tiks ir tiesiog užkandžiauti, ir jais gardinti salotas, košes ar jogurtą.
Kaip Teisingai Laikyti Riešutus ir Džiovintus Vaisius?
Jeigu riešutus ketinate valgyti artimiausiu metu - dėkite į tamsesnę ir vėsesnę virtuvės spintelę ir nesukite galvos. Tačiau jeigu norite turėti atsargų ilgesniam laikui - skirkite vietos šaldytuve ar šaldiklyje. Priežastis paprasta: riešutuose yra daug nesočiųjų riebalų, kurie yra jautrūs aplinkos veiksniams. Jei riešutai gauna šviesos, deguonies ir šilumos, jie greičiau genda.
Prieš valgant riešutus reikėtų nuplauti. Taip ne tik pašalinsite galimus nešvarumus, bet ir pagerinsite jų skonines, maistines savybes. O jeigu turite laiko - juos pamirkykite bent 5-6 valandas.
Užkandžių Idėjos Kelionei
Taigi, kokių užkandžių įsidėti į kelionę, kad nereikėtų iškart stoti į parduotuvę, gaišti laiko ir rizikuoti prisipirkti nesveiko maisto?
Štai keletas idėjų:
- Vaisių juostelės. Lengva, skanu, saldu - bet be pridėtinio cukraus. Tai natūraliai išdžiovinti vaisių tyrelės gabalėliai, kurių sudėtyje - tik vaisiai.
- Riešutai. Baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis - idealus greitam pasisotinimui. Migdolai, anakardžiai, graikiniai ar žemės riešutai - puikiai tinka trumpiems sustojimams ar ilgiems laukimams kelionėje.
- Naminė granola. Puiki alternatyva pirktiniams saldumynams, sukurta jūsų virtuvėje. Tai kepintų avižų, sėklų, riešutų ir šlakelio medaus derinys.
- Sumuštiniai. Rinkitės tvirtus, bet minkštus duonos tipus, pavyzdžiui, lavašą, pitą ar pilno grūdo tortilijas.
- Daržovių lazdelės. Traškūs užkandžiai, kurie ne tik sveiki, bet ir smagūs valgyti. Morkos, agurkai, salierai ar paprikos supjaustyti lazdelėmis puikiai tinka kartu su mažais humuso indeliais ar kitais padažais.
Užkandžių Receptai
Traški Granola
Riešutai tiks ir pusryčiams ne namuose - pavyzdžiui, traški granola bus skani ir viena, patogiai sudėta į indelį, ir užpilta jogurtu.
Gaminimo laikas: 10 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių Celsijaus.
- Užpilkite mišinį drungna arbata su medumi, citrinos sultimis ir druska.
- Viską sumaišykite, tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir įdėkite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite mišinį 10 minučių, tada išmaišykite ir kepkite dar 10 minučių.
Naminiai Energetiniai Batonėliai
Pačių pasigaminti batonėliai suteiks energijos.
- Kepimo popieriumi išklokite apie 20×20 cm dydžio kepimo skardą.
- Puodelyje sumaišykite linų sėmenis su šiltu vandeniu ir palikite pastovėti, kol prireiks.
- Dideliame dubenyje gerai sumaišykite avižų dribsnius, migdolų miltus, avižų sėlenas, kokosų drožles, cinamoną ir druską.
- Į prikaistuvį dėkite kokosų aliejų, medų ir ištirpdykite ant mažos ugnies, paskui nukelkite nuo viryklės. Į karštą kokosų aliejaus ir medaus mišinį, sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite, kol neliks gumulėlių. Įmaišykite linų sėmenų masę. Supilkite šį mišinį ant sausų ingredientų mišinio, suberkite razinas ir gerai išmaišykite, kad viskas suliptų į vieną masę.
- Sudėkite gautą masę į kepimo skardą kuo tolygiau. Drėgnais dėlnais paspauskite viršų, kad viskas tvirtai susispaustų.
- Palaikykite šaldytuve bent 2-5 val, tuomet batonėlius lengvai supjaustysite aštriu peiliu.
Sūrio Lazdelės
- Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
- Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau - taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.
- Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu - svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
- Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
Svarbu Atsiminti
Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau - apsinuodysime. Eksperimentuoti su mityba karštuoju metų laiku tikrai pavojinga. Dėl šios priežasties patariama atsakingai pasiruošti užkandžius ruošiantis atostogoms.
Užkandžiai kelionėje turi suteikti energijos, sotumo jausmą ir tikti visai šeimai. Tad užkandžių dėžutėje vietos rasti verta džiovintiems vaisiams, riešutams, pilno grūdo produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių.