pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Džiovinti apelsinų griežinėliai orkaitėje: receptas ir panaudojimo būdai

Apelsinai - vienas mylimiausių vaisių, ypač šaltuoju metų laiku. Jie stiprina imuninę sistemą, tonizuoja visą organizmą, labai skanūs tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad apelsinai šaltąjį sezoną nesitraukia iš perkamiausiųjų pozicijų.

„Žiemą, o ypač kalėdiniu laikotarpiu, - citrusiniai vaisiai tampa tikrų tikriausiu hitu tarp pirkėjų. Jau daugelį metų pirmoje vietoje pagal pardavimus rikiuojasi klementinai, antroje vietoje - apelsinai, trečioje - citrinos. Apelsinų pardavimai pradeda didėti gruodį, o per sezoną jų parduodama apie 2700 000 kilogramų“, - teigia V. Budrienė.

Apelsinus galima valgyti ne tik šviežius. Juos taip pat galima džiovinti. Džiovintais apelsinais puošiami desertai, pyragaičiai, alkoholiniai gėrimai. Tokius apelsinus vaikams galima duoti kaip natūralų skanėstą vietoje saldumynų.

Džiovintus apelsinus taip pat galima sutrinti su cukrumi ar druska, kad gautųsi puikūs prieskoniai: pagardintas cukrus arba aromatizuota druska. Iš jų vėliau galima ruošti įvairius patiekalus.

Kaip pasirinkti tinkamus apelsinus džiovinimui?

Apelsinus geriau imti ryškius, vidutinio brandumo, nes pernokę apelsinai gali patamsėti, o neprinokę atrodys išblukę. Geriau, jei jų odelė yra plona, be įtrūkimų ir pažeidimų.

Apelsinų džiovinimas orkaitėje

Apelsinus kruopščiai nuplaukite šiltu vandeniu su šepetėliu, kad pašalintumėte vaško sluoksnį, kuriuo yra padengti vaisiai ir nusausinkite juos. Apelsinus supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Aštriu peiliu apelsinus supjaustykite vienodo dydžio griežinėliais. Apskritimų storis turi būti ne mažesnis kaip 2 mm, bet ne didesnis kaip 5 mm.

Ant darbinio paviršiaus paskleiskite 2-3 sluoksnius popierinių rankšluosčių. Į vieną sluoksnį sudėkite apelsino skilteles. Apelsinus uždenkite kitu rankšluosčių sluoksniu ir nusausinkite, kad iš vaisių pasišalintų kuo daugiau drėgmės.

„Sudžiovinti apelsinus yra labai paprasta. Pirmiausia orkaitę reikėtų įkaitinti iki 80 laipsnių. Skardą patiesti kepimo popieriumi, gražiai išdėlioti apelsinų griežinėlius ir kepti apie 3-4 valandas. Jeigu norite greitesnio rezultato - orkaitę įkaitinkite iki 120-140 laipsnių temperatūros. Tuomet apelsinams sudžiūti užteks nuo valandos iki 45 min. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir džiovinant obuolius“, - pasakoja J.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 90-100 laipsnių temperatūrą. Apelsinus išdėliokite vienu sluoksniu ir vienodu atstumu vienas nuo kito, kad nesuliptų. Siekiant užtikrinti oro cirkuliaciją, orkaitės dureles geriau palikti praviras. Apelsinus džiovinkite 4,5-5,5 valandos, priklausomai nuo apskritimų storio. Jeigu apelsinai labai sultingi ir orkaitėje kaupiasi daug garų, periodiškai šiek tiek praverkite orkaitės dureles.

Džiovintų apelsinų panaudojimo idėjos

Pasak Jolantos Sabaitienės, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertės, į racioną įtraukiami apelsinai yra puikus būdas papildyti organizmą naudingomis medžiagomis, tačiau taip pat jie gali tapti tvariomis namų dekoracijomis, padedančiomis sukurti šventišką nuotaiką.

Dekoruoti apelsinai - natūrali eglutės puošmena. Kaip jau „Iki“ atstovė minėjo - džiovinti ir virvele perverti apelsinų griežinėliai - puiki puošmena eglutei. Džiovintus apelsinus, kaip žaisliukus, galima naudoti ir vienus arba juos padekoruoti. Iš džiovintų apelsinų galite pasigaminti ne tik pavienių eglutės žaisliukų, bet ir visą girliandą. Juos tereikia gražiai suverti ant tvirtesnio siūlo, o geriausia - plonos virvelės. Džiovintus apelsinus, kaip žaisliukus, galima naudoti ir vienus arba juos padekoruoti.

Štai keletas idėjų, kaip panaudoti džiovintus apelsinų griežinėlius:

  • Kalėdinė apelsinų grilianda. Iš džiovintų apelsinų galite pasigaminti ne tik pavienių eglutės žaisliukų, bet ir visą griliandą. Juos tereikia gražiai suverti ant tvirtesnio siūlo, o geriausia - plonos virvelės.
  • Kalėdomis alsuojantis kvapas. Iš jau sudžiovintų apelsinų galite paruošti ir jaukių namų kvapų. Jų gaminimo procesas - paprastas. Pirmiausia reikėtų apelsinus sudžiovinti orkaitėje. Šįkart apelsinus džiovinti galite ne tik griežinėliais, bet ir riekelėmis. Tuomet juos sudėti į drobinį ar kitą ploną maišelį. Į maišelį pridėti pušų šakelių, cinamono lazdelių, anyžiaus, gvazdikėlių, kardamono bei kitų kvapių prieskonių. Toks maišelis puikiai tinka ne tik kaip kambarių, bet ir spintų kvapiklis.
  • Dovanų pakuočių puošmena. Išdžiovinkite apelsinų riekeles ir panaudokite jas dovanų pakuotėms papuošti. Jos itin dera su džiovintomis gėlėmis. Tačiau taip pat galite naudoti ir pušų, kadagių ar eglės šakeles. Supakavę dovanas, džiovintas apelsinų skilteles tiesiog priklijuokite prie popieriaus arba pradurkite nedideles skylutes ir perriškite siūlu ar plona virvute. Norėdami išradingesnės puošybos, naudokite ir cinamono lazdeles. Galite priklijuoti gvazdikėlių.
  • Kvapni dekoracija. Iš vielutės pasigaminkite dekoracijos pagrindą. Tačiau taip pat galite naudoti ir grilio groteles. Ant jų išdėliokite norimą ornamentą iš džiovintų apelsinų riekelių. Papildykite ir žvaigždiniais anyžiais. Kiekvieną apelsino riekelę bei kitas puošmenas prie grotelių galite pritvirtinti plonu siūliuku. Tinka ir skysti klijai. Suklijuokite kompoziciją, o tuomet pritvirtinsite siūlais ar plona virvute. Papuošti galite ir smulkiomis šviečiančiomis lemputėmis.
  • Apelsininė žvakidė. Tai dar viena puiki ir tvari šventiška dekoracija. Jai pagaminti reikės apelsino, žvaigždinio anyžiaus ir paprastos žvakutės. Pirmiausia apelsino viršuje išpjaukite žvakės dydžio ir gylio apskritimą. Kelis žvaigždinius anyžius susmulkinkite ir subeskite juos norima forma į vaisiaus žievelę, priklijuokite kelis pilnus žvaigždinius anyžius. Galite puošti ir gvazdikėliais. Tuomet į vidų įdėkite žvakutę ir mėgaukitės maloniu kvapu bei šviesa.
  • Apelsininiai namų kvapai. Pirmiausia pasiruoškite pačius apelsinus. Juos supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis, sudėkite ant grotelių ar skardos ir džiovinkite 80 laipsnių temperatūroje orkaitėje. Riekelėms išdžiūti reikės maždaug 4-6 valandų. Kartkartėmis patikrinkite, ar apelsinai ne per daug skrunda. Jeigu reikia, galite sumažinti karštumą. Kai riekelės išdžius, jas atvėsinkite ir sudėkite į medžiaginį maišelį. Taip pat į jį įdėkite smulkių pušų, kadagių ar eglės šakelių. Maišelį laikykite sausoje vietoje, iš kurios sklis malonus namų aromatas. Jeigu norite intensyvesnio kvapo, maišelį palikite pravirą. Kad kvapnus maišelis taptų ir dailia šventine dekoracija, galite papuošti jį džiovinta apelsino skiltele bei cinamono lazdele.

Džiovintas apelsinų riekeles galite panaudoti ir kitais būdais. Pavyzdžiui, užverkite ant dekoratyvinio kaspinėlio ir pakabinkite įvairiose namų vietos. Galite suverti ir riekelių girliandas. Namų, stalo ir dovanų dekorui: gražu taip papuošti advento vainiką, žiemos puokštę, eglutę, girliandą.

Apelsinų žievelių panaudojimas

Nulupę apelsinus dažniausiai jų žieveles išmetame. Tačiau senjorai turėtų žinoti, kad tas žieveles galima labai daug kam panaudoti - jos gardžiai kvepia, tad jomis galima skaninti kepinius, gėrimus, netgi pasigaminti skanėstų. Prieš pradėdami valgyti apelsinus, senjorai turėtų juos kruopščiai nuplauti, nušveisti kempinėle. Tada, žievelėms išdžiūvus, jas nutarkuoti, vienu sluoksniu paskleisti ant popierinio rankšluostėlio, uždengti kitu popieriniu rankšluostėliu ir palikti išdžiūti.

Džiovintos apelsinų žievelės dažnai naudojamos įvairiuose kepiniuose. Jos suteikia malonų aromatą. Džiovintas apelsinų žieveles senjorai gali panaudoti ir gardindami kitus patiekalus, pavyzdžiui, vištieną. Tam reikia apelsinų žieveles, čiobrelius ar rozmarinus, druską, pipirus sumaišyti su medumi ir garstyčiomis (vietoj medaus ir garstyčių galima naudoti sviestą ir porą skiltelių sutrinto česnako). Šiuo prieskonių mišiniu ištrinkite vištieną (mišinys tiks tiek krūtinėlėms, tiek ir kepant visą paukštį) ir palikite pasimarinuoti apie valandą. Salotas taip pat galite paskaninti apelsinų žievelėmis. Tereikia jas suberti į aliejų ir palikti per naktį. Tada įpilti citrinų sulčių, įberti druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir išmaišyti.

Apelsinų žieveles gerai nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis. Jas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, iki kol suminkštės, apie valandą. Virtas žieveles nukoškite. Kepimo popierių apiberkite cukrumi, sudėkite žieveles (jos bus lipnios), jas taip pat apiberkite cukrumi.

Įprastą juodą arbatą galima lengvai ir pigiai paversti gurmanišku gėrimu. Tam reikia džiovintas apelsinų žieveles, nemaltus gvazdikėlius, anyžiaus žvaigždeles, kardamono sėklas, gabaliukais sulaužytą cinamono lazdelę sumaišyti su juodąja arbata.

Senjorams visada malonu, kai namai, kur jie praleidžia daug laiko, maloniai kvepia. Kad taip būtų, vėl pagelbės džiovintos apelsinų žievelės. Įbėrus į židinį, degdamos jos pripildys namus nuostabaus aromato. Džiovintų apelsinų žievelių įbėrus į šiukšlių kibirą, jos panaikins nepageidaujamą kvapą. Kartais ir senjorėms pasitaiko, kad gaminant maistas prisvyla, kepant žuvį taip pat pasklinda ne itin malonūs kvapai. Norint, kad šaldytuve nebūtų nereikalingų kvapų, apelsiną perpjaukite perpus, minkštimą išimkite, o į žievelių „dubenėlius“ įberkite druskos.