Atsibodo to paties skonio vištiena? O gal tiesiog ieškai naujų skonių, ir nori ją perkelti į visiškai kitą levelį?
Vištiena vis populiarėja. Kiaulienos patiekalai - klasika Lietuvos virtuvėje, tačiau prekybininkų duomenys rodo, kad mėsos skyriuje kiaulieną vis dažniau nurungia lietuviška vištiena. Ji ypač mėgstama atšilus orams, kai norisi maitintis lengviau, sveikiau, negaišti daug laiko maisto ruošoje.
„Populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos skatina lietuvius dažniau į savo racioną įtraukti paukštieną, kuri vertinama dėl mažesnio riebalų kiekio ir naudingų medžiagų gausos. Šiemet pirkėjų paklausėme, ką jie labiau mėgsta grilinti - kiaulieną ar vištieną, ir pastaroji surinko 57 proc. balsų“, - pranešime žiniasklaidai sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Kaip išsirinkti kokybišką vištienos krūtinėlę
Pirmas žingsnis sėkmingam vištienos patiekalui - ne receptas ir ne kepimo technika, o tinkamai parinkta mėsa, įsitikinęs mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Kurią vištienos dalį rinktis - daugiau skonio klausimas. Vištienos krūtinėlė tinkamiausia tiems, kurie skaičiuoja kalorijas. Tuo tarpu šlaunelių mėsą paprasčiau iškepti, reikia mažiau dėmesio, kad ji neišsausėtų.
„Kad ir ką pasirinksite, svarbiausia žiūrėti į kokybę ir šviežumą. Šviežia vištiena neturi turėti kvapo, dėmių, ji neatrodys išdžiūvusi. Taip pat kokybę parodys ir informacija, ar ji buvo užauginta be antibiotikų. Tokia paukštiena yra sveikatai palankesnė, nes tai reiškia, kad pats paukštis buvo sveikas, nesirgo. Be to, tokia vištiena be antibiotikų, turi natūralesnį skonį ir aromatą, išlaiko daugiau naudingų medžiagų“, - pažymi G. Bačkovas.
Svarbiausia taisyklė pjaustant mėsą - pasistengti, kad visi gabalėliai būtų maždaug vienodo dydžio. Tuomet jie keps tolygiai, išvengsite nemalonios situacijos, kad kol didesniems gabalėliams dar reikia laiko grilyje, mažesni jau ims sausėti dėl perkepimo.
„Jeigu nepasitikite savo pjaustymo sugebėjimais, galite išbandyti ir gudrybę - prieš pjaustymą vištieną trumpam įdėkite į šaldiklį. Ji bus tvirtesnė, todėl bus lengviau pjaustyti. O kol marinuosis, ji visiškai atšils ir bus paruošta grilinimui“, - pataria mėsos technologas.
Marinatų paslaptys sultingai vištienai
Dar prieš pasirenkant marinatą vištienai, dažnam iškyla ir klausimas - kiek laiko numatyti jos marinavimuisi, kad ši būtų minkšta ir sultinga? „Vištienos mėsa - delikatesnė ir greičiau sugerianti skonius, todėl jos marinuoti pernelyg ilgai nereikėtų. Griežtai nerekomenduojama jos palikti marinate ilgiau nei 24 valandoms. Geriausia, jeigu vištieną marinuosite 2-3 valandas. Jeigu skubate, duokite jai bent 20-30 minučių - jau tiek laiko marinate pagerins galutinį rezultatą“, - sako G. Bačkovas.
Marinatas yra didelis skanių vištienos krūtinėlių receptų išradimas. Šis paprastas būdas pakeičia mėsą į skanų patiekalą. Teisingai parinktas marinatas sustiprina vištienos skonį ir išlaiko sultingumą.
Pagrindiniai marinatų komponentai yra:
- Rūgštiniai produktai (citrinų sultys, actas, jogurtas)
- Aliejiniai priedai
- Prieskonių mišiniai
- Žolelės
Kiekvienas marinatas turi savo paslaptį. Rūgštiniai produktai suminkština mėsą ir pagerina tekstūrą. Žolelės ir prieskoniai suteikia unikalų aromatą. Svarbu žinoti, kad skirtingi ingredientai pakeičia vištienos krūtinėlės skonį.
Marinavimo laikas yra svarbus. Trumpas marinavimas (30-60 minučių) tinka lengviems aromatams. Ilgesnis (6-12 valandų) - intensyviems skoniams. Profesionalūs virėjai rekomenduoja marinuoti šaldytuve, kad išsaugotų mėsos šviežumą.
Vištieną marinuojame pernakt šaldytuve arba palaikome bent valandą šaltai. Galima kepti orkaitėje, keptuvėje, griliuje. Dažnai (ypač su jogurtiniu marinatu) pasidarau vištienos iešmelius aka kebabus, ir kepu grilio rėžime orkaitėje.
5 marinatai vištienai: nuo aštraus iki saldaus
Kiek šeimoj narių - tiek nuomonių, kokia vištiena skaniausia. Galite skirtingomis dienomis eksperimentuoti su skirtingais skoniais, arba iškart paruošti kelis skirtingus iešmelių variantus. Marinatams nereikės nei daug, nei įmantrių ingredientų, tad pietūs ar vakarienė bus taupūs, tačiau be galo skanūs. Kulinarijos technologė dalijasi 5 vištienos marinato idėjomis:
Medaus ir garstyčių marinatas
„Tai klasikinis derinys, kuris visada pasiteisina. Sumaišykite medų, dižono garstyčias, obuolių actą, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent 30 minučių. Kepdami iešmelius, dažnai juos apverskite ir patepkite likusiu marinatu. Vištiena bus maloniai salstelinti ir labai švelniai aštri, o tokia patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems“, - pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Aštrus čili ir žaliosios citrinos marinatas
Jei mėgstate aštresnius skonius, aitriųjų paprikų ir žaliosios citrinos marinatas yra būtent tai, ko jums reikia. Sumaišykite čili miltelius, šviežiai spaustas laimo sultis, alyvuogių aliejų, česnaką, druską ir pipirus. Norėdami dar intensyvesnio skonio, pridėkite šiek tiek smulkintų šviežių aitriųjų arba Chalapos paprikų. Šis marinatas suteikia vištienai pikantišką ir gaivų skonį, puikiai tinkantį šiltoms vasaros dienoms.
Citrinų ir žolelių marinatas
Jei norite šviežio ir lengvo skonio, citrinų ir žolelių marinatas yra puikus pasirinkimas. Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, šviežias žoleles (pvz., rozmariną, čiobrelius ir petražoles), druską bei pipirus. Toks marinatas vištieną praturtins subtiliu citrinos poskoniu ir gaiviu aromatu.
Saldžiarūgštis terijaki marinatas
Azijos virtuvės gerbėjams patiks saldžiarūgštis terijaki marinatas. Jeigu neturite jau paruošto padažo, sumaišykite sojos padažą, medų, česnaką, imbierą ir šiek tiek sezamų aliejaus. Norėdami dar labiau paryškinti skonį, pridėkite smulkintų svogūnų laiškų ir sezamų sėklų.
Jogurto ir kario marinatas
Šis pasirinkimas suteiks vištienai nepakartojamą kremiškumą ir aromatingumą. Sumaišykite natūralų jogurtą, kario miltelius, česnaką, imbierą, citrinos sultis, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent valandą. Kepant jogurtas suminkština vištieną ir suteikia jai ypač malonų skonį bei tekstūrą.
7 marinatų idėjos
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą.
„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams - vos 30 minučių“, - sako G.Bačkovas.
Mėsos technologas dalijasi keliomis vištienos marinatų idėjomis.
Citrinos ir pipirų
Citrina - vienas iš ingredientų, puikiai derančių prie vištienos, todėl šį marinatą išbandyti verta kiekvienam. O ir pasigaminti labai paprasta. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.
Įkvėptas Jamaikos
Jeigu norite egzotiškesnių skonių - verta išbandyti Jamaikos įkvėptą marinatą vištienai: indelyje sumaišykite juoduosius pipirus ir Kajeno, aitriąsias paprikas, ciberžoles, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
Terijakis
Dar vienas marinatas, kuris patiks įmantresnių skonio mėgėjams. Jį pasigaminti taip pat labai nesudėtinga. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.
Medaus ir Dižono garstyčių
Dar vienas paprastai pagaminamas marinatas, kuriam tereikia vos 5 ingredientų. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.
Pesto
Jeigu mėgstate lengvesnio skonio vištieną - derinkite ją su pesto marinatu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, kietojo sūrio ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.
"Tandoori"
Indijos įkvėptame „tandoori“ marinate vienas pagrindinių ingredientų yra jogurtas. Jis sumaišomas su smulkintu imbieru, „garam masala“ prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežiomis susmulkintomis kalendromis, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir Kajeno paprikomis. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.
Saldžiarūgštis su kokosų pienu
Dar vienas ypatingo, Azijos įkvėpto skonio vištienai suteikiantis, tačiau itin lengvai pagaminamas marinatas - saldžiarūgščio aitriųjų paprikų padažo ir kokosų pieno. Kaip jį gaminti - padiktuota pavadinime.
Marinatai vištienos krūtinėlei
- JOGURTINIS: Graikiškas jogurtas, alyvuogių aliejus, paprikos milteliai, kuminas, cinamonas, čili dribsniai, tarkuota citrinos žievelė, citrinų sultys, druska, juodieji pipirai, česnakas.
- MEDAUS/LAIMO: Medus/klevų sirupas, laimo sultys, alyvuogių aliejus, sojų padažas, čili dribsniai, česnakas, imbieras, tarkuota laimo žievelė.
- TERIYAKI: Sojų padažas, apelsinų sultys, alyvuogių aliejus, rudasis cukrus, imbieras, česnakas.
- HAVAJIETIŠKAS: Ananasų sultys, alyvuogių aliejus, sojų padažas juodieji pipirai, druska, imbieras, svogūnų milteliai.
- MEDAUS/GARSTYČIŲ: Medus, dijon garstyčios, alyvuogių aliejus, česnakas, druska, juodieji pipirai.
- FAJITA: Alyvuogių aliejus, laimo sultys, česnakų granulės, svogūnų granulės, kuminas, aitrieji pipirai, raudonėlis, kuminas, druska, paprika, juodieji pipirai.
- PIRI PIRI: Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, čili dribsniai, saldžioji paprika, česnakas.
- CITRINOS IR ŽOLELIŲ: neužpildyta.
- PESTO: Pesto padažas, alyvuogių aliejus.
- AZIJIETIŠKAS: Skrudintų sezamų aliejus, ryžių vyno actas, sojų padažas, medus, juodieji pipirai.
- BBQ: Alyvuogių aliejus, pomidorų pasta, rudasis cukrus, baltojo vyno actas, rūkytos paprikos milteliai, čili dribsniai, česnakas, druska, juodieji pipirai.
- BALZAMINIS: Alyvuogių aliejus, balzamiko actas, bazilikas, druska, juodieji pipirai, česnakas.
- CHIMICHURRI: Alyvuogių aliejus, raudonojo vyno actas, kalendra, petražolės, kuminas, druska, pipirai.
- MANO MĖGIAMIAUSIAS MIX’AS: Alyvuogių aliejus, balzaminis actas, sojų padažas, citrinų sultys, rudasis cukrus, dijon garstyčios, rozmarinas, druska, juodieji pipirai, česnakas.
Kefyro marinatas
Galit juoktis, galit netikėti, bet šiame marinate pabuvusios vištienos skonis - tiesiog fantastiškas.
Reikės:
- 3 valg. šaukštų kefyro
- 2 valg. šaukštų aliejaus
- 2 arbat. šaukštelių druskos
- 1 arbat. šaukštelio pipirų
- 2 valg. šaukštų paprikos miltelių
Gaminimas:
- Dideliame dubenyje (ne aliuminio) gerai išmaišykite visus produktus.
- Vištienos krūtinėles išmuškite plaktuku iki 1-1,5 cm storumo gabaliukų.
- Vištieną išvoliokite marinate, uždenkite ir palikite šaltai marinuotis 2-12 val.
- Vištienos gabaliukus ištraukite iš marinato, šiek tiek nuvarvinkite.
Kepimo būdai:
- Kepant ant grotelių: Įkaitinkite grilį. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių po 5 min.
- Kepant orkaitėje: Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C temperatūros. Kepkite vištieną ant grotelių virš skardos iš abiejų pusių po 6 min.
- Kepant keptuvėje: Gerai įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, kepkite po 5 min.
Pasak mėsos technologo, dar vienas svarbus dalykas - kepimo laikas. Kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą - nelygu jos dydis, galima kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros, pataria jis.