pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kada galima valgyti po anginos operacijos: išsamus vadovas

Tonzilių šalinimo operacija, mediciniškai vadinama tonzilektomija, yra chirurginė procedūra, po kurios seka gijimo laikotarpis, reikalaujantis ypatingo dėmesio mitybai. Tinkama mityba šiuo laikotarpiu ne tik palengvina diskomfortą ryjant, bet ir užtikrina organizmo aprūpinimą būtinomis maistinėmis medžiagomis, reikalingomis žaizdų gijimui, bei mažina kraujavimo ar infekcijos riziką.

Tonzilės - tai limfoidinio audinio sankaupos, esančios ryklės gleivinėje. Kai kamuoja sunkios formos angina, kurios išgydyti nebepavyksta net ir antibiotikais, rekomenduojama operacija. Jeigu angina dažnai kartojasi, pacientus reikia ištirti detaliau: imamas pasėlis, atliekamas antistreptolizino O (ASLO) tyrimas.

Tonzilių šalinimo operacija (tonzilektomija) atliekama taikant bendrinę nejautrą. Į burną įstatomas žiodiklis, atliekamas pjūvis ties priekiniais gomurio lankais, gomurinės tonzilės atidalinamos specialiu instrumentu ir pašalinamos. Kraujavimas stabdomas kelias minutes spaudžiant vatos tamponais ir / ar prideginus elektrokauteriu. Trukmė - apie 1 val., įskaitant pasirengimą (operacija trunka apie 30-45 min.). Laikas, praleidžiamas stacionare, - 1-3 paros, statoma lašelinė, leidžiami vaistai nuo skausmo.

Pooperacinis laikotarpis ir mitybos rekomendacijos

Po operacijos gerklėje, toje vietoje, kur buvo tonzilės, susidaro specifinis baltas ar pilkšvas apnašas - fibrinas. Tai yra normali gijimo proceso dalis, savotiškas biologinis tvarstis, saugantis pooperacinę žaizdą. Būtent šio fibrino sluoksnio apsauga yra vienas pagrindinių mitybos apribojimų tikslų po tonzilektomijos.

Pirmosios valandos ir dienos po operacijos: Skysčiai ir šaltis

Iškart po operacijos ir pirmąsias kelias valandas pacientui dažniausiai leidžiama tik gurkšnoti šaltus skysčius. Šaltis padeda sutraukti kraujagysles operacijos vietoje, taip mažindamas kraujavimo riziką ir tinimą. Be to, šalti skysčiai šiek tiek malšina skausmą ir drėkina gerklę, kuri po operacijos ir intubacijos (jei buvo taikyta bendrinė nejautra) gali jaustis sausa ir perštinti.

Rekomenduojami skysčiai šiame etape:

  • Vanduo (negazuotas, šaltas).
  • Labai skiestos, ne rūgščios sultys (pvz., obuolių, vynuogių), be minkštimo.
  • Šalta, silpna arbata (pvz., ramunėlių), be cukraus arba su minimaliu jo kiekiu.
  • Ledinukai arba šaldytų sulčių kubeliai (be aštrių kampų, skirti lėtam čiulpimui).

Praėjus 3-4 val. po operacijos galima valgyti jogurtą (be priedų - riešutų, razinų ar kt.), bananą. Pirmąją parą po operacijos, jei pacientas toleruoja skysčius ir nėra pykinimo, galima palaipsniui įvesti labai skystus, šaltus ar vos drungnus, visiškai homogenizuotus produktus. Svarbiausia - vengti bet kokių kietų dalelių, aštrių prieskonių, rūgšties ar didelio karščio.

Tinkami produktai pirmai parai (be jau minėtų skysčių):

  • Šalti, nesaldūs pieno produktai be priedų: natūralus jogurtas (be uogų gabaliukų ar sėklų), kefyras.
  • Visiškai pertrintos, šaltos sriubos (pvz., daržovių sultinys be gabaliukų, pertrinta bulvienė, atvėsinta iki kambario temperatūros ar žemesnės).
  • Ledai (be riešutų, šokolado gabaliukų, karamelės ar kitų kietų priedų).

Šiuo ankstyvuoju etapu kritiškai svarbu užtikrinti pakankamą skysčių suvartojimą, kad būtų išvengta dehidratacijos. Dehidratacija ne tik blogina bendrą savijautą, bet ir sausina gerklės gleivinę, didindama skausmą ir diskomfortą ryjant. Rekomenduojama išgerti bent 8 stiklines (apie 2 litrus) skysčių per parą, gurkšnojant pamažu, bet dažnai.

Pirmosios savaitės mityba: Minkštas, švelnus ir maistingas maistas

Nuo antros iki maždaug septintos dienos po operacijos mityba turėtų išlikti labai švelni. Skausmas ryjant vis dar gali būti stiprus, ypač rytais arba praėjus kelioms valandoms po nuskausminamųjų vaistų vartojimo. Maistas turėtų būti minkštas, trintas arba labai smulkiai supjaustytas, lengvai nuryjamas ir nedirginantis gerklės.

Temperatūra: Maistas ir gėrimai turėtų būti šalti, kambario temperatūros arba vos šilti. Karštas maistas ir gėrimai yra griežtai draudžiami, nes jie plečia kraujagysles ir gali išprovokuoti kraujavimą iš pooperacinės žaizdos. Taip pat karštis gali sustiprinti skausmą ir tinimą.

Konsistencija: Maistas turi būti visiškai lygus, be kietų gabalėlių, sėklų, odelių ar aštrių kraštų. Tinka įvairios košės, tyrės, pudingai. Reikėtų vengti lipnaus maisto (pvz., kai kurių saldainių, kramtomosios gumos), kuris gali prilipti prie žaizdos.

Skonis ir sudėtis: Reikia vengti aštrių prieskonių (pipirų, čili, kario), rūgščių produktų (citrusinių vaisių, acto, marinuotų daržovių, pomidorų padažo), sūraus maisto. Druska gali dirginti žaizdą ir skatinti tinimą.

Rekomenduojami produktai šiam laikotarpiui:

  • Košės: Labai gerai išvirtos ir pertrintos avižinių dribsnių, manų, ryžių košės.
  • Daržovių tyrės: Virtos ir pertrintos bulvės (bulvių košė, pagaminta su pienu ar sultiniu), morkos, moliūgai, cukinijos.
  • Vaisių tyrės: Obuolių, kriaušių, bananų tyrės (be odelių ir sėklų).
  • Pieno produktai: Jogurtas (natūralus, be priedų), kefyras, varškės kremas (labai švelnios konsistencijos), pudingai.
  • Baltymai: Labai gerai pertrinta virta vištiena ar žuvis (be kaulų ir odos), įmaišyta į daržovių tyrę ar sultinį. Kiaušinienė (labai minkštai iškepta ar virta ir sutrinta). Tofu (minkštas, sutrintas).
  • Sriubos: Kreminės, pertrintos daržovių ar vištienos sriubos, atvėsintos iki reikiamos temperatūros.
  • Gėrimai: Vanduo, šaltos arbatos, ne rūgščios sultys, pieno kokteiliai (be kietų priedų).

Po operacijos rekomenduojamas šiltas (ne karštas), švelnus, minkštas maistas. Nevalgyti karšto, aštraus, sūraus, kepto, rūkyto maisto, negerti karštų ir gazuotų skysčių, nevartoti alkoholio - 2 savaites.

Antroji savaitė ir laipsniškas grįžimas prie įprastos mitybos

Nuo 7-10 iki maždaug 14 dienos po operacijos, jei gijimas vyksta sklandžiai ir skausmas mažėja, galima pradėti labai atsargiai plėsti racioną, įvedant šiek tiek kietesnės konsistencijos maistą. Tačiau vis dar reikia vengti šiurkštaus, kieto, aštraus, rūgštaus ir karšto maisto.

Galima pradėti valgyti:

  • Minkštai virtus makaronus (smulkius).
  • Labai gerai išvirtus ryžius.
  • Minkštą duoną be plutos (pvz., baltą sumuštinių duoną), sudrėkintą sriuboje ar padaže.
  • Minkštai virtas ar troškintas daržoves (pvz., brokolius, žiedinius kopūstus), gerai sukramtant.
  • Minkštą, gerai sukramtomą mėsą (pvz., maltinukus garuose, troškintą vištieną be odos).
  • Minkštą žuvį (virtą ar troškintą garuose).

Visiškai vengti iki pilno sugijimo (paprastai 2-3 savaitės po operacijos, kartais ir ilgiau, priklausomai nuo individualaus gijimo greičio ir gydytojo rekomendacijų) reikėtų:

  • Kieto ir traškaus maisto: Riešutų, sėklų, spragėsių, traškučių, džiūvėsių, sausainių, kietų saldainių, picos pado kraštelių, skrudintos duonos.
  • Aštraus maisto: Pipirų, čili, kario, aštrių padažų.
  • Rūgštaus maisto ir gėrimų: Citrusinių vaisių ir jų sulčių, pomidorų ir jų produktų, acto, marinuotų produktų, gazuotų gėrimų.
  • Labai karšto maisto ir gėrimų: Gali išplėsti kraujagysles ir sukelti kraujavimą.
  • Alkoholio: Dirgina gleivinę, gali sąveikauti su nuskausminamaisiais vaistais ir lėtinti gijimą.
  • Rūkymo: Labai kenkia gijimo procesui, dirgina gerklę, didina infekcijos ir kraujavimo riziką.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Klausimas Atsakymas
Kada galima pradėti valgyti po operacijos? Pirmas valandas po operacijos negalima valgyti, nes po bendrinės nejautros gali pykinti (iki vėmimo), maistas gali pažeisti pooperacines žaizdas. Praėjus 3-4 valandoms galima valgyti lengvą ir švelnų maistą: valgomuosius ledus (be priedų - riešutų, razinų ar kt), jogurtą, bananus.
Ar galiu valgyti ledus po operacijos? Taip, ledai dažnai rekomenduojami dėl jų šaldančio ir skausmą malšinančio poveikio, reikėtų nepamiršti, kad tai dažniausiai daug cukraus turintis produktas. Jų vartojimą reikėtų derinti su kitais, maistingesniais skysčiais ir produktais.
Ką daryti, jei skauda gerklę valgant? Reguliariai vartoti gydytojo paskirtus nuskausminamuosius vaistus, ypač likus maždaug 30-60 minučių iki valgio. Tai padės sumažinti diskomfortą ryjant ir leis suvalgyti didesnį kiekį maisto bei išgerti pakankamai skysčių.

Bendrieji mitybos principai ir ilgalaikė perspektyva

Hidratacija: Pakankamas skysčių vartojimas yra esminis viso gijimo laikotarpiu. Vanduo padeda palaikyti drėgną gerklės gleivinę, mažina skausmą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo (kuris gali būti nuskausminamųjų vaistų šalutinis poveikis) ir bendrai gerina savijautą.

Maistinė vertė: Nors pirmosiomis dienomis svarbiausia yra maisto konsistencija ir temperatūra, ilgainiui reikia atkreipti dėmesį ir į mitybos pilnavertiškumą. Organizmui gyti reikia energijos (kalorijų) ir statybinių medžiagų (baltymų, vitaminų, mineralų). Reikėtų stengtis, kad net ir minkštas maistas būtų kuo maistingesnis.

Individualumas: Kiekvieno paciento gijimo procesas ir skausmo pojūtis yra individualūs. Todėl svarbu įsiklausyti į savo kūno signalus. Neskubėkite grįžti prie įprastos mitybos, net jei jaučiatės geriau.

Gydytojo rekomendacijos: Visada laikykitės konkrečių gydytojo ar ligoninės personalo pateiktų mitybos nurodymų. Jie geriausiai žino jūsų individualią situaciją ir gali duoti tiksliausių patarimų.

Kantrybė: Gijimas po tonzilektomijos užtrunka. Paprastai pilnai gerklė sugyja per 2-3 savaites, tačiau kartais diskomfortas ar jautrumas tam tikram maistui gali išlikti ir ilgiau. Būkite kantrūs ir laipsniškai grįžkite prie įprasto gyvenimo ritmo bei mitybos.