Vištienos širdelės - vienas skaniausių ir universaliausių subproduktų, tinkantis tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Jos puikiai tinka troškiniams, sriuboms ir kaip atskiras patiekalas. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti gardžius vištienos širdelių kepsniukus grietinėlės padaže, kuris patiks visai šeimai.
Vištienos Širdelių Privalumai
Vištienos širdelėse yra daug vitaminų ir mikroelementų, kurie labai naudingi sveikatai ir grožiui. Jas galima naudoti ir kaip atskirą patiekalą, ir sriuboms, troškiniams ir pan.
Vištienos Širdelės Grietinėlės Padaže: Klasikinis Receptas
Yra daugybė receptų, kaip gaminti širdeles grietinėlės padaže. Štai vienas iš jų:
- Ant kaitlentės pastatykite keptuvę ir supilkite aliejų.
- Į įkaitintą aliejų suberkite svogūnus. Maišydami kepkite kelias minutes, kol svogūnai suminkštės.
- Į svogūnus sudėkite vištienos širdeles ir kepkite 10 minučių. Širdelės turėtų tapti vienodai rudos spalvos.
- Supilkite į keptuvę karštą vandenį, uždenkite ir troškinkite širdeles 30 minučių ant silpnos ugnies.
- Likus maždaug 5 minutėms iki virimo pabaigos pagardinkite druska ir pipirais.
- Supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Užvirinkite.
Vištienos širdelių vienas skaniausių pagaminimo būdų yra jų troškinimas.
Troškintos Vištienos Širdelės su Daržovėmis ir Grietine
Šis receptas leis jums pasigaminti dar aromatingesnį ir turtingesnį patiekalą.
- Svogūnus smulkiname pusžiedžiais ir apkepame įkaitintame aliejuje.
- Dedame smulkintus česnakus ir morkas, vėliau - smulkintą papriką ir saliero stiebus.
- Kol daržovės troškinasi pašaliname nereikalingas vištų širdelių dalis.
- Dedame širdeles į daržoves kai šios jau bus kiek suminkštejusios ir patroškiname apie 10 - 15 min. uždengtoje keptuvėje.
- Pilame šiek tiek vandens, dedame grietinę ir prieskonius.
- Viską išmaišome ir patroškiname dar apie 5 min.
Gurmaniškas Receptas: Troškintos Širdelės Raudono Vyno Padaže
Troškintos vištienos širdelės turtingo bei sodraus skonio raudono vyno padaže - skamba išties šventiškai. Ir nuoširdžiai pasakysiu - taip ir yra.
Receptui reikės:
- 800 g vištienos širdelių
- 80 g šaltai rūkytos šoninės juostelių
- 1 didelio svogūno
- 3 didesnių česnako skiltelių
- 5-6 šaukštų konservuotų svogūnėlių
- 200 ml sauso raudono vyno
- 250 ml sultinio
- 1 šaukšto kvietinių miltų
- 1 šaukštelio Dižono garstyčių
- 1 šaukštelio pomidorų pastos
- 1 šaukšto sojų padažo
- Šaukšto grietinės
- Šviežių petražolių
- Džiovinto čiobrelio
- Kvapniųjų pipirų
- Laurų lapų
- Druskos, pipirų
- Aliejaus kepimui
- Šaukšto sviesto
Gaminimo eiga:
- Širdeles suberkite į didesnį sietelį, nuskalaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nupurtykite vandens perteklių.
- Palikite sietelyje, kol pasiruošite likusius produktus. Orkaitę įkaitinkite iki 160'C.
- Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į mažą dubenėlį. Į kitą suberkite labai smulkiai supjaustytą svogūną bei česnako skilteles. Į trečią - konservuotus svogūnėlius.
- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite miltus su garstyčiomis ir pomidorų pasta.
- Širdeles lengvai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi (labai kruopščiai nereikia), nupjaustykite likusias arterijas (jeigu tokių bus) ir perpjaukite jas per pusę.
- Į šaltą puodą, kuriami troškinsite, suberkite šoninę ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant vidutinės mažos ugnies, kol išleis visus riebaliukus ir gražiai apskrus. Priklausomai nuo šoninės riebumo bei gabaliukų dydžio procesas gali užtrukti apie 15-20 minučių.
- Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, suberkite smulkintą svogūną su česnakais ir kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 7 minutes, kol švelniai pagels (neapskrudinkite).
- Ugnį padidinkite iki maksimalios, suberkite širdeles, džiovintą čiobrelį, kvapniuosius pipirus, laurų lapą, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Dažniau maišydami troškinkite (širdelės išleis nemažai skysčio) apie 5 minutes, kol skysčio sumažės, bet visiškai jo neišgarinkite (jo turi likti bent jau 4-5 šaukštai). Ugnį sumažinkite iki vidutinės.
- Į puodą sudėkite miltų, garstyčių bei pomidorų pastos mišinį ir nuolat maišydami virkite apie minutę, kol mišinys ištirps skystyje.
- Į puodą supilkite vyną, sultinį, sojų padažą, konservuotus svogūnėlius, nedidelį žiupsnelį druskos, pipirų ir gerai išmaišę užvirkite.
- Puodą uždenkite dangčiu (jeigu dangtis nėra visiškai sandarus, prieš uždengiant patieskite didesnį nei puodo skersmuo kepimo popieriaus lakštą ir tik tuomet uždenkite), pašaukite į 160'C įkaitintą orkaitę ir troškinkite nuo 50 minučių iki pusantros valandos. Tikslus troškinimo laikas labai priklauso nuo vištienos veislės.
- Praėjus 50 minučių atsargiai ištraukite puodą iš orkaitės, nuimkite dangtį, viską išmaišykite ir paragaukite širdelių. Jeigu troškinsite toliau ir puode trūksta skysčio (padažas pernelyg tirštas bei klampus), tuomet praskieskite šlakeliu verdančio vandens iš virdulio, išmaišykite ir šaukite atgal į orkaitę dar 20 minučių, o po to vėl ragaukite. Troškintos širdelės neturi būti visiškai minkštos ir tirpti burnoje, turi išlikti šiek tiek stangrumo, bet kramtyti jas turi būti malonu.
- Troškintas širdeles išimkite iš orkaitės, nuimkite dangtį, įdėkite šaukštą grietinės (nepamirškite, kad rankenos labai karštos), suberkite petražoles, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu palikite (ne orkaitėje) 10 minučių pailsėti, kad tolygiai pasiskirstytų visi skoniai.
- Praėjus poilsio laikui, troškinį išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų, o gal papildomo šlakelio sojų padažo (jeigu kažko trūksta, bet tai nėra druska).
Kepsneliai su Vištiena ir Mocarela
Šis receptas leis jums pasigaminti skanius ir sultingus kepsnelius.
Receptui reikės:
- ½ vištos krūtinėlės (250 g)
- ½ svogūno
- Ryšelio krapų
- 5-6 svogūnų laiškų
- 1 morkos
- 1 rutuliuko (125 g) mocarelos
- 1 kiaušinio
- 2 valg. š. majonezo
- ½ stiklinės (70 g) miltų
- 1 arb. š. druskos
- ½ arb. š. juodųjų pipirų