pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Troškinys su Raudonu Vynu - Tobulas Receptas

Ingredientai

  • 4 saliero stiebai, stambiai supjaustyti;
  • 1 svogūnas, stambiai supjaustytas;
  • 90 g. pievagrybių, stambiai supjaustytų;
  • 2 didelės morkos, stambiai supjaustytos;
  • 5 lauro lapai;
  • 3 čiobrelio šakelės (džiovinti čiobreliai irgi tiks);
  • 1 valg. šaukšt. augalinio aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. paprastų baltų miltų;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų piure;
  • 2 valg. šaukšt. vorčesterio padažo (arba keisti į sojos padažą, ryžių actą ir šiek tiek cukraus);
  • 2 jautienos sultinio kubeliai;
  • 850 g. kubeliais pjaustytos jautienos.
  1. Jautieną apipurškiau šiek tiek alyvuogių aliejaus, apibėriau druska ir pipirais (nebūtina) ir dėjau kepti į 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepiau apie 35 minutes.
  2. Į puodą sudedame salierus, morkas, lauro lapus, čiobrelius, įpilam aliejų ir įdedam sviestą. Maišom kol sviestas ištirps, kelias minutes patroškinam. Įmaišome miltus, ir maišom tol kol jie taps permatomais. Įspaudžiame pomidorų piure, įpilam vorčesterio padažą (arba alternatyvą – sojų padažą, actą ir cukrų) ir įmetam jautienos sultinio kubelius. Iš lėto įpilam 400 ml vandens ir 200 ml raudonojo vyno. Jeigu vyno nenorite naudoti, pilkite 600 ml vandens. Leidžiam troškiniui užvirti, sudedame keptą jautieną. Užvirus sumažiname ugnį, puodą uždengiame dangčiu ir troškiname maždaug pusvalandį, arba tol kol morkos išvirs (kadangi jautiena kepta, mūsų tikslas leisti jai suminkštėti, na o morkos verda ilgiausiai). Pievagrybius sudedu maždaug įpusėjus troškiniui virti.
  3. Jeigu norite tirštesnio troškinio, prieš išjungiant ugnį į troškinį įmaišykite šaukštą kukurūzų miltų.

Na ir viskas! Jei jautienos kepti nenorite, galite žalią mėsą dėti tiesiai į troškinį, o visą karščiui atsparų puodą su dangčiu dėti į orkaitę, kepti maždaug 2- 2.5 valandos. Tokiu būsu negaminu nes man asmeniškai užima per daug laiko, plius neturiu orkaitei tinkančio puodo 😀

Troškinį valgykit su kuo tik norite, mes šį kartą valgėm su ryžiais.

Aušra

Jautienos troškinys burgundiškai – Boeuf Bourguignon

Prancūzija garsi ne tik įvairias architektūros paveldais, geru vynu, bet ir be galo skania virtuve, todėl šiandien norime su jumis pasidalinti vienu iš ten kilusiu patiekalu. Jautienos troškinys burgundiškai yra labai savito ir išskirtinio skonio, kadangi jis troškinamas raudoname vyne. Jo gamyba nereikalauja daug pastangų, tik šiek tiek laiko – kaip ir dauguma prancūziškų patiekalų. Tačiau, pažadame, skoniu liksite nustebę ir šis patiekalas taps vienu tų, kuriuos norėsis pasigaminti dažniau.

Jautienos troškinys burgundiškaiPasiruošimas15 minsKepimo trukmė3 hrsAnt stalo per3 hrs 15 mins

Būtina valgyti su raudonu vynu.

Pamaitins : 6IngredientaiGamybos eiga

Į didelį troškintuvą arba puodą, kuris būtų tinkamas troškinti orkaitėje, pilame alyvuogių aliejaus (tradicičkai dedami ančių taukai, tačiau alyvuogių aliejus taip pat tinkamas) ir įkaitiname iki vidutinės kaitros.

Tuomet jautieną supjaustome 1-2 cm dydžio kūbeliais, pabarstome druska, pipirais ir dalimis apkepame puode, kad mėsa šiek tiek paskrustų, bet iki galo neiškeptų. Labai svarbu puodo neperkrauti, o mėsą kepti dalimis, kad mėsa nepradėtų virti savo sultyse. Kuomet mėsa apskrunda, ją išimame į atskirą indą.

Apkepus paskutinę mėsos dalį ir ją išėmus, į tą patį puodą dedame smulkintą šoninę, ketvirčiais pjaustytus pievagrybius, į 2-4 dalis perpjautus šalotinius svogūnėlius ir pomidorų pastą.

Labai svarbi šio troškinio sudedamoji dalis - žolelių 'puokštė'. Prieskoninių žolelių šakeles, kartu su lauro lapais, suvyniojame į gabalėlį audeklo ir, perrišę siūlu, metame į bendrą puodą.

Viską pakepame 2-3 minutes, gerai išmaišome ir suverčiame apkeptus jautienos gabalėlius. Būtinai kartu supilame ir sultis iš lėkštės ar indo, kuriame buvo laikoma apkepta mėsa - ten slypi daug skonio.

Ingredientai

1. Mėsą ir daržoves užmarinuojame: jautieną nusausiname ir dedame į didelį dubenį, suberiame stambiais gabalais supjaustytas daržoves, tuomet viską užpilame vynu, pagardiname rozmarinais, uždengiame maistine plėvele ir paliekame vėsioje vietoje 12 valandų marinuotis.

3. Sudedame iš marinato išgriebtas daržoves ir su mėsa apie 15 minučių ant nedidelės kaitros kepame, kol jos pradeda minkštėti. Tuomet pasūdome, papipiriname, supilame marinatą ir uždengę paliekame ant lėtos ugnies troškintis – mažiausiai 2 valandas.

4. Jautieną išimame iš puodo ir laikome šiltai, kol pagaminsime padažą. Elektriniu plaktuvu sutriname puode su vynu ištroškintas daržoves. Ant silpnos ugnies maišydami kaitiname, kol padažas sutirštėja. Dar pagardiname druska, jei norisi

5. Jautieną pjaustome griežinėliais ir patiekiame su karštu daržoviniu padažu.

Virtuvė su indišku prieskoniu


Pagaliau pažiūrėjau Julie & Julia. Kadangi dauguma skaitančiųjų jau bus pabuvę, pamatę ir viską patys puikiai žinantys, apie patį filmą čia tikrai nesigilinsiu. Kai skaičiau šią knygą, nebuvau sužavėta, idėja patiko, bet turinys - neypatingai. Tačiau filmas gerai nuteikė ir netgi visai neprailgo, galbūt dėl to, kad maždaug žinojau, ko tikėtis ir neturėjau labai didelių lūkesčių. Nepamaišė įsijausti ir puikaus sauso raudono vyno taurė :o) Meryl Streep, kaip visada, pakerėjo savo talentu. Taip pat, žiauriai užsinorėjau to keletą kartų taip apetitnai parodyto žymiojo jautienos troškinio vyno padaže - boeuf bourguignon . Turėjom užkvietę keletą svečių sekmadieninei vakarienei ir nors po marokietiškojo maratono dar nebuvom pasiruošę visą savaitgalį "vergauti" virtuvėje, vos pasibaigus filmui apsisprendžiau - tema bus Julia Child receptai. Kaip tarėm, taip ir padarėm, išskyrus jau anksčiau gaminto ir labai pamilto Confit Byaldi pakartojimą bei orkaitėje keptų bulvyčių su garstyčių padažu, kiti patiekalai buvo gaminami nuosekliai laikantis Julia Child nurodymų:

Boeuf Bourguignon
Grybai apkepinti svieste
Karamelizuoti svogūnai
Pomidorai įdaryti žalumynais
Šokoladiniai putėsiai

Teko šiek tiek padirbėti, bet šis jautienos troškinys ir confit byaldi kitą dieną tampa dar skanesniais. Todėl drąsiai gaminau juos iš vakaro. Tiktai orkaitės dienotvarkę reikia kruopščiai suplanuoti, nes viskas troškinama iš lėto ir labai ilgai. Šokoladiniai putėsiai taip pat gali būti paruošiami ankstesnę dieną ir laikomi šaldytuve.

~3 puodelių gero sauso raudonojo vyno
2-3 puodelių sultinio
1 v.š. pomidorų tyrelės
2 v.š. miltų

1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
keletos šakelių prieskoninio čiobrelio
lauro lapelio

1. Pradedam kaitinti orkaitę iki 230 C. Reikės gana gilaus puodo, kurį būtų galima naudoti ir ant viryklės, ir orkaitėje.

2. Pirmiausia įkaitintame puode apkepiname bekoną, kol pradės švelniai ruduoti. Manau, kad iš esmės bekoną galima ir praleisti, jei jis jus verčia nerimauti ir pakeisti jį kitokiu riebalų/alyvuogių aliejumi. Tačiau jis priduoda labai gero skonio padažui bei patiems jautienos gabalėliams, todėl bent maža gabalėlį įmesčiau į aliejų. Išimame bekono gabalėlius, paliekame visus riebalus puode.