Kartais išties pritrūksta idėjų pusryčiams. To paties patiekalo nesinori valgyti kiekvieną rytą, o naujiems patiekalams neužtenka laiko. Pradėti ar užbaigti dieną galima labai sveikai - lengvas bėgimas, pasivaikščiojimas gryname ore, o grįžus, lengvai virškinamas, bet, tuo pačiu ir labai vertingas maistas. Receptų prikurta įvairiausių - kai kam jie atrodo baisiai sudėtingi, o gal net neįgyvendinami. Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės.
Linų sėmenys - puiki alternatyva miltams
Linų sėmenys, dėl savo sudėties, ypač naudingi žmogaus organizmui. Tai puiki miltų ir grūdinių košių alternatyva neturinti glitimo. Ši linų sėmenų duona - tai mažai angliavandenių turinti duona, ypač naudinga alternatyva jūsų įprastai duonai. Linų sėmenys, skirtingai nei kitos sėklos, puikiai tinka kepimui, kadangi linų sėmenyse esanti didelė alfa-linoleno rūgštis ir lignano fitonutrientų koncentracija yra stebėtinai atspari karščiui.
Paprastas linų sėmenų traškučių receptas
Pateikiame jums paprastą linų sėmenų traškučių receptą, kurį galėsite lengvai pasigaminti namuose:
Ingredientai:- Pusę puodelio linų sėmenų miltų
- 1/8 puodelio vandens
- Žiupsnelis druskos
- Sumaišykite pusę puodelio maltų linų sėmenų su 1/8 puodelio vandens, bei žiupsneliu druskos.
- Paimkite 2 kepimo popieriaus lapus (vieną dėkite po apačia, kitą - ant viršaus) ir jų pagalba iškočiokite tešlą į labai ploną lakštą.
- Kai tešla plonai iškočiota, supjaustykite ją į norimą traškučių formą.
- Kepti iki 175 ºC laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, periodiškai patikrinant tešlos traškumą.
Puikiai tinka valgyti vienus arba patiekti su meksikietišku avokadų pagardu - gvakamole.
Kefyro ir cukinijų trapučiai
Šis receptas kiek sudėtingesnis, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų!
Ingredientai A:- 500 g tiršto kefyro
- 500 g tarkuotos šiaudeliais cukinijos ar moliūgo
- Po 1 a. š. ciberžolės ir druskos su žolelėmis
- 250 sėmenų išspaudų arba tiek pat grikių miltų + 1 v. š. gysločio miltelių (psylium)
- 100 g kokoso miltų
- 2 v. š. kmynų
- Plaktuvu sumaišyti visus A ingredientus.
- Po to suberti visus sausus B ingredientus ir sumaišyti plaktuvu arba gerai išmaišyti dubenyje šaukštu. Gausis minkšto plastelino konsistencijos tešla.
- Padalinti į 3 dalis ir ištepti masę plonai ant kepimo kilimėlių ar popieriaus. Tai pradžioje darau vandeniu sudrėkintomis rankomis, o po to išlyginu silikonine mentele.
- Pabarstyti įvairiomis sėklomis (sezamo, moliūgo, saulėgrąžų ar juodgrūdės)
- Kepti apie 50 min./170C su oro pūtimu, vis pakeičiant skardas vietomis.
- Kai paruduos paviršius ir trapučiai atlips nuo popieriaus, atsargiai apversti skardoje, nuplėšti popierių ir dar 10 minučių padžiovinti kitą pusę. Stebėti, kad trapučiai neperkeptų!
Varškės ir cukinijų trapučiai
Šlapi ingredientai A:- 150 g varškės
- 180 g kefyro
- 100 g alyvuogių aliejaus
- 450 g tarkuotos šiaudeliais cukinijos
- 1 a.š.
- 100 g linų sėmenų
- 50 g chia sėklų
- 40 g saulėgrąžų branduolių
- 1 a.š. jūros druskos
- 0,5 a.š. ciberžolės
Trapučiai gaminami, eiga abiems receptams ta pati.
Traškučiai su grikiais, avižomis ir speltos miltais
Ingredientai:- ¼ stikl. viso grūdo grikių miltų
- ¼ stikl. viso grūdo avižų miltų
- ¼ stikl. viso grūdo speltos miltų
- 1 v.š. maltų linų sėmenų
- 2 a.š. saulėgrąžų sėklų
- 1 a.š. sezamų sėklų
- 1 a.š. juodųjų sezamo sėklų
- ¼ a.š. druskos
- 1 stikl.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros.
- Visus ingredientus, išskyrus vandenį, sumaišykite dubenyje.
- Po truputį pilkite vandenį (gali prireikti ir mažiau nei visa stiklinė vandens) ir maišykite, kol bus pasiekta konsistencija kaip lietiniams blynams.
- Į kepimo skardą įtieskite silikoninį padėkliuką (ant jo traškučius kepti yra patogiausia) arba kepimo popierių.
- Supilkite gautą masę ir mentele tolygiai ją paskirstykite po visą kepimo skardos plotį.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių.
- Ištraukite iš orkaitės ir supjaustykite gabaliukais.
- Vėl kiškite į orkaitę ir toliau kepkite dar 15 minučių.
- Praėjus šiam laikui, orkaitę išjunkite ir palikite joje traškučius dar 30 minučių.
- Patikrinkite, ar traškučiai traškūs. (Gali būti, kad kraštuose esantys pilnai iškepė, todėl tokius išimame iš kepimo skardos, kad nesudegtų).
Sveikuoliška duonelė su linų sėmenimis
Reikia:- 120 g rupiai maltų miltų
- 120 g avižinių dribsnių
- 125 g saulėgrąžų sėklų
- 2 a. š. aguonų
- 30 g sezamo sėklų
- 1/2 a. š.druskos
- 2 v. š alyvuogių aliejaus
- 500 ml vandens
Galima ir linų sėmenų įmaišyti.Visus produktus susidėti i dubenelį ir užmaišius palikti 20 min pastovėti. Neišsigąsti, kad masė skysta bus. Ji dar pabrinks.Per tą laiką įsijungti orkaitę ir įkaitinti iki 170°.Gautą masę paskleisti plonai ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir pašauti kepti.Po 10-12 min.
Linų sėmenų sausainiai
Ingredientai:- 100 g linų sėmenų
- 1 šaukštas medaus
- Pusę arbatinio šaukštelio sodos
- Pusę arbatinio šaukštelio acto
- 2 šaukštai tapijokos miltų
- 1 kiaušinis
- 60 ml migdolų pieno
- 1 šaukštas kokosų aliejaus
- Linų sėmenis pasmulkiname trintuvu.
- Į dubenį sudedame sausus produktus.
- Supilame pieną, actą, aliejų, mušame kiaušinį ir išmaišome.
- Drėgnomis rankomis arba šaukštu formuojame sausainius.
Košė su linų sėmenimis
Pateikiame jums košės receptą, kurią pagaminsite per 5 minutes.
Ingredientai:- 4 šaukšai maltų linų sėmenų
- Bananas
- Kokosų drožlės
- Žiubsnelis cinamono
- Užpilkite maltus linų sėmenis šiltu vandeniu.
- Maišykite, kol sėmenys išbrinks.
Linų sėmenų duona
Ingredientai:- 200 g maltų linų sėmenų
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštelių džiovintų petražolių
- šaukštelio džiovintų krapų
- pusę šaukštelio džiovinto raudonėlio
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- ¼ šaukštelio malto kumino
- ¼ šaukštelio malto kardamono
- ¼ šaukštelio maltos ožragės
- Pusę šaukštelio smulkios druskos
- kelių riekelių daržovių užtepimui. Tinka pomidorai, cukinijos.
Traškučiai su auksiniais linų sėmenų miltais ir prieskoniais
Ingredientai: PORCIJOS: 1- 100 g aukinių linų sėmenų miltų
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- Prieskoniai: rūkyta paprika, mairūnas ar kiti mėgiami
- Druska
- Žalumynai: krapai, petražolės, kalendra
- Iš vakaro užpilkite linus vandeniu. Sėklos labai sugeria vandenį, todėl įpilkite vandens tiek, kad jo būtų 2-3 centimetrai virš linų sėmenų miltų.
Košė su auksiniais linų sėmenų miltais ir agavų sirupu
Ingredientai: PORCIJOS: 1- 100 g aukinių linų sėmenų miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai agavų sirupo. Sirupą galite pakeisti pjaustytais bananais.
- Stiklinė vandens
- Iš vakaro užpilkite linų sėmenų miltus stikline vandens ir palikite nakčiai.
- Ryte į išmirkusius sėmenis įpilkite 2 šaukštelius agavų sirupo. Jei sirupo nenaudojate, ipjaustykite bananą. Viską išmaišykite.