pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sveiki ir gardūs linų sėmenų traškučiai: receptai ir patarimai

Kartais išties pritrūksta idėjų pusryčiams. To paties patiekalo nesinori valgyti kiekvieną rytą, o naujiems patiekalams neužtenka laiko. Pradėti ar užbaigti dieną galima labai sveikai - lengvas bėgimas, pasivaikščiojimas gryname ore, o grįžus, lengvai virškinamas, bet, tuo pačiu ir labai vertingas maistas. Receptų prikurta įvairiausių - kai kam jie atrodo baisiai sudėtingi, o gal net neįgyvendinami. Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės.

Linų sėmenys - puiki alternatyva miltams

Linų sėmenys, dėl savo sudėties, ypač naudingi žmogaus organizmui. Tai puiki miltų ir grūdinių košių alternatyva neturinti glitimo. Ši linų sėmenų duona - tai mažai angliavandenių turinti duona, ypač naudinga alternatyva jūsų įprastai duonai. Linų sėmenys, skirtingai nei kitos sėklos, puikiai tinka kepimui, kadangi linų sėmenyse esanti didelė alfa-linoleno rūgštis ir lignano fitonutrientų koncentracija yra stebėtinai atspari karščiui.

Paprastas linų sėmenų traškučių receptas

Pateikiame jums paprastą linų sėmenų traškučių receptą, kurį galėsite lengvai pasigaminti namuose:

Ingredientai:
  • Pusę puodelio linų sėmenų miltų
  • 1/8 puodelio vandens
  • Žiupsnelis druskos
Paruošimas:
  1. Sumaišykite pusę puodelio maltų linų sėmenų su 1/8 puodelio vandens, bei žiupsneliu druskos.
  2. Paimkite 2 kepimo popieriaus lapus (vieną dėkite po apačia, kitą - ant viršaus) ir jų pagalba iškočiokite tešlą į labai ploną lakštą.
  3. Kai tešla plonai iškočiota, supjaustykite ją į norimą traškučių formą.
  4. Kepti iki 175 ºC laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, periodiškai patikrinant tešlos traškumą.

Puikiai tinka valgyti vienus arba patiekti su meksikietišku avokadų pagardu - gvakamole.

Kefyro ir cukinijų trapučiai

Šis receptas kiek sudėtingesnis, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų!

Ingredientai A:
  • 500 g tiršto kefyro
  • 500 g tarkuotos šiaudeliais cukinijos ar moliūgo
  • Po 1 a. š. ciberžolės ir druskos su žolelėmis
Ingredientai B:
  • 250 sėmenų išspaudų arba tiek pat grikių miltų + 1 v. š. gysločio miltelių (psylium)
  • 100 g kokoso miltų
  • 2 v. š. kmynų
Paruošimas:
  1. Plaktuvu sumaišyti visus A ingredientus.
  2. Po to suberti visus sausus B ingredientus ir sumaišyti plaktuvu arba gerai išmaišyti dubenyje šaukštu. Gausis minkšto plastelino konsistencijos tešla.
  3. Padalinti į 3 dalis ir ištepti masę plonai ant kepimo kilimėlių ar popieriaus. Tai pradžioje darau vandeniu sudrėkintomis rankomis, o po to išlyginu silikonine mentele.
  4. Pabarstyti įvairiomis sėklomis (sezamo, moliūgo, saulėgrąžų ar juodgrūdės)
  5. Kepti apie 50 min./170C su oro pūtimu, vis pakeičiant skardas vietomis.
  6. Kai paruduos paviršius ir trapučiai atlips nuo popieriaus, atsargiai apversti skardoje, nuplėšti popierių ir dar 10 minučių padžiovinti kitą pusę. Stebėti, kad trapučiai neperkeptų!

Varškės ir cukinijų trapučiai

Šlapi ingredientai A:
  • 150 g varškės
  • 180 g kefyro
  • 100 g alyvuogių aliejaus
  • 450 g tarkuotos šiaudeliais cukinijos
  • 1 a.š.
Sausi ingredientai B:
  • 100 g linų sėmenų
  • 50 g chia sėklų
  • 40 g saulėgrąžų branduolių
  • 1 a.š. jūros druskos
  • 0,5 a.š. ciberžolės

Trapučiai gaminami, eiga abiems receptams ta pati.

Traškučiai su grikiais, avižomis ir speltos miltais

Ingredientai:
  • ¼ stikl. viso grūdo grikių miltų
  • ¼ stikl. viso grūdo avižų miltų
  • ¼ stikl. viso grūdo speltos miltų
  • 1 v.š. maltų linų sėmenų
  • 2 a.š. saulėgrąžų sėklų
  • 1 a.š. sezamų sėklų
  • 1 a.š. juodųjų sezamo sėklų
  • ¼ a.š. druskos
  • 1 stikl.
Paruošimas:
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros.
  2. Visus ingredientus, išskyrus vandenį, sumaišykite dubenyje.
  3. Po truputį pilkite vandenį (gali prireikti ir mažiau nei visa stiklinė vandens) ir maišykite, kol bus pasiekta konsistencija kaip lietiniams blynams.
  4. Į kepimo skardą įtieskite silikoninį padėkliuką (ant jo traškučius kepti yra patogiausia) arba kepimo popierių.
  5. Supilkite gautą masę ir mentele tolygiai ją paskirstykite po visą kepimo skardos plotį.
  6. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių.
  7. Ištraukite iš orkaitės ir supjaustykite gabaliukais.
  8. Vėl kiškite į orkaitę ir toliau kepkite dar 15 minučių.
  9. Praėjus šiam laikui, orkaitę išjunkite ir palikite joje traškučius dar 30 minučių.
  10. Patikrinkite, ar traškučiai traškūs. (Gali būti, kad kraštuose esantys pilnai iškepė, todėl tokius išimame iš kepimo skardos, kad nesudegtų).

Sveikuoliška duonelė su linų sėmenimis

Reikia:
  • 120 g rupiai maltų miltų
  • 120 g avižinių dribsnių
  • 125 g saulėgrąžų sėklų
  • 2 a. š. aguonų
  • 30 g sezamo sėklų
  • 1/2 a. š.druskos
  • 2 v. š alyvuogių aliejaus
  • 500 ml vandens

Galima ir linų sėmenų įmaišyti.Visus produktus susidėti i dubenelį ir užmaišius palikti 20 min pastovėti. Neišsigąsti, kad masė skysta bus. Ji dar pabrinks.Per tą laiką įsijungti orkaitę ir įkaitinti iki 170°.Gautą masę paskleisti plonai ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir pašauti kepti.Po 10-12 min.

Linų sėmenų sausainiai

Ingredientai:
  • 100 g linų sėmenų
  • 1 šaukštas medaus
  • Pusę arbatinio šaukštelio sodos
  • Pusę arbatinio šaukštelio acto
  • 2 šaukštai tapijokos miltų
  • 1 kiaušinis
  • 60 ml migdolų pieno
  • 1 šaukštas kokosų aliejaus
Paruošimas:
  1. Linų sėmenis pasmulkiname trintuvu.
  2. Į dubenį sudedame sausus produktus.
  3. Supilame pieną, actą, aliejų, mušame kiaušinį ir išmaišome.
  4. Drėgnomis rankomis arba šaukštu formuojame sausainius.

Košė su linų sėmenimis

Pateikiame jums košės receptą, kurią pagaminsite per 5 minutes.

Ingredientai:
  • 4 šaukšai maltų linų sėmenų
  • Bananas
  • Kokosų drožlės
  • Žiubsnelis cinamono
Paruošimas:
  1. Užpilkite maltus linų sėmenis šiltu vandeniu.
  2. Maišykite, kol sėmenys išbrinks.

Linų sėmenų duona

Ingredientai:
  • 200 g maltų linų sėmenų
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių džiovintų petražolių
  • šaukštelio džiovintų krapų
  • pusę šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ¼ šaukštelio malto kumino
  • ¼ šaukštelio malto kardamono
  • ¼ šaukštelio maltos ožragės
  • Pusę šaukštelio smulkios druskos
  • kelių riekelių daržovių užtepimui. Tinka pomidorai, cukinijos.

Traškučiai su auksiniais linų sėmenų miltais ir prieskoniais

Ingredientai: PORCIJOS: 1
  • 100 g aukinių linų sėmenų miltų
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Prieskoniai: rūkyta paprika, mairūnas ar kiti mėgiami
  • Druska
  • Žalumynai: krapai, petražolės, kalendra
Paruošimas:
  1. Iš vakaro užpilkite linus vandeniu. Sėklos labai sugeria vandenį, todėl įpilkite vandens tiek, kad jo būtų 2-3 centimetrai virš linų sėmenų miltų.

Košė su auksiniais linų sėmenų miltais ir agavų sirupu

Ingredientai: PORCIJOS: 1
  • 100 g aukinių linų sėmenų miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai agavų sirupo. Sirupą galite pakeisti pjaustytais bananais.
  • Stiklinė vandens
Paruošimas:
  1. Iš vakaro užpilkite linų sėmenų miltus stikline vandens ir palikite nakčiai.
  2. Ryte į išmirkusius sėmenis įpilkite 2 šaukštelius agavų sirupo. Jei sirupo nenaudojate, ipjaustykite bananą. Viską išmaišykite.