pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skruzdėlynas su kondensuotu pienu: tradicinis receptas

Skruzdėlynas - traškus ir skanus desertas, be abejonės, papuošiantis šventinį stalą. Jį pagaminti tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tinklaraštininkė pasakoja, kad šį receptą turi seniai - kadaise jį iškaulijo iš buvusio kolegos. Šis desertas, pasak Neringos, puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. O abejingų „Skruzdėlynui“ niekada nebūna.

Šį kartą pateiksime jums du variantus, nes abu jie tikrai yra geri. Rekomenduojame turint laiko išmėginti abu ir atrasti, kuris jums yra gardesnis. Viename iš variantų yra naudojamas alkoholis ir vanilinis cukrus.

Receptas Nr. 1

Ingredientai:

Tešlai:

  • 4 kiaušiniai
  • 5 šaukštai grietinės
  • Truputis druskos
  • Miltų (kad gautųsi kieta tešla)
  • Aliejaus (virimui)

Sirupui:

  • 1 stiklinė medaus
  • 1 stiklinė cukraus
  • 30g sviesto
  • 1 šaukštas grietinės
  • 2 šaukštai vandens

Gaminimo eiga:

  1. Suminkome tešlą, plonai iškočiojame (kočiojam be miltų, kad neliptų prie rankų, tešlą reikia ištepti aliejumi), supjaustome keturkampio arba rombo formos juostelėmis.
  2. Išverdame aliejuje.
  3. Verdame sirupą, kol įlašinus lašą į vandenį, jis neišsileis.
  4. Sirupe mirkome juosteles ir sudedame kalnu į lėkštę.
  5. Viršų puošiame razinomis, aguonomis, riešutais, džiovintais susmulkintais vaisiais.

Receptas Nr. 2

Ingredientai:

Tešlai:

  • Kiaušiniai: 5
  • Vanilinis cukrus: 1 pakelis
  • Druska: 1 šaukštelis
  • Alkoholis: 30 mililitrų (geriausia spiritas, bet tinka ir kitas)
  • Miltai: ~550 gramų
  • Kepimo milteliai: 2 šaukšteliai
  • Aliejus: 1 litras (naudojame bekvapį beskonį)

Sirupui:

  • Medus: ~600 gramų (naudoju dirbtinį)
  • Vanduo
  • Cukrus: 1 stiklinė

Papuošimui:

  • Aguonos
  • Riešutai
  • Razinos (arba kiti džiovinti vaisiai)

Gaminimo eiga:

  1. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.
  2. Trynius išplakame su puse šaukštelio druskos bei vaniliniu cukrumi.
  3. Baltymus išplakame su likusiu žiupsneliu druskos.
  4. Į trynių masę įmaišome alkoholį ir dar paplakame (jis neleidžia tešlai prigerti per daug riebalų, skonio nesijaus).
  5. Į baltymus supilame trynių masę ir dar paplakame.
  6. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir sijojame į kiaušinių masę pamažu, tuo metu šaukštu sukame 8 formą, kad juos įmaišyti (tai truputį užtrunka laiko).
  7. Kai masė pasidarys labai kibi (subėrus maždaug 400 gramų miltų), pradedame minkyti rankomis. Masė privalo būti elastinga ir tąsi.
  8. Kaip patikrinti ar miltų jau gana? Visa tešlos masė privalo beveik nelipti prie pirštų, bet dūrus pirštu į tešlą dar jaučiasi kibumas. Piršto žymė greit turėtų užsitraukti. Taipogi pakėlus tešlą į orą ji turėtų lengvai tįsti, bet nenutrūkti. Svarbiausia nepridėti per daug miltų, kad tešla nesigautų per kieta.
  9. Geriausia dalis: Tešlos daužymas. Atplėšiame tešlos gumulą, jį aptepame plonu sluoksniu aliejaus, kad nedžiūtų ir daužome. Tai daryti galite kočėlu, bet daug smagiau tiesiog trankyti - metant gabalą ant stalo ar stalviršio.
  10. Išdaužius tešlą itin svarbu ją tinkamai iškočioti. Ant švaraus stalo užpilame šiek tiek aliejaus ir padengiame juo visą paviršių, ant kurio žadama kočioti.
  11. Pirmiausia pasiimame mažesnį gabaliuką. Iškočioti privalu itin plonai, kitaip lakštai bus minkšti, labiau primins bandeles arba sausainius. Jeigu tešla gerai iškočiota turėtumėte matyti stalviršio raštą, tešla privalo būti beveik permatoma.
  12. Gerai įkaitinkite trečdalį aliejaus ir pradėkite kepti. Imkite po gabaliuką tešlos ir dėkite į aliejų. Nesijaudiname jeigu tešla susilenkė - ji iškeps būtent taip kaip reikia.
  13. Jeigu aliejus pakankamai įkaitęs, o jūs labai gerai išdaužėte tešlą, skruzdėlyno lakšteliai iškart turėtų pradėti pūstis. Apkepame iš abiejų pusių ir nuvarvinusios dedame į dubenį arba ant popierinių rankšluosčių. Neperkepame - baltesni lakšteliai gardesni. Po to, kai jie pradės labai greit ruduoti, tai ženklas, kad laikas pakeisti aliejų. Iš duoto tešlos kiekio gaunasi vienas gan didelis ar du vidutinio dydžio skruzdėlynai.
  14. Kai jau visi lakšteliai iškepti, ateina laikas virti sirupą. Į puodą supilame medų, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Leidžiame užvirti ant vidutinio kaitrumo ugnies, o paskui primažiname ir paliekame pavirti ant mažos. Paskui dar kartą užvirinkite, kad kiltų dideli burbulai ir nukaiskite.
  15. Ant stalo išsiberkite iškeptus lakštelius.
  16. Pagrindui dėkite didesnius, pilkite sirupą ir statykite savo Skruzdėlyną.
  17. Nepamirškite pabarstyti aguonų "skruzdėlyčių", užberkite riešutų ar dar ko, kas patinka.

Greitas skruzdėlyno receptas su kondensuotu pienu

Ingredientai:

  • 6 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 stiklinė pieno
  • 200 gramų sviesto
  • Šiek tiek razinų (galima dar pjaustytų džiovintų abrikosų, aguonų ir pan.)
  • Šiek tiek kondensuoto pieno (neatidarytas verdamas vandenyje 1 val)

Gaminimo eiga:

  1. Labai paprasta, greita ir skanu. Įdedame kondensuoto pieno skardinę į puodą su vandeniu ir verdame apie 40-50 min.
  2. Sumaišius sviestą, pieną bei miltus, tešlą tarkuojame per rupią tarką ir gautus trupinius iškepame 180 laipsnių temperatūros orkaitėje (kepame apie 10 min.).
  3. Iškeptus trupinius sumaišome su razinomis, aguonomis ar kitokiais mėgstamais priedais bei su kondensuotu pienu.
  4. Viską sudedame į formą (ją išklojame plastikiniu maišeliu, bus lengviau išimti), su šaukštu paspaudžiame, kad trupiniai labiau suliptų vienas su kitu ir atvėsiname.
  5. Skanaus.

Skruzdėlynas su kondensuotu pienu ir riešutais

Ingredientai:

Tešlai:

  • 250 g sviesto
  • 2 kiaušiniai (L dydžio)
  • Žiupsnelis druskos
  • 200 g grietinės
  • 500 g miltų
  • 150 g kapotų, lengvai skrudintų graikinių riešutų

Sumaišymui:

  • 2 indeliai saldaus kondensuoto pieno

Gaminimo eiga:

  1. Ant nedidelės kaitros ištirpiname sviestą. Pravėsusį sumaišome su kiaušiniais, grietine, miltais bei druska.
  2. Užminkome minkštą tešlą, kurią rankomis (galima ir pakočioti) paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  3. Tešlą subadome šakute.
  4. Kepame iki 180° laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (naudojau funkciją su vėjeliu) apie 30 min., kol gražiai parus.
  5. Iškepusią tešlą atvėsiname, sutrupiname rankomis ar sutarkuojame burokine tarka.
  6. Gautus trupinius sumaišome su riešutais bei kondensuotu pienu.
  7. Paprastai, gautą masę sudėdavau į plėvele išklotą pusrutulio formos indą ir palikdavau šaldytuve apstingti. Po to indą apversdavau ant lėkštės, kurį nuėmus gaudavau kauburėlį, panašų į skruzdėlyną. Apibarstydavau aguonomis.

Šįkart sugalvojau masę sudėti į keksiukų formas. Krapštymosi daugiau, bet labai patogu - nereikia pjaustyti. Iš šio kiekio gavosi 21 pyragėlis. Greita ir skanu!

Traškus skruzdėlynas

Ingredientai:

Tešlai:

  • 5 vienetai kiaušinių
  • 5 valgomieji šaukštai grietinės
  • 700 gramų kvietinių miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių

Kepimui:

  • 500 mililitrų aliejaus

Pertepimui:

  • 1 skardinė kondensuoto pieno (saldus)
  • 1 stiklinė medaus
  • 1 stiklinė cukraus (rudasis)

Papuošimui:

  • Šiek tiek kokosų (drožlės)
  • Šiek tiek aguonų

Gaminimo eiga:

  1. Užminkome kietą tešlą.
  2. Suvyniojame ją į plėvelę ir paliekame bent 30 min. pailsėti. Galima per naktį laikyti šaldytuve, tik paskui prieš kočiojimą kiek pašildyti kambario temperatūroje.
  3. Stalą patepame aliejumi, imame nedidelį tešlos gabalėlį ir kočiojame, kol ima persišviesti, tuomet supjaustome juostelėmis. Darbą ypač palengvina silikoninis kilimėlis - tešla nelimpa ir lengvai tempiasi kočiojama.
  4. Įkaitiname aliejuje kepame tešlos juosteles iš abiejų pusių, kol jos pagelsta ir tampa pūslėtos.
  5. Juosteles nusausiname ant popierinio rankšluosčio.
  6. Išsiverdame kremą: kondensuotą pieną sumaišome su cukrumi bei medumi ir paviriname 2 min.
  7. Kraudami tešlos juosteles ir sulaistydami jas kremu, suformuojame kalnelį.
  8. Apibarstome kokoso drožlėmis, aguonomis.
Recepto pavadinimas Pagrindiniai ingredientai Ypatybės
Greitas skruzdėlynas Kondensuotas pienas, miltai, sviestas Labai paprastas ir greitas receptas
Skruzdėlynas su riešutais Kondensuotas pienas, miltai, sviestas, riešutai Praturtintas riešutais
Traškus skruzdėlynas Kondensuotas pienas, miltai, kiaušiniai, medus Traškus, su medaus ir kondensuoto pieno kremu