pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kukurūzų Miltų Duonos Receptai

Kukurūzų miltai - universalus ir maistingas produktas, gaunamas sumalus džiovintus kukurūzų grūdus. Jis plačiai naudojamas įvairiose pasaulio virtuvėse, įskaitant Amerikos, Afrikos, Lotynų Amerikos ir Europos. Kukurūzų miltų populiarumas kyla dėl jo prieinamumo, maistinės vertės ir universalumo - juos galima naudoti gaminant daugybę patiekalų, nuo paprastų kasdienių patiekalų iki sudėtingų šventinių patiekalų.

Kukurūzų miltų tipai

Prieš pradedant nagrinėti receptus, svarbu suprasti, kad kukurūzų miltai būna įvairių tipų, kurie skiriasi savo tekstūra, spalva ir skoniu. Štai keletas pagrindinių tipų:

  • Smulkūs kukurūzų miltai: Tai smulkiausiai sumalti kukurūzų miltai, dažnai naudojami kaip tirštiklis sriuboms ir padažams, taip pat gaminant kepinius, kuriems reikalinga švelni tekstūra.
  • Vidutiniai kukurūzų miltai: Tai universalesnis tipas, tinkamas daugeliui receptų, įskaitant paplotėlius, duoną ir pyragus.
  • Šiurkštūs kukurūzų miltai: Tai stambiausiai sumalti kukurūzų miltai, kurie suteikia patiekalams tekstūros. Jie idealiai tinka gaminant polentą, gruzdintus patiekalus ir kukurūzų duoną.
  • Balti kukurūzų miltai: Pagaminti iš baltųjų kukurūzų, jie turi švelnesnį skonį nei geltonieji kukurūzų miltai.
  • Geltoni kukurūzų miltai: Pagaminti iš geltonųjų kukurūzų, jie turi sodresnį, saldesnį skonį.

Kukurūzų miltų panaudojimas virtuvėje

Kukurūzų miltai gali būti naudojami įvairiais būdais, o jo universalumas leidžia eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Štai keletas populiariausių panaudojimo būdų:

  • Duonos gaminimas: Kukurūzų miltai gali būti naudojami gaminant įvairias duonas, įskaitant kukurūzų duoną, paplotėlius ir tortilijas. Jie suteikia duonai tekstūros, skonio ir spalvos.
  • Blynų ir vaflių gaminimas: Į blynų ir vaflių tešlą įdėjus kukurūzų miltų, galima pasiekti traškesnę tekstūrą ir sodresnį skonį.
  • Pyragų ir keksiukų gaminimas: Kukurūzų miltai gali būti naudojami pyragams ir keksiukams gaminti, ypač tiems, kuriems reikalinga be glitimo alternatyva.
  • Sriubų ir padažų tirštinimas: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip tirštiklis sriuboms ir padažams, suteikiant jiems kreminę tekstūrą.
  • Gruzdinimas: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip danga gruzdinant mėsą, žuvį ar daržoves, suteikiant jiems traškumo.
  • Polentos gaminimas: Polenta - tai itališkas patiekalas, gaminamas iš kukurūzų miltų, kuris gali būti patiekiamas kaip garnyras arba pagrindinis patiekalas.

Kukurūzų duonos receptai

Dabar pereikime prie įdomiausios dalies - receptų! Šiame skyriuje rasite įvairių receptų, kuriuose naudojami kukurūzų miltai, pradedant tradiciniais patiekalais ir baigiant moderniomis interpretacijomis. Visi receptai yra išbandyti ir patikrinti, tad galite būti tikri, kad rezultatas bus puikus.

Kukurūzų duona

Kukurūzų duona - klasikinis amerikietiškas patiekalas, kuris puikiai tinka prie sriubų, troškinių ar tiesiog kaip užkandis. Šis receptas yra paprastas ir patikimas, todėl kukurūzų duona visada pavyks.

Ingredientai:

  • 1 puodelis kukurūzų miltų
  • 1 puodelis kvietinių miltų
  • 1/4 puodelio cukraus
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1 puodelis pieno
  • 1/4 puodelio aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Sumaišykite sausus ingredientus: kukurūzų miltus, kvietinius miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinį, pieną ir aliejų.
  4. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite.
  5. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą.
  6. Kepkite 20-25 minutes arba kol kukurūzų duona taps auksinės spalvos.

Kukurūzų miltų paplotėliai (Arepas)

Arepas - tai kukurūzų miltų paplotėliai, populiarūs Kolumbijoje ir Venesueloje. Jie gali būti patiekiami su įvairiais įdarais, tokiais kaip sūris, mėsa, avokadai ar pupelės.

Ingredientai:

  • 2 puodeliai kukurūzų miltų (pavyzdžiui, "P.A.N.")
  • 2 1/2 puodelio šilto vandens
  • 1 šaukštelis druskos
  • Aliejus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite kukurūzų miltus su druska.
  2. Palaipsniui pilkite šiltą vandenį, maišydami, kol susidarys minkšta tešla.
  3. Leiskite tešlai pastovėti 5 minutes.
  4. Padalinkite tešlą į 8-10 dalių.
  5. Suformuokite iš kiekvienos dalies plokščią paplotėlį.
  6. Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
  7. Kepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.

Kukurūzų miltų pyragas (Bolo de Fubá)

Bolo de Fubá - tai tradicinis braziliškas kukurūzų miltų pyragas, kuris yra minkštas, purus ir aromatingas. Jis puikiai tinka prie kavos ar arbatos.

Ingredientai:

  • 1 puodelis kukurūzų miltų
  • 1 puodelis kvietinių miltų
  • 1 puodelis cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1/2 puodelio aliejaus
  • 1 puodelis pieno
  • 1 šaukštas kepimo miltelių

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais kepimo formą.
  3. Dubenyje sumaišykite kukurūzų miltus, kvietinius miltus ir cukrų.
  4. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su aliejumi.
  5. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite.
  6. Įpilkite pieno ir kepimo miltelių ir dar kartą išmaišykite.
  7. Supilkite tešlą į kepimo formą.
  8. Kepkite 30-40 minučių arba kol pyragas taps auksinės spalvos ir įkištas pagaliukas išeis švarus.

Kukurūzų miltų blynai

Kukurūzų miltų blynai - puikus būdas pradėti dieną. Jie yra traškūs išorėje ir minkšti viduje. Galite patiekti juos su klevų sirupu, uogomis ar kitais mėgstamais priedais.

Ingredientai:

  • 1 puodelis kukurūzų miltų
  • 1/2 puodelio kvietinių miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1 puodelis pieno
  • 2 šaukštai ištirpinto sviesto

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite sausus ingredientus: kukurūzų miltus, kvietinius miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  2. Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinį, pieną ir ištirpintą sviestą.
  3. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  5. Įpilkite šiek tiek aliejaus į keptuvę.
  6. Supilkite tešlą į keptuvę, formuodami blynus.
  7. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.

Polenta

Polenta - tai itališkas patiekalas, gaminamas iš kukurūzų miltų. Ji gali būti patiekiama kaip garnyras arba pagrindinis patiekalas. Polenta puikiai dera su įvairiais padažais, mėsos patiekalais ar daržovėmis.

Ingredientai:

  • 4 puodeliai vandens
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 puodelis kukurūzų miltų (šiurkščių)
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1/4 puodelio tarkuoto parmezano sūrio (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Užvirkite vandenį su druska dideliame puode.
  2. Palaipsniui pilkite kukurūzų miltus, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  3. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite, nuolat maišydami, kol polenta sutirštės ir atsiskirs nuo puodo sienelių (apie 30-40 minučių).
  4. Įmaišykite sviestą ir parmezano sūrį (jei naudojate).
  5. Patiekite karštą.

Alternatyvūs kukurūzų miltų naudojimo būdai

Be maisto gaminimo, kukurūzų miltai gali būti naudojami ir kitais būdais:

  • Odos priežiūra: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip natūralus šveitiklis odai. Sumaišykite kukurūzų miltus su vandeniu ir švelniai masažuokite odą.
  • Plaukų priežiūra: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip sausas šampūnas. Pabarstykite kukurūzų miltų ant plaukų šaknų ir iššukuokite.
  • Sodo priežiūra: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip natūralus trąšas augalams. Pabarstykite kukurūzų miltų aplink augalus ir palaistykite.
  • Valymas: Kukurūzų miltai gali būti naudojami kaip natūralus valiklis.

Patarimai ir gudrybės

  • Kukurūzų miltų laikymas: Kukurūzų miltus reikia laikyti sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje. Taip jie išliks švieži ilgiau.
  • Kukurūzų miltų atnaujinimas: Jei kukurūzų miltai atrodo pasenę, galite juos atnaujinti pakepindami sausoje keptuvėje kelias minutes. Tai sugrąžins jiems aromatą.
  • Eksperimentuokite: Nebijokite eksperimentuoti su kukurūzų miltų receptais. Pridėkite įvairių prieskonių, žolelių ar kitų ingredientų, kad sukurtumėte savo unikalų skonį.
  • Gluten Free: Kukurūzų miltai yra natūraliai be glitimo, todėl jie puikiai tinka žmonėms, kurie vengia glitimo. Tačiau, jei gaminate patiekalus su kukurūzų miltais ir kitais ingredientais, įsitikinkite, kad visi ingredientai yra be glitimo.

Kukurūzų miltų nauda sveikatai

Kukurūzų miltai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Štai keletas pagrindinių privalumų:

  • Skaidulos: Kukurūzų miltai yra geras skaidulų šaltinis, kurios padeda virškinimui ir palaiko sveiką žarnyną.
  • Vitaminai ir mineralai: Kukurūzų miltai turi vitaminų B grupės, magnio, fosforo ir geležies.
  • Antioksidantai: Kukurūzuose yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų.
  • Energijos šaltinis: Kukurūzų miltai yra geras angliavandenių šaltinis, kuris suteikia energijos.

Kukurūzų miltų istorija

Kukurūzai yra vienas seniausių žemės ūkio augalų, o kukurūzų miltai buvo naudojami maistui tūkstančius metų. Manoma, kad kukurūzai buvo pirmą kartą auginami Meksikoje prieš maždaug 9000 metų. Iš Meksikos kukurūzai paplito į kitas Šiaurės ir Pietų Amerikos dalis, o vėliau - į Europą ir kitus pasaulio regionus.

Kukurūzų miltai buvo svarbus maisto produktas daugelyje kultūrų. Amerikos indėnai naudojo kukurūzų miltus gaminant įvairius patiekalus, įskaitant paplotėlius, duoną ir sriubas. Europoje kukurūzų miltai tapo populiarūs XVIII amžiuje, kai buvo pradėti naudoti gaminant polentą ir kitus patiekalus.

Šiandien kukurūzų miltai yra vienas populiariausių miltų pasaulyje. Jis naudojamas gaminant daugybę patiekalų, ir yra svarbus maisto produktas daugelyje šalių.

Receptas: Kukurūzų duona su sūriu ir varške (be glitimo)

Ingredientai:

  • 100 g svogūnų
  • 120 g fermentinio sūrio („Ementalis“, „Čederis“ ar kt.)
  • 200 g 9% varškės
  • 250 g kefyro + 1 a.š. sodos
  • 3 L dydžio kiaušiniai
  • 80 g migdolų ar kitų begliutenių miltų (grikių, sezamo ar abisininių posmilgių)
  • 180 g kukurūzų miltų
  • 30 g gysločio miltelių
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. juodojo sezamo (duonai pabarstyti)

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus ir sūrį pasmulkinti, sudėti į plakiklio indą ir sumalti iki trupinukų (10 sek./6). Palikti inde.
  2. Suberti varškę, supilti kefyrą, sodą ir kiaušinius. Viską suplakti iki košelės (20 sek./6).
  3. Dideliame maišymo dubenyje pasverti sausus ingredientus: miltus, gysločio miltelius ir druską. Sumaišyti.
  4. Į miltus išpilti skystą masę iš plakiklio ir viską gerai išmaišyti.
  5. Formą iškloti kepimo popieriumi, sukrėsti masę, aliejumi pašlakstytomis rankomis suspausti, išlyginti, suformuoti gražų kepaliuką. Pabarstyti sėklomis.
  6. Kepti 45-50 min./175°C su oro pūtimu. Stebėti, kad duona gražiai pakiltų ir švelniai apskrustų.
  7. Atsargiai su popieriumi ištraukti iš formos ir padėti ant grotelių atvėsti. Valgyti tik atvėsintą.

Receptas: ,,Ale fokačija" su kukurūzų miltais

Raugas:

  • 500 g šilto avižų arba kokoso pieno (arba vandens)
  • 200 g kukurūzų miltų
  • 100 g pilno grūdo avižų miltų
  • 30 g klevų/agavų sirupo (blogiausiu atveju nerafinuoto cukraus)
  • 5 g sausų mielių arba 25 g šlapių mielių

Papildomai:

  • 5 g (1 nubrauktas šaukštas) druskos
  • 300 g pilno grūdo avižų miltų
  • 1 šaukštas jūros kopūstų

Gaminimo eiga:

  1. Sausas mieles sumaišyti su nedideliu kiekiu pieno ir sirupo, po to įmaišyti visus ingredientus, užkloti ir palikti 3 valandoms šiltoje vietoje. Jei naudosite šviežias mieles, prireiks gal tik valandos. Masė padvigubės.
  2. Įmaišyti papildomus produktus, paviršių plonai pabarstyti kukurūzų miltais ir uždengus vėl palikti kelioms valandoms, kol masė pakils dvigubai.
  3. Skardą 25x25 cm patepti ghee sviestu, pabarstyti kukurūzų miltais, atsargiai išversti tešlą (kuo mažiau suspaudžiant burbulus), pabarstyti kukurūzų miltais ir dėti šį kartą į šaltą orkaitę!
  4. Kepti 30 min./150°C - tešla gražiai pakils. Po to padidinti temperatūrą iki 200°C ir dar kepti 30 min. Stebėti, kad nesudegtų.
  5. Ištraukus iš orkaitės, po 20 min. būtinai išversti atsargiai duoną ant grotelių ir palikti atvėsti. Pjaustyti ir valgyti tik visai atvėsintą.

Greita ir lengva kukurūzų duona

Ingredientai:

  • 240 g kukurūzų miltų (nepainiokite su polenta, miltai yra žymiai smulkesni)
  • 400 ml pieno (galite keisti ir avižų pienu)
  • 35 g linų sėmenų
  • 9 g sausų mielių
  • 1 valg. šaukšt. medaus (skysto)
  • 1 arbat. šaukšt. druskos
  • 60 g moliūgų sėklų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų

Gaminimas:

  1. Grūstuvėje šiek tiek patraiškykite linų sėmenis (jei neturite grūstuvės, tuomet dėkite į tvirtą maišelį ir pakočiokite kočėlu). Linų sėmenis perpilkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite 160 ml pieno. Palikite valandai.
  2. Kai linų sėmenys bus išbrinkę, į didelį dubenį suberkite kukurūzų miltus, druską, mieles, pilkite medų bei linų sėmenis su visu pienu, o taip pat ir likusį pieną, galiausiai suberkite moliūgų sėklas ir labai gerai visą mišinį išmaišykite.
  3. Pailgą kepimo formą (skirtą keksams ar duonai kepti) išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Supilikite gautą tešlą ir padėkite šiltai kilti 1 valandą. Tešla nesiverš per kraštus, pakils gana kukliai - taip ir turi būti.
  4. Tešlos kilimui einant į pabaigą iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę ir dėkite į ją kepimo formą su tešla (stenkitės formos labai nekratyti, kad pakilusi tešla nesubliūkštų). Kepkite apie 30 min. - kol viršus bus gražiai rusvas, o palietus - sutvirtėjęs. Išimkite iš orkaitės, palikite kepimo formoje apie 30 min., tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti ant grotelių. Skanaukite su sviestu, džemu, sūriu.

Broa de Milho - Portugališka kukurūzų duona

Ingredientai:

  • 500 ml verdančio vandens
  • 2 šaukšteliai druskos
  • Polenta ir kukurūzų miltai
  • Kvietiniai ir viso grūdo miltai
  • Sausos mielės ir cukrus

Gaminimo eiga:

  1. Verdančiame vandenyje (500 ml) ištirpinkite 2 šaukštelius druskos.
  2. Dubenyje sumaišykite polentą ir kukurūzų miltus, ir juos užpilkite šiuo karštu vandeniu.
  3. Kol polenta vėsta, kitame dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir viso grūdo miltus.
  4. Šlakelyje drungno vandens ištirpinkite sausas mieles ir cukrų, supilkite į miltų mišinį kartu su likusiu drungnu vandeniu ir išbrinkusia polenta ir užminkykite tešlą.
  5. Kai visi ingredientai gerai susimaišys, tešla nelips prie indo kraštų. Palikite ją dubenyje pakilti: dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu, ir viską dar susukite į kokią šiltą antklodę.
  6. Kai tešlos tūris padvigubės, suminkykite ją, tada padalinkite į 4 dalis ir suformuokite keturis apvalus kepalėlius. Juos suklokite ant miltais pabarstyto paviršiaus (pvz., ant skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi), ir palikite šiltai vėl pakilti uždengtus kepaliukus rankšluostėliu, apie 30 min, arba valandą.
  7. Įkaitinkite grilį su konvEGGtoriumi ir ant grotelių uždėtu akmeniu (arba orkaitę) iki 200°C. Dėkite duoną ant akmens (prieš tai galite aštriu peiliu įpjauti kryžių kepaliuko centre) (orkaitėje - šaukite skardą su paruoštomis duonomis).