Pyragas, kurio idėją ir norą iškepti taupiausi beveik metus. Turiu tradiciją iš visų kelionių parsivežti bent vieną kulinarinį žurnalą. To prašau ir visų draugių, kurios kažkur keliauja. Taip su konkrečios šalies virtuve susipažįstu iš autentiškų šaltinių. Be to man tai pats geriausias būdas papurenti mintis ir ieškoti idėjų tinklaraščiui. Taip nutiko ir šįkart. Žurnalą „La Cucine Italiana“ parsivežiau dar praeitais metais iš slidinėjimo Italijoje. Ir jame buvo tiek daug įvairių pyragų su citrusais, kad kaskart užpuolus blogai nuotaikai pagalvodavau apie juos, nes citrusai juk geros nuotaikos šaltinis. Ir kepiau ne viena.
Drėgnas, purus, skanus ir gerą nuotaiką dovanojantis pyragas. Šis pyragas dar vadinamas viso apelsino pyragu, nes jį gaminant yra naudojamas visas apelsinas: žievelė ir sultys. Puikus desertas kai norisi kažko paprasto ir greitai pagaminamo prie arbatos ar kavos puodelio.
Pasiruošimo laikas: 15 minučių
Gaminimo laikas: 55 minutes
Visas laikas: 1 hour 10 minutes
Patiekalas: Desertas
Virtuvė: Italian
Porcijos: 3
Ingredientai:
- 3 vnt. kiaušinių
- 200 g cukraus
- 270 g universalių miltų
- 2½ šaukštelio kepimo miltelių
- 100 g sviesto
- 100 g graikiško jogurto
- 1 didelis apelsinas (maždaug 300 g)
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g cukraus pudros apibarstymui (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175°C.
- Kekso formą patepkite aliejumi arba sviestu.
- Dideliame dubenyje iki šviesios purios masės išplakite kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų.
- Supilkite ištirpintą sviestą.
- Po truputį į dubenį įsijokite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite iki vientisos masės ir įmaišykite jogurtą.
- Nutarkuokite apelsino žievelę, išspauskite sultis ir įmaišykite į tešlą.
- Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą.
- Kepkite 50-60 minučių (priklausomai nuo jūsų orkaitės).
- Leiskite atvėsti apie 15 minučių ir išimkite iš formos.
- Apibarstykite cukraus pudra (nebūtina).
- Skanaus!
Radau receptų, kuriuose yra naudojamas visiškai visas apelsinas - nuplautas ir supjaustytas gabalėliais (su žieve!). Tik nepamirškite pašalinti sėklas ir turėkite mintyje, kad bus kartumo poskonis. Jei mėgstate labai drėgnus pyragus, iškepusį pyragą subadykite iešmeliu ir sulaistykite vieno apelsino sultimis.