pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Braškės: nauda ir atsargumas

Prekybos centrai ir turgūs pakvipo braškėmis. Kvepiančios, raudonos viliokės - pirmosios vasaros uogos. Kuo jos naudingos, kaip išsirinkti pačias skaniausias ir kaip jas laikyti?

Braškių nauda

Braškės yra vienos skaniausių ir sveikiausių uogų. Pasak Sayfullinos, vartojant braškes galima pasisemti energijos, vitaminų - jose gausu vitamino C, kuris stiprina kraujagysles, gerina odos būklę, palaiko imunitetą. Be to, uogos turi antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimu ir išvengti senėjimo arba jį sulėtinti. Braškėse taip pat turi skaidulinių medžiagų, ir jos vartojimas gerina virškinimą. Braškių nauda organizmui akivaizdi - uogos turi vidutinį glikemijos indeksą (32) ir nedaug angliavandenių (šimte gramų uogų - mažiau nei 8 g angliavandenių), todėl jas galima įtraukti į cukriniu diabetu sergančių žmonių racioną, tačiau, žinoma, primena dietologė, būtina kontroliuoti jų vartojimo kiekį.

Braškėse gausu B, taip pat C grupės vitaminų, folinės rūgšties, geležies, jodo, cinko, kalio. Valgydami šias uogas stipriname imunitetą. Braškės laikomos antidepresantu. Sutikite, apie kokią niūrią nuotaiką galima kalbėti ar galvoti vos pažvelgus į tokį mažą, gardų stebuklą? Jos gerina medžiagų apykaitą, stiprina širdį ir net mažina temperatūrą (jose yra salicilio rūgštis, kuri yra ir aspirine).

Atsargumas vartojant braškes

Kad ir kokios gardžios, ankstyvos ar vėlyvos bebūtų braškės, alergiškiems žmonėms mėgautis jomis reikia atsargiau. Negalima jų vartoti ir tiems, kurie dažnai skundžiasi virškinamojo trakto sutrikimais (opa, gastritas ar kitais), paaštrėjus skausmams. Jei skausmų nejaučiate, viena kita braškė pakenkti neturėtų.

Ekspertas patarė nevartoti braškių žmonėms, kurie yra alergiški raudonoms uogoms. Kas dar neturėtų valgyti braškių: žmonėms, sergantiems ūmiomis virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui, gastritas, pepsinė opa, ir tie, kuriems šios ligos paūmėjo. Ekspertas taip pat priminė, kad braškės yra gana alergizuojančios uogos, todėl kai kuriems žmonėms jos gali išprovokuoti tokius alerginius pasireiškimus, pavyzdžiui, odos bėrimas, niežulys, patinimas.

  • Kūdikiai iki 1 metų amžiaus patariama neduoti šviežių braškių būtent dėl alergijos rizikos ir virškinimo sistemos nesubrendimo.
  • Šias uogas į vaikų mitybą galima įtraukti nuo 8-12 mėnesių amžiaus minimaliais kiekiais, ir jos turėtų būti termiškai apdorotos, t. y.
  • Nuo vienerių iki trejų metų jei nėra alergijos, galima duoti po vieną ar daugiau uogų per dieną, o sulaukęs maždaug 6 metų vaikas gali suvalgyti iki 100 g braškių per dieną.

Tačiau gydytoja primena, kad net ir tada, kai vaikas nėra alergiškas braškėms, gali pasireikšti pilvo skausmas, pilvo pūtimas ar viduriavimas.

Ankstyvos braškės

Ankstyvos braškės - pavojingos, ypač vartojant dideliais kiekiais. Garantijos, jog jos išaugintos be chemikalų, kaip tvirtina pardavėjas - nėra. Todėl žavėtis šiomis viliokėmis uogomis, ne sezono metu, nederėtų. O ir vėliau kirsti braškių kiek telpa - nepatartina, rizikuosite skrandžio negalavimais arba alergija.

Kaip išsirinkti braškes?

Uogos, parduodamos prekybos centruose ir turguose, privalo turėti kokybės sertifikatą. Jei abejojate galite jo drąsiai reikalauti pardavėjo. Jei pardavėjas atsisako parodyti dokumentus, arba patys drovitės jų prašyti, tuomet ieškokite kito, patikimesnio pardavėjo arba gražesnių, abejonės nekeliančių uogų. Rinkdamiesi braškes apžiūrėkite ar nesugedusios. Dėmelės ant uogų taip pat gali byloti, kad jos užaugo nenatūraliai.

Braškės turi būti tvirtos, o taip pat turi matytis žiedkočiai (uodegėles). Žiedkotis - savotiškas indikatorius. Jei jie nenudžiuvę, neapvytę, žali - tuomet ir uoga šviežia. Kai kurie braškes renkasi pagal dydį. Dauguma mano, jog didžiosios - prisontintos nitratų, o vidutinės ir mažos - tinkamos. Išrankieji pirkėjai uogas dar ir uosto. Populiaru manyti, kad geros braškės turi kvepėti. Tačiau tai ne visai taip. Pirmiausia - braškės būna įvairių rūšių ir tai, kad ji didelė visai nereiškia, kad jos negalima valgyti. Mažytėje uogoje gali būti 10 kartų daugiau nitratų, nei didelėje. Kvapas taip pat gali suklaidinti, nors aromatus skleidžiančias uogas valgyti labai gardu.

Kaip saugoti braškes?

Braškių negalima ilgai laikyti šaldytuve. Jei ji buvo išauginta nitratų pagalba, tuomet šaldytuve ji pavirs į nitritus - kancerogenines medžiagas. Idealiausia šių uogų į šaldytuvą nedėti išvis. Specialistai pataria jas suvalgyti per dvi paras nuo to, kai buvo nuskintos (ir žinoma, nebuvo šaldytuve). Todėl, jei perkate braškes, imkite nedaug, kad iškart galėtumėte visas suvalgyti. Kraštutiniu atveju galite jas palaikyti šaldytuve vieną ar porą valandų, jų neplaukite (tuomet jos susitrins ir vitaminų liks labai mažai). Plaukite prieš valgydami.

Ekspertų patarimai

Mitybos ekspertai ir dietologai ankstyvas braškes pataria valgyti mažais kiekiais, ne daugiau 100-150 gramų per dieną. O vaikams iki 6-7 metų šių uogų negalima valgyti visai. Vėlyvesnes - galima, tačiau taip pat nedideliais kiekiais - ne daugiau 100 gramų per dieną. Jei neturite viršsvorio - valgykite braškes pasigardinę grietinėle ar grietine. Pieno produktų riebalai padengia skrandžio sieneles ir braškių poveikis, galintis sukelti alergiją, netoks jautrus. Jei nekankina virškinimo sutrikimai - valgyti galima ir su pienu.

Braškių nevalgykite su cukrumi - žmogaus organizme ir taip cukraus perteklius, o jei kilogramų turite daugiau nei norėtųsi, juolab. Negalima gardžiųjų raudonskruosčių vartoti kaip desertą: po sočių pietų braškės gali sukelti skrandžio dieglius. Braškes, kaip ir visas kitas uogas bei vaisius, valgykite atskirai.

Pasak Sayfullinos, optimali saugi braškių suvartojimo dozė per dieną sveikiems suaugusiems žmonėms yra tokia: 150-250 g. Jei ketinate išsiaiškinti, kiek braškių turėtumėte suvalgyti per sezoną, ekspertas sako, kad net 10 kg uogų galima suvalgyti - tai nėra daug. Tačiau gydytojas pataria šias uogas valgyti palaipsniui, t. y.

Pasak mitybos specialistės, geriausias laikas vartoti braškes yra pirmoji dienos pusė. Uogos geriausia valgyti per pusryčius arba per pietus. kaip desertą. Braškes taip pat galima įtraukti į vaikų racioną kaip užkandį tarp pusryčių ir pietų.

Mitybos specialistė pasidalijo patarimais ir paaiškino, kada galima pirkti braškes, kad nesusidurtumėte su „chemija”. Pasak Sayfullinos, braškes geriausia vartoti sezono metu, kai jos natūraliai prinoksta - tai maždaug nuo gegužės vidurio iki birželio pabaigos.. Tuo laikotarpiu, kai uogos noksta natūraliomis sąlygomis, jas augindami nenaudokite daug nitratų ar augimo stimuliatorių, todėl pačiose uogose bus mažiau „chemijos”.

Marija Sayfullina 2020 m. baigė Taraso Ševčenkos nacionalinį universitetą, medicininis stažas - 4 metai.