Kopūstai nuo seno yra svarbi lietuvių virtuvės dalis. Iš šviežių bei raugintų kopūstų galima pasigaminti ir skanią, pigią bei sočią sriubą arba salotas.
Kopūstų Nauda Sveikatai
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad dėl savo maistinės vertės kopūstai užima išties svarbią vietą mūsų mitybos racione. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kopūstai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai. Teigiamą jų naudą sveikatai patvirtina ne vienas mokslinis tyrimas, o vitamino C kiekiu kopūstai turbūt nusileistų nebent citrinoms.
„Kryžmažiedžių augalų šeimai priklauso tie augalai, kurie yra vieni turtingiausių žmogui naudingosiomis medžiagomis. Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, ypatingai tirpių, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, kaliu, magniu, kalciu ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Svarbu paminėti ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų. Todėl kopūstus vertėtų dėti ir į salotas, ir į sriubas ar troškinius. Tai - viena naudingiausių ir sveikatai palankiausių mūsų kraštų daržovių“, - sako gydytoja dietologė.
Kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar virtus, bet ir raugintus. Anot dr. E. Gavelienės, tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų: „Rauginti kopūstai yra tikras probiotikų šaltinis. Jie gali pagerinti virškinimą ir teigiamai veikia mūsų žarnyno floros sveikatą.
Burokėlių ir Pomidorų Sriuba su Kmynais
Burokėlių ir pomidorų sriuba su kmynais - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sodrų daržovių skonį ir lengvai paruošiamus patiekalus. Ši sriuba yra ne tik sveika, bet ir ypatingai gardi, o kmynai suteikia jai išskirtinio aromato.
Ingredientai (2-4 porcijoms)
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Burokėliai | 2 vidutiniai |
Pomidorai | 4 vnt. |
Bulvės | 2 vidutinės |
Morka | 1 vnt. |
Svogūnas | 1 mažas |
Česnakas | 2 skiltelės |
Kmynai | 1 a. š. |
Daržovių sultinys | 1 litras |
Alyvuogių aliejus | 2 v. š. |
Druska, pipirai | Pagal skonį |
Šviežios petražolės | Puošimui |
Gaminimo Eiga
- Daržovių paruošimas: Burokėlius, bulves, morką ir svogūną nulupkite. Burokėlius ir morką sutarkuokite, bulves supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai sukapokite, o česnaką sutrinkite.
- Sultinio paruošimas: Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūną su česnaku. Kai jie taps skaidrūs, suberkite tarkuotus burokėlius, morkas ir kmynus. Kepkite apie 5 minutes, kad išsiskirtų aromatai.
- Virimas: Į puodą supilkite daržovių sultinį ir suberkite bulves. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės.
- Pomidorų įtraukimas: Pomidorus nulupkite (galite užplikyti verdančiu vandeniu, kad būtų lengviau) ir supjaustykite. Sudėkite į puodą ir virkite dar 10 minučių.
- Prieskoniai ir baigiamieji akcentai: Pagardinkite druska, pipirais ir, jei norite, dar šiek tiek kmynų. Patiekdami papuoškite šviežiomis petražolėmis.
Patarimai skaniai sriubai
- Pasirinkite kokybiškus burokėlius - jie suteiks sriubai natūralų saldumą ir gražią spalvą.
- Jei norite kreminės tekstūros, sriubą galite pertrinti trintuvu.
- Pomidorų rūgštingumą galite subalansuoti trupučiu cukraus ar medaus.
- Papildomas skonis? Įberkite žiupsnelį rūkyto paprikos miltelių - jie suteiks sriubai švelnų dūmo poskonį.
Burokėlių ir pomidorų sriuba su kmynais - tai spalvingas, aromatingas ir maistingas patiekalas, kuris sušildys ir pamalonins gomurį. Ji lengvai paruošiama, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.
Kopūstų Sriuba su Netikėtu Ingredientu
Sakoma, kad geri kulinarai skanios sriubos išvirtų net iš kirvio koto. Šis receptas pavyks ir tiems, kurie virtuvėje nėra dažni svečiai. Sriubai prireiks vos kelių daržovių: kopūsto, kelių bulvių ir morkų bei svogūno, o netikėtumo jai suteiks pora šaukštų cukraus sirupo. Nepaisant paprastumo, tai tikrai skanus ir sveikatai palankus patiekalas, be to, tikras hitas taupuoliams, nes pagaminti šią sriubą bus labai pigu.
Ingredientai
- 500 g baltagūžio kopūsto
- 2 vnt. morkų
- 2 vnt. bulvių
- 1 vnt. geltonojo svogūno
- 1 v. š. sviesto
- 2 a. š. cukraus sirupo
- 10 vnt. kvapiųjų pipirų žirnelių
- 1 vnt. lauro lapo
- 1,5 l daržovių sultinio
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
- Nulupkite kopūstą ir supjaustykite 2 cm dydžio gabėliais. Nuskuskite ir kubeliais supjaustykite bulves, morkas ir svogūną.
- Pakepkite kopūstą ir svogūną sviesto puode, kol įgaus auksinį atspalvį. Apšlakstykite sirupu ir pakepinkite dar minutę.
- Sudėkite morkų ir bulvių kubelius, prieskonius ir sultinį.
- Lėtai virkite 30 min.
Raugintų Kopūstų Sriuba
Apie raugintų daržovių naudą organizmui pastaruoju metu yra labai nemažai rašoma, todėl paminėsiu tik kelias pagrindines savybes. Raugintuose kopūstuose gausu lengvai pasisavinamo vitamino C, B grupės vitaminų stiprinančių mūsų imunitetą, nervinę sistemą bei saugančių nuo sezoninių virusų.
Šis receptas nėra iš tų, kur „viens du sumečiau, paviriau ir valgom”, kelias valandas tikrai užtruksite, bet patikėkite, ši sriuba verta kiekvienos minutės. O esminis patogumas, kad viskas verda viename puode, todėl Jums nereikės atskirai ruošti sultinio, kuris yra beveik kiekvienos geros sriubos pagrindas.
Ingredientai
- 500 g šviežių kiaulienos šonkaulių
- 100 g šaltai rūkytos šoninės
- 400 g raugintų kopūstų
- 500 g bulvių (svoris nurodytas nuluptų)
- 2,2 litro šalto vandens
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 1 didelės morkos
- 100 g
Gaminimo Eiga
- Šonkaulius nuplaukite ir supjaustykite į 3-5 dalis palikdami po du ar vieną kauliuką kiekviename gabalėlyje. Supjaustytus šonkaulius sudėkite į didesnį puodą, supilkite šaltą vandenį (2,2 litro), įberkite vieną arbatinį šaukštelį druskos ir užvirkite.
- Vandeniui užvirus nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, sumažinkite ugnį iki vidutinės mažos, pridenkite puodą dangčiu (neuždenkite pilnai) ir virkite 40 minučių. Šonkauliai turi virti lėtai, kad vos vos kunkuliuotų, todėl esant reikalui mažinkite ugnį. Viso virimo metu kas 5-10 minučių patikrinkite ar nereikia nugraibyti naujai iškilusių putų.
- Kol verda šonkauliai pasiruoškite daržoves: nuskuskite morką bei saliero šaknį, svogūno nelupkite, palikite su lukštais ir kartu su petražolių šakelėm visas daržoves nuplaukite po šaltu vandeniu. Paruoštas daržoves kartu su laurų lapeliais bei kvapniuoju pipiru sudėkite į puodą su šonkauliais (po 40 minučių virimo). Ugnį padidinkite iki vidutinės aukštos, o viskam užvirus vėl sumažinkite iki vidutinės mažos, puodą pridenkite dangčiu ir virkite 30 minučių. Retkarčiais patikrinkite ar nereikia nugraibyti putų.
- Bulves nulupkite, gerai nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kad bulvės napajuoduotų, kol jų prireiks, sudėkite jas į dubenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Praėjus nurodytam laikui (30 minučių) į sriubą sudėkite bulves, puodą pridenkite dangčiu ir virkite 10 minučių.
- Atsverkite reikiamą kiekį raugintų kopūstų ir paragaukite. Jeigu kopūstai labai rūgštūs, o Jūs mėgstate švelnesnio skonio sriubą, tuomet sietelyje nuskalaukite juos po šaltu vandeniu (man asmeniškai, rūgštelė labai patinka, todėl aš niekada neskalauju, bet čia jau skonio reikalas). Jeigu rauginti kopūstai supjaustyti ilgom ir stambiom juostom, galite juos šiek tiek pasmulkinti, bus patogiau valgyti. Raugintus kopūstus kartu su kmynų sėklom ir mairūnu sudėkite į sriubą, pridenkite dangčiu ir virkite 20 minučių.
- Po 20 minučių puodą nuimkite nuo ugnies ir iš sriubos išimkite saliero šaknį, svogūną, petražolių šakeles ir morką. Morką atidėkite ant atskiros lėkštės, kad atvėstų, o likusias daržoves išmeskite, jos savo darbą atliko ir jų daugiau neprireiks. Į sultinį įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į keptuvę ir retkračiais pamaišydami kepkite, kol gražiai apskrus ir ištekės visi riebaliukai. Jeigu šoninė liesa, įdėkite šaukštą sviesto. Apkeptą šoninę, palikdami išsiskyrusius riebaliukus keptuvėje, perdėkite į sriubą. Į keptuvę su likusiais nuo šoninės riebaliukais suberkite miltus ir nuolat maišydami mediniu šaukštu kepkite (ant vidutinės ugnies), kol masė taps švelniai rudos riešutų spalvos.
- Į keptuvę su apkepusiais miltais nuolat maišydami, po truputį supilkite du samčius sriubos skysčio. Kelias sekundes pavirkite, kol masė taps panaši į tirštą padažą ir viską supilkite atgal į puodą su sriuba. Atvėsusią morką sutarkuokite burokine tarka ir sudėkite į sriubą.
- Sriubą užvirkite ir pridengę dangčiu ant vidutinės mažos ugnies virkite dar 10 minučių. Puodą nuimkite nuo ugnies, pilnai uždenkite dangčiu ir leiskite sriubai 5-10 minučių pailsėti, kad susibalansuotų visi skoniai.