pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sveikuoliški Sausainiai Be Sviesto: Lengvi ir Skanūs Receptai

Kartais norisi ko nors saldaus, bet tuo pačiu ir sveiko, greitai pagaminamo bei be ilgo sąrašo sudedamųjų dalių. Pristatome keletą receptų, kaip pasigaminti sveikuoliškus sausainius be sviesto.

Bananiniai Avižiniai Sausainiai (Veganški ir Be Glitimo)

Jei šiuo metu turite kelis prinokusius bananus ir šiek tiek avižinių dribsnių - sveikiname, jūs jau turite viską, ko reikia šiems sveikuoliškiems sausainiams! Jie be glitimo, be pridėtinio cukraus, be pieno produktų ir visiškai veganiški.

Sudėtis:

  • Prinokę bananai
  • Avižiniai dribsniai

Gaminimo Eiga:

  1. Sutrinkite bananus dubenyje iki vientisos masės.
  2. Įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Masė turi būti šiek tiek lipni, bet formuojama.
  4. Atvėsinkite ir mėgaukitės!

Šie sausainiai puikiai tinka prie rytinės kavos ar arbatos, kaip užkandis į vaikų pietų dėžutę ar net po treniruotės.

Avižinių Dribsnių Sausainiai su Sėklomis

Šie sausainiai ne tik skanūs, bet ir sveiki, praturtinti įvairiomis sėklomis. Anuomet kepdavau vien iš avižinių dribsnių, o sėklų pradėjau berti tik išsiritus mano pirmajam paukščiukui ir sulig tuo įvykiu galvoje automatiškai įsijungus sveikesnės gyvensenos mygtukui.

Sudėtis:

  • 2 kiaušiniai
  • Cukrus
  • Ištirpintas sviestas
  • Avižiniai dribsniai
  • Įvairios sėklos (pvz., moliūgų)

Gaminimo Eiga:

  1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 190 laipsnių.
  2. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi, pilame į juos ištirpintą sviestą ir išmaišome.
  3. Kitame inde sumaišome avižinius dribsnius su visomis sėklomis.
  4. Į šį sausą mišinį pilame kiaušinių, sviesto ir cukraus masę ir gerai šaukštu išmaišome, kad neliktų sausų dribsnių. Gaunasi labai tiršta, lipni masė.
  5. Padrėkinę rankas vandeniu, iš tešlos formuojame gero graikiško riešuto dydžio rutuliukus, dedame juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir išplojame šakute iki 1-1,5 cm storio.
  6. Kepame 15-20 min., kol skaniai paruduoja.

Avižiniai Sausainiai su Sezamais ir Saulėgrąžomis

Norite prabangos pojūčio? Išbandykite šį receptą!

Sudėtis:

  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 valg. šaukštas medaus
  • 300 g avižinių dribsnių (paprastų)
  • 100 g sezamo
  • 200 g saulėgrąžų branduolių
  • 100 g graikiškų riešutų arba kitokių mėgstamų riešutų
  • Saujelė razinų ir abrikosų

Gaminimo Eiga:

  1. Puode ištirpinti sviestą, suberti dribsnius ir maišant pakaitinti keletą minučių.
  2. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki standžių putų.
  3. Kai dribsniai praauš, sudėti sezamus, saulėgrąžas, išmirkytas ir nusausintas razinas ir abrikosus (abrikosus susmulkinti) ir užpilti išplaktu kiaušiniu.
  4. Viską gerai išmaišyti.
  5. Skardą iškloti kepimo popieriumi.
  6. Masę dėti šaukštu ant skardos.
  7. Kepti orkaitėje 15-20 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus.
  8. Palikti atvėsti skardoje ir tik tada išimti.

Sausainiai su Sėklomis ir Spanguolėmis

Sudėtis:

  • Sviestas arba kokosų aliejus
  • Cukrus
  • Kiaušiniai
  • Miltų mišinys
  • Druska
  • Kepimo milteliai
  • Avižiniai dribsniai
  • Sėklos
  • Bananai
  • Spanguolės

Gaminimo Eiga:

  1. Sviestą, kokosų aliejų išsukite su cukrumi iki purios masės.
  2. Maišydami po vieną įmuškite kiaušinius ir vėl viską gerai išmaišykite.
  3. Kitame inde sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską, kepimo miltelius, dribsnius ir visas išvardintas sėklas.
  4. Suberkite į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę.
  5. Sudėkite sutrintus bananus.
  6. Vėl gerai viską išmaišykite.
  7. Kai masė bus vientisa, berkite spanguoles ir dar kartą lėtais judesiais išmaišykite tešlą.
  8. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  9. Imkite šaukštu tešlą ir dėkite į skardas.
  10. Truputį spustelėkite tešlos kauburėlių viršų - sausainiai bus dailiai plonesni.

Žemės Riešutų Sviesto Sausainiai

Tai vienas iš klasikinių, paprastų receptų sausainiams. Nors klasika jis tikriausiai labiau yra Amerikoje ar kitur užsienyje, nes labai asocijuojasi su anglišku turiniu ir filmais. Gal Lietuvoj tokie sausainiai ir nėra go-to pasirinkimas, bent jau ne mano aplinkoj ar šeimoj, nes pirmą kartą jų paragavau būtent dabar, kuriant šį receptą. Ir jie irgi būdavo labai skanūs! Nors receptas paprastas, pirmas mano bandymas buvo nevykęs, sausainiai labai trupėjo, bet buvo tokie naujai skanūs.

Sudėtis:

  • 100 g žemės riešutų sviesto be cukraus (kreminio)
  • 70 g cukraus
  • 60 g sviesto
  • 2 šaukštai augalinio pieno (gali būti ir gyvūninis pienas)
  • 100 g miltų
  • 0.5 a.š. sodos
  • žiupsnelis druskos

Gaminimo Eiga:

  1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
  2. Kambario temperatūros sviestą sutrinti su cukrumi gumine mentele ar plaktuvu.
  3. Įmaišyti riešutų sviestą, pieną, kol taps vientisa mase.
  4. Atskirame inde sumaišyti miltus, sodą ir druską.
  5. Sausus ingredientus sudėti į drėgnus, maišant, kol susidarys tešla. Jei tešla per sausa, galima įpilti šiek tiek daugiau augalinio pieno. O jeigu tešla vis vien šiek tiek trapi - galima ją palaikyti šaldytuve apie 30 min.
  6. Iš tešlos paruošti maždaug šaukšto dydžio rutuliukus, dėti ant kepimo skardos ir šiek tiek įspausti, kad būtų plokštesni. Palikti 2-3 cm.