Paaiškėjo, kad pigus prieskonis, esantis daugelio virtuvės spintelėje, pasižymi savybėmis, kovojančiomis su vėžiu, ir gali sumažinti širdies ligų riziką. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip prieskoniai gali tapti galingais sąjungininkais kovoje su vėžiu, pabrėždami konkrečių prieskonių naudą ir mokslinius įrodymus.
Prieskonių nauda sveikatai
Sveikoje mityboje svarbu ne tik rinktis nerafinuotus bei šviežius produktus. Tam, kad maistas būtų iš tiesų skanus mums padės prieskoniai. Be išskirtinių skoninių savybių, patiekalai pagardinti prieskoniais mums teikia papildomos naudos.
- Virškinimo procesas: Prieskoniuose yra žmogaus organizmui naudingų mikroelementų, kurie teigiamai veikia virškinimo procesą. Dėl jų poveikio aktyviau išsiskiria virškinimo sultys, nuo kurių priklauso apetitas.
- Antioksidantai: Prieskoniuose yra daugiau antioksidantų nei bet kokiuose kituose produktuose. Būtent šios medžiagos užkerta kelią ardomajam laisvųjų radikalų poveikiui ir padeda ilgiau gyventi ir likti jauniems. Prieskoniuose antioksidantų esama daugiau, nei jų turi uogos, kurios buvo laikomos čempionėmis. Pirmąja vieta šioje rungtyje pasidalijo cinamonas ir gvazdikėliai. Arbatinis šaukštelis šių prieskonių turi daugiau antioksidantų nei pusė stiklinės mėlynių ar spanguolių.
- Medžiagų apykaita: Prieskoniai suaktyvina medžiagų apykaitą, pagerina virškinimą ir žarnyno peristaltiką. Prieskoniuose esantys eteriniai aliejai pasižymi stipriu dezinfekuojamuoju poveikiu.
- Širdies ir kraujagyslių apsauga: Prieskoniai apsaugo širdį ir kraujagysles. JAV mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, jog tų žmonių, kurie riebius patiekalus nuolat paskanina ciberžolėmis ir cinamonu, kraujagyslėse vadinamojo blogojo cholesterolio būna 15 procentų mažiau.
- Kova su vėžiu: Prieskoniai kovoja su vėžiu. Šį teiginį patvirtino vieno JAV onkologijos centrų atliktų tyrimų rezultatai. Pasirodo, pagrindinė veiklioji ciberžolių medžiaga kurkuminas užkerta kelią biocheminėms grandinėms, kurios sudaro palankias sąlygas galvos ir kaklo augliams vystytis.
- Lytinis potraukis: Kai kurie prieskoniai sustiprina lytinį potraukį. Nuo seno jie laikomi afrodiziakais. JAV integratyviosios klinikinės ir molekulinės medicinos centro darbuotojai ištyrinėjo ožrages. Šie augalai įeina į kario sudėtį arba vartojami atskirai. Šie prieskoniai turi daug ypatingų junginių - saponinų, kurie sužadina lytinių hormonų - pirmiausia testosterono - išsiskyrimą.
- Raumenų skausmas ir peršalimas: Prieskoniai padeda išsivaduoti iš raumenų skausmo ir pasveikti peršalus. Visiems vertėtų kasdien pakramsnoti imbiero. Jis padeda raumenims atsipalaiduoti ir atsigauti po treniruočių. Imbieras pasižymi antibakterinėmis ir antiuždegiminėmis savybėmis - puiki priemonė nuo peršalimo.
- Stimuliuojantis poveikis: Daugelis prieskonių veikia gerąja prasme kaip dirgiklis. Tai - aguonos, cinamonas, gvazdikėliai, anyžiai, kardamonas. Tad neatsitiktinai jais tradiciškai gardinami Kalėdų pyragai ir sausainiai.
Konkretūs prieskoniai ir jų nauda kovojant su vėžiu
Savo mitybos racioną norėsite praturtinti stipriais priešvėžiniais prieskoniais, tokiais kaip ciberžolė, imbieras, česnakas, cinamonas, Kajenas, juodieji pipirai ir gvazdikėliai. Šiuose galinguose ingredientuose yra biologiškai aktyvių junginių, kurie gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi, sukelti apoptozę ir mažinti uždegimo žymenis.
Ciberžolė: Auksinis gamtos karys
Kurkuminas, pagrindinis veiklusis ciberžolės junginys, yra stiprus priešvėžinis preparatas, turintis nepaprastą gydomąjį potencialą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kurkuminas gali slopinti daugelį ląstelių signalinių kelių, skatinančių vėžio vystymąsi ir progresavimą. Jis gali sukelti vėžinių ląstelių apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį) ir kartu apsaugoti sveikas ląsteles. Tyrimais įrodytas jo veiksmingumas kovojant su įvairiais vėžio tipais, įskaitant krūties, gaubtinės žarnos, plaučių ir prostatos vėžį.
Specialistai rekomenduoja ciberžolę vartoti su juodaisiais pipirais, kuriuose yra piperino ir kurie labai pagerina kurkumino įsisavinimą. Šį prieskonį galite lengvai įtraukti į savo patiekalus, gamindami kario patiekalus, kokteilius, arbatas ar papildus.
Imbieras: nuožmus uždegimo priešininkas
Nors į imbierą dažnai nekreipiama dėmesio kaip į paprastą kulinarinį ingredientą, jis yra galingas augalinis augalas, pasižymintis svarbiomis priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Jo biologiškai aktyvus junginys, 6-gingerolis, buvo nuodugniai ištirtas dėl nepaprasto terapinio potencialo kovojant su ląstelių uždegimu ir galimu vėžio vystymusi.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad imbieras gali slopinti prouždegiminius citokinus ir branduolinį faktorių-κB (NF-κB), kuris yra pagrindinis molekulinis taikinys vėžio progresavimo procese. Tyrimai parodė, kad imbieras gali sukelti įvairių vėžio ląstelių linijų apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį), todėl jis yra perspektyvi natūrali priemonė.
Į savo mitybą įtraukę šviežio imbiero arba jo papildų galite gauti koncentruotą šių apsauginių junginių dozę. Nesvarbu, ar imbieras vartojamas kaip arbata, ar gaminant maistą, ar vartojant tikslingus maisto papildus, jis yra moksliškai patvirtinta kovos su vėžiu mitybos strategija.
Česnakai: Stiprus ląstelių skydas
Nuostabus česnako kovos su vėžiu potencialas slypi alicine - galingame sieros junginyje, kuris įjungia ląstelių apsaugos mechanizmus. Sieros junginiai aktyviai palaiko detoksikacijos procesus ir padeda neutralizuoti galimus kancerogeninius veiksnius, kol jie dar nespėjo pakenkti ląstelėms.
Moksliniu požiūriu alicino veikimo mechanizmas apima daugybę strateginių intervencijų. Jis gali slopinti branduolinį faktorių-κB - baltymų kompleksą, kuris reguliuoja uždegimines reakcijas ir vėžinių ląstelių išgyvenamumą. Be to, jis generuoja reaktyviąsias deguonies rūšis, kurios selektyviai veikia piktybines ląsteles ir kartu išsaugo sveikų audinių vientisumą.
Cinamonas: saldus kovotojas su vėžiu
Nustatysite, kad cinamonas pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis dėl galingų biologiškai aktyvių junginių, kurie pademonstravo nepaprastą potencialą trikdyti navikinių ląstelių dauginimąsi. Tyrimai rodo, kad tam tikri cinamono ekstraktai gali blokuoti vėžinių ląstelių augimą, trikdydami ląstelių signalinius kelius ir sukeldami užprogramuotą piktybinių audinių ląstelių mirtį.
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad cinamono polifenoliai ir procianidinai atlieka neatsiejamą vaidmenį pertraukiant vėžinių ląstelių signalinius kelius. Šie junginiai veiksmingai veikia mitochondrijų funkcijas, sutrikdo vėžinių ląstelių energijos apykaitą ir skatina programinę ląstelių žūtį.
Kajenas: aštri gydomoji galia
Ugningieji kajeno pipirai pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis, kurias mokslininkai pastaruoju metu vis dažniau tiria atlikdami mokslinius tyrimus. Pagrindinė veiklioji medžiaga - kapsaicinas - pasižymi nepaprastu terapiniu potencialu, nukreiptu prieš daugelį vėžio mechanizmų ląsteliniu lygmeniu.
Kapsaicinas sukelia apoptozę - užprogramuotą ląstelių žūties procesą, specialiai nukreiptą prieš vėžines ląsteles, o sveikos ląstelės lieka nepažeistos. Moksliniai tyrimai atskleidė jo veiksmingumą prostatos, plaučių ir kasos vėžio ląstelių linijų atžvilgiu ir parodė, kad jis labai slopina naviko augimą ir metastazių progresavimą.
Papildomi maisto produktai, padedantys kovoti su vėžiu
- Avokadai: Avokadai gali užkirsti kelią burnos ertmės vėžiui. Nustatyta, kad biologiškai aktyvių medžiagų, galinčių kovoti su vėžiu, daugiausia yra daržovėse ir vaisiuose su tamsia odele.
- Žalioji arbata: Žaliojoje arbatoje yra tokių junginių, kaip polifenoliai. Vienas jų - galingiausias žinomas antioksidantas (EGCG - epigalokatechino galatas). Būtent tokios medžiagos gali net 50 proc.
- Graikiniai riešutai: Graikiniai riešutai - ne tik skanūs, maistingi, bet ir gausūs bioaktyvių medžiagų: galo, chlorogeninės ir elaginės rūgšties. Graikinių riešutų ekstrakto vartojimas net 57 proc. sumažino mirtingumą ir 42 proc.
- Mėlynosios bulvės: Mėlynosios bulvės turi unikalių medžiagų kovojant su kamieninėmis vėžio ląstelėmis.
- Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus: Pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus sudėtyje yra bioaktyvių produktų, žinomų kaip sekoiridoidai, kurie sudaro iki 46 proc.
- Pomidorų padažas: Pomidorų padaže yra nemažai likopeno - antioksidanto, mažinančio prostatos vėžio riziką.
- Garstyčios: Garstyčios - puikus šaltinis antikancerogeninių cheminių medžiagų, vadinamų izotiocianatais.
- Aitriosios paprikos: Jų aktyvusis komponentas - kapsaicinas, kuris pasižymi vidurių laisvinamuoju poveikiu, palengvina kvėpavimą sergant, gali sumažinti padidėjusį kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį, apsaugoti nuo kai kurių vėžio formų.