Bulvės yra neatsiejamas Lietuvos virtuvės elementas, kuris garsėja pasaulyje dėl savo universalumo. Šviežios bulvės yra labai gardžios tiesiog paprastai išvirtos! Paskanintos sviestu, krapais, o šalia patiekiant šviežiai raugintų agurkų ir sūdytos varškės.
Niekam nesvetimas klausimas: „kaip teisingai virti bulves ir kiek laiko reikia tam skirti?” Šiame straipsnyje aptarsime įvairius būdus, kaip virti bulves, atskleisdami puikius patarimus ir pridėdami naujų žinių.
Kaip virti šviežias bulves?
Patarimai, kaip virti bulves
- Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti.
- O tada jau skusti.
- Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina.
- Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi.
- Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu.
- Bulves sudedame į didesnį dubenį, užpilame vandeniu ir nuvalome, nuskutame kempine (tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas).
- Svarbu, kad bulvės būtų maždaug vienodo dydžio.
- Bulves geriau pradėti virti šaltame vandenyje, kaip ir daugelį šakninių daržovių.
- Vandens pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų, taip jos išvirs tolygiau.
- Druską beriam iš pradžių, taip išvirusios bulvės geriau išlaikys savo formą (tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti ~1 a.š./1 litrui vandens (ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska).
- Mažos šviežios bulvės išverda maždaug per 15 minučių, vėlyvesnės - per 20 minučių.
- Bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos.
- Pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves ir uždengę dangtį gerai pakratom puodą, kad jie gerai pasiskirstytų. Būkit atsargūs, jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti.
Pirmasis skirtumas nuo praėjusio derliaus bulvių - šviežių nėra būtina skusti ar lupti. Pačioje bulvių odelėje yra daug vertingų vitaminų, todėl sezono metu nereikėtų jos lupti. Plaunant - įdėkite druskos. Druska padės pašalinti nešvarumus nuo bulvių odelės ir sutaupys laiko.
Taip pat geriau elgtis šiek tiek kitaip nei su pernykštėmis - bulves dėti ne į šaltą, o į jau užvirusį vandenė. Verdant - nenardinkite į šaltą vandenį. Šviežios bulvės bus paruoštos maždaug po 10-20 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.
Ar bulvės išvirė, tikrinkite dantų krapštuku, o ne peiliu. Priešingu atveju didesnes dar gali būti apyžalės, kai mažesnės jau bus tinkamos valgymui“, - pirmuoju patarimu dalijasi G. Urbonavičiūtė. Visgi, šviežias naujo derliaus bulvytes galima apibūdinti kaip visiškai kitą valgymo patirtį, lyginant su pernykštėmis.
Kiek laiko virti bulves?
Viskas priklauso nuo jūsų bulvių rūšies ir dydžio:
- Nuskustos bulvės: 20-25 minučių virimo laikas, šviežios - 10-15 minučių.
- Bulvės su lupenomis: virkite 25 minučių, o šviežias variantas pasiruoš 20 minučių.
- Smulkiai supjaustytos bulvės sriubai: 12-15 minučių jums pakaks.
- Mikrobangų krosnelėje išvirtos bulvės: tik 10-12 minučių jums reikės.
- Daugiafunkcinio puodo „Virimas garuose” režime: 30 minutės iki tobulos būklės.
Kaip subalansuoti skonį ir virti puikias bulves
Norint paruošti skanias bulves, laikykitės šių patarimų:
- Prieš veriant, būtinai nuplaukite bulves šaltu vandeniu. Taip išsaugosite daugiau vertingų vitaminų.
- Virkite bulves ant silpnos ugnies, kad krakmolas tolygiai ištirptų.
- Didelius bulvių gumbus pjauskite į pusiau stambius gabalus.
- Vanduo turi visiškai apsemti bulves.
- Papildomas druskos dozes pridėkite tik likus 10 minutėms iki virimo pabaigos.
- Bulvių virimo metu neverta atidaryti dangčio.
- Bulves galima lengvai patikrinti šakute - jeigu ji lengvai įsmeigia į bulvę, tai jau laikas ištraukti puodą nuo ugnies.
- Nuluptų bulvių virti laikas svyruoja apie 20-25 minutes.
Keletas smagių patarimų:
- Norėdami pagreitinti virtimo procesą, į vandenį įmeskite sviesto gabalėlį, apie 20 gramų, ir per 5 minutes sutrumpinsite laiką.
- Kad nesuteptumėte virtos bulvės, jas nuplaukite karštu vandeniu ir tada plaukite šaltu.
- Jei norite išvengti suskirstymo, įpilkite šaukštą 6% acto į litrą vandens.
- Virtas bulves puikiai derinsite su įvairiais žalumynais.
Kaip virti bulves su lupenomis
Jei ketinate paruošti bulves su lupenomis salotoms ar kitam patiekalui, vadovaukitės šiomis instrukcijomis:
- Bulves kruopščiai nuplaukite ir rinkitės vidutinio dydžio gumbus.
- Bulves virkite taip, kad vanduo visiškai jas apsemtų ir uždenkite puodą dangčiu.
- Kai vanduo užvirs, laikykite bulves 20 minučių.
- Po to nupilkite karštą vandenį, užpilkite bulves šaltu vandeniu ir palaikykite 30 sekundžių.
- Dabar jūsų bulvės yra paruoštos valgyti.
- Bendras bulvių su lupenomis paruošimo laikas - tik 25 minučių.
Bulvių Nauda Sveikatai
Bulvės gali didinti jūsų sveikatą dėl jų turinio, kurį sudaro amino rūgštys, ypatingai daug vitaminų C (ypač šviežių bulvių), kalio, tuberozino ir cinko.
Šios daržovės turi ne tik puikų skonį, bet ir įvairių naudingų savybių:
- Širdies Sveikata: Bulvės gali pagerinti širdies veiklą ir padėti išlaikyti sveiką kraujospūdį.
- Gydymas Trofinėmis Ligomis: Bulvių nuovirai gali būti naudingi gydant opas ir kitas trofines odos ligas.
- Odos Gydymas: Žalios bulvės, taikytos ant skausmingų odos sričių, gali būti veiksmingos nuo nudegimų, dermatito ir uždegimų.
- Ligaugti Prieš Ligas: Bulvės taip pat gali apsaugoti nuo įvairių ligų, įskaitant tuberkuliozę ir širdies bei kraujagyslių ligas.
- Virškinimo Sistema: Bulvių krakmolas gali būti naudojamas kaip priešuždegiminė priemonė sergant lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis.
Kiti patarimai
- Krapais.
- Sviestu. Uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom.
Kaip greitai išvirti bulves?
Kaip greitai išvirti bulves puode
Užpilkite nuskustas bulves verdančiu, o ne šaltu vandeniu. Kai vanduo vėl pradės virti, berkite druskos ir dėkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto (aliejus čia netiks), tuomet sumažinkite kaitrą. Sviestas palaikys didesnį karštį, todėl bulvės išvirs du kartus greičiau nei verdant tik vandenyje.
Kaip greitai išvirti bulves mikrobangų krosnelėje
Bulves nuplaukite, nuskuskite, sudėkite į paprasčiausią plastikinį maišelį maisto produktams, apibarstykite druska ir šlakeliu aliejaus. Suvyniokite maišelį, padarykite 3-4 skyles, kad išeitų oras. Dėkite į mikrobangų krosnelę, įjunkite maksimalų režimą ir palikite bulves 7-10 minučių. Ar išvirė, tikrinkite labai atsargiai, kad nenusidegintumėte garais.
Kaip greitai išvirti bulves su lupena
Bulvės su lupena - ir skanu, ir naudinga. Išsirinkite vidutinio dydžio bulves ir gerai nušveiskite šepetėliu. Nuvalytas bulves apvoliokite aliejuje ir į kiekvienos šoną įbeskite po keletą perpus nulaužtų dantų krapštukų, kad bulvė galėtų laikytis ant jų kaip ant kojų. Kiekvienai bulvei prireiks trijų-keturių „kojelių“. Maksimaliai greitai jas išvirti vėl padės mikrobangų krosnelė: dėkite bulves į ją, 5 minutės - ir galėsite valgyti.
Dar keletas universalių patarimų
Pirmiausia - nesvarbu, kurį metodą taikysite savo virtuvėje, visada rinkitės vienodo dydžio bulves, kad visos išvirtų vienu metu.
Šviežios bulvės su žemaitišku kastiniu
Nekantraujantiems paragauti pirmųjų šviežių lietuviškų bulvių, siūlome namuose pasigaminti lengvai paruošiamą patiekalą - šviežias bulves su žemaitišku kastiniu.
Reikės:
- 8 šviežių bulvių
- 4 valgomųjų šaukštų sviesto
- 400 g grietinės (riebesnės)
- 50 g šaltai rūkytos šoninės
- 2 skiltelių česnako
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Krapų, petražolių ar kitų mėgstamų žolelių
Gaminimas:
- Nedideliame puode užvirinkite šiek tiek vandens. Kol vanduo verda, gilesniame dubenėlyje (dubenėlis turi būti tokio dydžio, kad galima būtų uždėti jį ant puodo su verdančiu vandeniu) išsukite kambario temperatūros sviestą iki vientisos masės.
- Nuolatos maišydami į sviestą po truputėlį sudėkite grietinę. Jei pastebite, kad sviestas ir grietinė atsiskiria, pastebimos mažos kruopelytės, dubenėlį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite toliau. Sviestui ir grietinei įgavus vientisą tekstūrą, dubenėlį nuimkite nuo puodo. Svarbu neskubėti, grietinę į sviestą įmaišyti palaipsniui.
- Kai sviesto ir grietinės masė įgaus tolygią kreminę tekstūrą, pagardinkite ją druska bei juodaisiais pipirais, įspauskite kelias skilteles česnako. Jei mėgstate, galite įdėti smulkintų petražolių, krapų, kmynų ar kitų prieskonių. Paruoštą žemaitišką kastinį palaikykite šaldytuve mažiausiai valandą.
- Tuo tarpu puode išvirkite šviežias bulves. Išvirusias patepkite aliejumi, apibarstykite mėgstamais bulvių prieskoniais ir kelias minutes pakepinkite keptuvėje arba 10 min kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių.
- Apkepusias bulvytes išilgai įpjaukite ir atsargiai įdėkite paruošto žemaitiško kastinio. Ant viršaus užberkite šiek tiek kepintos šoninės, šviežių žolelių.
Bulvių tipas | Virimo laikas |
---|---|
Nuskustos bulvės | 20-25 minutės (šviežios: 10-15 minučių) |
Bulvės su lupenomis | 25 minutės (šviežios: 20 minučių) |
Smulkiai supjaustytos bulvės sriubai | 12-15 minučių |
Mikrobangų krosnelėje | 10-12 minučių |
Daugiafunkciniame puode (garuose) | 30 minučių |