Jamie Oliveris yra vienas žinomiausių ir mylimiausių šefų pasaulyje, garsėjantis savo paprastais, skaniais ir lengvai pagaminamais receptais. Jo filosofija - įkvėpti žmones gaminti namuose, naudojant šviežius, kokybiškus ingredientus.
Jamie Oliverio Virtuvės Esmė: Paprastumas ir Skonis
Jamie Oliverio receptų sėkmės paslaptis slypi paprastume. Jis tiki, kad puikūs patiekalai nebūtinai turi būti sudėtingi. Jo receptuose dažnai naudojami keli pagrindiniai ingredientai, o gaminimo procesas yra aiškus ir suprantamas. Tai leidžia net ir tiems, kurie nedrąsiai jaučiasi virtuvėje, pasijusti patogiai ir pasiekti puikių rezultatų.
Be paprastumo, Jamie Oliveris didelį dėmesį skiria skoniui. Jis naudoja šviežius, sezoninius ingredientus, kurie suteikia patiekalams sodrų ir natūralų skonį. Jis taip pat mėgsta eksperimentuoti su prieskoniais ir žolelėmis, kad patiekalai būtų dar aromatingesni ir įdomesni.
Kepti Burokėliai su Česnakais Pagal Jamie Oliverį
Jamie garsėja savo gebėjimu paversti kasdienes daržoves į nepaprastus patiekalus, o šis receptas taip pat ne išimtis. Šis patiekalas ne tik papildo jūsų lėkštę spalvomis bei skoniu, bet ir suteikia daugybę sveikatai naudingų medžiagų. Kepti burokėliai su česnakais - tai ne tik skanus derinys, bet ir tikrai maistingas šaltinis. Dėl didelio vitaminų ir mineralų kiekio burokėliai prisideda prie organizmo stiprinimo ir padeda greičiau atsigauti raumenims. Česnakų nauda sveikatai žinoma jau seniai. Jie turi stiprų antibakterinį ir antivirusinį poveikį, kuris gali padėti stiprinti imuninę sistemą. Šis paprastas šio kulinaro receptas mūsų šeimai labai patiko.
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Apšlakstykite burokėlius ir česnaką alyvuogių aliejumi.
- Pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį.
Traškios Keptos Bulvės Pagal Jamie Oliverį
Nė viena sekmadienio vakarienė neapsieina be tobulų auksinės spalvos keptų bulvių. Bet kaip užtikrinti, kad jos būtų minkštos ir purios viduje, bet traškios išorėje? Pasak Jamie Oliverio, turite atlikti kelis paprastus veiksmus.
Maisto entuziastas pasidalino ypatingai traškių orkaitėje keptų bulvių receptu - svarbiausi yra du ingredientai. Michelin restoranuose patirtį įgijusi virtuvės šefė parodė, kaip gamina citrinines česnakines traškias keptas bulvytes. Su pasimėgavimu lauždama bulvę pusiau, ji komentuoja: „Bulvės traškumas nerealus!”.
Česnakinės Keptos Bulvių Skiltelės
„Traškios išorėje, minkštos viduje ir labai skanios česnakinės keptos bulvių skiltelės savo aromatu privilios visus namiškius į virtuvę. Tiems, kas mėgsta česnakines bulvytes, šios bulvių skiltelės gali tikrai tapti vienomis mėgstamiausių“, - sako tinklaraštininkė Liucija.
Reikės:
- 6 vidutinio dydžio bulvių
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
Keptų Daržovių Patiekalai
Augaliniai produktai - neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Projektas įkvepia augalinio - sotaus ir skanaus - maisto atradimams.
Virtuvės šefė turi gerą žinią mėgstantiems orkaitėje keptą maistą. Ji pasidalino gudrybe, kuria naudojasi pati, kad Kalėdomis galėtų mėgautis be streso. Be to, praleisite mažiau laiko virtuvėje, ruošdami daržoves. Niekas nenori praleisti Kalėdų bėgiodamas po virtuvę, tačiau dauguma nenori atsisakyti ir gardžios orkaitėje keptos vakarienės.
Keptos Daržovės su Ropėmis
Reikės:
- 350 g mažų ropių
- Raudonojo vyno acto
- 5 laurų lapų
Kaip gaminti:
- Kol orkaitė kaista iki 190 °C temperatūros, paruoškite daržoves. Jeigu morkos, pastarnokai, burokai ir ropės labai dideli - supjaustykite per pusę. Prieš kepant visas daržoves reikia apvirti. Galite virti visas kartu, išskyrus burokus, nes jie viską nudažys raudonai!
- Burokus virkite 20-25min., o likusias daržoves sudėkite į didelį puodą su šaltu vandeniu, įberkite druskos ir pipirų ir užvirus dar virkite 6-7 min., kol daržovės suminkštės. Tada sukrėskite į kiaurasamtį ir palikite daržoves jame, kad garuotų ir džiūtų.
- Paimkite nedidelį dubenį - jame iš eilės ruoškite visas skirtingas daržoves atskirai tik su joms skirtais puikiais priedais, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Paruošę vienas daržoves, perkelkite jas į didelę kepimo skardą ir tik tada ruoškite kitas.
- Pirmiausia morkas sumaišykite su mandarino sultimis ir rozmarinu, pakratykite ir perkelkite į didelę skardą. Tada imkitės pankolių, sumaišykite juos su prieskoniniais ir dėkite šalia morkų. Kada ruošite pastarnokus, nenaudokite medaus, palikite jį vėlesniam laikui. Būtina sėkmės sąlyga - daržovės negali susimaišyti didelėje kepimo skardoje!
- Kepamas daržoves galite ruošti iš vakaro, tik svarbu jas laikyti šaltai kepimo skardoje, atskiromis krūvelėmis ir nesumaišyti. Orkaitei įkaitus iki 190 °C temperatūros skardą su daržovėmis pašaukite uždengę folija ir kepkite maždaug 50-60 min., kol jos pasidarys auksinės, traškios ir gražios. Nepatingėkite kas 15 min. apsukti skardą ir pažiūrėti, ar daržovės nesvyla. Likus 5 min.
Kepti Upėtakiai su Daržovėmis
Ingredientai:
- 1 svogūnas
- 1 poras
- 250 g mažų pomidorų
- 2 upėtakiai
- 1 citrina
- 30 g petražolių
- 50 g sviesto
- Alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Kepimo indą ištepkite sviestu.
- Sudėkite pusę smulkintų daržovių (pomidorus supjaustykite per pusę, svogūnus ir porus - žiedais, citriną pjaustykite griežinėliais, uždėkite druska ir pipirais pagardintus upėtakius, sudėkite likusias smulkintas daržoves ir smulkintas petražoles.
- Pašlakstykite aliejumi ir dėkite į orkaitę.
- Kepkite 25 min.
Kiti Jamie Oliverio Receptai
Vartotojai taip pat domėjosi, kaip Oliveris gamino triušienos gabaliukus fritiurinėje ir tuos susuktas dešreles. Prie dešrų dar darė tokią kaip ir daržovių užkepėlę. Įvairias daržoves sumetė į keptuvę ir kepė, kol pasidarė kaip apkepas.
Vartotojai pastebėjo, jog Oliver kaip tradicinis anglas tokius riebokus patiekalus propaguoja. Skanu, bet figūros nepataisysi.
Vienas vartotojas išbandė pora receptų. Darė svogūnų sriubą su čiobreliais ir tą guliašą su paprikomis. Sriuba jam patiko, kadangi gavosi tikrai aromatinga ir soti. Esu anksčiau dariusi be česnakų ir čiobrelių, tai ji tokia švelni saldi buvo. O čia, jautėsi "charakteris". O guliašą vyras gyrė. Nors.. labai svarbu išsirinkti gražų jaunos kiaulės mentės gabaliuką ir nelabai storą. Jam nelabai pasisekė, tai po 3h kepimo dar ne visur mėsa plėšėsi. Makaronai gavosi nuostabūs.
Makaronai su Baklažanais
Reikės:
- Makaronai vamzdeliai apie 300g
- Baklažanas
- Svogūnas
- 3 sk česnako
- Kons.pomidorų skardinė 400g
- Mozarella sūris 200g
Padažas:
- Baklažaną supjaustyt 1 cm storio kubeliais. Kepti 6-7 min. alyvuogių aliejuje maišant. Tada sudėt supjaustytą svogūną ir česnaką. Pakept kol truputį pagels.
- Tada suverčiama skardinė konservuotų pomidorų, šaukštas acto, bazilikai ir įberiama druskos bei pipirų pagal skonį. Uždengt ir troškint 15 min. Baigus virt sudėt grietinę ir išmaišyt.
- Per tą laiką išverdami makaronai.
Makaronai su Daržovėmis ir Šonine
Reikės:
- 350 g šparagų
- 2 mažų cukinijų
- 2 kiaušinių
- 60 g grietinėlės
- Dviejų saujų smulkiai tarkuoto Parmezano
- ½ citrinos
- 400 g makaronų (tagliatelle)
- Alyvuogių aliejaus
- 100 g rūkytos šoninės
- Žiupsnelio šviežių mėtų
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
- Užkaiskite puodą su vandeniu makaronams. Daržoves nuplaukite. Cukinijas ir šparagus supjaustykite skustuku juostelėmis.
- Dubenyje gerai išplakite kiaušinius. Supilkite grietinėlę, įberkite saują tarkuoto Parmezano, tarkuotą citrinos žievelę, pagardinkite druska ir pipirais.
- Makaronus išvirkite pagal instrukciją, kaip nurodyta ant pakelio.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir kelias minutes pakepinkite šoninę, kol taps traški.
- Makaronus nukoškite ir sukrėskite į keptuvę prie keptos šoninės. Ugnį sumažinkite iki mažiausios.
- Į makaronus suberkite mėtas, daržoves ir kiaušinių plakinį. Įpilkite samtį makaronų nuoviro. Maišydami truputį pakaitinkite, jeigu reikia, įpilkite dar makaronų nuoviro. Patiekite apibarstę mėtomis ir likusiu tarkuotu sūriu. Skanaus!
Jamie Oliverio patarimai, kaip gaminti lengvai ir skaniai
- Naudokite šviežius, sezoninius ingredientus. Tai suteiks patiekalams natūralų ir sodrų skonį.
- Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais ir žolelėmis. Tai padės atrasti naujus ir įdomius skonius.
- Planuokite savo patiekalus iš anksto. Tai padės sutaupyti laiko ir išvengti streso virtuvėje.
- Gaminkite didesnį kiekį. Likusius patiekalus galėsite suvalgyti kitą dieną arba užšaldyti.
- Mėgaukitės gaminimo procesu. Gaminkite su meile ir įkvėpimu, ir rezultatas jus tikrai nudžiugins.
Jamie Oliverio įtaka šiuolaikinei kulinarijai
Jamie Oliveris padarė didelę įtaką šiuolaikinei kulinarijai. Jis įkvėpė milijonus žmonių visame pasaulyje gaminti namuose ir atrasti maisto gaminimo džiaugsmą. Jo paprasti, skanūs ir lengvai pagaminami receptai yra puikus pavyzdys, kaip galima mėgautis skaniu maistu, net jei neturite daug laiko ar patirties virtuvėje.
Jamie Oliveris taip pat aktyviai dalyvauja įvairiose socialinėse iniciatyvose, siekdamas pagerinti žmonių mitybą ir skatinti sveiką gyvenimo būdą.