Šis nekeptas kreminės varškės arba rikotos sūrio tortas su persikais yra vasariškas, gaivus ir lengvo skonio. O šį kartą itin nesudėtingas ir man netikėtai visų aplinkinių itin mėgstamas.
Šis varškės apkepas su rikota yra vienas mano mėgiamiausių apkepų. Jis primena sūrio pyragą, yra kiek kitoks nei įprastas varškės apkepas. Cukraus naudojau nedaug, bet į apkepą nemažai įdėjau vanilinio cukraus, kuris suteikė ryškų vanilės skonį šiam apkepui.
Ingredientai ir paruošimas
Varškės apkepo su rikota ingredientai:
- Varškė
- Rikota
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Kiaušiniai
- Jogurtas
- Manų kruopos
- Bulvių krakmolas (galima naudoti ir kukurūzų krakmolą)
- Šviežios avietės ar kitos uogos
Kaip gaminti šį varškės apkepą?
- Indelyje sumaišyti jogurtą ir manų kruopas. Jos turėtų truputį išbrinkti.
- Tada reikia atskirti kiaušinio baltymus ir trynius.
- Varškę, rikotą, cukrų, vanilinį cukrų ir trynius sutrinti blenderiu iki vientisos, glotnios tekstūros.
- Atskirtus baltymus reikia plakti švariame, geriausia stikliniame inde. Baltymai tyrėtų būti kuo šaltesni. Juos galima trumpai palaikyti šaldytuve. Išplakus baltymai turėtų nekristi iš indo.
- Į indą su varške, suberti išsijotą bulvių krakmolą. Galima naudoti ir kukurūzų krakmolą. Galiausiai sumaišyti su baltymais. Juos maišyti reikia atsargiai ir trumpai, stengtis, kad jie kuo mažiau sukristų.
- Tešlą sukrėsti į keksų kepimo formą (naudojau 22×11 cm), išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus uždėti šviežias avietes ar kitas uogas.
- Kepti 180 laipsnių temperatūroje viršus-apačia apie 40 min. Dar kelias minutes pakepti, įjungus ventiliatoriaus funkciją, kad varškės apkepas lengvai apskrustų.
- Apkepą valgyti, kai pravės.
Nekeptas rikotos sūrio pyragas su kondensuotu pienu
Kai paskutinį kartą nešiausi šį rikotos sūrio pyragą su kondensuotu pienu į darbo balių, tai buvau išliaupsinta kaip pati didžiausia konditerė. 🙂Išmėginau jo jau net keletą variacijų - su graikiniais riešutais, migdolais, “Selga” sausainiais, maskarpone, maskarponės/rikotos mišiniu. Čia pateikiu mūsų šeimos labiausiai patikusį variantą (nubalsuota buvo vieningai).
Ir privaloma jį pabarstyti kakavos/cinamono mišiniu - be jo pyragas bus tarsi eilinis “sūrpyragis”. 🙂
Ingredientai (24 cm skersmens pyragui):
Pagrindui:
- Digestive tipo sausainių: 250 gramų
- Sviesto: 110 gramų
- Lazdyno riešutų: 110 gramų
Rikotos sūrio įdarui:
- Rikotos sūrio: 500 gramų
- Kondensuoto pieno: 1 indelio (400 gramų)
- Riebios grietinėlės: 250 gramų
- Medaus: 1 valgomojo šaukšto
- Želatinos: 20 gramų (kiekis priklausys nuo gamintojo, reikalingas vienam litrui skysčio rekomenduojamas kiekis)
- Nesaldžios kakavos: 1 arbatinio šaukštelio
- Cinamono: 1 arbatinio šaukštelio
Paruošimas:
- Pradžioje riešutus pakepink ant sausos keptuvės.
- Kai jie pravės, nulupk odeles ir šiek tiek pasmulkink virtuviniu kombainu.
- Tada į kombainą sudėk sausainius ir viską susmulkink iki ganėtinai smulkių trupinių.
- Sviestą išlydyk ir sumaišyk su sausainių-riešutų trupiniais. Masė gausis biri, tarsi šlapias smėlis.
- Iš jos suformuok pyrago pagrindą - išardomoje pyrago formoje ant dugno paskleisk trupinius ir gerai juos suspausk. Spausdamas pirštais suformuok kraštelius.
- Per tą laiką, kol ruoši įdarą, pagrindą įdėk į šaldytuvą.
- Tuomet želatiną ištirpink nedideliame kiekyje karšto vandens (maždaug 70 mililitrų). Mano turėtas medus buvo nelabai skystas, tingėjosi atskirai šildyti, todėl įmaišiau vieną šaukštą medaus į dar karštą tirpintą želatiną.
- Mišinį atvėsink beveik iki kambario temperatūros. Jeigu kartais užsižioplinsi ir želatina pradės stingti, gali dar kartą ją pašildyti.
- Rikotos sūrį išsuk su kondensuotu pienu.
- Supilk ir gerai išsuk tirpintą želatiną. Jeigu želatina bus nepakankamai atvėsusi, rikotos masėje gali susidaryti tokie tarsi želatinos siūliukai. Jei šitaip nutiktų, dar galite išgelbėti padėtį - įstatyk dubenį su plakiniu į didesnį dubenį su karštu vandeniu.
- Supilk tešlą į formą ant pagrindo.
- Dėk į šaldytuvą kelioms valandoms arba per naktį.
- Prieš patiekdami pabarstykite kakavos ir cinamono mišiniu.
Kiti variantai ir patarimai
- Galima naudoti ne tik rikotą, bet ir kreminę varškę.
- Vietoj persikų galima naudoti kitas uogas.
- Sausainius galima keisti kitais, pavyzdžiui, "Oreo".
- Jei norisi gaivesnio deserto, galima naudoti jogurtą vietoj rikotos.
Šis trupininis pyragas su rikota ir uogomis šiek tiek primena keptą sūrio pyragą. Pyrago įdaras buvo minkštas, bet ne per daug. Į jį nedėjau nei miltų, nei krakmolo.
Rikota yra gana minkšta, bet biri varškė yra gana tvirta. Iškeptą tortą reikia visiškai atvėsinti, o geriausia palaikyti per naktį šaldytuve.
Šio torto geriau neperkepti, nes trupiniai bus traškūs. Man labiau patinka, kai jei būna minkšti. Šis trupininis pyragas su rikota yra vidutiniškai saldus.
Trupininio pyrago su rikota ingredientai:
- Miltus
- Kepimo miltelius
- Druską
- Cukrų
- Vanilinį cukrų
- Sviestą
- Kiaušinį
- Birią varškę, 9 proc.
- Rikotą
- Uogas (šviežias arba šaldytas)
- Krakmolą
Paruošimas:
- Į didelį indą suberti miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti.
- Su burokine tarka sutarkuoti sviestą. Lengvai išplakti kiaušinį. Supilti į tešlą.
- Į dubenį sudėti visus įdaro ingredientus.
- Į formą suberti kiek daugiau nei 2/3 tešlos. Pirštais suformuoti pagrindą. padaryti daugmaž 3 cm kraštus. Supilti įdarą.
- Uogas sumaišyti su krakmolu. Jas užberti ant įdaro.
- Kepti 180 C apie 40-45 min. Leisti pyragui visiškai atvėsti.