Rugpjūtis - mėnuo, kai gamta dosniai dalina derlių. Turgūs lūžta nuo pigių gėrybių pasiūlos, o kaimynai tiesiog dovanoja sodo ir daržo gėrybes, nes jų užderėjo su kaupu. Žinoma, įvairių atsargų kaupimas žiemai dabar nėra populiarus, tačiau jeigu užderėjo, o dabar suvartoti nepavyksta, siūlome išsaugoti derlių žiemai.
Atsargų Ruošimo Būdai
Egzistuoja keli populiariausi atsargų ruošimo būdai: džiovinimas, šaldymas ir konservavimas. Konservuojama dažniausiai naudojant vieną ar kelias medžiagas kaip konservantus, siekiant išlaikyti maisto produktus tinkamus naudoti ilgesnį laiko tarpą.
Džiovinimas
Džiovinimas yra gana paprastas būdas - tiesiog sudaromos sąlygos, kad drėgmė pasišalintų iš džiovinamo produkto ir būtų maksimaliai išsaugomos produkto savybės: spalva, aromatas, skonis, gerosios medžiagos. Dažniausiai džiovinami žalumynai, prieskoniai, grybai, uogos ir vaisiai.
Prieskoninės žolelės dažnai tiesiog suskinamos ir džiovinamos šluotelėmis arba padrikai ant kokio natūralaus audeklo sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai. Vėliau surenkamos naudingiausios augalo dalys, o menkavertės išmetamos.
Tuomet, kai džiovinama žaliava savyje turi nemažai drėgmės, naudojami papildomi šildymo būdai, kurie paspartina drėgmės garavimą ir neleidžia džiovinamai žaliavai surūgti ar supūti. Pavyzdžiui, grybai suveriami ir pakabinami anksčiau krosnyje, o dabar - orkaitėse ir džiovinami papildomai šildant. Svarbu atkreipti dėmesį, kad aplinkos temperatūra neturi viršyti +100°C, antraip drėgmė, esanti žaliavoje, ims virti, kartu virdama ir pačią žaliavą.
Dar labai patogu ir efektyvu džiovinti naudojant elektrines džiovykles. Jomis prekiaujama daugumoje buitinės technikos parduotuvių, jos sukurtos taip, kad maksimaliai efektyviai ir greitai sudžiovintų norimus produktus. Jose galima džiovinti veik viską - ir grybus, ir obuolius ar kriaušes, svarainius, net uogas. Beje, džiovinti vaisiai savo maistingąja verte pranoksta duoną. Jie organizme skatina šarminę reakciją, kurios javų produktai nesukelia.
Šaldymas
Šaldymas yra kitas efektyvus būdas išsaugoti norimus produktus šviežius. Greitai užšaldžius ir laikant šaldiklyje dauguma maisto produktų tinkami naudoti pusę metų ar net ilgiau. Tačiau šaldymas turi du trūkumus: žemai neigiamai temperatūrai palaikyti naudojama elektros energija, kuri kainuoja ir be to ne viską galima šaldyti.
Tiksliau galima šaldyti viską, bet ne viskas atšildžius bus tinkama naudoti. Nerekomenduojama šaldyti tokių maisto produktų, kurie savyje turi daug skysčio. Reikalas tame, kad šaldami skysčiai plečiasi ir suplėšo juos laikančią lastelieną. Kai produktas atšyla, jis nebeišlaiko savo pirminės struktūros ir primena košę.
Galima šaldyti grybus, tačiau juos reikia atšaldyti kuo greičiau, o atšildžius, kuo skubiau termiškai apdoroti. Ir stenkitės nelaikyti tokių grybų ilgai sušaldytų, mat pasenę grybai gali būti pavojingi - juose yra daug baltymų, kurie ilgainiui gali pasidaryti toksiški. Tačiau gerai užšaldžius iki Naujųjų metų tikrai galėsite juos valgyti be didesnio pavojaus.
Nepamirškite - prieš šaldant nei grybų nei uogų plauti nereikia. Papildomas vanduo tik pakenks. Jeigu reikia, nuplaukite viską atšildę. Grybus rekomenduojama tik nuvalyti ir šaldyti.
Kita labai gera idėja - šaldyti prieskonines daržoves ar jų mišinius. Aš pats birželio ar liepos mėnesį prisiskinu krapų šakelių ir jas suberiu į nedidelį stiklainėlį bei įmetu į šaldiklį. Žiemą tiesiog išsiimu stiklainį, su šaukštu ar peiliu iš stiklainėlio pasiimu žiupsnelį krapų ir metu juos į sriubą ar ant troškinamų daržovių.
Dar galima tiesiog pasigaminti mėgstamų prieskoninių žolelių mišinių, juos susmulkinti virtuvinio kombaino ar mėsmalės pagalba ir sudėti į ledukams šaldyti skirtas formeles. Kai sušals į kietus kubelius - suberkite juos į maišelį ar sandarų indą ir laikykite šaldiklyje. Atėjus laikui tiesiog įmeskite tokį kubelį į verdamą sriubą ar padažą ir mėgaukitės nepakartojamu skoniu ir aromatu.
Ką smulkinti? Visus žaliuosius prieskonius: svogūnų ir laiškinių česnakų laiškus, petražoles, krapus, bazilikus, čiobrelius, kalendrą ir kitus turimus ir mėgstamus prieskonius. Improvizuokite. Kurkite savo mišinius ir naudokite kaip tinkami - dabar žalumynų daug ir jie pigūs. O žiemą jie bus tokie pat gardūs ir aromatingi, it ką tik nuskinti.
Konservavimas
Konservuojama dažniausiai naudojant vieną ar kelias medžiagas kaip konservantus, siekiant išlaikyti maisto produktus tinkamus naudoti ilgesnį laiko tarpą.
O ką daryti su tais kalnais daržovių, kurias krepšiais ir maišais dovanoja giminės ir kaimynai, nes jiems per daug, o išmesti gaili? Aš jas marinuoju. Tik va su marinatu jau kiek sunkiau - jį teks išsirinkti patiems.
Pasigaminu marinatą, kurio proporcijos tokios: 6 litrai vandens, 15 valgomųjų šaukštų be kaupo druskos (imu rupią, pačią pigiausią - visada gerai pavyksta), 1,8kg cukraus ir 1,5l acto. Viską supilu į didelį puodą ir pamaišydamas užverdu. Su tokiu marinato kiekiu užpilu 4 trilitrinius ir vieną dvilitrinį stiklainius su daržovėmis. Stiklainius išplaunu ir iškaitinu indaplovėje. Daržoves nuplaunu ir susmulkinu jei reikia. Sudedu į stiklainius ir užpilu verdančiu marinatu. Palaikau 10min. ir nupilu marinatą atgal į puodą. Užverdu vėl iš naujo ir išpilstau, užsuku dangtelius. Patikrinu ar neleidžia, palieku per naktį atvėsti ir nešu į rūsį. Drastiška, nelabai sveika, bet patikima.
Receptai
Šaltai Rauginti Agurkai
Geras būdas marinuoti agurkus be acto yra šalto vandens naudojimas. Pagal skonį rinkitės žalumynus, kuriuos visada dedate į konservus.
Norėdami virti, jums reikia šių ingredientų:
- Druska, 1 kg
- Aitriosios paprikos, česnakai, pagal skonį
- Prieskoniai ir žolelės pagal skonį
Gaminimo procesas:
- Švariame ir šaltame vandenyje ištirpinkite druską.
- Į stiklainius sudėkite žalumynus, česnakus ir sudėkite agurkus.
- Stiklainius uždengiame dangčiais ir paliekame 5 - 6 dienas, kol fermentacijos procesas sustos.
- Po to agurkus nuplaukite švariu vandeniu. Ištuštinkite sūrymą iš skardinių.
- Į stiklainius supilkite švarų vandenį, užsukite dangtelius ir padėkite laikyti rūsyje arba sandėliuke.
Sūrymą galima užvirti ir ant jo užvirti raugintą agurką, naudoti kitų agurkų marinatui - gaunami puikūs lengvai sūdyti agurkai, jei per daug nepadauginsite marinato.
Agurkai laikomi gana ilgai, kelerius metus, jie yra traškūs ir labai skanūs.
Patarimas: geriau nepridėti garstyčių, kad jos netrukdytų fermentacijos procesui.Sūdyta Skumbrė
Siūlome išbandyti šį metodą - jis jums patiks ir tikrai negaminsite žuvies jokiu kitu būdu! Sūdyta skumbrė yra sultinga ir švelni, kad marinatui suteiktų ypatingą skonį, galite pridėti rūkytos paprikos ir kario ar net 100 mililitrų viskio.
Pagrindiniai ingredientai:
- Žuvis - 3 vnt
- Svogūnai - 2 vnt
- Vanduo - 1 litras
- Juodoji arbata - 2 šaukštai
- Lauro lapas - 2 vnt
- Cukraus, druskos, pipirų mišinys - pagal skonį
Kaip gaminti:
- Nulupkite žuvų skerdenas, nuimkite galvas, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
- Pasigaminkite marinatą: užvirkite vandenį su svogūnų lukštu, palaikykite 5 minutes ant ugnies, leiskite 10 minučių užpilti.
- Įberkite druskos, arbatos, pipirų, cukraus, kitų prieskonių, užvirkite marinatą, nukelkite nuo ugnies, leiskite atvėsti.
- Paruoškite butelį sūdymui - galite pasiimti įprastą plastiką. Nupjaukite viršų, uždėkite žuvies uodegą, užpilkite sūrymu, leiskite 3 dienas pastovėti šaldytuve.
Viskas, galite pabandyti!
Daržovių Prieskoniai
Visas daržoves ir žalumynus nuplaukite, sumalkite, sumeskite į dubenį, pagardinkite druska. Po valandos, kai išsiskirs sultys ir mišinys įgaus skonio, sudėkite į mažus stiklainius ir uždarykite (nereikia sandariai).
Druska Su Prieskoniais
Tai dar vienas būdas pasigaminti įdomių prieskonių, kurie tiks bet kokio maisto sūdymui. Imkite norimą prieskonį, smulkinkite blenderyje ir vėliau rankomis įmaišykite į rupią, tarkim - jūros, druską. Tokį mišinį uždarykite nedideliame stiklainėlyje, užklijuokite lipduką su pavadinimu ir dėkite į šaldytuvą. Druska perims prieskonio spalvą, skonį ir aromatą.
Kiti Žiemiški Gėrimai ir Saldumynai
Punšas
Vytaras Radzevičius: Punšas - žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai - skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės.
Zefyriukai
Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių - cinamono, muskato, imbiero, - bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus!
Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio.