pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Savadarbės šalto rūkymo žuvų rūkyklos įrengimas

Rūkymo procese vyksta maisto produktų apdorojimas dūmais, kurie susidaro smilkstant smulkioms medienos dalelėms - pjuvenoms, drožlėms.

Šalto rūkymo metu dūmai rūko mėsą ar žuvį, esant 25-30 C temperatūrai. Procesas gali trukti nuo 3 dienų iki ilgiau nei savaitės.

Rūkymas užima tiek laiko todėl, kad 30 C temperatūroje greitai dauginasi bakterijos, o jeigu neatlikti rūkymo procedūros iki pergalingo galo, rezultatas bus nekokybiškas.

Reikalingi elementai ir medžiagos

Norint pasidaryti savadarbę šalto rūkymo rūkyklą reikės įsirengti:

  • Židinį
  • Pačią rūkymo kamerą maistui
  • Indą riebalų surinkimui

Vietą būsimos rūkyklos įrengimui irgi būtina pasirinkti labai kruopščiai. Kuras, skirtas rūkymui, irgi turi būti pasirinktas apgalvotai.

Kuro pasirinkimas

Geriausiomis degimo medžiagomis rūkymo procesui laikomos:

  • Kadagio drožlės (turi dezinfekuojančių savybių)
  • Alksnio arba ievos pjuvenos
  • Nužievintos beržo šakelės (beržo žievėje yra deguto, kuris gali apkartinti rūkytą maistą)

Galima naudoti ąžuolo ir klevo skiedras bei kriaušės, vyšnios, trešnės, šaltalankio drožles (jų dūmų kvapas suteikia paruoštam maistui subtilų aromatą).

Židinio įrengimas

Židinį su pakura galima įkurti duobėje 2-7 m atstumu nuo rūkymo kameros, bet žemiau pačios kameros lygio.

Rūkymo kamera

Savadarbei šalto rūkymo kamerai galima pritaikyti seną neveikiantį šaldytuvą, nurašytą dujinę viryklę arba metalinę statinę. Mažesnės talpos kameroms naudojami metaliniai bidonai arba dideli virtuviniai puodai su dangčiais.

Atstumas tarp židinio ir kameros

Atstumas nuo židinio pakuros iki rūkymo kameros turi būti 2-7 m ribose, bet ne didesnis nei 7 metrai. Antraip gali kilti sunkumų su dūmų trauka, o rūkymo laikas gali neplanuotai prailgti.

6-7 metrų dūmtraukis yra naudingesnis tuo, kad juo judantys dūmai iki kameros suspėja išsivalyti nuo atliekamųjų degimo dujų pertekliaus.

Duobę židiniui būtina iškasti žemiau kameros lygio tam, kad sujungtume jas nuožulniu dūmtraukio kanalu. Nuožulnumas reikalingas todėl, nes jis palengvina natūralią dūmų trauką teisinga kryptimi į rūkyklos kamerą.

Dūmtraukio įrengimas

Dūmtraukiu gali būti nuožulniai iškastas griovys (30 cm gylio ir 50 cm pločio). Jo dugną ir sieneles geriausia iškloti molinėmis plytomis, o iš viršaus uždengti metalo lakštais.

Bet vietoj griovio galimas ir paprastesnis variantas - 20-30 cm skersmens metalinis vamzdis, nutiestas griovyje.

Jei yra galimybės, židiniui naudojama metalinė pakura, kurioje būtinai turi būti oro sklendė.

Jeigu improvizuotai rūkymo kamerai naudojamas senas šaldytuvas arba sena viryklė, tuomet jų dugne išpjaunama anga dūmtraukio vamzdžiui įdėti.

Rūkymo kameros viršutiniame dangtyje išpjaunama kita anga - dūmų išvedimui (kaip per kaminą). Dūmtraukiui būtinas sandarus sujungimas su rūkymo kameros dugnu.

Svarbūs patarimai

  • Skirtingų maisto produktų rūkymo laikas gali skirtis, todėl rekomenduojama rūkyti tik vienos rūšies maistą vienu metu (mėsą - tik su mėsa, o žuvį - kitą kartą).
  • O taip pat neverta jau vykstančio rūkymo proceso metu papildomai dėti į kamerą naujus maisto produktus.
  • Visų mėsos gabalų dydis (vienu metu pakabintų rūkymo kameroje) turi būti vienodas.
  • Oro sąlygos lauke irgi yra svarbūs rūkymo procesui. Rūkymu geriausia užsiimti sausu bevėju oru, pradedant nuo pat ryto, o ne vakare.