Daugiau vištienos receptų
- Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)
- Sveiki makaronai su pesto
- Kepti ryžiai su kiaušiniu
- Sveiki mėsos kukuliai
- Spagečiai su sezamų padažu ir vištiena
- Sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu
Jeigu patiko ši vištiena kinietiškai, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.
Ingredientų alternatyvos
- Vištienos filė. Šiame recepte galima naudoti ir kakalutieną ar jautieną. Jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augaline mėsa.
- Panko džiūvesėliai. Mėsa gali būti apvoliota ir paprastais džiūvesėliais ar miltais. Be to, jei norite, kad saldžiarūgštė vištiena būtų dar maistingesnė arba beveik neturėtų angliavandenių (pavyzdžiui, laikantis Keto mitybos), vietoje panko džiūvesėlių galite naudoti migdolų miltus.
- Alyvuogių aliejus. Kepimui galima rinktis bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais, tačiau tai nėra sveiki kepimo metodai.
- Skystas medus. Vietoje medaus galima naudoti klevų sirupą.
- Sezamų aliejus. Nors sezamų aliejus yra vienas svarbiausių šio patiekalo ingredientų, jis gali būti pakeistas riešutų (pavyzdžiui, žemės ar graikinių riešutų) arba avokadų aliejumi.
- Ryžių actas. Kaip jau minėjau, ryžių actas gali būti pakeistas obuolių ar baltojo vyno actu.
- Sezamų sėklos. Jeigu neturite sezamų sėklų, jų galite apskritai nenaudoti. Skonio skirtumas bus minimalus, tik patiekalas praras dalį estetinio patrauklumo.
Kinietiška vištiena, kaip ir paprastoji, puikiai dera su įvairiais garnyrais – nuo klasika patapusių ryžių su brokoliais iki lietuvių mėgstamos bulvių košės su žirneliais.
Tereikia pasirinkti savo mėgstamą angliavandenių šaltinį:
- Ryžiai.
- Makaronai.
- Ryžių makaronai.
- Brokolių arba žiedinių kopūstų ryžiai.
- Bulvės.
- Bolivinė balanda.
Su patinkančiomis daržovėmis:
- Brokoliai arba žiediniai kopūstai.
- Žirneliai.
- Šparagai.
- Paprikos.
- Stir-fry šaldytos daržovės.
- Įvairios salotos (pvz., kiniškos daržovių salotos).
Ir mėgautis nepaprastai skaniu, sveiku ir sočiu patiekalu!
Kodėl šis vištienos kinietiškai receptas?
- Sveikesnė alternatyva. Tradicinei kinietiškai vištienai apkepti naudojamas gausus kiekis perdirbto aliejaus, rafinuotų miltų ir krakmolo. Deja, šie ingredientai pasižymi mažu maistingumu ir dideliu kaloringumu. Šiame recepte siūloma sveikesnė alternatyva: vištiena kinietiškai ne tik kepama orkaitėje, taip sumažinant riebalų kiekį, bet ir apvoliojama panko džiūvėsėliais bei kiaušiniu. Jie, kaip ir miltai bei krakmolas, suteikia vištienai traškumą, tačiau yra žymiai sveikesnis ir liesesnis pasirinkimas. Be to, saldžiarūgštis padažas paruošiamas be pomidorų padažo ir cukraus, taip dar labiau sumažinant patiekalo kaloringumą ir padidinant maistingumą. Štai kodėl ši traški vištiena kinietiškai yra kur kas sveikesnė alternatyva!
- Mažiau kalorijų. Be mažo maistingumo, tradiciniai kinietiškos vištienos receptai pasižymi jau minėtu dideliu kaloringumu. Kalnas aliejaus, miltų, krakmolo, cukraus ir padažų virsta tikra kalorijų bomba. Laimei, šiame recepte naudojami ženkliai liesesni ingredientai ir mažesnis jų kiekis. Tai leidžia vienai saldžiarūgštės vištienos porcijai turėti vos 350 kalorijų ir net 33 gramus baltymų.
- Ne ką mažiau skani! Jeigu manote, kad sveikesnė ir liesesnė traški kinietiška vištiena negali būti tokia pat skani – klystate! Panko džiūvesėlių dėka vištiena apskrusta dar gardžiau, o medaus sezamų padažas jai suteikia nuostabų skonį.
- Paprastas paruošimas. Daugelis restoranų patiekalų atrodo neįgyvendinami namuose – jiems reikia pernelyg daug laiko, sudėtingų žingsnių ir sunkiai randamų ingredientų. Tačiau šis receptas visiškai kitoks! Kiniška vištiena paruošiama vos per 30 minučių, jai reikia tik keletos populiarių ingredientų, o pagaminti ją sugebės net ir naujokai virtuvėje.
- Dar skanesnė kitą dieną (bent jau man). Keista, bet man vištiena kinietiškai būna dar skanesnė valgant kitą dieną. Nors ji nebeturi tokio pat traškumo, padažas per tą laiką dar labiau įsigeria į vištieną, sukurdamas sodresnį ir intensyvesnį skonį. Todėl tai puikus patiekalas ne tik užimtoms dienoms, bet ir norint paruošti maisto iš anksto.
Sveika vištiena kinietiškai
Vištiena kinietiškai – ne veltui vienas populiariausių kinų virtuvės patiekalų! Šiame recepte rasite sveikesnę alternatyvą, kuri nė kiek nenusileidžia skoniu ir paruošimo paprastumu klasikinei versijai.
Metams bėgant mano mityba tapo sveikesnė, tačiau velniškai nuobodi. Įgrisęs nuo vienodų valgių, pasiryžau atrasti naujus sveikus receptus. Vienas pirmųjų tokių atradimų buvo kinų virtuvė ir jos populiariausi patiekalai – ryžiai su kiaušiniu ir vištiena kinietiškai.
Kinų virtuvę pamėgau dėl valgių paprastumo, greito paruošimo ir, žinoma, nuostabaus skonio. Be to, jos receptai lengvai pritaikomi sveikai mitybai. Puikus to pavyzdys – ši kinietiška vištiena, fantastiškai sujungianti įvairius skonius ir pagaminama vos per 30 minučių iš keleto paprastų bei maistingų ingredientų.
Galiu užtikrinti, kad saldžiarūgštė vištiena taps vienu iš jūsų šeimos mėgstamiausių patiekalų, kurį sugebėsite paruošti net ir pačiomis užimčiausiomis dienomis!
Kaip pagaminti vištieną kinietiškai?
Įjunkite orkaitę, pasirinkdami iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištraukite skardą, padenkite ją kepimo popieriumi ar folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
1 žingsnis. 500 gramų vištienos supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, perkelkite į dubenėlį ir apibarstykite druska bei pipirais.
2 žingsnis. Paruoškite dar du dubenėlius: viename išplakite du kiaušinius su druska ir pipirais, o kitame suberkite 60 gramų panko džiūvesėlių.
3 žingsnis. Po vieną pamerkite vištienos kubelius į plaktus kiaušinius ir apvoliokite džiūvėsėliuose, kol jie bus tolygiai padengti.
4 žingsnis. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol vištiena gerai apskrus.
Vištiena skanesnė orkaitėje 😋
Man labiau patinka kepti vištieną orkaitėje, nes taip ji tolygiau apskrusta ir iškepa sultingesnė.
Be to, kepant orkaitėje reikia kur kas mažiau aliejaus, o tai padeda vištieną iškepti liesiau.
Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite iškepti ir keptuvėje. Tokiu atveju kepkite ją apie 8 minutes ant vidutinės ugnies, o po pirmų kelių minučių apverskite.
Jeigu padažui trūks saldumo, kitą kartą gamindami galite jį papildyti vienu valgomuoju šaukštu rudojo cukraus.
6 žingsnis. Vištienai iškepus, palikite ją pastovėti 5 minutėms. Per tą laiką įkaitinkite keptuvę ant stiprios ugnies ir supilkite padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir troškinkite kelias minutes, nuolat maišydami. Kai padažas šiek tiek sutirštės, užpilkite jį ant vištienos ir gerai apvoliokite, kad ji tolygiai pasidengtų.
Pilant padažą į keptuvę, šaukštu gerai iškrapštykite medų iš indo, kad jame neliktų jo likučių.
