Kalėdos - tai metas, kai namuose sklando ne tik šventinės melodijos, bet ir nuostabūs kepinių aromatai. Šventės neįsivaizduojamos be gardžių skanėstų, o ką jau kalbėti apie Kalėdų pyragą! Tikriausiai visos šeimininkės pritars, kad šis pyragas - pagrindinis žiemos švenčių akcentas. Tačiau šiais metais siūlome pabandyti kai ką kitokio - sveikesnę šio deserto versiją.
Šis Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas yra pirmasis patiekalas, kurį ruošiu belaukiant švenčių. Šis sveikas Kalėdinis pyragas - puikus būdas ne tik pasimėgauti gardžiu desertu, bet ir parodyti dėmesį sveikesniems pasirinkimams. Šis kalėdinis pyragas ne tik gardus, bet ir be miltų, be kiaušinių, be aliejaus.
Pyragas yra visiškai augalinės kilmės. Sunkus, drėgnas, pilnas skaniausių Kalėdinių aromatų ir sodraus skonio. Šį Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą galimą išsikepti likus geram mėnesiui iki švenčių ir palikti brandintis kas dvi ar savaitę sudrėkinant brendžiu.
Pagrindiniai Ingredientai
Pagrindinę pyrago masę sudaro įvairiausi džiovinti vaisiai ir uogos. Tai gali būti skirtingų rūšių razinos, džiovintos spanguolės, vyšnios, figos, datulės, abrikosai, slyvos ir pan. Svarbu, kad bendra jų masė sudarytų 850 gramų. Pyrago aromatui sustiprinti įtarkavau citrinos ir apelsino žieveles. Jei turite galimybę naudokite ekologiškus vaisius. Riebalams naudojau kokosų aliejų. Kam aktualu - kokoso skonio man nesijautė.
Ingredientų sąrašas:
- 850 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų (naudojau spanguoles, razinas, figas, slyvas)
- 1 apelsino žievelė ir sultys
- 1 citrinos žievelė ir sultys
- 100 ml brendžio ar romo
- 180 g kokosų aliejaus
- 150 g kuo tamsesnio nerafinuoto rudojo cukraus (naudojau 100 g tamsų muscavado ir 50 g kokosų cukraus)
- 3 v.š. maltų linų sėmenų
- 100 g maltų migdolų
- 200 g viso grūdo speltos miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. malto cinamono
- 1/2 a.š. malto imbiero
- 1/2 a.š. malto kardamono
- 1/2/ a.š. maltų gvazdikėlių
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo Eiga
- Džiovintus vaisius gerai nuplauname, didesnius pasmulkiname, užpilame brendžiu ir nakčiai (ar parai) paliekame uždengtame inde.
- Kitą dieną į puodą sudedame vaisius su brendžiu, apelsino ir citrinos tarkuotas žieveles ir išspaustas sultis, kokosų aliejų, cukrų ir lengvai pakaitiname apie 5 minutes, kol ištirps cukrus. Atvėsiname.
- Linų sėmenis užpilame 7,5 šaukšto vandens ir paliekame išbrinkti apie 10 minučių.
- Įjungiame orkaitę 150°C. Pasiruošiame 20 cm apvalią atsegamais kraštais kepimo formą - išklojame ją kepimo popieriumi dvigubu sluoksniu paliekant išsikišušius kraštus per pusę sprindžio (kad nesudegtų ilgai kepant).
- Kitame inde gerai sumaišome maltus migdolus, miltus, kepimo miltelius ir visus prieskonius su druska.
- Išbrinkusius linų sėmenis sumaišome su vaisių mase ir į ją gerai įmaišome miltus su priekoniais. Turi gautis tiršta masė. Jei reikia, tirštumą pakoreguokite atitinkamai šaukštu vandens ar miltų. Gautą masę suverčiame į paruoštą kepimo indą, gerai išlyginame paviršių ir šauname į orkaitę.
- Kepame 150°C apie 2 val., kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus lieka sausas.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės po kokių 10 min su mediniu pagaliuku padarome keletą skylučių ir paviršių suvilgome 2 šaukštais brendžio. Leidžiame jam pilnai atvėsti kepimo formoje.
- Pilnai atvėsusį pyragą išimame iš kepimo formos, atsargiai (pyragas gali būti trapus) nuimame kepimo popierių, suvyniojame į naują kepimo popierių, tada į foliją ir sandariai įdedame į maišelį. Kas savaitę ar dvi savaites išvyniojame ir paviršių suvilgome 2 šaukštais alkoholio. Taip pyragą “maitiname” iki 5 savaičių. Likus savaitei iki valgymo pyrago “nebemaitiname”.
Jei nenorite naudoti alkoholio, vietoje jo pilkite šviežių apelsinų sultis arba saldintą juodą arbatą. Tokiu atveju pyragą kepkite likus kelioms dienoms iki Kalėdų - be alkoholio pyragas neišsilaikys keletą savaičių.
Alternatyvūs Veganiški Kalėdiniai Skanėstai
Kalėdos - tai metas, kai dalinamės gerumu, džiaugsmu ir šiluma su artimaisiais. Jaukiai papuošus namus, svarbu pasirūpinti ir gardžiai kvepiančiu bei dailiai atrodančiu vaišių stalu. Kas pasakė, kad veganiškas Kalėdų stalas neturtingas skoniais ir aromatais.
Kiti Receptai:
- Pyragėliai su lęšiais: Puikus užkandis tiek veganams, tiek visavalgiams - sveikas, praturtintas gausybe gamtos gėrybių.
- Kalėdiniai triufeliai: Gardūs ir lengvai pagaminami triufeliai be gyvūninės kilmės produktų.