pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Balzamiko Padažas Salotoms: Receptai Ir Patarimai

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti. Jos gali būti valgomos net tik kaip garnyras prie įvairių mėsos, žuvies ar vegtariškų valgių, bet ir kaip pagrindinis patiekalas. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, puikių ir skonių įvairove pasižyminčių salotų pagrindas - padažas.

Salotų padažų istorija

Sakoma, kad babiloniečiai beveik prieš 2000 metų salotoms paskaninti naudojo mums puikiai pažįstamus aliejų ir actą. Senovės Egipto gyventojai mėgo salotas pagardintas aliejumi, actu ir iš Azijos kraštų atsivežtais prieskoniais. Salotos, pagardintos įvairiausiais padažais, buvo mėgstamos didžiuosiuose Europos monarchų rūmuose.

Karališkieji virėjai į ruošiamų patiekalų receptus įtraukė ir egzotiškus ingredientus, tokius kaip gėlių žiedlapiai. O, pavyzdžiui, Anglijos karaliaus Henriko IV mėgstamos salotos buvo gaminamos iš šviežių, kubeliais supjaustytų bulvių, sardinių ir įvairiausių žolelių užpilo.

Padažo pasirinkimas

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė įsitikinusi: šio patiekalo skonį ir pagerinti, ir sugadinti gali padažas. Tad ji dalijasi salotų gaminimo paslaptimis bei keturiais paprastais padažų receptais.

„Kalbant būtent apie salotų padažus, pardavimai rodo, kad pirkėjai labiausiai pamėgę alyvuogių aliejaus ir citrinų bei medaus ir garstyčių padažus. Taip pat matome tendenciją, kad salotų padažų pardavimai labiausiai išauga vasaros sezono metu“, - sako „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

B. Baratinskaitė dalijasi, kad tam, jog salotos dubenyje išliktų traškios, svarbu žinoti keletą taisyklių. Prieš gamindami salotas, žaliuosius lapus ir daržoves ar vaisius nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia - po tekančiu švelnia srove. Nuplovę daržoves ir salotų lapus būtinai nusausinkite - tam labai tinka popierinis rankšluostis ar įprastas virtuvinis rankšluostis.

„Ruošdami salotas būkite atsargūs gamindami padažą: jis gali salotas paskaninti, bet gali ir sugadinti. Todėl ruoškite jį itin kruopščiai ir stenkitės nepadauginti prieskonių“, - sako B. Baratinskaitė.

Balzaminis padažas: receptai

Vasarą dažniausiai norime lengvesnio maisto, todėl riebius, šaltąjam sezonui labiau būdingus salotų padažus keičia lengvesni. Juos pasigaminti galima iš įvairiausių ingredientų - tereikia nebijoti eksperimentuoti.

Balzaminis padažas (B. Baratinskaitės receptas)

Jums reikės:

  • 180 ml alyvuogių aliejaus;
  • 60 ml balzaminio acto;
  • 1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo;
  • 1 šaukštelio mėgstamų garstyčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.

„Šios salotos puikiai tiks žalioms įvairių daržovių salotoms gardinti. Visus ingredientus sudėkite į stiklainiuką ar dubenėlį, uždenkite dangteliu ir gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos“, - dalijasi B. Baratinskaitė.

Balzaminis padažas su medumi

Reikės:

  • 130 ml balzaminio acto
  • 2 v. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 1 v. š. Dižono garstyčių
  • 1 v. š. medaus
  • 1 česnako skiltelės, sutrintos
  • jūros druskos
  • juodųjų pipirų
  • 0,5 a. š. aguonų (nebūtina)
  • 200 ml alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Į kokteilinę ar virtuvinio kombaino indą supilkite balzaminį actą, citrinos sultis, dėkite Dižono garstyčias, medų, česnaką, druską, pipirus ir aguonas.
  2. Suplakite iki vientisos masės.
  3. Toliau plakdami lėtai, plona srovele pilkite aliejų, kol skystis sutirštės ir šiek tiek pašviesės.
  4. Supilkite į stiklainėlį.

Agavų ir balzamiko padažas (V. Juodkazienės receptas)

4 porcijoms jums reikės:

  • 4 v. š. balzaminio acto,
  • 4 v. š. agavų sirupo,
  • 1 v. š. dižono garstyčių,
  • 8 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 1⁄2 v. š. druskos,
  • 1⁄4 v. š. maltų juodųjų pipirų.

Kiti padažų receptai

Štai dar keletas padažų receptų, kurie puikiai tiks jūsų salotoms:

Medaus ir garstyčių padažas (B. Baratinskaitės receptas)

Jums reikės:

  • 50 g medaus;
  • 50 g Dižono garstyčių;
  • 50 g citrinos sulčių;
  • 50 g alyvuogių aliejaus;
  • pipirų, druskos pagal skonį.

Šį padažą tikrai drąsiai galima pavadinti amžinąja klasika. Sumaišykite medų ir garstyčias, gerai išplakite. Supilkite citrinų sultis, suberkite druską, pipirus. Aliejų pilkite lėtai, plakdami šluotele.

Jogurtinis padažas (B. Baratinskaitės receptas)

Jums reikės:

  • 280 g tiršto graikiško jogurto;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 1 smulkiai sukapotos česnako skiltelės;
  • kelių šakelių smulkiai kapotų krapų arba kitų prieskonių žolelių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.

Šis padažas labai paprastas ir greitai paruošiamas. Graikišką jogurtą, citrinų sultis, česnaką išplakite šluotele. Plakdami šluotele, po truputį supilkite aliejų. Padažą pagardinkite druska, pipirais, sukapotais krapais. Išplakite šluotele.

Citrininis padažas (B. Baratinskaitės receptas)

Jums reikės:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • citrinos sulčių;
  • 1 citrinos žievelės;
  • šaukštelio Dižono garstyčių;
  • smulkiai sukapotų česnako skiltelių;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų.

„Tai - klasikinis salotų padažas, kuris tiks įvairioms lapinėms salotoms ir daržovėms gardinti. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Išplakite šluotele iki balkšvos ar kreminės spalvos konsistencijos. Po truputį, plakdami šluotele, pilkite aliejų. Padažas turėtų tapti kremo konsistecijos“, - pataria maisto gamybos ekspertė B.

Kiti V. Juodkazienės siūlomi padažų receptai

  • Medaus ir garstyčių padažas: 250 g graikiško jogurto, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 v. š. Dižono garstyčių, 4 v. š. medaus, 1⁄2 v. š. jūros druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 3 v. š. citrinos sulčių, 1 susmulkintos česnako skiltelės.
  • Citrina, bazilikas ir jogurtas: 200 g jogurto, 1⁄4 v. š. jūros druskos, 1⁄2 v. š. česnakų miltelių, 3 v. š. citrinų sulčių, 5 g smulkintų šviežių bazilikų.
  • Avokadų padažas: 1 nulupto ir sutrinto avokado, 1 skiltelės česnako, 1⁄2 v. š. druskos, 1⁄2 v. š. maltų juodųjų pipirų, 6 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. šviežių kalendrų, 1 žaliosios citrinos sulčių.
  • Mėtų padažas: 1 žaliosios citrinos sulčių, 100 ml alyvuogių aliejaus, 10 g smulkintų mėtų lapelių, 2 v. š. medaus, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Aliejus ir rūgštis salotų padaže

Dalis mums būtinai reikalingų vitaminų tirpsta tik riebaluose, taigi norint juos pasisavinti, reikia, kad būtų riebalų: aliejaus, grietinės, riebesnio jogurto ar majonezo. Kalbėsiu apie užpilą ant kasdienių salotų - aliejų su rūgštele. Žalios salotos nėra lengviausiai pasaulyje virškinamas maistas, ypač jei tai žolės ir jų daug.

Jei jas jums virškina, greičiausiai rūgšties netrūksta, tada pakanka pilti aliejaus (jei kitokio skonio nesinori). Tačiau jei žalias salotas virškina sunkiai, pabandykite užsipilti citrinų sulčių arba obuolių acto ir pažiūrėti, ar nebus geriau. Rūgštieji užpilai taip pat nėra vienodi. Jums gali tikti ir patikti citrinų sultys, tačiau bet kuris natūralus actas - ne. Arba gali tikti natūralus obuolių actas, o balzamiko actas - ne.

Padažų įvairovė

Štai keletas įdomesnių padažų variantų:

  • Alyvuogių aliejus ir citrinų sultys: Alyvuogių aliejus būtinai aukštos kokybės extra virgin. Citrinų sultis salotoms naudoti patogiau, nei spausti pačias citrinas.
  • Alyvuogių aliejus ir balzamiko actas: Verta atkreipti dėmesį, kad balzamiko actas savo poveikiu labai skiriasi nuo natūralaus obuolių acto. Reikia ragauti ir žiūrėti, kas jums geriau. Balzamiko acto kokybė varijuoja labai stipriai.
  • Alyvuogių, linų arba kanapių aliejus ir natūralus obuolių actas: Linų ir kanapių aliejai vertinami dėl Omega-3 riebiųjų rūgščių. Jei mėgstate jų skonį, tai labai geras užpilas, bet ir alyvuogių aliejaus nepamirškite.
  • Skrudintų moliūgų sėklų aliejus su jogurtu: Tirštas, aromatingas ir labai skanus padažas. Tiks salotoms, kurios pačios nėra labai turtingos skoniu arba norisi stipraus skonio.
  • Sezamų arba alyvuogių aliejus ir tradicinis japoniškas sojų padažas: shoyu, tamari arba ume slyvų.
  • Alyvuogių arba sezamų aliejus ir umami pasta: ypač tinka prie patiekalų su tofu ir jūros daržovėmis. Tofu, būdamas neišraiškingo skonio, reikalauja stipraus pagardo. Umami pastos dėti reikia labai nedaug.
  • Alyvuogių aliejus ir granatų melasa: Čia be rūgštumo bus ir saldumo. Tinka prie labai įvairių derinių, pavyzdžiui, salotos su apkeptomis daržovėmis - tik apkepus daržoves sumaišyti su granatų melasa; labai tinka pašlakstyti pakeptus smidrus.
  • Ant bet kokių salotų: lygiomis dalimis granatų melasa, ume slyvų padažas (arba sojų padažas), alyvuogių aliejus, spalvoti pipirai.

Šie patarimai ir receptai padės jums pasigaminti skanų ir sveiką balzaminį padažą, kuris puikiai tiks įvairioms salotoms.