Tiršta, karšta „čili“ sriuba yra meksikiečių virtuvės klasika, kurią mėgsta visas pasaulis. Soti ir jauki - ji ypač tinka, kai oras atvėsta ir norisi kažko, kas šildytų iš vidaus. Padaryti ją nesudėtinga, tai gali būti greitai pagaminamas patiekalas. Čili sriuba gali būti paruošta didesniu kiekiu, ją galima sušaldyti, konservuoti. Atsiradus poreikiui ją galima sumaišyti su sultiniu ir greitai patiekti ant stalo. Didelis ingradientų kiekis leidžia ją daryti skirtingą ir niekada nepabostančią. Mėgstate aštriai? Tada ši čili sriuba jums bus kaip tik :).
Čili Sriubos Ingredientai
Priklausomai nuo čili sriubos rūšies, dažniausiai yra gaminama iš maltos jautienos, pupelių ir svogūnų, česnakų, pomidorų ir aitriųjų čili pipirų.
- Mėsa - tai yra svarbiausias tradicinės arba klasikinės čili sriubos ingredientas, mėsa turėtų būti sumalta. Šioje sriuboje populiariausia mėsa yra jautienos, bet galima naudoti ir kitas, tai yra kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinį.
- Pupelės - troškiniui pagardinti labai populiaru į čili sriubą dėti raudonąsias pupeles. Populiariausiai naudojamos aštrios konservuotos pupelės.
- Pomidorai - čili sriubos labai svarbus ingredientas. Naudojami konservuoti pomidorai iš skardinės su visu skysčiu arba švieži pomidorai, kuriems reikia nulupti odeles bei juos nuplikyti. Stipresnio skonio suteikimui yra naudojamas pomidorų padažas.
- Čili pipirai - kadangi čili sriuba turi būti aštri, svarbu įdėti čili pipirų, nes jie suteikia aitrumo. Galima išbandyti kelias pipirų rūšis, todėl galima rinktis didesnio arba mažesnio aitrumo bei skonio ir aromato. Čili aštrumas priklauso nuo čili paprikos aitrumo. Čili aitrumas matuojamas Skovilio vienetais ( SHU). Tai aitrumą suteikiančio kapsicino kiekis. Mūsų mėgiamos jalapeno čili paprikos laikomos vidutinio aštrumo, turi 2500 - 8000 SHU). Kita Lietuvoje auginama Habanero čili paprika jau turi 150000 - 350000 SHU).
- Kitos daržovės - pirmiausia tai svogūnai bei česnakai, kurie yra labai svarbūs. Taip pat galima dėti raudonąsias paprikas, konservuotus kukurūzus ar kitas daržoves. Taip pat galima dėti ir daržoves pagal norimą skonį, pavyzdžiui morkas.
- Prieskoniai - norint aštresnės čili sriubos, reikėtų rinktis ir aštresnius prieskonius.
- Sultinys - galima naudoti ir sultinį ir vandenį. Sultinys yra kaip papildomo gero skonio suteikimas, jame galima naudoti ir jautienos kaulus. Sultinį verdant iš kokybiškos mėsos, jis gali būti naudingas sveikatai ir pasižymėti gydomosiomis savybėmis, todėl tai naudinga ir skanu. Skaniausias sultinys čili sriubai bus iš jautienos kulninės. Skonį ir aromatą suteiks kulninės mėsa ir kaulų čiulpai.
Čili Sriubos Rūšys
Sunku įvertinti kas yra tradicinė čili sriuba. Galoi būti skirtinga jautiena, skirtingos pupelės, tiesiog neįtikėtina yra čili / aitriųjų paprikų įvairovė. Yra kelios pagrindinės čili sriubos rūšys:
- Tradicinė čili sriuba - ji yra pagrindinė čili sriubos rūšis, kurios paruošimui yra naudojami pomidorai, pupelės, malta jautiena, čili pipirai ir kiti priedai.
- Vegetariškas čili troškinys (žinomas kaip „chili sin carne") - ši sriuba yra gaminama be mėsos, todėl galima į ją dėti daug skirtingų daržovių variacijų. Dažnai naudojami moliūgai, grybai, tofu, burokėliai ar bulvės. Kai pradėjo augti vegetarizmas, išpopulerėjo ir pats troškinys.
- Baltasis čili troškinys (žinomas kaip „chili blanco") - gaminimui naudojama vištienos arba kalakutienos mėsa ir sultinys, baltosios pupelės ir žalieji čili pipirai. Patiekalas yra skystesnis ir atrodo baltesnis, nėra tirštas troškinys. Patiekiant dažnai pridedamas baltas sūris arba grietinė.
Receptai
Greita Alfo Čili Sriuba
Išbandykite greitos Alfo „čili“ sriubos receptą!
Gaminimo laikas: 15 min.
Ingredientai (4 asm.):
- ½ mėlynojo svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus (kepimui)
- 1-2 KOTANYI laurų lapų
- 1 skardinės MUTTI konservuotų pomidorų
- Žiupsnelio DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 400 g KĖDAINIŲ KONSERVAI itališko stiliaus padažo su mėsa „Bolognese“
- 300 ml SUKČIUS natūralaus sultinio su jautiena
- Žiupsnelio KOTANYI aitriųjų paprikų dribsnių
- Žiupsnelio KOTANYI maltos kalendros
- ½ skardinės raudonų konservuotų pupelių
- 4-8 GARDĖSIS sumuštinių mini prancūziško batono riekelių
- 50-100 g DŽIUGAS 18 mėn.
Gaminimas:
- Smulkiai sukapokite mėlynąjį svogūną, griežinėliais supjaustykite česnaką.
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite daržoves ir KOTANYI laurų lapus. Vis pamaišydami kepkite 2-3 min.
- Sudėkite MUTTI konservuotus pomidorus, berkite DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus.
- Į keptuvę supilkite KĖDAINIŲ KONSERVAI itališko stiliaus padažą su mėsa „Bolognese“ ir SUKČIUS natūralų sultinį su jautiena.
- Berkite KOTANYI aitriųjų paprikų, KOTANYI maltos kalendros, viską gerai išmaišykite. Sudėkite konservuotas pupeles.
- Sriubą keletą minučių palikite pasitroškinti. Tuo metu orkaitėje apskrudinkite GARDĖSIO sumuštinių mini prancūziško batono riekeles.
- Ant garuojančios sriubos patarkuokite DŽIUGAS 18 mėn.
Čili Sriuba su Jautienos Faršu
Ingredientai:
- Jautienos sultinys arba vanduo - 0,5-1 litro
- Čili pipirai - 1-2 vnt. (priklausomai kaip aštriai mėgstate)
- Česnako skiltelės - 3 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt., vidutinio dydžio
- Saldžioji paprika - 2 vnt., nedidelės
- Lupti, smulkinti pomidorai savo sultyse arba švieži pomidorai - 1 skardinė
- Konservuotos raudonosios pupelės - 1 skardinė
- Druska, malti juodieji pipirai, kajeno pipiras (1 arb. šaukštelis), paprikos milteliai (1 arb. šaukštelis) arba įvairūs čili ir jautienos prieskoniai
- Augalinis aliejus
- Fermentinis sūris
Gaminimas:
- Svogūną pjaustome pusžiedžiais. Česnaką susmulkiname. Nupjauname čili pipirų galiukus, perpjauname pusiau, išimame sėklas ir susmulkiname. Iš saldžiosios paprikos taip pat išimame sėklas ir supjaustome kubeliais. Jeigu naudosite šviežius o ne konservuotus pomidorus, juos reikės nulupti, supjaustyti kubeliais ir pamaigyti šakute ar mediniu grūstuvu.
- Į puodą pilame truputį aliejaus, beriame svogūnus ir kepiname kol suminkštės. Dedame pjaustytus čili pipirus, dar pakepiname ir į puodą dedame jautienos faršą. Pamaišant kepiname 4-5 minutes, beriame druską, prieskonius, saldžiąją papriką. Viską išmaišome ir dar pakepiname kelias minutes.
- Pilame konservuotus arba šviežius (smulkintus) pomidorus. Pilame sultinį (0,5-1 litro, priklausomai kokio tirštumo Čili sriubos norite), išmaišome, uždengiame dangčiu ir paliekame troškintis ant silpnos ugnies apie 20-25 minutes.
- Baigiant virti dedame smulkintą česnaką ir nusunktas konservuotas pupeles.
- Čili sriuba patiekiama apibarstyta tarkuotu fermentiniu sūriu.
Jurgitos Čili Sriuba
Čili sriuba yra viena iš mėgstamiausių maisto tinklaraščio „Jurgitos receptai“ kūrėjos sriubų - skani, soti, aštri.
Recepto autorė pataria: norint skystesnės čili sriubos - pilkite daugiau vandens.
Gaminimo eiga:
- Pomidorus, papriką, svogūnus supjaustome mažais gabaliukais, užpilame vandeniu, suberiame cukrų, druską, pipirus, žoleles, ir verdame, kol daržovės suminkštėja.
- Tuo metu keptuvėje pakepiname faršą su trupučiu mėgstamų prieskonių.
- Išvirusias daržoves sutriname blenderiu iki vientisos masės. Sudedame pupeles (mano buvo konservuotos pomidorų padaže, tad supyliau su visu skysčiu), faršą, smulkintą česnaką ir dar apie 10 min. maišydami sriubą paverdame.
- Patiekdami dubenelyje užbarstome tarkuoto sūrio. Čili pipirus arba padažą aš patiekiu atskirai, kad kiekvienas sau įsidėtų, kiek reikia - juk ne visi mėgstame vienodą aštrumą.
Patarimai
- Įvertinkite čili sriubą kaip idėją konservavimui. Konservuojant su mėsa neabejotinai reikės rimtesnės konservavimo įrangos, autoklavo. Galima konservuoti tik daržoves.
- Padarykite savo tobulą tradicinę čili. Neklausykit ekai kiti bumbės, kad Jūsų čili sriuba yra netradicinė.
- Tirštumą reguliuokite su sultinio kiekiu - kuo jo daugiau, tuo sriuba skystesnė.
- Patiekiant čili sriubą būtinai reikia daug skanaus tįstančio sūrio.
- Čili sriubą galima patiekti įvairiais būdais, su česnakiniu batonu, kukurūzų duona ar juoda duona, tortilijų traškučiais ar susuktomis tortilijomis.