Skrandžio skausmas - vienas dažniausiai šeimos gydytojų ir gastroenterologų iš pacientų lūpų girdimų nusiskundimų. Siekiant išvengti pilvo skausmo, dažnai užtenka tik gerti daugiau vandens ir vengti aštraus, sunkaus maisto. Pavyzdžiui, jei pavalgius skauda skrandį, kaltininkai gali būti stemplės refliuksas, pepsinės opos liga, lėtinis kasos uždegimas ar net klastingasis skrandžio vėžys. Dažnai žmonės klausia, kaip gydyti skrandžio skausmą namų sąlygomis? Dažnai vargina skrandzio spazmai: ką daryti?
Produktai, Padedantys Esant Skrandžio Skausmui Ir Sutrikimams
Žmonės, kuriuos dažnai vargina skrandžio skausmas, turėtų dažniau į maistą dėti imbiero arba gerti imbierinę arbatą, imbierinius gėrimus. Imbieras turi priešuždegiminių savybių ir yra natūrali priemonė, padedanti atsikratyti rėmens ir kitų virškinamojo trakto problemų.
Daugelis esame girdėję apie džiovintų slyvų naudą kovojant su virškinimo problemomis, tačiau dar geresnį efektą suteiks figos. Be to, figose gausu ir prebiotikų, pamaitinančių mūsų žarnyno mikroflorą. Tai geras pasirinkimas skubantiems, keliaujantiems ar tiesiog norintiems pasirūpinti sklandžiu žarnyno veikimu.
Dar vienas augalas, plačiai žinomas kaip padedantis kovoti su dujų kaupimusi ir dėl to kylančiu skrandžio skausmu - bazilikas. Netikėtas faktas - bazilikų lapeliai turi daug skaidulų, apskritai palengvinančių virškinimą.
Atsikratyti nemalonių virškinimo sistemos veiklos sutrikimų gali padėti produktai su saldymedžio šaknimi. Jei pajutote, kad skrandis sustojo, kelis kartus per dieną gerkite saldymedžio šaknų arbatos. Aukščiausios kokybės DGL saldymedžio yra ir mišinio „Gut Prime“ sudėtyje. Saldymedis ne tik padeda palaikyti normalią virškinimo veiklą, bet ir puoselėja odos sveikatą: tai ypač aktualu moterims.
Suskaudus skrandžiui badauti - ne pati geriausia išeitis. Apsinuodijus maistu tinka ryžiai, džiūvėsėliai, bananai ir obuolių tyrė. Saldūs trinti obuoliai - lengvai virškinami.
Maistas Skrandžio Opaligei
Kad organizmas būtų aprūpintas ir reikiamomis baltymų atsargomis, sergant skrandžio opalige mitybos racioną patartina praturtinti ir mėsa - tik rinktis derėtų ją liesą, mat riebalai taip pat dirgina skrandį.
Maistingas ir saldus melionas turi ir antibakterinių savybių, todėl ypač tinka gydantis ir skrandžio opaligę. Šaukštą medaus sergantiems šia liga patariama sučiulpti iš ryto ir vakare - prieš einant miegoti.
Vaisiai, Tinkami Skrandžio Sveikatai
Nors bananai nerūgštūs, juose daug vitamino C, kuris būtinas geram organizmo atsparumui. Dar bananuose yra nemažai karoteno ir vitamino E. Gana poros bananų per dieną, ir organizmas gaus užtektinai šių sveikatai ir grožiui būtinų medžiagų. Tiesa, bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą.
Kiviuose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, o tam, kad gautumėte visą rekomenduojamą vitamino C paros normą, tereikia suvalgyti vos vieną vaisių.
Vynuogėse gausu maistinių skaidulų, kurios daro didelę įtaką norint išvengti vidurių užkietėjimo, o prie visa to prisideda ir vynuogėse esantis didelis kiekis vandens, kuris užtikrina, kad organizmui nepritrūktų skysčių. Jose taip pat gausu vitamino C, angliavandenių, natrio ir geležies.
Obuoliuose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų ir vandens.
Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos).
Nutukę ir turintys antsvorio žmonės, kasdien valgantys avokadus, gali džiaugtis sumažėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje.
Melionuose yra cukraus, angliavandenių, vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų. Nors vaisius yra labai sultingas, jis suteikia ilgai trunkantį sotumą jausmą.
Svarbu nepamiršti, kad rūgštūs vaisiai, mat jie skrandį gali dar labiau sudirginti, taigi citrusinių vaisių teks atsisakyti.
Kiti Produktai, Naudingi Skrandžiui
- Kefyras puikiai sureguliuoja žarnyno mikroflorą, nes yra panašus savo bakteriologine sudėtimi ir padeda pagerinti virškinimo procesus bei geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas.
Mityba Esant Padidėjusiam Skrandžio Rūgštingumui
Viena dažniausių priežasčių, kodėl padidėja skrandžio rūgštingumas, tai netinkama mityba. Skrandžio rūgštingumą gali sukelti gazuoti, saldinti gėrimai, rūkyti gaminiai, įvairūs padažai, keptas maistas, kai kurie citrusiniai vaisiai, šokoladas, mėtos, alkoholis, rūkymas. Todėl jaučiant, kad bent šiek tiek pradeda kilti rūgštis vertėtų susimąstyti apie savo mitybą.
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas gali atsirasti ir dėl įvairių ligų - cukrinis diabetas, antsvoris, skrandžio opos. Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui pasireiškia tam tikri simptomai. Gali būti juntamas deginimas, skausmas, rūgštis burnoje. Kartais tai gali būti net sausas kosulys.
Jei jaučiami bent menkiausi simptomai, būtina imtis priemonių, kadangi su laiku dėl nuolat kylančios skrandžio rūgšties gali atsirasti žaizdelių, prastėja burnos ertmės būklė, pažeidžiami dantys. Nieko nekeičiant savo kasdienybėje ir leidžiant ligai ūmėti būklė tik sunkėja. Burnoje tarsi nuolat kažkas dega. O tai labai nemalonus ir varginantis jausmas.
Žinoma, yra vaistų, kurie padeda mažinti rūgštingumą ar tam kartui numalšinti simptomus. Norint, kad rūgštis nekiltų ar iš vis neatsirastų šis nemalonus jausmas pirmiausia reikėtų pradėti nuo mitybos. Reikėtų vengti itin riebaus, aštraus maisto, nesveikų užkandžių, pusfabrikačių, alkoholio.
Taip pat turėtum nevalgyti sūdytų, rūkytų maisto produktų, konservuotų produktų, šokolado ar jo gaminių. Iš daržovių reikėtų vengti česnakų, svogūnų, ridikėlių, agurkų, krienų. Venk pipirų. Rūgštingumą sukelti gali ir ledai ar šalti gėrimai. Atsisakyk riebios mėsos, keptos mėsos, rūgščių vaisių, uogų.
Valgyti galima džiūvėsius, vištieną, jautieną, neriebią kiaulieną, virtą ar troškintą žuvį, omletą (netinka virti kiaušiniai). Daržoves geriausia virti. Tinka virtos bulvės, moliūgai, morkos, burokėliai. Gali valgyti špinatus, aguročius, salotas. Tinka kepti obuoliai.
Sugriežtinti mitybą reikėtų mažiausiai mėnesiui laiko, pagerėjus galima po trupučiui įtraukti ir kai kuriuos kitus produktus. Reikėtų stengtis įsivesti valgymo rėžimą ir valgyti kas 3 valandas, tačiau nedaug. Turint antsvorio reikėtų pasistengti jį numesti, tai taip pat padės pagerinti savijautą. Valgyk tik sėdint, po valgio negulėk.
Kaip Numalšinti Skrandžio Skausmą Ilgam?
Mūsų organizmui būtinas vanduo: tik taip žarnynas gali efektyviai virškinti ir iš maisto bei gėrimų pasisavinti medžiagas. Pasireiškus dehidratacijai, virškinimas pasunkėja, tampa mažiau efektyvus, padidėja skrandžio veiklos sutrikimų tikimybė. Stenkitės gyventi sveikiau - meskite rūkyti, saikingai vartokite alkoholį, vaistus vartokite tik tada, kai tikrai būtina.
Patarimai, Kaip Atsikratyti Sunkumo Jausmo Skrandyje
Siekiant gauti maksimalią naudą iš mūšio su sunkumo jausmu, pirmiausia reikia atsisakyti visų skysčius sulaikančių produktų: druskos, pusfabrikačių, cukraus ir alkoholio. Taip pat gazuotų gėrimų, kurie gali lemti dujų kaupimąsi.
Geriu vandenį su citrina kasdien ir ypač tada, kai kamuoja skrandžio sunkumas. Tačiau vanduo veikia kaip diuretikas - skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Todėl jį gerti verta visuomet. Vandenį taip pat galima paskaninti imbiero šaknimi.
Ką rinktis pusryčiams?
Jei valgote pusryčius, visuomet rekomenduoju rinktis baltymais praturtintus produktus. Virti kiaušiniai su raudonėliu - puikus pasirinkimas. Pastarasis prieskonis suteiks malonų atspalvį skoniui, tad nereikės papildomai sūdyti ar naudoti riebaus majonezo. Atsigerti geriausia žalios arbatos, kurioje yra šiek tiek kofeino ir antioksidantų. Šie skatina organizmo metabolizmą. Be to, žalia arbata taip pat kaip vanduo neleidžia organizme užsilaikyti skysčiams.
Tinkami užkandžiai
Visuomet stengiuosi vengti perdirbtų angliavandenių. Jie taip pat didina apsunkimo jausmą, mat sugeria skysčius. Kalbu apie makaronus, duoną, krekerius ir kitus panašius produktus. Tad norint atsikratyti sunkumo jausmo jų užkandžiams reikėtų atsisakyti. Verčiau rinkitės riešutus. Aš labai mėgstu pekano riešutus, kuriuose gausu ląstelienos ir antioksidantų.
Pietų metas
Pietums puikiai tiks baltymų ir omega-3 riebiųjų rūgščių gausi lašiša. Tik reikėtų vengti sūrių ar saldžių marinatų. Kartu siūlau išbandyti garuose virtų smidrų, kurie veikia tarsi probiotikai, padedantys virškinimo sistemai veikti sklandžiai ir neapsunkina. Smidrų sezonui pasibaigus, kuo puikiausiai tiks garuose virtos ankštinės pupelės ar kitos ankštinės daržovės. Tiesa, jos gali paskatinti dujų kaupimąsi, tad ankštinius būtina mirkyti. Nuo dešimties valandų iki paros, priklausomai nuo rūšies. Arba verdant įberti kvapniosios ferulos (asafetidos) prieskonio. Jis ypač gerina ankštinių virškinimą.
Sveika vakarienė
Taip pat rinkitės baltyminį maistą, pavyzdžiui, nedidelę porciją žuvies, liesos jautienos ar vištienos. Kaip garnyrą siūlau išbandyti kiaulpienių lapus. Šie žalėsiai detoksikuoja organizmą. Taip pat verta pagalvoti apie pankolius. Juos galima valgyti ir žalius, ir keptus su žolelėmis bei prieskoniais.
Lengvai Virškinami Produktai
Geriausias būdas palengvinti ir pašalinti simptomus, tokius kaip pykinimas ir viduriavimas, yra valgyti lengvą maistą bei maistą be prieskonių - bent jau tol, kol jūsų žarnynas grįš į normalias vėžes. Tad kokie gi maisto produktai virškinami lengviausiai?
Paprastai tai neriebus, mažai ląstelienos turintis maistas - taip užtikrinsite, kad virškinamasis traktas nebus apkrautas papildomais maisto skaidymo darbais - juk jis jau negaluoja.
Jei turite gaubtinės žarnos uždegimą, nenorite sukelti dar daugiau pažeidimų, perkraudami ją sunkiai virškinamu maistu, pavyzdžiui, riebiu ir daug ląstelienos turinčiu maistu.
- Balta duona ir balti ryžiai yra lengviau virškinami, nes juose nebėra ląstelienos.
- Arbūzas, melionai ir raukšlėtieji melionai yra sudaryti beveik vien iš vandens.
- Vištiena ir kalakutiena - liesi, mažai riebalų turintys baltymų šaltiniai.
- Bananai - kuo rudesni, tuo geriau.
- Virtos košės, geriausia avižiniai dribsniai.
- Konservuotos daržovės, o tiksliau, konservuotos morkos.
- Batatas (saldžioji bulvė) be odelės.
- Kiaušiniai, geriausia - kietai virti kiaušiniai.
- Obuolių tyrė yra skani, saldi, joje yra šiek tiek maistinių medžiagų.
- Vištienos sriuba ramina ir tai taip pat yra saugus būdas gauti daugiau maistinių medžiagų lengvai virškinamu pavidalu.
- Žolelių arbatos gali labai padėti, jei negalite net pagalvoti apie maisto kramtymą, tačiau norite kažko raminančio.
Svarbu: Žolelių arbatos gali labai padėti, jei negalite net pagalvoti apie maisto kramtymą, tačiau norite kažko raminančio.
Mityba Esant Refliuksui
Vien maistu refliukso greičiausiai neišgydysite, tačiau tinkama mityba išties gali palengvinti ligos simptomus, o tam tikri maisto produktai, priešingai, - ligą pasunkinti.
Refliukso simptomai atsiranda tada, kai skrandžio rūgštis paliečia stemplę ir sukelia dirginimą bei skausmą. Viena iš priežasčių, kodėl taip nutinka, yra susilpnėjęs arba pažeistas apatinis stemplės sfinkteris (ASS). Maistas, kurį vartojame, turi įtakos skrandžio gaminamos rūgšties kiekiui.
- Daržovėse natūraliai yra mažai riebalų ir cukraus.
- Mėgstamas pusryčių patiekalas avižiniai dribsniai yra puikus skaidulų šaltinis. Dieta, kurioje gausu skaidulų, yra siejama su mažesne refliukso rizika.
- Sveikų riebalų šaltinis yra avokadai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, alyvuogių aliejus, sezamo aliejus ir saulėgrąžų aliejus.
Vaisiai ir daržovės yra svarbūs sveikai mitybai. Tačiau kai kurie vaisiai gali sukelti arba pasunkinti GERL simptomus, ypač tai pasakytina apie labai rūgščius vaisius.
Refliukso simptomus galima bandyti kontroliuoti pakeitus ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą. Miegokite ant aukštesnės pagalvės, kad nejaustumėte refliukso simptomų nakties metu.
Produktai, Kurių Verta Vengti Esant Pylori Bakterijai
Draudžiama valgyti: ruginę ir kitokią šviežią duoną, koncentruotus sultinius, barščius, šiupinius, keptus ir aštrius patiekalus, rūkytus, marinuotus ir sūdytus gaminius, kietai išvirtus ir keptus kiaušinius, baltagūžius kopūstus, agurkus, ridikus, ridikėlius, rūgštynes, špinatus, svogūnus, pupeles, grybus.
Sveika valgyti: padžiovintą kvietinę duoną, sausą biskvitą, sausainius, kruopų ir pertrintas daržovių sriubas, virtą neriebią mėsą, nuluptą žuvį, pieną, grietinėlę, nerūgštų kefyrą, varškę, saikingai - grietinę, pertrintas košes, bulves, morkas, burokėlius,pertrintus saldžius vaisus bei uogas.
Svarbu: Negalima valgyti žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Geriausia valgyti virtą, šutintą arba pertrintą maistą. Tik jokiu būdu ne keptą. Esant nestipriam paūmėjimui, galima kartais pasimėgauti apkeptais, bet nepaskrudintais patiekalais.