Kartais atrodo, kad virtuvėje sutelpa visas pasaulis. „Šiandien iškepsiu lietinių su varške“, - sakydavo mama, o žodžius lydėdavo šypsena. Šiandien, po ilgų derybų, ko gi norėtųsi pietums, kepu šiuos blynelius savo sūnui. Nusprendus palepinti šeimyną ar svečius lietiniais blynais su įdaru, reikia įdėti nemažai pastangų, bet kiek laimės jie visiems suteikia!
Su kiekvienu iškeptu blynu namiškių ir svečių, o reiškia, ir šeimininkės nuotaika neišvengiamai gerėja, nes tai kone mėgstamiausias visų patiekalas, mažai kas jo atsisako. O jei tai lietiniai blynai su įdaru… Namuose bus tikra šventė! Gerų - plonų ir „šilkinių“ - lietinių blynelių receptų niekada nebus per daug. O lietinių su skaniu įdaru - juo labiau.
Lietiniai su varškės įdaru
Prieš gaminbant lietinius blynus pieną palaikome kambario temperatūroje. Vanduo taip pat turi būti kambario temperatūros.
Tešlos paruošimas:
- Kiaušinius mušame į dubenį ir gerai išplakame, beriame cukrų, druską, miltus ir gerai išmaišome.
- Tada pilame pieną ir vandenį, išmaišome.
Kadangi naudojame skirtingus miltus, jų kiekis gali truputį skirtis nuo pateikto recepte. Paruoštą lietinių tešlą paliekame pastovėti bent 15 minučių.
Įdaro paruošimas:
Varškę pasmulkiname šakute, beriame žiupsnelį druskos, cukrų, dedame du šaukštus su kaupu grietinės ir viską išmaišome.
Kepimas:
- Prieš kepant lietinius blynus į tešlą pilame du šaukštus augalinio aliejaus.
- Keptuvę ištepame aliejumi.
- Samteliu pilame tešlą ant keptuvės, paskirstome po visą dugną, o perteklių išpilame atgal į dubenį.
- Lietinius blynus kepame iš abiejų pusių.
- Ant kiekvieno lietinio blyno dedame varškės įdaro, susukame jį vamzdeliu arba užlenkiame kraštus ir tada susukame.
- Prieš tiekiant lietiniai blynai apkepinami keptuvėje ant sviesto ar augalinio aliejaus.
Lietiniai su mėsos įdaru
- Išvirkite 350 g mėsos ir smulkiai supjaustykite.
- Svieste apkepinkite supjaustytus svogūnus.
- Sumaišykite svogūnus su mėsa keptuvėje, įberkite druskos ir pipirų.
Lietiniai su kiaušinių įdaru
- Smulkiai supjaustykite 6 virtus kiaušinius.
- Suberkite supjaustytus svogūnų laiškus, sukrėskite grietinę ar majonezą.
Lietiniai su grybų įdaru
- 500 g pievagrybių ir smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje.
- Į masę įberkite 2 valg. šaukštus miltų, išmaišykite.
- Čia pat įpilkite 1,5 stiklinės pieno ir 2 valg. šaukštus grietinės.
- Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Gausite švelnaus skonio grybų įdarą su švelniu grietinės padažu.
- Susuktus lietinius galite apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu.
Lietiniai su sūrio padažu ir brokoliais
- Išspauskite 1 skiltelę česnako, suberkite 2 tarkuotus virtus kiaušinius, sukrėskite 1 valg. šaukštą grietinės, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Ant mažos ugnies pašildykite 150 ml grietinėlės.
- Sutarkuokite 50 g parmezano ir 50 g čederio, pavirkite, kol visiškai sutirštės.
- 2 min pavirkite žiedynais išskirstytus brokolius ir įsukite juos į blynus, aplieję sūrio padažu.
Lietiniai su lašiša ir kreminiu sūriu
Aptepkite lietinius minkštu kreminiu sūreliu, ant viršaus uždėkite gabalėlį mažai sūdytos lašišos. Apibarstykite lašišą kapotais žalumynais, lietinius susukite.
Lietiniai su varške ir razinomis
- 50 g razinų užpilkite verdančiu vandeniu.
- 500 g varškės sumaišykite su 1 tryniu ir 2 valg. šaukštais cukraus.
Lietiniai su riešutais
- Sumaišykite 500 ml pieno, 120 g cukraus, 100 g maltų graikinių riešutų ir 1 valg. š. miltų.
- Mišinį ataušinkite ir pridėkite 100 g sviesto.
- Įdarą sutrinkite maišytuvu. Įpylus į jį 1 arb.
Lietiniai su citrinų džemu
Kreminis sūrelis su citrinų džemu, apšlakstytas keliais lašais citrinų sulčių - nepamirštamas blynelių įdaras!
Lietiniai su bananais ir šokoladu
- Šakute sutrinkite 3 bananus, apšlakstykite juos 1 citrinos sultimis.
- Lietinius galima aplieti ištirpintu šokoladu.
Nidos Degutienės lietiniai
Maisto žinovė, internetų žvaigždė Nida Degutienė - estetiškų patiekalų virtuozė, išmananti tausaus gaminimo subtilybes.
Tešlos paruošimas:
- Elektrinio virtuvinio kombaino inde baltymams plakti skirta šluotele lengvai suplakami kiaušiniai.
- Suberiami miltai, supilamas pienas.
- Plakama, kol susidarys vientisa tiršta masė.
- Tada dalimis pilamas vanduo ir plakama, kol masė bus skysta ir vienalytė.
- Pabaigoje įberiama druskos, supilamas aliejus arba lydytas sviestas, išmaišoma.
- Sumaišyta tešla paliekama brinkti apie 15-30 min., o prieš kepant lengvai sumaišoma šaukštu.
Kepimas:
- Keptuvė patepama trupučiu riebalų ir gerai įkaitinama.
- Pilamas samtelis blynelių tešlos (blynelis turi būti plonytis, dengti visą keptuvės paviršių), iškart pavartoma keptuvė, kad visa tešla tolygiai pasiskirstytų.
- Kepama tol, kol krašteliai šiek tiek pakils į viršų, o visas blynelio paviršius taps sausas.
- Atsargiai paimama už kraštelio ir blynelis staigiu judesiu apverčiamas kita puse (mokant galima apversti ir ore).
- Apversta puse pakaitinama apie 5 sek. ir blynelis iš keptuvės išverčiamas į lėkštę.