pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Imbieriniai sausainiai be glitimo: Kalėdinė pasaka Jūsų namuose

Imbieriniai sausainiai kvepia tikromis Kalėdomis! Kaip juos mėgstu! Jais gali nudžiuginti visą šeimą ir draugus! Šiemet su malonumu išsitraukiau receptą, kurio nenaudojau jau keletą metų ir su didžiuliu džiaugsmu gaminome kalėdų skanėstą. Pasidalinsiu kaip visada paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus!

Kaip paruošti tešlą be glitimo?

Kaip tai įmanoma, paklaustų bandžiusieji kočioti tešlą be gliuteno?! Juk ji plyšta ir neįmanoma to padaryti! Pasirodo sprendimas yra! Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga ir lengvai kočiojama, taip lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikia įdėti ksantano gumos (xanthan gum)! Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be jokio kvapo ar papildomo skonio. Bandžiau ją pirmą kartą ir buvau maloniai nustebinta kaip lengva ir paprasta buvo iškočioti tešlą, kad net dukterėčiai tai buvo lengva užduotis :) Naudodama ją, galėsiu pasigaminti tokių kepinių ir gaminių, apie kuriuos jau buvau pamiršusi dėl to, kad gaminant, tešla turi būti kojočiama, pavyzdžiui koldūnams, lazanijos lakštams, tartaletės pagrindui.

Receptas

Ingredientai:

  • 200 g sviesto
  • 4 šaukštų rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 4 šaukštų medaus
  • 0,5 kg miltų (naudojau "Organ" savaime kylančius miltus be gliuteno. Žr. “Vaikystės Kalėdų keksas” )
  • 3/4 arbatinio šaukštelio ksantano gumos
  • 2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
  • Po 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapniųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų
  • Kardamono pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės, suberkite cukrų ir vėl išsukite kol masė pasidaro vientisa.
  2. Sukant masę po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano guma.
  3. Aš maišau plaktuvu tešlai, tačiau galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu.
  4. Kai tešla pasidaro pakankamai stangri, išminkykite ir įvinioję į plėvelę padėkite maždaug 4 valandoms ar per naktį į šaldytuvą.
  5. Orkaitę ikaitinkite iki 190 laipsnių.

Alternatyvus receptas

Ingredientai:

  • 120 g minkšto sviesto
  • 2 M dydžio kiaušiniai
  • 2 a.š. džiovinto imbiero
  • 2 a.š. cinamono
  • 80 g eritritolio SUKRIN GOLD
  • 85 g migdolų miltų
  • 40 g kokosų miltų
  • 1 a.š. (5 g) guaro (arba ksantano, arba carob) gumos
  • Kočiojimui: 3-4 v.š. miltų be gliuteno (sorų, bolivinės balandos, kerobo, migdolų ar kokosų).

Gaminimo eiga:

  1. A ingredientus suplakti plaktuvu iki košelės. 20sek./5. Palikti plaktuvo inde.
  2. Suberti B ingredientus ir išmaišyti. 20sek./5. Gausis vientisą, prie rankų nelimpantis tešla.
  3. Iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus 3-4 mm storio lakštą ir išspausti norimas formeles.
  4. Kepti 10-12 min./170C su oro pūtimu, kol gražiai apskrus. Atvėsinti.

Patarimai ir gudrybės

Veganiški kepiniai visada yra tikras iššūkis! Bijojau, kad šie sausainiai man pačiai nepatiks, bet rezultatu likau patenkinta. Juose nėra kiaušinių, pieno produktų. Tešlą buvo lengva kočioti. Ji turėtų būti nei plona, nei stora. Kepa jie tikrai greitai. Tik iškepę sausainiai buvo labai minkšti, bet po to sukietėja. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, galima naudoti daugiau prieskonių. Vietoj vandens galima naudoti pieną, grietinėlę.

Glajus

Glajų gaminau šitaip: 4 valg. š. vandens sumaišiau su šlakeliu citrinos sulčių. Po truputį maišant, bėriau cukraus pudrą, kol masė tapo labai tiršta. Kitame inde sumaišyti miltus, druską, sodą. Šį mišinį per kelis kartus suberti į puodą. Maišyti mentele, kol tešla taps vientisa. Ji bus minkšta, limpanti prie rankų. Darbastalį pabarstyti miltais. Iškočioti nedidelį gabalą tešlos. Kepti po 1 skardą 200 laipsnių temp. apie 5-7 min., priklausomai nuo sausainių dydžio.

Indrės imbierinių sausainių receptas

Ingredientai:

  • 60 g medaus
  • 70 g margarino
  • 1 kiaušinio
  • 80 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštelių meduolių prieskonių
  • pusės nubraukto a.š. kepimo miltelių
  • 330 g schar mix it farina miltų be gliuteno
  • 1 a.š. ksantano gumos (jei turite)

Glajui:

  • 1 M dydžio kiaušinio baltymo
  • 170-200 g cukraus pudros
  • 2 šaukštų citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Į dubenį reikia įdėti margariną, medų, ir cukrų bei viską pašildyti mikrobangų krosnelėje arba ant garų, kol viskas išsilydys ir cukrus aptirps.
  2. Muškite kiaušinį ir plakite mikseriu iki kol visiškai ištirps cukrus. Jei cukrus netirpsta, o masė atvėso, galite dar šiek tiek pašildyti ir vėl paplakti.
  3. Po to įberkite meduolių prieskonių ir gerai išplakite.
  4. Galiausiai berkite miltus, kepimo mitelius, ksantano gumą ir labai gerai išmaišykite šaukšto pagalba, galiausiai minkykite. Tešla bus minkšta, bet jau nelipni.
  5. Imkite nedidelį tešlos gabalą ir ant miltais pabarstyto stalvirščio iškočiokite iki maždaug 0.5-0.7 mm storio. Kočiojant tešlą vis pakeiskite pusėmis, kad tešla nepriliptų prie stalvirščio. Spauskite norimo dydžio sausainius ir juos perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos
  6. Sausainius kepkite 200 °C orkaitėje apie 15 minučių, svarbu neperkepti.

Anot jos, glajui reikės išplakti baltymą iki standžių putų, į masę reikia įpilti citrinos sultis ir cukraus pudrą. „Plakite iki kol masė taps blizgi ir jau sunkiai (su 170 g pudros) arba visai (su 200 g pudros) nebekris nuo mikserio šluotelių“, - kalba ji.

Rankų darbo dovanos

Tinklaraščio autorė dalinasi, jog pati kiekvienais metais kepa imbierinius sausainius, kalėdinius sausainius su džemu ir juos įpakavusi dovanoju artimiesiems per Kalėdas. „Dažniausiai šiuos sausainius kepu likus kelioms savaitėms iki Kalėdų ir pakuoju kaip dovanas draugams ir giminėms, nes dovanoju kasmet ir kepu daugiau kitiems, negu sau“, - kalba ji. Tinklaraščio autorė priduria, kad dovanos padarytos rankomis sukuria malonesnį jausmą dovanojimo metu. „Labai rekomenduoju išsikepti ne tik sau, bet ir įteikti bent po kelis sausainius dovanų!“, - sako ji.

Pasak parduotuvių atstovų, rankų darbo gaminiai nėra nieko naujo, tačiau pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atsigręžia į „pasidaryk pats“ filosofiją. Pasak „Maxima LT“ Rinkodaros departamento direktorės Renatos Kežionienės, tam įtakos turi aibė priežasčių: didesnis dėmesys tvarumui ir ekologijai, karantino metu susiformavę įpročiai, originalumo paieškos, galimybė nukreipti savo mintis į malonų projektą po darbo dienos streso, o šiemet infliacija pridėjo ir siekį sutaupyti. „Spalio mėnesį „Maximos“ užsakymu „Spinter Research“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad Kalėdų dovanas šiemet patys gaminti ketina 5 proc. žmonių. O pačios populiariausios Kalėdų dovanos bus valgomos - jas šiemet dovanos net 52 proc. apklaustųjų“, - kalba ji.