pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptos Vištos Receptai: Nuo Klasikos Iki Išskirtinių Skonių

Vištiena - lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Kad ji būtų švelnaus skonio bei minkšta, tereikia pasirinkti tinkamus priedus arba paruošti neįprastą, bet prie šios mėsos derantį padažą.

Nidos Degutienės kepta vištiena

Nida Degutienė: Išraiškingo skonio lipniai saldžiarūgštei vištienai pasigaminti neprireiks jokių ypatingų ingredientų, viską rasite parduotuvėse. Tai toks nesudėtingas, greitai paruošiamas ir ypatingai gardus patiekalas, kad jo paragavę rizikuojate neapsiriboti vos viena porcija!

Kepta višta su daržovėmis Grand feu puode

Ingredientai:

  • Vištos
  • Mėgstamų prieskonių vištienai
  • Druskos, pipirų
  • 2 obuolių
  • Svogūno
  • Baklažano
  • Kekės pomidorų
  • Šakelės šalavijo
  • 5 skiltelių česnako
  • 50 g prieskoninio sviesto su žalumynais
  • Bulvių

Gaminimas:

  1. Vištą įtrinkite prieskoniais ir prieskoniniu sviestu, tiek vidų, išorę ir po odele. Palikite pasimarinuoti.
  2. Į Grand feu puodą sudėkite vištą, daržoves, šakelę šalavijo, pagardinkite prieskoniais, uždenkite puodą dangčiu ir kepkite 180C 1,5h.
  3. Atidengus dangčiu kepkite dar 15 min.
  4. Jei norisi padažo šalia, nupylus vištienos sultis ir išėmus keptas daržoves (išskyrus bulves) galima sublenderiuoti.

Yotamo Ottolenghi interpretuota vištiena su sėklomis

Atrodytų, klasikos net nereikia tobulinti, tačiau seniems geriems patiekalams kartais galima suteikti papildomų akcentų. Tokiu akcentu šiame žinomo šefo Yotamo Ottolenghi interpretuotame vištienos patiekale tapo traškus įvairiausių sėklų apvalkas.

Vytaro Radzevičiaus kepta vištiena pagal australišką receptą

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šį receptą atsivežiau iš Australijos. Šįkart jums siūlome vištienos patiekalą, kuris labai įdomus savo... forma. Tačiau su ta neįprasta forma susijęs skoniu...

Vištiena su citrinomis ir čiobreliais

Ingredientai:

  • Viščiukas: 1.00 vnt.
  • Citrinos: 1.50 vnt.
  • Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
  • Bulvės: 20.00 vnt.
  • Česnakai: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. Viščiuką apšluostykite, kad nebūtų drėgnas.
  3. Citriną perpjaukite pusiau ir įdėkite į viščiuko vidų. Visą viščiuko išorę gerai ištrinkite alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų mišinius.
  4. Kur tik įmanoma, atkelkite viščiuko odelę ir prikaišiokite čiobrelių.
  5. Dėkite viščiuką į kepimo indą, aplinkui sudėliokite bulves, perpjautą česnaką, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, tarp bulvių sukaišiokite likusias čiobrelių šakeles.
  6. Kiškite kepimo indą į orkaitę ir kepkite 30 min. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min. Išimkite iš orkaitės ir leiskite vištienai ramiai pabūti 10 min., o tuo metu užsiimkite bulvėmis.
  7. Perdėkite jas į platų dubenį ir išspauskite iškepusias česnako skilteles, imkite bulvių grūstuvę ir šiek tiek pagrūskite bulves su česnakais - košės daryti nereikia, užteks kiek patraiškyti. Pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  8. Tiekite vištieną su bulvėmis ant stalo ir neprarykite liežuvio!

Vištiena su apelsinais ir padažu

Ingredientai:

  • Viščiukas: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.
  2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.
  3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3-4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).
  4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Vištiena su kokosų pienu

Ingredientai:

  • Vištiena: 1.00 vnt.
  • Citrinos: 2.00 vnt.
  • Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
  • Druska: 1.00 valg. š.
  • Paprikos: 1.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių temperatūros.
  2. Sumaišykite vienos citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę su kokosų pienu ir alyvuogių aliejumi.
  3. Antrąją citriną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Atsargiai šiek tiek atkelkite viščiuko odelę ir, kur tik pavyksta, pakiškite po odele citrinos griežinėlius.
  4. Dėkite viščiuką į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, apipilkite kokosų pieno mišiniu, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti. Kepkite 1 val. ir 15 min. Kas keliolika minučių atidarykite orkaitę ir palaistykite viščiuką (vėliau - ir bulves) kokosų pienu nuo kepimo indo dugno.
  5. Kol viščiukas kepa, česnakus išskaidykite skiltelėmis, tačiau nelupkite, bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu ir supjaustykite skiltelėmis.
  6. Likus 25 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, trumpam išimkite iš orkaitės kepimo formą ir apdėliokite viščiuką supjaustytomis bulvėmis, tolygiai paskirstykite ir česnakų skilteles, palaistykite viską kokosų pienu ir vėl dėkite į orkaitę kepti.
  7. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, suberkite žirnelius ir pavirkite 10 min., tuomet nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir likus 5 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, suberkite juos ant bulvių.
  8. Išimkite apskrudusį viščiuką ir daržoves iš orkaitės, leiskite kelias minutes „pailsėti“ ir tiekite.

Indiškas viščiukas orkaitėje

Ingredientai:

  • Viščiukas: 1.00 vnt.
  • Imbieras: 2.00 valg. š.
  • Citrinos: 2.00 vnt.
  • Kuminai: 1.00 arbat. š.
  • Anyžiai: 3.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
  2. Šafraną berkite į puodelį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 10 min.
  3. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite imbierą, česnaką, kuminą, kalendrą, berkite citrinos žievelės tarkius, pilkite sultis, pieną su šafranu bei aliejų. Viską gerai išmaišykite, o tada šiuo mišiniu ištrinkite viščiuką (nepamirškite ir jo vidaus).
  4. Dėkite viščiuką krūtinėle į viršų, į indą, kuris būtų tinkamas dėti į orkaitę ir turėtų dangtį. Šalia viščiuko į indą dėkite ir cinamono lazdelę, kardamono ankštis, žvaigždanyžius, suberkite druską ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų trečdalį viščiuko. Uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę.
  5. Kepkite viščiuką uždarame inde valandą, o tada atidenkite ir kepkite dar 15-20 min., arba kol odelė apskrus.
  6. Išimkite viščiuką iš puodo ir perdėkite į serviravimo indą. Kol viščiukas ilsisi ir mėsa atsipalaiduoja, paruoškite padažą. Tam perkoškite pusę puode susidariusio skysčio į nedidelį prikaistuvį, užkaiskite, dėkite grietinę, išmaišykite ir pavirkite apie 10 min., kol padažas kiek sutirštės.
  7. Patiekite viščiuką su virtais basmati ryžiais, ant mėsos užpilkite padažo.

Vištiena orkaitėje su varške ir citrina

Ingredientai:

  • Viščiukas: 1.00 vnt.
  • Citrinos: 1.00 vnt.
  • Bulvės: 20.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite puodą, tinkamą kepti orkaitėje, kuriame telpa višta (tinka ir kepimo indas aukštais kraštais).
  2. Vištą įtrinkite prieskoniais ir apkepkite keptuvėje sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinyje iš visų pusių, kad gražiai apskrustų. Perdėkite vištą į kepimui paruoštą indą, supilkite ir riebalus iš keptuvės bei sudėkite visus likusius ingredientus.
  3. Kiškite puodą į orkaitę ir kepkite apie 1,5 valandos. Retkarčiais atidarykite orkaitę ir vis pašlakstykite kepančią vištą skysčiu, susidariusiu puode. Citrina šiek tiek sutrauks varškę, neišsigąskite, taip ir turi būti.
  4. Iškepusią vištą palikite ramybėje keliolikai minučių, o tuomet pjaustykite ir tiekite užpylę tame pačiame kepimo puode susidariusiu padažu. Prie taip keptos vištos derinkite bulvių košę ar virtus ryžius bei mėgstamas salotas (gali būti šviežių, o gali būti ir apvirtų ar keptų daržovių).

Viščiukas tabaka

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.

Patarimai kepant viščiuką tabaka:

  • Pasirinkite sunkesnę keptuvę, kuri pakelia karščio išmėginimus. Kalbu apie ketaus keptuves, jokiais būdais ne nelimpančios dangos.
  • Svoriui viščiukui paslėgti geriausia naudokite patį sunkiausią puodą, kokį tik turite namuose. Pripilkite jį vandens, taip pat iš kepimui skirto popieriaus iškirpkite apskritimą - tokio dydžio, kokio yra jūsų puodo dugnas.
  • Marinatui naudokite pipirus, druską, čili pipirus (nebūtina, jei nemėgstate aštriai, bet gruzinų virtuvė tiesiog prašosi čili) ir daug citrinos sulčių.
  • Nepalikte marinuotis ilgai - pakaks poros valandų, daugiausiai - pernakt.
  • Būtiniausiai privalote viščiukui atlikti dar vieną „operaciją“: mėsos plaktuku stukltelkite per kiekvieną iš viščiuko sąnarių (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas - nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių) - tai užtikrins, kad kepant šie sąnariai nepradės susitraukdami kraipytis ir nepakels vienos iš viščiuko dalių į viršų, taip iškreivindami visą jūsų mėsos „blyną“.

Gaminimas:

  1. Viščiuką paruoškite kepimui kaip aprašyta viršuje (perpjaukite tarp abiejų krūtinėlių, išplokštinkite gerai prispausdami ant pjaustymo lentos, mėsos plaktuku pamuškite visus sąnarius). Paukštį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais bei čili. Palikite pasimarinuoti porą valandų.
  2. Įkaitinkite sunkią keptuvę storu dugnu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Dėkite viščiuką kaulėta dalimi į apačią, prispauskite kokiu nors labai sunkiu daiktu (pvz., puodu, pilnu vandenes) taip, kad viščiukas per visą plotą liestų keptuvės dugną. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
  3. Apverskite viščiuką kita puse, odele į apačią, visą kaulėtą dalį pabarstykite smulkintais česnakais, vėl paslėkite sunkiu puodu ir kepkite dar apie 10-15 minučių, kol odelė labai gerai apskrus, o viščiukas bus iškepęs (patikrinkite įbesdami peiliu į storiausią vietą, ir pažiūrėdami ar mėsos sultys visai skaidrios. Taip pat patikrinti, ar mėsa iškepusi, galite termometru, jis turi rodyti ne mažiau nei 80 °C).
  4. Jei pageidaujate, dar galite abi viščiuko puses ištepti čili pasta ir trumpai jas apkepinti po kelias minutes iš abiejų pusių prieš patiekdami.

Viščiukas tabaka valgomas rankomis!

Lėtai kepta višta

Ingredientai:

  • Višta 1.00 vnt.
  • Druska: 1.00 valg. š.
  • Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
  • Rozmarinai: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Vištą perkirpkite ar perpjaukite išilgai stuburo ir išskleiskite, kad vidine puse ją būtų galima padėti plokščiai. Tam, jei reikia, sulaužykite ar perpjaukite krūtinės kaulus.
  2. Paruoškite marinavimo mišinį. Tai galima padaryti dviem būdais. Česnakus smulkiai supjaustykite. Lauro lapus sutrupinkite. Aitriąsias paprikas nusėklinkite ir smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite su druska ir aliejumi.
  3. Kitas būdas - nusėklinkite aitriąsias paprikas ir visus ingredientus susmulkinkite ir sumaišykite elektrinėje trintuvėje.
  4. Marinavimo mišiniu ištrinkite vištą, uždenkite inde ar suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaltai 8 valandas.
  5. Prieš kepant vištą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį.
  6. Tuo tarpu pasiruoškite vilgymo padažą - smulkiai supjaustykite česnakus ir sumaišykite su aliejumi ir kokosų pienu.
  7. Įdėkite vištą į kepimo indą, užpilkite vilgymo padažą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje 3-4 valandas. Kepant nuolatos šaukštu ar samčiu semkite susidarantį padažą ir pilkite ant vištos.
  8. Garnyrui itin tinka keptos bulvės.

Keptos daržovės su vištiena

Ingredientai:

  • Citrina
  • Pipirai
  • Paprikos: 4.00 vnt.
  • Pankolis: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Citrina labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min.
  2. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis.
  3. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais.
  4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).