pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės sausainiai „Bučinukai“ – tradicinis receptas

„Bučinukai“ yra puikus pasirinkimas - tiek kaip skanus desertas, tiek kaip užkandis prie kavos ar arbatos. Jų ruošimas yra labai lengvas, tad juos pasigaminti gali visi norintys, nes tai nereikalauja ypatingų pastangų. Taip pat jie gali būti sveikesnis pasirinkimas nei kiti desertai, nes varškė - puikus baltymų šaltinis.

„Šis sausainių receptas mano šeimoje eina iš kartos į kartą. Pirmoji šiuos varškės sausainius pradėjo gaminti mano prosenelė, kuri naudodavo cukrų ir cinamoną jiems pagardinti. Vėliau receptą perėmė mano močiutė, kuri juos gardina cukrumi, cinamonu arba obuoliais. Žinoma, šiandien „Bučinukus“ gamina jau mano mama - pats smagiausias dalykas padėti jai juos gaminti. Tikiuosi pratęsti šią nuostabią tradiciją ir šiuos sausainius kepti ir savo vaikams“, - pasakoja šiaulietė Viktorija Šiupinytė ir dalijasi šeimos receptu.

Klasikinis „Bučinukų“ receptas

Reikalingi produktai:

  • 250 g varškės
  • 200 g sviesto
  • 200-250 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Sviestą ištrinti su varškę, miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
  2. Suberti miltus su kepimo milteliais ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų.
  3. Iškočioti tešlą kuo ploniau, su stikline išspausti skritulius, tuomet abejose pusėse užbarstyti cinamono su cukrumi ir sulankstyti du kartus per pusę.
  4. Orkaitę užkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros ir kepti 15-20 minučių, kol paruduos.
  5. Palaukti kol atvės ir skanaus!

Kiti „Bučinukų“ receptai

Receptas, kurį rasite turbūt kiekviename receptų tinklaraštyje, bet aš populiarius receptus dažniausiai išbandau paskutinė. Mūsų, gardieji varškės sausainiai „bučinukai” paruošti. Skanaus!

Reikės (2 skardoms sausainukų):

  • 200 g minkšto sviesto
  • 250 g varškės
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 200-250 g miltų
  • cukraus, sumaišyto su cinamonu

Gaminame:

  1. Minkštą sviestą ištriname su varške. Suberiame miltus ir kepimo miltelius (miltų tiek, kad tešla neliptų prie rankų). Užminkome tešlą. Dedame 1 val. į šaldytuvą.
  2. Iškočiojame kuo plonesnį lakštą, stikline išspaudžiame apskritimus, abi puses spustelim į cinamoninį cukrų ir sulankstome du kartus per pusę. Sausainuką dar kartą gerai suspaudžiame, nes kepdami gali išsiskleisti.
  3. Kepame 180°C orkaitėje apie 20 min., arba kol gražiai paruduoja. Atvėsiname.

Pirmą kartą “Varškės bučinukus”*, prieš keletą metų, pamačiau “Rasos virtuvės užrašai” puslapyje. Šeimynai jie taip patiko, kad neslėpsiu, buvo etapas - kai šiais sausainiais namai kvepėjo vos ne kiekvieną savaitgalį. Paskuj kažkaip jų kepimo banga atslūgo namuose ir po ilgo laiko vėl sugalvojau jų išsikepti. Ir nežinau, kas man galvoje tą kartą susigalvojo juos gaminant, bet ruošiant tešlą sausainiams sugalvojau sviestą ištrinti su kiaušiniais. Nors orginaliame recepte jų neturėtų būti, tad staigiai teko gelbėti situaciją ir pakoreguoti kitų ingredientų kiekius. Bet sausainiai nenuvylė, o pavyko labai gardūs. Tokie traškūs su minkštu obuolių įdaru viduje.

Anądien kepiau sausainius, štai šiuos. Vos ištrauktus iš orkaitės, nė nespėję lėtai suskaičiuot iki dešimt, čiupom ir ragavom. Karštas cukrus truputį degino pirštus, bet nieko tokio; dažnai receptai prašo palaukti, kol kepiniai atvės, bet kiek daug tam reikia kantrybės! Dar šilti varškės sausainėliai man patys skaniausi: minkštučiai viduje, su traškia cukraus plutele išorėje. Vanile kvepėjo visi namai, o aš traukiau iš spintos fotoaparatą, nes tai vienas tų receptų, kuris tikrai bus mano antrojoje saldumynų knygoje. Nuostabūs, nuostabūs sausainiai! O ir jų receptas neturėtų būt jokia paslaptis.

Ingredientai:

  • 200 g varškės (9 proc.)

Gaminimas:

  1. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsniu druskos, ir išminkykite minkštą tešlą.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
  3. Į dubenėlį įberkite cukraus. Imkite po vieną tešlos apskritimą ir dėkite į lėkštelę su cukrumi. Švelniai paspauskite, kad viena tešlos apskritimo pusė pasidengtų cukrumi. Išimkite iš lėkštelės ir perlenkite pusiau, kad cukrus būtų vidinėje pusėje. Gautą pusrutulį vėl „merkite“ į cukrų - ir vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Tešlos trikampėlį „merkite“ į cukrų paskutinį kartą ir cukruota puse į viršų dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Taip paruoškite visus sausainius, ir išdėliokite juos ant kepimo skardos, palikdami tarp sausainių apie penkių-šešių centimetrų tarpus.

Ačiū Rasai už receptą.

Varškės bučinukai

Reikalingi produktai:

  • 250 g varškės
  • 200 g sviesto
  • apie 250 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • apie 3-4 šaukštai vanilinio cukraus
  • cukraus

Gaminimas:

  1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su varške, tuomet sudėkite kepimo miltelius, vanilinį cukrų, miltus ir užminkykite tešlą. Įvyniokite į plėvelę ir leiskite pailsėti valandėlę šaldytuve.
  2. Išėmę iškočiokite ploną blyną, stikline išspauskite apskritimus, dėkite lenkimo puse į cukrų, tuomet sulenkite per pusę ir dar kartą per pusę, paspauskite pirštais, kad kuo geriau suliptų ir per daug neišsiskėstų kepant. Merkite į cukrų viršutinę pyragėlio pusę ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.

Paruošimo laikas: 30 min. + 1 val. Gaminimo laikas: 25-30 min.

Ir beje, kuo jų forma netaisyklingesnė, kuo jie storesni, tuo minkštesni.